icon

Chcem viac peňazí, manžel zase spoločný čas

16. okt 2023

Ahoj baby, trošku sa chcem vykecať. Som pracujúca, aj manžel, ale v poslednej dobe vnímam, že by som chcela nejakú občasnú brigádu kvôli peniazom. Nežije sa nám zle, ale nemôžeme ani vyskakovať. Máme hypo, desaťročné auto. Ja ešte diaľkovo študujem, dala som sa na "staré" kolená na štúdium.
Ja pracujem v sociálnej oblasti, zarobím 1100€. Mávame aj odmeny štvrťročné. Snažím sa šetriť, nemíňam na hlúposti. Teraz som potrebovala zimnú bundu, tak som si ju kúpila. Šetrím, ale nie som škrečok, že by som si nič nedopriala. Len ma hnevá, že tých peňazí nie je viac, lebo aj keď ušetrím, tak treba platiť, teraz napríklad STK, v decembri povinné ručenie a musíme vymeniť rozvody na aute. Takže tam pôjdu peniaze. Z každej výplaty ušetríme, ale ja chcem viac, preto aj tú brigádu by som chcela.
Ale tu je problém. Manžel nie je nadšený, pretože budeme málo spolu, podľa neho a tiež hovorí, že človek nežije preto, aby len pracoval. S čím súhlasím, ale hnevá ma, že chcem napríklad začať behať, tak potrebujem kúpiť bežecké topánky, ale je mi ľúto dať teraz toľko peňazí. Tak si poviem, že z ďalšej výplaty ich kúpim, proste je mi ľúto, teraz míňať, keď už som si kúpila bundu.
Dúfam, že som to nenapísala moc chaoticky a pochopili ste 🙂

dobromila
17. okt 2023

Som z rodiny so 4 deťmi, žili sme skromne, ale nič podstatné nám nechýbalo. Beriem to ako výbornú školu života. Podľa toho, čo píšeš si typický príklad ľudí, čo tvrdia, že v dnešnej drahej dobe si nemôžu dovoliť dieťa, keďže by museli znížiť svoj vysoký štandard a skresať výdavky. Máte výborný príjem. Z neho sa dá parádne ušetriť a hlavne na oblečení či obuvi. V živote som sa tak dobre značkovo neobliekala a tak lacno, ako teraz, keď je tona vecí (v stave nové s visačkou alebo bez známok používania) v sekáčoch. Tiež si občas zabehám v perfektných bežeckých teniskách z Decathlonu - viac ako 50€ by som za nekožené topánky určite nedala. Treba si určiť priority a čas strávený s manželom popri práci a štúdiu si strážiť a vážiť. To je najlepšia investícia do budúcnosti. Odporúčam ešte časť príjmu vyčleniť na charitu. V živote sú dôležité vzťahy, pomoc druhým, hodnoty...

hendikep
17. okt 2023

odporucam asics, su super oblubene a cenovo dostupne, na nemenovanej bazarovej appke na oblecenie “ tej ktorej meno nehovorime “ lebo mi to admin vymaze 🤦🏼‍♀️ ich kludne kupis aj nove s visackou/bez za smiesnu sumu… za mna ked chces behat fakt nemusis mat extra vybavu zeby si si musela privyrabat 🤷🏼‍♀️

niki_luxurious
17. okt 2023

Nič nie je vzácnejšie ako čas. Najviac som si to uvedomila, keď som stratila mladú sesternicu. Život je len jeden..podľa mňa má manžel pravdu. Peniaze boli a aj budú, len my nebudeme.

zacharovi
17. okt 2023

@nitka1157 Tak je...to vidim vsade okolo. Tuto nedelu som sa rozpravala s manzelmi, ktori robia manzelske kurzy, uzasne ...a vraveli , ze su z Oravy a tak pridu, paradne nove domy, brany ....luxus a manzelka sama an pokraji rozvodu, lebo manzel nie je doma, robi v zahranici a deti chudata ani otca nepoznaju....asi tak.

blackcat8885
18. okt 2023

Ja zarábam 650€ niekedy menej 🤣 brigádu som mala ale teraz radšej beriem nadčasy v práci. Ale nie veľa ani na úkor rodiny. Tak 1-2x za mesiac čo je pre mňa o nejaké € viac na výplate. Ale ja ich potrebujem ozaj lebo niekedy vyslovene čakám ďalšiu výplatu. Takže podľa mňa ked nemusíš kašli na brigádu. Byť s rodinou čo najviac je podľa mňa podstatne ak máš dosť peňazí
Ja napr osobne by som nešla od rodiny ani robiť do zahraničia ani môj muž. Bud všetci alebo nikto. Peniaze nie sú všetko. Moje deti nenosia drahé oblečenie ale som s nimi každý deň. Poznám ženu čo išla do Rakúska od 13r dcéry a dcéra bola s babkou. Mamu videla raz za 3 týždne. To podľa mňa nestačí. Hlavne že sa mali lepšie po finančnej stránke? Neviem no...

ruzovakrava
18. okt 2023

Autorka povedz mužovi že nebudeš brigádovať ak prestane fajčiť 😁 čo ušetrí, akoby si zarobila. Tak tebe je ľúto kúpiť si niečo na seba a on púšťa peniaze do vzduchu a ničí si zdravie

zoeeoz
18. okt 2023

Osobne by som radsej hladala lepsie platenu pracu namiesto tej co mas…kratkodoba brigada ti v podstate nic nevyriesi, az tak penazi podla mna neprinesie…ale chapem uplne a velmi ocenujem, ze chces pre to nieco robit 🙂

Ja mam na neh UA machiny 3, som spoko a ked chytis akciu zo 180 ich mas kludne za 50 🙂

radacak
18. okt 2023

Ja len toľko že paniaze nie sú všetko....A nedá sa takto fungovať večne.Ja som za spoločný čas,ten Vám nikto nevráti a ako sa píše vyššie.. manželovi môže začať chýbať tvoja spoločnosť a môže hľadať inde!Ja by som do toho nešla,už teraz študuješ a chodíš do práce...Vždy sa dá aj uskromniť,môj názor.
Ja popri práci a domácnosti zvyknem piecť a keď som toho mala veľa tak som padala na hubu,+domácnosť, dieťa a nezanedbavala som ani manžela ...ale to je len občas ...neviem si predstaviť Že by som takto mala fungovať stále...človek skôr či neskôr zistí že to takto proste nejde a peniaze nie sú všetko!!!

salije
18. okt 2023

Pred 3 rokmi mi umrel milovany brat, mal 35 rokov, miloval pizzu. Aby sa nestalo nedajboze, ze si clovek vlastne cely zivot nieco odopieral a preco vlastne ? Ako bolo spomenute, peniaze si do hrobu nevezmeme. Je pravdou, ze financna rezerva sa najlepsie vytvara ked este nie su deti a mame plno sil. No u vas nie su problem peniaze tych mate dost. Tak rada by som chodila na turistiky no nema ma kto zobrat. Pre spokojnost by to chcelo kompromis, ale som za to, ze muz ma pravdu

zoeeoz
18. okt 2023

Rovno napis kolko sa vam podari mesacne standardne usetrit s podla toho budeme vediet ci iba “prehanas” v setreni alebo ozaj neviete usetrit 🙂

tamta
18. okt 2023

Ja neviem, podla mna by ste si mali s muzom sadnúť, zhodnotiť spoločné prijmy a výdavky a spoločne rozhodnúť, co dalej.
Lebo z napísaného mam pocit, ze ty sa vecne nahanas za peniazmi, ty riešiš, co treba všetko platiť (poistka, stk, rozvody, atd) a muz si len tak slobodne zije, pofajcieva, chodi do mekaca a podobne.. Hospodarit by ste mali spoločne, mozno mu ani nedochádza, ake úhrady ty riešiš a on si zije s rukou hore..
Prijem na to, ze nemate deti (netusim Vase vydavky na byvanie, pozicky, atd) nemate zlý. Si zober, ze by si sla na materskú a následne na rodičovskú a zili by ste primárne z mužovho platu.. Ako by ste to všetko utiahli? Nemozes byt ty ten jediny mozog a tahac, mate v tom byt spoločne.. Ty sa snazis, makas na sebe, študuješ, muz sa evidentne uspokojí s malom a zije si zo dna na den... Podla mna by mohol zarábať viac aj on. Mozno ked ho uvedies do deja všetkých vydavkov, tak sa mu cosi rozsvieti...

bubuska
18. okt 2023

Pokojne si kup z Decathlonu - pomer cena kvalita dobry a najdes aj za 35 euro

julliska
18. okt 2023

Podľa toho čo čítam neviete hospodáriť s peniazmi.. s takým platom aj keby ste platili hypotéku 1000€ tak musíte pekne vyžiť a ešte aj odložiť. Takže na tvojom mieste by som prehodnotila nákupy,už len to ako rozmýšľaš - kúpiť bežecké topánky za 30 alebo 200€? No proste kupiim na čo mam, na začiatok snáď doma nejaké tenisky máš a prípadne odložis ďalší mesiac a kúpiš si dajme tomu tie tenisky za 100€

mooonika1975
18. okt 2023

@anjelicek26 takto tu žije ale 75% obyvateľstva, že premýšľajú čo si kupit a nekúpiť. Pritom základne veci. Ona dokonca má 1100€ , príjem, okolo mna sa pohybujú ľudia so 700-800€.

mooonika1975
18. okt 2023

Skús sa naučiť potešiť z každej výplaty . Jeden mesiac bundu, druhý mesiac topánky. Ja úplne chápem, prečo chces mat rezervu. Veď , ak ideš k zubárovi , to je aj 400€. A odkiaľ ich vziať?? Ak nie je rezerva. Plus to auto, zákonná. To sú všetko veci , čo prídu neplánovane, plus Vianoce, plus svadba. Podľa mna to robis dobre, ak pôjdeš na brigádu na dva mesiace tak nikomu s tým neublížiš. Akurát má zaujima o akú brigádu by išlo . Či takú nájdeš. Muz nerobí nič zle, ak si dá pizzu , to sú zase jeho drobnosti nad limit. Na strave nikdy nesetrim. Nikdy. To čo ide dnu , je základ. ❤️

flofi
18. okt 2023

Prepac ale podla mna to prehanas, zdrbat muza za to ze dal 30 eur za maso ? On predsa tiez zaraba tak si moze kupit co chce / na co ma chut.. zacni na tom pracovat lebo uz nejeden vztah pre toto skrachoval.. podla mna niet horsej vlastnosti nez lakomost, a to teda nehovorim ze si ale mas na to nabeh..

doda3103
18. okt 2023

Autorka ste dvaja a plat slušný. Skôr by ste si mali vyskúšať žiť aspoň rok ako keby máš materskú a potom rodicak. Proste hneď peniaze poslať preč a z toho žiť. Ešte k tomu daj bokom aspoň 100€ akoby pre dieťa čo potrebuje mesačne. Potom z toho vyplat potrebné veci a ešte zvlášť skús odložiť nejaké peniaze na sporenie. Vtedy uvidíš čo je šetrenie a čo si môžeš dovoliť. Lebo nemáte deti ja robím na polovičný úväzok a manžel zarobí to čo ty bez daňového bonusu(ten máme ročný). Tiež máme hypo splátku ako vy plus elektrika,drevo,nafta,škôlka,škola,krúžky,mobily,telka a internet. Máme zatial dve deti. Treba rátať aj s tým čo príde a nie len teraz vyplakavat. Aj ja som mala skromnejsie pomery v rodine ale teraz sa snažím si dopriať chodíme na dovolenku každý rok s deťmi. Máme 2auta jedno novšie druhé staré skoro 20rocne. Všetko sa dá keď sa chce a nie moje deti nejedia múku a cestoviny. Majú rady zeleninu a ovocie. Strašne si zaťažená na peniaze a strašne setris. My keď sme nemali hypo tak sme si oveľa viac ešte užívali peniaze tie si do hrobu nezoberieme a deťom chce zážitky nie sedieť doma. Chápem ta aj z tej stránky ale proste muž sa na teba cykasle zachvilu. Radšej byt s ním ako na brigáde.

zuzka1008
18. okt 2023

Ja som si presne pre tieto veci tiež našla brigádu. Len treba ozaj hľadať aby to nebolo na úkor času
Ja upratujem tanec.studio. trvá mi to niečo cez hodinu a zarobím 24e . Čo je veľké plus
Hodina času nikomu neublíži a ja mám 24e na deň v čistom mimo rozpočtu . 👍

anavi5
18. okt 2023

Čo sa týka bežeckých topánok, ja som napr. bola v jednom obchode so športovými potrebami. Mávajú za dobrú cenu, keď dopredávajú posledné kusy. Tak som kúpila v asi 50% zľave za cca 50€, čo podľa mňa nie je až taká investícia, keď to máš na dlhšie. Čo sa týka celkového pohľadu, Ty vieš ako to cítiš, čo je správne pre Teba. My Ti budeme radiť len z vlastného pohľadu. "Nechodíme v Tvojich topánkach" takže čo pasuje nám, nemusí Tebe. Keď ale žiješ vo dvojici, treba na to brať ohľad. Riešenie by malo byť v súlade s Tebou a manželom. Buď, nech Vám vyhovuje obom, alebo urobte obaja +- rovnaký ústupok zo svojej predstavy... Držím palce.

any_soj
18. okt 2023

Zarobis 1100€ plus manžel asi tiež tak, k tomu prídavky na deti a daňový bonus... Neexistuje, aby ste nevychádzali. Do toho študuješ a chces chodiť behať. Kedy sa žiť, len tak byť, s manželom a deťmi? Inak važ si, že tvoj muž chce s tebou tráviť čas. Často je to opačne. VdakaBohu ten môj je tiež taký, teraz je pol roka na materskej a keďže mne počas prvej materskej skončila zmluva v škole, hoci mám odrobenych 8 rokov, v ďalších 2 tehotenstvách som nedostala nič ani materskú potom, čiže aj teraz keď je on na materskej, tak ja nemám ani rodičak (tam súbeh nie je možný, rodičák až keď on sa vráti do práce). On je údržbár a ja učiteľka, čiže on zarobí cca ako ty a ja menej. Ale totálne nám to stojí za čas spolu...

katrinka8
18. okt 2023

@ruzovakrava - ale jej muž je spokojný, nechce, aby brigádovala. Autorka má problém s tým, že sa podľa jej názoru veľa míňa. Po odrátaní nákladov im ostáva cca 1600 € mesačne, tak neviem, no....

laurita285
18. okt 2023

,, Je mi ľúto dať za xy toľko peňazí" .... z toho vyplýva len jedno, nemalo by ti dať ľúto 2-4x mesačne za sedenie u psychológa lebo ti treba spracovať túto traumu

tamta
18. okt 2023

@any_soj nemajú deti....

lucopeda
18. okt 2023

A ked tie peniaze usetrite nejakou brigadou, budete spokojna, alebo zas nieco? Dopriala ste si bundu nepisete v akej cene, predpokladam ze nieco drahsie ked nato poyrebujete vopred odkladat peniaze. Ja by som radsej odkladala ak uzsom do toho nutena na zazitky a travila cas spolu smanzelom. Ved tu nie sme vecne. 😀

daniela595
18. okt 2023

By ma zaujimalo ze kolko mesacne z vasho prijmu odlozite ak mas pocit ze stale je to malo...

nika523
18. okt 2023

Žijeme s manželom z menšieho príjmu ako vy a nič nám nechýba máme všetko čo potrebujeme, myslím že až prebytok

f333
18. okt 2023

Pani autorka, dodala ai len ciatocne info... cize vysku detto prijmu a nejake poplatky povinne...Ale neuviedla si vysku sumy,ktoru setrite ako rrezervu an neprdviddane polatky a dalsiu ako investiciu do buducnosti..To sau zakladne udaje tiez na posudenie skutocnosti.....
Dalej je dolezite si uvedomit, a to sa tyka aj manzela,ze vydavky nemaju nielen presahovat prijmy,ale maju byt omnoho nizsie,ako prijem....
Cize ludovo povedane, prikryvajte sa takou perinou,na aku mate a vysvetli aj manzelovi,ze treba mat nilen primeranu rezervu ale aj investiciu do buducnosti...
Cize tvoj problem je nakompatibilnost teba a manzela na dolezite otazky zivotne..
Ako sama uvadzas , tak lekar nie si... takze treba relne zvazit tvoje aj manzelove moznosti v povolani a zamestnani aj do buducnosti v nadväznosti na finacny efekt...
Cize aj studujes nejaku skolu z prakt.dovodov znacneho zvysenia prijmu,tak je to vporadku a teba do toho investovat cas aj finacie. Ak je to len pre vlstne uspokojenie , tak taky luxux sa malo majetny nemoze dovolit.. je to kontraproduktivne...
Cize treba vo vasom pripade optimalizovat vvydaje.. nielen tvoje ,.ale aj manzelove.
Ak vydavate na stravu velke percento z vasho prijmu,tak zijete zial nadsvoje pomery finacne.
Zumna bufnda je zivtne nevyhnutnost.Alebezecke topanky nie.... takze trba uvazovat aj tymto smerom....
Takze ako ste naozaj na tom financne? ake ciele mate ..... v tejto suvislosti.... ake mate investicie do buducnosti ,tak rezervu doplnite.. ale ak mate problem doplnat aj rezervu,nieste investovat volne finacne,tak niekde zijete nad pomery .....
Ato nemate dolezity fin.zaväzok v podobe deti....

Mna tiez pobavilo,ked tu niekto navrhoval dovolenku na Mallorke.... vy asi potrebujete ine dolezite veci ako dovolenky v zahranici financovat...Odhliadnuc od toho,ze jedne tyzden na Mallorke nic nevyriesi vo vasom priapde.Len vym moze sposbit väcsie finacne problemy v inej sfere fungovania finacneho
Takze U vasi nejde o proble travenia spolcneho casu verzus pracovania na jeho ukor.....
jedna brigada vas finacny problem nevyriesi.... Ale bud zvysenie primmov alebo znizenie nakladov na zivot a ted a ziv. urovne....

daren1
18. okt 2023

To máš v hlave, vždy bude niečo čo si odopries, načo budeš šetriť. Proste viac brigád, viac peňazí viac a viac, myslím ze príjem ôk aj výdaje ôk. Paradoxne veľa ľudí ktorí sú relatívne na tom finančne dobre najviac skreckuju. Deticky ta z toho bud v liečia alebo budete skrblit ešte viac.
My sa s manželom doplňame ja som ten co skreckuju on ten co nám dopraje a tak je to v rovnováhe.
Uprac hlávku, kašli na peniaze a užívaj zivot

duppka13
18. okt 2023

Ked som sa snazila setrit tak jedina oblast kde sa to ozaj da je oblecenie. Nove veci si uz takmer ani nekupujem, bundu aj tenisky vies kupit aj za polovicnu cenu a vela krat aj nove cez bazar alebo teraz popularnu aplikaciu na V. Lebo na jedle neusetris, ani na ostatnych fixnych vydavkoch. Ak nemate deti tak ja by som na tvojom mieste na tu brigadu isla ak mas na to cas a chut. Komu sa neleni tomu sa zeleni. Ked chces viac treba pre to spravit viac.

veronicka1901
18. okt 2023

1100 v čistom? 2300 spolu? To je luxus pre dvoch ľudí podľa mňa. Napíš aspoň približne výdavky. Máte nejakú veľkú hypotéku na veľkú nehnuteľnosť?