Citové vydieranie alebo tlak

23. apr 2023

Ahojte. Boli sme spolu s priatelom cca 5mesiacov...po tejto dobe som sa rozhodla vztah ukoncit, lebo som uz nechcela pokracovat. Opadla chemia a celkovo, necitila som to uz tak. Avsak priatel to vzal velmi zle. Vycita mi, ze sa velmi snazil, kupoval mi malickosti a pomahal. Pise mi aj par mesiacov po rozchode a chodi k mojej praci aby mal zamienku mi nieco doniest. Pise mi, ze som ho nikdy nemala rada kedze som to ukoncila. Mame 29r. Nikdy by som nepomyslela, ze v takomto veku budem riesit taketo veci. Citim psych.tlak. Nikdy som mu nadej nedavala, ze sa k nemu vratim. Mam prerusit uplne kontakt a teda neodpisat mu ani? Po dobrom to naozaj nejde. Vsetko bolo vyrozpravane aj osobne samozrejme. Chcel by sa za stretnut a riesit to, ale ja v tom nevidim zmysel. Predtym nez oslovim mozno odbornu pomoc, tak som chcela aj tu...Mate niekto podobnu skusenost?Dakujem pekne za rady.

majusik1304
23. apr 2023

Ahoj, ja podobnú skúsenosť nemám síce s takouto situáciou, ale určite by som sa nenechala citovo vydierať a konať pod tlakom, lebo niekto niečo chce. Ty vieš, čo chceš/nechceš, stála by som si za tým a v prípade nutnosti, čo v tvojom prípade by sa mi zdalo nutné, by som sa určite odstrihla. Zablokovala na mobile a dovi dopo. Mňa osobne by to hrozne otravovalo....(on podľa mňa nerešpektuje tvoje nie. ) Držím palce!

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
23. apr 2023

@elizabet173 reakcia bude urcite, ze si nezasluzi taketo zaobchadzanie a ze ako mozem byt takato

autor
23. apr 2023

@majusik1304 dakujem za nazor. Aj ja sa priklanam zrejme k tomu lebo sa neviem akosi vymotat z toho

deti95060810
23. apr 2023

zažila som... znenávidela som ho kvôli tej doternosti. Je od vtedy už veľa rokov, ale aj napriek tomu cítim ku nemu ešte aj teraz odpor...
doporučujem neodpisovať, nekomunikovať....

simonkazga
23. apr 2023

Uplne prerušiť kontakt a hotovo.
Takýchto debilov ešte môžeš stretnúť veľa. Jeden môj bývalý mi vykričal, že nemám právo s ním len tak bez snahy o nápravu ukončiť vzťah. Chcel spraviť swot analýzu + 6 mesiacov na nápravu a vyhodnotenie výsledkov 🤣🤣🤣 a to sme boli spolu ani nie 5 mesiacov

pribinak
23. apr 2023

Čím skôr to razne celé ukoncis, tým lepšie pre Teba ale aj pre neho

Povedať mu, aby tá už nekontaktoval, dal ti pokoj, zablokovať cislo a sociálne siete.
Ak aj príde tak tvrdo ignorovať

Takto keď ty na neho reaguješ, je to pre neho stále nádej, že možno tá zlomí

taminka1986
23. apr 2023
h2
23. apr 2023

Boli ste spolu 5 mesiacov, zistila si, že ti nevyhovuje, rozišli ste sa. Urobila si všetko správne, nemáš si čo vyčítať. Napísala by som mu ešte raz, poslednýkrát, že je naozaj koniec, nech ťa už nekontaktuje a že už mu na žiadne prípadné správy neodpíšeš.

svetlonos
23. apr 2023

@simonkazga
🤣 no vzhladom na to ze si mama 3 deti a vyzeras stastne, teba analizovat nebolo treba a on by chyby nepriznal ani na škripci 😅

svetlonos
23. apr 2023

Ahoj,
ano zazila som. Nas vsak delila dialka a ciastocne nevedel, kde sa nachadzam. Telefonaty som nebrala, sms zacala ignorovat, maily casom prestala citat.
Asi 3/4 roka to trvalo ale ja uz som si davno zila svoj spokojny zivot.
Keby ma poloval pred pracou, dohodla by som sa s kamosom, nech zahra par krat mojho priatela. A nech ho slusne ale razne nasmeruje inde.
Keby stale doboedzal, normalne by som ho nahlasila na policiu.
A psycho poznamky neries. Sms necitaj, nedvihni telefón alebo nech zdvihne kolega zas.
Ignoruj uplne, lebo nikdy neskonci.
U mna sa ten ex ozval potom este asi o 6 rokov, chcel vratit snubak, ze jeho priatelke to nevadi 🙈.
Tak som mu ho isla hodit do schranky - s mm 😁
Este chcel odo mna potvrdenie priania jeho mrtvej mamy - slo o dedicstvo.
A okolo toho prstena znova litanie - no nepochodil, nereagovala som.
Takze posli ho aj s policiou kade lahsie - bud egoista a mysli len na svoje blaho!

jaskolka
23. apr 2023

Normálne naostro zablokovať. Nereagovať na telefonáty z iného čísla, položiť, keby skúšam takto. Pred prácou keď príde, proste ignoruj, otoč sa a odíd iným smerom. Na ulici hádam za tebou utekať ci robiť scény nebude, keď áno, pohroziť políciou, pripadne aj fakt ich zavolať.
Ty si neurobila podľa toho, čo píšeš žiadnu chybu. To, že vzťahy sa rozpadnu, sa stáva, boli ste len krátko spolu, on sa správa ako blbec.

tykat
23. apr 2023

"...reakcia bude urcite, ze si nezasluzi taketo zaobchadzanie a ze ako mozem byt takato..."
Tak mu napis ze ty si taka, menit sa nebudes, pretvarovat sa nevies a ze aspon vidi ze sa k sebe nehodite a nech si hlada inu. A nezelas si aby ta viac kontaktoval, ani elektronicky ani osobne lebo nic viac mu k tomu povedat nevies a nechces.
A tym by som komunikaciu ukoncila a jeho zablokovala.

katkine_terapie
23. apr 2023

Autorka: Expriateľ chce v tebe vyvolať pocity viny a tým ťa primäť k tomu, aby si zmenila svoje rozhodnutie. Je to manipulácia. A ty si veľmi dobre vyhodnotila, že toto nie je naj partner do vzťahu. Skúsme si to rozobrať:
" Vycita mi, ze sa velmi snazil, kupoval mi malickosti a pomahal." - bolo to jeho vlastné rozhodnutie, či ti bude pomáhať a čo ti bude kupovať. A aj to, že sa snažil, bolo jeho vlastné rozhodnutie. A ty za jeho rozhodnutia nenesieš žiadnu zodpovednosť.
"Pise mi aj par mesiacov po rozchode a chodi k mojej praci aby mal zamienku mi nieco doniest." Volá sa to stalking a opätovné vtiahnutie do vzťahu (veľmi príznačné pre rôzne toxické osobnosti).
"Citim psych.tlak." Rešpektuj svoje pocity a keď sa v niečom necítiš dobre, odíď z toho. Telo nám dáva jasne najavo, čo je pre nás ok a čo už je za hranicou.
Takže skús reagovať takto:
Keď sa opäť ozve, napíš: Moje rozhodnutie o ukončení vzťahu som komunikovala už viac krát. Je to moje konečné a nemenné stanovisko. Viac o tom nemám potrebu komunikovať. Nereaguj na to, čo ti píše, iba napíš vety vyššie. Následne ho zablokuj na všetkých platformách. Ak by to kontaktovanie neprestalo, obráť sa na PZ.

blue_violet
23. apr 2023

Zažila som to pred pár rokmi. Známosť som ukončila po troch mesiacoch z rovnakého dôvodu - nesedel mi, chémia opadla. Férovo som mu to oznámila zoči voči a na prvý moment sa zdalo, že to pochopil. Vydržalo mu nerobiť cirkus asi tak dve hodiny keď sme sa pobrali domov a keďže býval o pár ulíc ďalej odomna tak sme mali rovnakú cestu. Už vtedy ma začal na ulici urážať ako som si to mohla dovoliť :D. Urobila som tu chybu že som ho neblokla, ale udržiavala som s ním kontakt a mesiace sa mu snažila vysvetliť že to bude tak lepšie. Dokopy to trvalo asi polroka. Ešte som aj spoznala svojho súčasného muža a ešte aj vtedy ma pozýval do wellnessu :D
Potom mi už rupli nervy a na to sa urazil a ak sa niekde náhodou stretneme tak ani nepozdraví. Vlastne chvalabohu.
Takže určite surovo ho odstrihni a keby ťa čakal pred prácou tak by som to kľudne riešila cez políciu.

autor
23. apr 2023

@blue_violet fu no...tak niektori to zrejme nevedia prekusnut, ze s nimi niekto skonci...mne to pride take, ze takito ludia stratia akoby uz vlastnu hrdost...Mne ked sa stalo kedysi velmi davno, ze po par mesiacoch to jeden partner so mnou skoncil, tak som to prijala. Bola oduta a smutna a vyrevala som sa doma, ale nerobila som taketo sceny a toboz som mu nepisala.

autor
23. apr 2023

@katkine_terapie dakujem za reakciu. Presne takyto pocit zial mam. Ex chce vyvolat pocit viny, ze co som to vlastne urobila a donekonecna rozoberat co urobil zle. Takymto spravanin sa mi ale sprotivi uz uplne. Nemam chut sa uz ani len videt a vobec nie to zase preberat, kedze to bolo prebrate xy krat. Obera ma to o energiu. Taktiez mi pise, ze zrejme pre mna urobil malo, ked som sa takto rozhodla. Ale to tiez nie je pravda, len to otaca zase na seba. Miestami som zufala a preto to musim stopnut a ukoncit komunikaciu.Taktiez mi hovoril, ze on to neskoncil ale iba ja. Ze pre neho to neskoncilo a ze som klamarka, kedze som to skoncila. Citim sa pod tlakom.

0kristina0
23. apr 2023

Myslim, ze ma pravdu v tom, ze si ho nikdy nemilovala a preto sa teraz citi zradeny. Naco ides do vztahu, kde laska nie je obojstranna?

katkine_terapie
23. apr 2023

Autorka: Ok tak si v jeho očiach klamárka (je jedno či to je pravda alebo nie), čo sa tým mení v tvojom živote? Nič. Nevieš zmeniť niekoho pohľad na teba. Naozaj je lepšie komunikáciu ukončiť, ak si presvedčená, že s ním byť nechceš. Je to úplne normálne, že hold niektoré vzťahy nevyjdú. Niekedy sa nám človek zdá na začiatku fajn, ale potom svojim správaním, vyžarovaním atď. nám ukáže, že toto pre nás nie je. Možno pre inú to bude ok. Podsatné je, že tebe to nevyhovuje. Určite sa nemusíš pre cítiť vinná. Určite nie, ak on nie je ochotný rešpektovať tvoje rozhodnutie a chce v tebe vyvolať to, aby si sa cítila zle. Viď tu: "Taktiež mi hovoril, ze on to neskoncil ale iba ja. Ze pre neho to neskoncilo a ze som klamarka, kedze som to skoncila."

miadi
23. apr 2023

Napis mu poslednu sms .Mas pravdu nikdy som ta nemilovala chemia vyprchala skoncilo to. Ked ma budes prenasledovat a chodit pred moju pracu budem to riesit s policiou. Od tejto chvile si bloknuty. A vsade ho bloknut . Je stalker obtazuje ta. Dobre si urobila ze si to ukoncila on nebude uplne psychicky ok ked toto robi. Laska sa vynutit neda . Nie si mu nic dlzna .

eeffka
23. apr 2023

Ze ta to bavi,ja by som ho blokla hned po ceste z rozlucky

teleskop
23. apr 2023

pozor to su taki tichi psychopati..moj prvy bol taky, teraz uz tu nie je, siahol si na zivot...ja som radikalne vtedy stala za svojim a najlepsie rozhonutie to bolo,radim to aj teba proste razny koniec,razne nastavenie hranic

maminkadeticiek
24. apr 2023

Absolutne ho odstrihni a ignoruj.Pri psychosoch to onak nejde.Bude ta bombardovat,osocovat,obvinovat,mozno sa aj vyhrazat,ale ty vsetko ignoruj.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mk1111111111
24. apr 2023

Ber ohlad na seba, nie na neho. Cim dlhsie ho budes lutovat, tym dlhsie Ta bude atakovat.

pink_lady
24. apr 2023

Okrem vyssieho co pisala Katka, mu napis, že tp budeš riesit s policiou. U mňa to zabralo (teda na jedneho debila ktorý sa mi už aj zabitím vyhrazal)

trinityf
24. apr 2023

Utni to zenska. Neodpisovat, nekontaktovat, ignorovat. Nenechaj sa vydierat psychopatom. Takto sa clovek, co to ma v hlave v poriadku nesprava. Bud rada a pysna na seba, ze si to s nim skoncila. Sa ukazal...

gerrwie_girl
24. apr 2023

@0kristina0 ako vážne? Ved láska má prísť po čase. Ako ona môže vediet dopredu ci z toho bude láska alebo nie? 😀

ivamotylik
24. apr 2023

Dobrý deň, zažila som, nekonečný príbeh. Jemu docvaklo až keď ma videl s iným chalanom. Nebol to priateľ, doslova sme sa dohodli že budeme chodiť spolu von, vyzdvihol má z práce a podobne. Mal tak asi 2 m a svaly. Ja viem že to vyznieva hlúpo ale inak nepomáhalo. Tým že sa ho bál, pomohlo to a nemal ani odvahu skákať do neho ...

ndrag
24. apr 2023

@0kristina0 hej, sen kazdeho zraneneho je, aby bol s nim niekto z lutosti. Tieto sproste obvinovacske reci si strc niekam. @autorka, bud mu laxne odpisuj, alebo ho daj do uplneho ignoru. On sa na teba chorobne naviazal, lebo ma nizke sebavedomie a teraz nevie prekusnut, ze si to ukoncila. Toto neslo okolo lasky ani omylom. A ak sa zacne vyhrazat ublizenim si, tak sa neboj, to nespravi. Tieto typy vedia iba vydierat. Bud silna, to das, a kludne volaj aj tu policiu ak to nebude unosne.