icon

Čo by ste poradili mladej mamičke v ťažkých časoch?

28. feb 2026

Ahojte,

rada by som sa opýtala, čo by ste poradili jednej mladej mamičke. Neviem, úplne všetky detaily, napíšem to, čo viem. S priateľom sa zoznámili na VŠ, otehotnela, školu nedokončila. Narodili sa im dve deti, jedno má tri roky a druhé má rok. Priateľ mal úraz (nepracovný) a o prácu prišiel, je aktuálne na čiastočnom invalidnom, v budúcnosti možno bude pracovať, teda dúfa, ale aktuálne nie je schopný. Výšku jeho ID neviem, ale nebude to viac asi ako 400-500 eur, podľa mňa aj menej. Čo sa však stalo je to, že jej priateľ prišiel domov, že svadbu nechce, že sa zamiloval do inej ženy, že to trvá dlhšie. Že sa vráti späť ku rodičom, aby sa dal zdravotne dokopy. Že už s ňou nechce byť, ale deti miluje. Nikde ju nevyháňa, môže tam ostať s deťmi (v byte jeho rodičov), kým mladšie nepôjde do škôlky alebo kým si niečo nenájde, neosamostatní sa. Ale bude musieť platiť energie, elektrinu, tv, proste všetko to, čo ťahal on. Zároveň, že jej bude prispievať na deti, ale nemôže viac ako 90 eur na jedno dieťa, že aj to je vzhľadom na invaliditu pre neho veľa. Ona nemá našetrené nič, výšku jej rodičáku neviem. Nemá sa kam vrátiť, má len otca, ale nestretáva sa s ním, je alkoholik. Čo by ste jej poradili. Samozrejme ísť do práce, dieťa do jaslí. Dieťa nie je odplienkované a z toho, čo som videla, na jasle nie je pripravené a má trochu oneskorený vývoj. Starší začal chodiť do škôlky, ale je veľmi často chorý a bol viac doma s ňou, ako v škôlke. Pracovné návyky tam zrejme veľké nebudú, hlavne ani skúsenosti. Čo by takéto mladé dievča malo urobiť? Podľa informácií sa nemá veľmi na koho obrátiť, nemá jej kto pomôcť.

tykat
28. feb 2026
@anonym_349e6c

@tykat na co niektore reagujete a pisete somariny. otec nie je schopny sa postarat sam o seba, nie to o deti, preto ide k rodicom a do kupelov.

@anonym_349e6c hej ale a novu mikenku sa postarat vie. Ma po uraze len ciastocny ID to nebude nic hrozne. Ziadna psychicka porucha..Jej sa kto pyta ako to vyriesi?

Btw zas nas tu bude niekto krmut trollovinami lebo sa cez vikend nudi. Necha vymriet celu zeninu rodinu do tretieho kolena, kto neumrie bude alkoholik a z ciastocneho ID urobi postupne nesvojpravneho leziaka. Len nech si kon lame hlavu ako to porresit.

autor
28. feb 2026
@tykat

@anonym_349e6c hej ale a novu mikenku sa postarat vie. Ma po uraze len ciastocny ID to nebude nic hrozne. Ziadna psychicka porucha..Jej sa kto pyta ako to vyriesi?

Btw zas nas tu bude niekto krmut trollovinami lebo sa cez vikend nudi. Necha vymriet celu zeninu rodinu do tretieho kolena, kto neumrie bude alkoholik a z ciastocneho ID urobi postupne nesvojpravneho leziaka. Len nech si kon lame hlavu ako to porresit.

@tykat ide na pobyt do národného refabilitačného centra Kováčová - to nie sú kúpele, to je nemocnica.

tykat
28. feb 2026
@anonym_autor

@tykat ide na pobyt do národného refabilitačného centra Kováčová - to nie sú kúpele, to je nemocnica.

@anonym_autor najprv nech sa o deti postara, potom.sa moze rehabilitovat do aleluja. Zeny kolkokrat ani na operaciu ani do kupelov nejdu lebo maju male dieta a tento necha svoje deti a ide sa rehabilitovat a potom ku milenke. Zmrd

autor
28. feb 2026
@tykat

@anonym_autor najprv nech sa o deti postara, potom.sa moze rehabilitovat do aleluja. Zeny kolkokrat ani na operaciu ani do kupelov nejdu lebo maju male dieta a tento necha svoje deti a ide sa rehabilitovat a potom ku milenke. Zmrd

@tykat ako sa má postarať o deti, keď nie je schopný sa postarať aktuálne o seba? Preto odišiel domov k mame/ k rodičom.

anonym_349e6c
28. feb 2026

@anonym_autor takto si v mladom veku dokaslat zivot, to sa len tak nevidi. nestacilo jedno decko, museli byt dve. nech sa modli, aby ju v tom byte nechali byvat co mozno najdlhsie, inak skonci v azylaku. s 2 malymi detmi jej nikto podnajom neda. zamestnavatelia sa o nu z rovnakeho dovodu tiez nepobiju, bude nespolahliva viac doma s chorymi detmi ako v praci. ak ma nizsi rodicak jasle nezaplati z neho ani jasle. ak vyzera dobre nech si najde nejakeho sponzora. mlademu v jej veku tie deti budu vadit, ale taki 50 rocni sa radi popysia mladou babou. nebola by ani prva ani posledna vypocitava. preckat tie najhorsie roky. nezavidim tuto situaciu a taky zivot. len trpnut kedy ju z bytu vyrazia a skonci na ulici.

tykat
28. feb 2026
@anonym_autor

@tykat ako sa má postarať o deti, keď nie je schopný sa postarať aktuálne o seba? Preto odišiel domov k mame/ k rodičom.

@anonym_autor a o milenku sa postaral kedy? By som.ho ako rodic vykopala z domu za detmi. Pri ciastocnom ID nemoze byt ze sa o seba nepostara. Este do roboty by mal ist.

anonym_f31db3
28. feb 2026

Dobre rozumiem, že otcovi dieťa nedá, aby mohla ísť do práce, staršie je stále choré, nikde ju nezamestnajú. Upratovať v bytovkách môže, alebo nejaké kancelárie, tam stačí na 3-3 hodiny denne, niekedy každý druhý deň.
Alebo ja si myslím, že ona ani robiť nechce, alebo ty, či o kom to je...lebo veď, bývanie v podstate skoro zadarmo, z rodičovského, plus prídavky, výživné, to jej na živobytie zatiaľ stačí. Otázne, čo bude, keď pominie rodičovský. Keď výživné bude len 90e. Čo je mizerne málo. Ale zase viac, ako by mala byť na ulici.

autor
28. feb 2026
@tykat

@anonym_autor a o milenku sa postaral kedy? By som.ho ako rodic vykopala z domu za detmi. Pri ciastocnom ID nemoze byt ze sa o seba nepostara. Este do roboty by mal ist.

@tykat Ak nie je schopný sa aktuálne postarať sám o seba a je odkázaný na pomoc iných, súd to zohľadní. Ak je jeho jediným príjmom polovičný ID okolo 400 eur a zdravotný stav mu objektívne neumožňuje pracovať, výživné sa môže určiť na úplnom minime, teda 30 % zo ŽM na každé dieťa. To je približne okolo 35 eur mesačne na jedno dieťa, čiže približne 70 eur spolu na dve deti, podľa aktuálnej výšky životného minima. Osobne si myslím, že si milenku len vymyslel.

anonym_fb092f
28. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ja asi neverím, že niečo takéto napíše. jej priateľ mal úraz, veď nech sa postará o deti, čo tam potom, že sa nedokáže ani sám o seba, že sa možno nevládze zdvihnúť z postele, chodiť, hýbať rukou, ma poškodenú chrbticu.. to predsa počká.
A ostatní rodičia žiadne operácie, jasne? Pekne krásne vydržať, alebo hneď na druhý deň šupi-lupi starať sa o deti. Že budete malo platní, ak sa už vôbec nedáte dokopy, nevadí, na tom nezáleží.

anonym_74d11f
28. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Paneboze, nie su zase uplne v zufalej situacii, obidvaja maju staly prijem, sice maly, ale isty. Maju strechu nad hlavou a ked sa im trosku bude chciet, mozu chodit do prace. Nikto z nich nebojuje so smrtelnou chorobou, ani neostal v kome. Su tu zeny, ktore su v omnoho horsej situacii. Co vlastne chces pocut, ked na vsetko odpovedas nie, neda sa...?

betulinka1
28. feb 2026

@anonym_autor nosila by som deti muzovi cez den aby sa staral a isla do prace. Akoze su to aj jeho deti, tak cez den nech sa stara.

autor
28. feb 2026
@anonym_74d11f

@anonym_autor Paneboze, nie su zase uplne v zufalej situacii, obidvaja maju staly prijem, sice maly, ale isty. Maju strechu nad hlavou a ked sa im trosku bude chciet, mozu chodit do prace. Nikto z nich nebojuje so smrtelnou chorobou, ani neostal v kome. Su tu zeny, ktore su v omnoho horsej situacii. Co vlastne chces pocut, ked na vsetko odpovedas nie, neda sa...?

@anonym_74d11f ja nechcem počuť nič. Ak by to bola ľahká situácia, nepíšem tu. Ja jej pomôcť neviem.

autor
28. feb 2026
@betulinka1

@anonym_autor nosila by som deti muzovi cez den aby sa staral a isla do prace. Akoze su to aj jeho deti, tak cez den nech sa stara.

@betulinka1 do NRC Kováčová? Keď ho budú dávať dokopy?

anonym_b41dde
28. feb 2026

Neviem koľko je rodičovský príspevok momentálne..ale
Ak teda budeme rátať
- rodičovský príspevok 350 +-
- rodinné prídavky 120
- daňový bonus 200
- výživné 180
Spolu 850
???
Ak by aj platila za byť ex rodičov 300.
Stále jej zostane suma z ktorej môžu síce skromne ale vyžiť...
Pero papier... zapisovať náklady.
Extra sa uskromniť.
A plánovať budúcnosť.
Nezávidím túto situáciu ale kamoška proste musí zabojovať...

anonym_349e6c
28. feb 2026
@tykat

@tykat ako vies, ze ma len ciastocny a nie plny? ak mal nizky plat 400€ moze byt kludne plny. otcovi dat deti. v idealnom svete. aj keby bol zdravy tak by musel v prvom rade chciet, donutit ho nikto nedonuti. tu otec nevyzera byt ani schopny ani ochotny, na neho sa ona urcite spoliehat nemoze.

zuzana76
28. feb 2026
@sissy27

@anonym_be2bf1 ty mas problem pochopit precitany text? Ved byvanie ma k dispozicii za naklady, preco by mala ist pod most??

@sissy27 Myslis, ze ten chlap ju tam nech byvat aj o rok, dva, pat? S tymto byvanim moze pocitat mozno chvilku, potom mu prepne, bude sa chciet zenit, dalsie dieta a tato sa moze ist past.

anonym_fb092f
28. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ľudia nie sú schopní citát s porozumením. No ale možno to mysleli neskôr, keď sa vráti.

anonym_d6f831
28. feb 2026

@anonym_autor ale mohla si to lepsie vymysliet. Kedy mal ten uraz? Ma narok na pn takmer cely rok. Ak uz nema pn, ale schvaleny ID, tak to je uz minimalne rok (a viac) od urazu. Ale on nie je schopny samostatny fungovat a ma novu priatelku. To ako sa stretavali? Sucasna priatelka ho vozila za "buducou"?

zuzana76
28. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_74d11f ja nechcem počuť nič. Ak by to bola ľahká situácia, nepíšem tu. Ja jej pomôcť neviem.

@anonym_autor tak nic neries, ked nevies pomoct, ked sa jej nic neda. Ved nikto nepride s nejakym zazracnym riesenim. To je ich problem, co si navarili, nech si zjedia.

anonym_c3daed
28. feb 2026

No počkať, počkať… uvediem veci na správnu mieru. Ty si prišla pýtať radu. Máš tu viacero variant riešení. Ale doposiaľ si všetky možné riešenia odmietla. Takže ty hľadáš výhovorky, nie riešenia.

anonym_74d11f
28. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor V NRC bude 3 tyzdne. A predpokladam, ze nie je leziaci pacient, alebo na voziku. Zrejme ma po uraze bolesti, to chapem, ale vies kolko rodicov sa stara o deti po uraze/operacii a v bolestiach? A to hovorim z vlastnej skusenosti. A ak o deti nema zaujem, nuz, aspon platit chce dobrovolne. Tak bude musiet ist do prace mamina. Ano, deti v skolke byvaju chore a dokonca aj tie, ktore maju len jedneho rodica. Nebude to mat lahke, mozno bude musiet vstavat o piatej, o siestej uz byt v skolke/jasliach. Aj my sme tym presli, nebolo to jednoduche, ale niekedy musi zatat zuby rodic aj dieta.

anonym_d6f831
28. feb 2026
@anonym_b41dde

Ak teda budeme rátať
- rodinné prídavky 120
- daňový bonus 200
- výživné 180
Spolu 850
???
Extra sa uskromniť.
A plánovať budúcnosť.

@anonym_b41dde danovy bonus dostavaju iba ti rodicia, ktori pracuju. Poberatelia rodicovskeho, ci ID nemaju narok na danovy bonus.

anonym_349e6c
28. feb 2026
@anonym_b41dde

Ak teda budeme rátať
- rodinné prídavky 120
- daňový bonus 200
- výživné 180
Spolu 850
???
Extra sa uskromniť.
A plánovať budúcnosť.

@anonym_b41dde ako si prisla k danovemu bonusu? ten poberaju pracujuci. 200€ odpocitaj.

autor
28. feb 2026
@anonym_d6f831

@anonym_autor ale mohla si to lepsie vymysliet. Kedy mal ten uraz? Ma narok na pn takmer cely rok. Ak uz nema pn, ale schvaleny ID, tak to je uz minimalne rok (a viac) od urazu. Ale on nie je schopny samostatny fungovat a ma novu priatelku. To ako sa stretavali? Sucasna priatelka ho vozila za "buducou"?

@anonym_d6f831 to neviem. Úraz mal pred rokom. Keď sa narodil druhý malý. Pokiaľ viem PN už nemá. Bližšie detaily o jeho osobnom živote ja nemám. Osobne si myslím, že si frajerku vymyslel. Ale všetko je možné.

ejbyk
Autor odpoveď zmazal
anonym_b41dde
28. feb 2026
@anonym_349e6c

@anonym_b41dde ako si prisla k danovemu bonusu? ten poberaju pracujuci. 200€ odpocitaj.

@anonym_349e6c ani on ako id nemôže poberať? Nevedela som...
Ok škoda...

strelkyna1
28. feb 2026

Socialne stipendium na VS je vyse 300 eur. Kolko jej este chybalo do skoncenie aspon Bc.? Nedalo by sa to zvladnut s detmi pri individualnom studijnom plane?
Alebo hladat pracu v skolstve, pedagogicka asistentka, vychovavatelka s jasliach,...
Mozno nejaky roznos letakov, postarka, upratovacka,...
Asi nebude blba (i ked prilis doverciva), tak mozno uctovnicky kurz cez urad prace skusit a pracu uctovnicku pod niekym,
Alebo kurz manikura/pedikura/maserka, proste nieco, co dokaze si ludi naplanovat casovo tak, aby to jej vyhovovalo.
No nema vela moznosti, ale hadam sa jej postasti.

tykat
28. feb 2026
@anonym_349e6c

@tykat ako vies, ze ma len ciastocny a nie plny? ak mal nizky plat 400€ moze byt kludne plny. otcovi dat deti. v idealnom svete. aj keby bol zdravy tak by musel v prvom rade chciet, donutit ho nikto nedonuti. tu otec nevyzera byt ani schopny ani ochotny, na neho sa ona urcite spoliehat nemoze.

@anonym_349e6c ved to autorka pise

anonym_74d11f
28. feb 2026
@anonym_b41dde

Ak teda budeme rátať
- rodinné prídavky 120
- daňový bonus 200
- výživné 180
Spolu 850
???
Extra sa uskromniť.
A plánovať budúcnosť.

@anonym_b41dde DB nie, to by jeden z nich musel pracovat a tomu sa zrejme chcu vyhnut :/

tykat
28. feb 2026
@anonym_c3daed

No počkať, počkať… uvediem veci na správnu mieru. Ty si prišla pýtať radu. Máš tu viacero variant riešení. Ale doposiaľ si všetky možné riešenia odmietla. Takže ty hľadáš výhovorky, nie riešenia.

@anonym_c3daed hej, hlada sa sposob ako tromfnut tu co tu nasekala 30+ stran lebo sa chcela bratovi nastahovat na 3 tyzdne do domu.