Čo povedať svokre ohľadom našich financií?
Kde začat? Mám svokru, má 60r., vitálna veľmi, nebudem rozpisovať, aká je, lebo idem riešiť niečo konkrétne. Od malička vyrastala v blahobyte. Solventní rodičia jej zabezpečili veľkorysý život, neskôr sa aj vydala za podnikateľa. Nikdy nemusela nič ušetriť, mala všetko čo chcela, aj môj muž ju označil za márnotratnú. Lenže sa rozviedla, rodičia umreli. Veľa dostala rozvodom, veľa podedila. Za 10 rokov, čo potom nepracovala, všetko minula. Postavila si väčší dom, v ktorom žije sama. Zariadila si ho pomerne nadštandarne - hlavne dizajnovo. Nestarali sme sa do ničoho, nebol to náš život. Lenže peniaze sa minuli. A tak svokra sa vrátila do práce a zarobí tam +- priemerný plat, možno trochu viac, no tak asi 1300 eur čistého mesačne. Podľa mňa super. Nejaký čas fungovala. Ale ako to už býva, časom sa aj nové veci kazia.
Podotýkam, že ona komunikuje s manželom, ja s ňou veľmi netelefonujem. S ňou sa iba stretávam, podľa príležitosti. No a manžel asi pred pol rokom príde domov a vraví mi, že jeho mama potrebuje opraviť kotol, lebo sa jej pokazil a ona mu vraví že na to nemá peniaze. Tak to zaplatil on asi 250 eur. O 2 mesiace zas potrebuje nejaký prístroj do záhrady, 180 eur. O pár ďalších mesiacov zase čosi - 300 eur. Teraz mu "plače", že sa jej pokazila sušička a kazí sa jej práčka. A potrebuje si dať do servisu auto. A môj muž premýšľa ako to čo najlacnejšie vyriešiť. A mne dochádza trpezlivosť. Vešia mu to na nos, lebo je zvyknutá, že sa o ňu stále ktosi staral. Ako niečo som strpela, ale už som mala niekoľko vážnych debát s mužom doma. Akurát sa jej zastáva, že ona má iný štandard a on nestrpí, aby jeho matka žila skromnejšie, než sa na jej "status" patrí. Aby ste rozumeli, sme 4-členná rodina s 2 menšími deťmi, s celkovým príjmom asi 2200 eur. A vyžijeme v pohode. Ale nie sme milionári aby sme živili zdravú ženu. Mužovi som vymenovala 1000 argumentov, že už s tou charitou stačilo, že pri jej "štandarde" by sme teda my potrebovali príjem aspoň 5000 eur mesačne (1300x4).
No, ideme k nej, a ja som si povedala, že to tam vytiahnem. Viem, aká je, a myslím, že to bude aj tak prd platné, ale aj to musím dostať zo seba von, aj chcem, aby o tom vedela, lebo myslím, že manžel jej zaplatí, ale nepovie jej, ako to zasahuje do našej rodiny.
Tak ak máte dajte tipy, ako na to, či zvoliť len taktiku, že budem u nej vyplakávať, ako si nemôžeme dovoliť niektoré veci, ako nám nevychádzajú peniaze (akože nech si vstúpi sama do svedomia) - lebo aj to už bolo, keď som chcela do bytu záclony, tak muž: ževraj teraz na to nemáme peniaze. Každý mesiac krúti očami, že sme málo ušetrili, totiž ja hospodárim s peniazmi, a myslím, že doposiaľ dobre, ale veru to začínam prehodnocovať - aby som ja šetrila, aby išli peniaze mimo rodiny? A potom tu ešte musím mužovi skladať účty a vyratúvať, kde som čo minula naviac?
Alebo jej mám niečo na rovinu povedať? A čo? Ona je strašne urážlivá. O tom ako bude muž reagovať, radšej pomlčím. Svokra si vôbec neuvedomuje, že má dobrý plat z ktorého sa dá pekne šetriť. Ona v pohode presvedčí samu seba o tom, čo potrebuje. A zakladá to na tom, aký postoj k nej môj muž má. Mám jej povedať, nech si kúpi na splátky? Tak si aspoň trochu uvedomí, že tie peniaze treba aj splatiť, lebo my sme ešte späť nič nedostali, vraj keď bude mať tak vráti. A kedy? Keď zatiaľ len berie? Akože máme čakať, s prepáčením, kým umrie a muž podedí? Čiže toto mám trpieť ešte tak 20 rokov?
Tak babo raď.
Ani som nedočítala prvú stranu, len ma, autorka, prekvapuje, v ktorom "sektore kde je strašne málo ľudí". To musí byť výnimočný sektor, že pri súčasnej nezamestnanosti tam robí veľmi málo ľudí.
Neviem, na čo by míňala rozvedená stará pani, aby jej nestačil jej super príjem a financie, čo vysúdila pri rozvode s bohatým manželom. Každý normálny človek myslí na zadné vrátka, určite ani ona nevrazila všetko do domu, aby ju teraz musel financovať syn. Asi si zabudla uviesť, že x krát do roka cestuje na zahraničné dovolenky a značkovo sa oblieka. Bolo by potrebné sa jej opýtať, čo by robila, ak by tvoj muž zarábal minimálnu mzdu.
Nechcem byť nejaká predvidava...bodaj si pozor keď pôjde do dôchodku...zmensi sa jej príjem a ešte od syna môže žiadať súdom výživné....tak,si ma to dávajte pozor.....
Akoze nehnevaj sa ale 1300 v cistom som ani ja nemala pred materskou a to nie som typ ako t oja svokra, ze roky sa necham vydrziavat, potom zijem z rozvodu a potom sa mi este aj postasti mat robotu s takym primom...prosim ta nech sa vschopi normalne jej to povedz ze vy jej sponzora robit nebudete, zije sama s primom 1300€ a nevyzije hej?🤦♀️ ja by som to na rovinu povedala, preco vyplakavat ze nemate a pod.jedna vec je pomahat ked mozte a chcete druha nechat sa na svoj ukor vyuzivat.
@korunka1 To ja neviem posúdiť, či si mimo, tak mi to nepíš. Ona písala, že zarobí +- 1300 € čistého mesačne. Z tohoto mi vyplýva, že autorka ani nevie presne, že koľko zarobí. Autorka píše, že so svokrou sa stretáva podľa príležitosti. To znamená, že buď sú časovo zaneprázdnené obidve, alebo moc sa nemajú radi. Keď niekoho nemám rád, tak ťažko budem pravdepodobne o ňom pekne rozprávať, či písať ... A ak správne rozumiem, píše autorka, že pred pól rokom príde domov s týmmanžel, že kotol sa pokazil a svokra nemá peniaze....
Čiže tu by som sa opýtala, že toto trvá 6 mesiacov, že svokre sa akosi rýchlo kazia veci, nemá peniaze atď.atď.?
A manžel potrebuje peniaze, aby jej pomohol. Aj tebe dám tú otázku, prečo sa cíti tak veľmi k mame zaviazaný jej manžel ???
Aby v tom bola skutočne aj svokra a nie niekto iný. Je to divné a preto som sa pýtala autorky, že ako to mali v minulosti. Tento príbeh je podobný, ako mala moja kamarátka. Tam však bola milenka na vine a nie svokra. 😂
ja by som sa s nou bavila bez emocii, na sposob fakty, fakty, cisla, cisla, normalne by som jej urobila tabulku, prijem a vydaje ona a vy, nech to vidi cierne na bielom, na jej emocionalne reakcie by som reagovala s kludom, vecne, slusne, ziadna ironia, ziadne place, ziadny krik, zachvilu pojde na dochodok, takze prijem bude este nizsi, preto ju treba nabadat k setreniu, aby nemala z takeho platu odlozenych 250 eur na kotol??? na co vlastne mina? satstvo ci dovolenky? ide kriza, mala by vo svojom veku pochopit, ze situacia sa moze aj zhorsit a deti ju mozu dotovat len vynimocne, co ked vazne ochorie a bude potrebovat platenu opateru (osetrivatelka ci hospic), priprav si argumenty a trosku ju postras, nech sa pozera na buducnost realisticky...
Ja by som jej to povedala asi takým spôsobom: jej príjem = počet osôb, vás príjem : počet osôb teda 4. A ukáž jej rozdiel z čoho musíte žiť vy 4 , plus výdavky a z čoho môže žiť ona sama. A pri Tom všetkom pred ňou odpocitaj to čo dávate jej a teda koľko vám ostane a zdorazni koľko vám chýba. A modlí sa aby pochopila. Je dobré to pred ňou písať na papier, lebo čo oči vidia, mozog inak vníma. A modlí sa nech pochopí. Povedz jej že nemáš ani na záclony, pričom jej poukaz na nejaké veci v jej domácnosti ktoré by mohla predať a tým sa môže zabezpečiť aj sama. Ťažký oriešok, ale nemôžeš to tak nechať. Zničíte si s mužom vzťah, lebo sa budete hádať kvôli majetnickemu človeku ktorý s vami ani nežije.
@renatka1985 A tie dôvody sa začali iba pred 6 timi mesiacmi ??? Tak píše autorka, že asi pred pól rokom (kotol) ...
@hettinka ale to su uz velke spekulacie ;)
@simca06022011 nakoniec vyjde najavo, že svokra si dotuje mladeho milenca a chce isť na plastiku a mame vymalovane.Na to sa už ťažko protirečí
@eva112014 aha cize este mozu byt radi, ze chce iba 300,200.. eur.. lebo to je malo.. 🙂 ja sa pod zem prepadnem ak budem musiet od dcery pytat prispveky... a pozor, ona nie je na dochodku. Pracuje. A pracovala alebo mala peniaze cely zivot, cize ak by bola trosku financne gramotna uz ma rezervu vytvorenu. TO nie je zena co zarabala cely zivot minimalku a nemala z coho hospodarit...
@karolinakr 😂 no napriklad... ale toto u svokry sa da navsetvou velmi dobre zistit, nemusi sa jej pytat.. ved ked jej kupuju novy spotrebic, alebo dotuju opravu auta, k tomu existuju doklady a spotrebic aj vidno... atd atd...
A kludne moze byt, ze super bohaty manzel jej nechal 10tis... a po rodicoch zdedila tiez nieco malo.. a z toho sa 10 rokov naozaj neda vyzit (ale pre niekoho to mozu byt slusne peniaze) a aj pojem "bohaty manzel" je vec diskutabilna... :D Ku kazdemu detailu vieme najst kopu pochybnosit a inych moznosti. Vsetko su to dohady, bez toho aby si oni sadli a dali vsetko na papier, pripadne do excellu ak sme moderní, nic nevyriesia. Ak fakt zarobi 1300eur a nevychadza jej to, urcite ma nejaky uver alebo nieco. Ak nedovoli synovi pomoct jej v tom, tak ze ozdravia trochu financie, tak by som ju nechala nech funguje ako chce. Naozaj ine je pomahat rodicom na dochodku, co nic nemaju ako niekomu kto ma a nevie hospodarit.
ved ked ty hospodáriš s peniazmi, tak pomínaj všetky peniaze každý mesiac a na svokru proste neostalo, máš vybavené, bohužiaľ matematika nepustí, vy ste 4, takže 2200:4 je 550 na jedného, čiže svokra má oveľa viac ako vy, takú peknú tabuľku by som je vyrobila a žiadne peniaze by odo mna už viac nevidela, moja svokra má biedny dochodok, menej ako 400 eur a vyžiť musí
Bola reportáž o jednej dóchodkyni, ktora si kupila 2 lampy 3 matrace za 150 000 Sk ale korún od šmejdov.Pre niekoho veĺký peniaz, niekto si kupi 3 hrnce za 90 000 Sk.To už je šibnutosť!! Treba venovať staršim rodičom zvýšenú pozornosť...
@simca06022011 Ja sa pod zem prepadnem, keď už Slovensko klesne tak dole, že deti budú musieť prispievať na dôchodok. A ešte to bude zákonom povinné.🤦
Tiež by som chcela byť samostatná a nie pýtať si od dieťaťa peniaze.
Že môžu byť radi? 😂😂😁 Tak určite! Predstav si, keby s nimi ešte len žila v jednej domácnosti..To by nielen na závesy neboli peniaze. 😂😂😂 Alebo oni by žili spolu s ňou vo veľkom dome. Nemusela by autorka ani závesy kupovať. Svokra má určite nejaké luxusné závesy. 😁
(už srandujem).
@simca06022011 bohuzial, reálny prípad, ktorý osobne poznám. Ak prečítaš ďalej, nie jediný.
https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/553778...
@simca06022011
Čo na toto vravíš? 🙁
Vy nemôžete financovať jej absurdný životný štandard... lenže synček bude vždy mamičkin chlapček. Ja keď poviem mužovi akúkoľvek kritiku na svoju svokru, hneď je oheň na streche.
Pripomína mi to matku svojho bývalého, ktorá tiež celý život prakticky nepracovala, žila z peňazí svojho muža, šéfa farma firmy, a keď sa rozvádzali, bila sa do pŕs, ako sa ona nevzdá svojho životného štandardu a že chce od neho 100 000 eur "kompenzáciu" (neviem za čo...)
Takíto ľudia sú úplne mimo reality. Ty budeš pri tej plánovanej debate ťahať za ten najkratši koniec. Nech si to rieši syn s matkou. Pokiaľ on nezmení názor, bude jej posielať prachy do smrti, len čo zafňuka. Och...
Pozri sa na to tak, vy máte slušný príjem, žijete si dobre, ju nerieš... ale s manželom si treba vyjasniť, že ak sú peniaze na JEJ KOTOL, sú peniaze aj na VAŠE ZÁCLONY
@eva112014 Ved uz teraz sa prvy pilier mina cisto na rodicov. To co sa vyzbierava rovno ide na dochodky. Hadam si nemyslis, ze to co platis do prveho piliera este v case ked pojdes do dochodku tam bude usetrene? Demograficka krivka Slovenska ide dolu, ked my budeme dochodcovia na dochodky len z odvodov od pracujucich ludi nebude stacit, budu to minidochodocky. Druhy pilier, kam si sam pre seba clovek sporil okliestili a v ociach ludi znevazili... Tak jedina sanca je zvysovat dochodkovy vek (ten zastropopvali), alebo vymysliet dalsi odvod, z ktoreho bude mozne tie dochodky financovat. Stat nema kde inde vziat peniaze ako z dani a odvodov. Nech ich nazve a vybera akokolvek. Nema majetok, ktory by predal a minul na dochodky... Cim skorej clovek zije v realite, tym lepsie.

@eva112014 tych dovodov moze byt milion. najcastejsie je to neustaly pocit submisivnosti k matke, citove vydieranie zo strany matky a skody na psychike napachane v detstve,