Čo povedať svokre ohľadom našich financií?
Kde začat? Mám svokru, má 60r., vitálna veľmi, nebudem rozpisovať, aká je, lebo idem riešiť niečo konkrétne. Od malička vyrastala v blahobyte. Solventní rodičia jej zabezpečili veľkorysý život, neskôr sa aj vydala za podnikateľa. Nikdy nemusela nič ušetriť, mala všetko čo chcela, aj môj muž ju označil za márnotratnú. Lenže sa rozviedla, rodičia umreli. Veľa dostala rozvodom, veľa podedila. Za 10 rokov, čo potom nepracovala, všetko minula. Postavila si väčší dom, v ktorom žije sama. Zariadila si ho pomerne nadštandarne - hlavne dizajnovo. Nestarali sme sa do ničoho, nebol to náš život. Lenže peniaze sa minuli. A tak svokra sa vrátila do práce a zarobí tam +- priemerný plat, možno trochu viac, no tak asi 1300 eur čistého mesačne. Podľa mňa super. Nejaký čas fungovala. Ale ako to už býva, časom sa aj nové veci kazia.
Podotýkam, že ona komunikuje s manželom, ja s ňou veľmi netelefonujem. S ňou sa iba stretávam, podľa príležitosti. No a manžel asi pred pol rokom príde domov a vraví mi, že jeho mama potrebuje opraviť kotol, lebo sa jej pokazil a ona mu vraví že na to nemá peniaze. Tak to zaplatil on asi 250 eur. O 2 mesiace zas potrebuje nejaký prístroj do záhrady, 180 eur. O pár ďalších mesiacov zase čosi - 300 eur. Teraz mu "plače", že sa jej pokazila sušička a kazí sa jej práčka. A potrebuje si dať do servisu auto. A môj muž premýšľa ako to čo najlacnejšie vyriešiť. A mne dochádza trpezlivosť. Vešia mu to na nos, lebo je zvyknutá, že sa o ňu stále ktosi staral. Ako niečo som strpela, ale už som mala niekoľko vážnych debát s mužom doma. Akurát sa jej zastáva, že ona má iný štandard a on nestrpí, aby jeho matka žila skromnejšie, než sa na jej "status" patrí. Aby ste rozumeli, sme 4-členná rodina s 2 menšími deťmi, s celkovým príjmom asi 2200 eur. A vyžijeme v pohode. Ale nie sme milionári aby sme živili zdravú ženu. Mužovi som vymenovala 1000 argumentov, že už s tou charitou stačilo, že pri jej "štandarde" by sme teda my potrebovali príjem aspoň 5000 eur mesačne (1300x4).
No, ideme k nej, a ja som si povedala, že to tam vytiahnem. Viem, aká je, a myslím, že to bude aj tak prd platné, ale aj to musím dostať zo seba von, aj chcem, aby o tom vedela, lebo myslím, že manžel jej zaplatí, ale nepovie jej, ako to zasahuje do našej rodiny.
Tak ak máte dajte tipy, ako na to, či zvoliť len taktiku, že budem u nej vyplakávať, ako si nemôžeme dovoliť niektoré veci, ako nám nevychádzajú peniaze (akože nech si vstúpi sama do svedomia) - lebo aj to už bolo, keď som chcela do bytu záclony, tak muž: ževraj teraz na to nemáme peniaze. Každý mesiac krúti očami, že sme málo ušetrili, totiž ja hospodárim s peniazmi, a myslím, že doposiaľ dobre, ale veru to začínam prehodnocovať - aby som ja šetrila, aby išli peniaze mimo rodiny? A potom tu ešte musím mužovi skladať účty a vyratúvať, kde som čo minula naviac?
Alebo jej mám niečo na rovinu povedať? A čo? Ona je strašne urážlivá. O tom ako bude muž reagovať, radšej pomlčím. Svokra si vôbec neuvedomuje, že má dobrý plat z ktorého sa dá pekne šetriť. Ona v pohode presvedčí samu seba o tom, čo potrebuje. A zakladá to na tom, aký postoj k nej môj muž má. Mám jej povedať, nech si kúpi na splátky? Tak si aspoň trochu uvedomí, že tie peniaze treba aj splatiť, lebo my sme ešte späť nič nedostali, vraj keď bude mať tak vráti. A kedy? Keď zatiaľ len berie? Akože máme čakať, s prepáčením, kým umrie a muž podedí? Čiže toto mám trpieť ešte tak 20 rokov?
Tak babo raď.
Jasnom sa dostala k 1300 čistého... Ja hrám inú ligu 😁 som len učiteľka s VŠ. Svokra má dosť peňazí. To je celé.
@eva112014 Súhlasím s Tebou, že príbeh nie je kompletný, ale mam výhradu, že si spomenula vzdelanie, som presvedčena, že rodič je povinný poskytnúť svojmu dieťaťu dostatočne vzdelanie, ak dieťa je schopné zvládnuť aj náročnú školu a to bez nároku na akúsi odplatu opisanu v príspevku.
Nech prenajima cast domu, navrhni muzovi aj tu v pp bohaci pol domu prebajimaju.
A rozhodne nie marnotratnost nie je prispiet na lieky ci najom rodicom
Sa manzel citi asi...ale akoze ty nemas jeho matkyn standart tak sup do saga faga guciobchodu a hned mas jej vysost standarda!
Akoze nech setri ma kralovsky plat.
A ked bude potrebovat opatrovatelku z coho to chcete platit a domov dochodcov?
Si robi muz srandu pol vyplaty na mamu davat.
Nech odlozi ak chce ale na kosacku susicku...ved nech si madama s kazdej vyplaty kupy nieco nove a zvysok ma ajaja na kavicky a handricky.
Nech muz zacne a aj vy pred nou ze vsetko drahe, a auto sa kazia deti potrebuju obliect skola draha,
a potom na rovinu kedze sa ona tvari ze nic, zeci by vam nevedela pomoct😉 plavanie zaplatit ci.lyziarsky, bicykel alebodecka.dlho nikde neboli babak vezmi decka na vylet hmmm
Ano splatky su fajn nech jej muz navrhne ze pojde s nou a vybavia to spolu z vyplatu z uctu rovno a je.
👍
Stopnite to co najskor, akokolvek aj buchnutim dverami ak odmietne splatky...riskujete manzelstvo.
Sa dostava medzi vas😕.
@s_a veru to aj mňa hneď napadlo
A co tak poprosit svokru, ze tento mesiac ste na tom velmi zle, ze vsetko nasetrene islo na veci ked ste jej pomohli, a ze detom sa uz v skolke smeju ze maju roztrhane papucky a tebe tento mesiac nezostalo na jedlo, lebo bolo treba na bazare kupit oblecenie na leto, ci ti nemoze pozicat 150€? Ze si to moze strhnut zo sumy co vam dlzi, ale naozaj tie peniaze potrebujes a muz je chudak od rana do vecera v praci a aj tak to nevie vykryt,ked sa starate aj odalsich ludi...
Podľa mňa z tvojej strany absolútne neriešiteľná situácia.
Viem presne o čom píšeš. Ale ty s tým neurobíš nič.
uprimne mam pocit z toho celeho ze by ti bolo lepsie keby si si dala urcit vyzivne na deti a hospodarila samostatne od muza a rozdelila bsm
Nepatri jej nic ma setrit a sa uskromnit nebudes ty trpieť jej marnotratnost
Ocividne ma.dost penazi!!!
Za dalsie tvoj muž nemá ziadne peniaze to sú vase peniaze
Vycitanim nič nedosiahnes iba sa pohadas s mužom, svokrou a budeš ta najhoršia. Sadni si a začni vyratuvat čo všetko potrebujete súrne, auto už je staré a nie je také bezpečné pre deti, práčka ti riadne nepere, deti kôli prieduškam potrebujú ísť k moru atď. Ak som niečo chcela ,vždy som oponovala tým, že aké je to super pre deti, nová posteľ nie je tam rolko roztočov, bezpečné auto - nové, dovolenka pri mori kôli alergiam. Ťažko ti radiť lebo aj manžel so svokrou drží. Na druhej strane zákon je na strane svokry, málo kto to vie, že aj rodičia ak by si požiadali výživné od detí tak majú na to právo. Samozrejme ak sú na to odkázaní. Tvoja svokra zrejme nie je ten prípad.
Ja by som to zatrhla aj za cenu,ze sa s manzelom povadim.Zacni minat tak,aby na svokrine vystrelky nezos5alo.Nech sa nehneva,sama jedna osoba nevyzije z 1300? Normalne sa jej spytaj,ci sa nehanbi.Ona je ta,co ma davat vnucatam a synovi a nie naopak.Urazi sa,budes mat tichu domacnost,no toto by som ja nestrpela
@daganov A moja suseda ma prachov ajjaj a ked ide ku svokre nekecam tak akoby vykradla kontajner s humanitarkou 😁Derave topanky,deti usmudlane atd.a svokra cvaka nakup a oblecenie.
Tvoja svokra je hrozna krava bez akejkolvek sudnosti a tvoj muz idiot.Toto musis stopnut.V zivote odo mna nepytala peniaze ani mama ani svokra.Neviem ci som uz pocula absurdnejsi pribeh.
@pokojvdusi9 šikovná cérečka 🙄
Keď si si brala muža asi bol prachaty a vďaka nemu a jeho rodičom si žijete slušne.. Ako píšeš keď jeho mama dedila po svojom mužovi, určite ste dostali dosť peňazí aj vy a zrazu svokre pomôcť nechceš.. Jasne ze odtiaľ potial no keď máte spolu 2200 eur mesačne a občas jej niečo kúpi je to normálne.. Preboha ved je to jeho mama... Keď tu raz nebude, určite budeš rada ze zdedite veľký dom po nej, že?.. 😋😀💪.. Vyplakavas tu a pritom si žijete ako v bavlnke ale deliť sa o svoje šťastie s nikým nechceš.. Je to mužova mama a je normálne a ľudské jej pomáhať ak môžte.. Bud k nej milosrdný, ved aj ty budeš raz staršia a Boh vie ako dopadnes ty.. A co ta majú tvoje deti strčiť rovno do starobinca?... Plno manželov s deťmi žijú z 1000 eur mesačne a vždy pomôžu rodičom... Keď čítam tie komentáre 💪😀 tak sa nečudujem ze vecsina žien je len na prachy a láska nikde 😀😀😀... Nebudem reagovať na niektoré komentáre že vôbec lebo je to na plač 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
No bud bude muz zivit teba a deti alebo jeho mamu a tvoje deti. Neviem, ci mi rozumies. Inac, svokra by mala praveze vam ako mladym dat, a na vnucata, nieze este ona nieco brat, pytat a potrebovat. A ked si to tvoj muz neuvedomuje, tak naco sa s tym ty vobec otravujes a zatazujes, vycisli mu to na papier, ze ked chce zivit ju a ist k nej, tak toto a toto sa stane a toto ty chces na deti a hotovo. Ty bojujes proti nim dvom, nie proti nej. Nemas manzela, ktory by pri tebe stal. Ty budes setrit, ako pises, ale naco? Nie na vasu dovolenku, vase auto, vase deti, ale svokru a to este nehovoriac o tom, ze videli ste uz ozaj dedicstvo pisane na tvojho muza? Co ked aj to prehajdakala, a bohvie kam to pojde. Inak, su ludia ako vasa svokra, no ale s prijmom 1300 eur a este pytat od syna s 2 detmi...., to je vrcholne drze. Pokial to muz nebude takto vnimat , tak ty tam chces prist a handrkovat sa s nou a nim zaroven, ked on je na jej strane?? Ja neviem, na tvojom mieste by som sa postavila iba sama za seba.
ja mam trochu inu svokru. Nerobi dlhe roky - konkretne nejakých 25 rokov - od 44 rokov (ved co by robila, ked nemusi). Peniaze velmi nemala, ale povybavovala si invalidny, kadejake prispevky (radsej jej dali, kedze hned sa s kazdym sudila, ak nedostala). Jej najvacsie hobby je nakupovat uplne hluposti. Manzel jej niekedy aj dal nejake peniaze, ale vsetko hned minula, takze jej prestal davat. popredavala vsetky pozemky, co mala po mazelovi. Minule nam zahlasila, ze si zobrala spotrebák (cca 6.000 eur), sme tak vypenili, ci je normálna a ze kto jej dal na 68 rokov (aby ste vedeli Postova banka dava aj dochodcom) a povedala, ze ved ked budeme dedit, tak dlhy vyplatíme, ked chceme dom - podotýkam nepostavila ho, neopravila ho - postavil ho este manzelov dedko, ona sa privydala a bohuzial sa jej nechcelo robit. Kym zil manzelov otec, drzal to nejako, ale potom katastrofa.... takze ak manzel chce mat dom (stary, nezrekonstrovovany skoro rozpadnuty, kde ma po otcovi tretinu), tak bude musiet vyplatit jej dlhy....
@strigonn svokra nededila po muzovi a asi synovi nič nedala, keď dom stavala.Ak by im dala 20,30 t eur neverím, že by jej 400 eur nedali, ale tu ide o princíp minie všetko a potom natrca ruku
Nie, asi nežijú nad pomery, keď majú staré auto a záclony sa nekúpia, lebo panička niečo potrebuje.Mama to, čo robila otcovi robí teraz synovi vyplakava a syn kúpi.Ved taký kotol stojí 2500 eur
Anonymka niekde píšeš, že ona ani nepýta to muž si vypočuje a zaplati.V dnešnej dobe nie je problém kúpiť na splátky bez navysenia, lenže to by sa svokra neponizila dať si vybaviť potvrdenie o príjme v práci, aby vedeli, že na niečo nemá😂
@luccija ale ona nepohne ani prstom. Moji rodicia aj usetria, na zahrade posadia, zavaraju atd. Ona iba telku pozera a nakupuje (no hrozna). Ked som jej povedala, ze nech aspon k domu si zasadi nejaku zeleninu par m2, aby mala a nemusela vzdy kazdy den utekat do obchodu (ale to jej jej zaluba), tak normalne sa urazila, ze co po nech chcem... Je to tazke s takými ludmi, ale jej aj ked dohovárame, tak ona jedným uchom dnu a druhým von. Bohuzial u nej je to uz skor o tom, ze sa nesocializovala (nerobi dlhe roky), tazsia cukrovka (ziadna zivotospráva), takze mám pocit, že jej trochu nedokrvuje mozok a teda je velmi svojhlava - bohuzial to uz je velmi tazka komunikácia s nou.
@strigonn Neuraz sa, ale mozno by si mal/a navstivit odbornika. Tym mam na mysli psychologa, ci mozno aj psychiatra nevyznam sa v tom.
Jednoducho jej povedať že máte dve malé deti a potrebujete sa starať o nich. Ja som to takto vyriešila so svojou síce fakt niekedy nemala na prežitie ale mala pre dvoch toľko čo my pre troch. Takže tak
@iva812 Presvedčená môžeš byť, ale neviem či je na to zákon, ktorý určuje povinnosť rodičov dieťaťa poskytnúť aj finančne náročné vzdelanie.
Ba dokonca, keby rodič svojmu 18 - ročnému dieťaťu otvoril dvere, že nech sa páči zarob si na svoje živobytie, lebo už si dospelý a bývaš v mojom dome, tak prispievaj do chodu domácnosti... Tak čo?! Kde a kto má právo?! Svokrovci to takto spravili a všetkým deťom. Že má nadanie na čosi? Nezáujem a ani žiadne kurzy jazykov, hudobné nástroje a neviem čo ešte. Platili si to samy.
Tak áno, kto to má zadarmo, si neuvedomuje, že toto pravidlo v každej rodine nie je. A žeby bol zákon už na to? To neviem.
1300€ a ona nevyzije sama? My ideme mat prijem 1700€ cca.ked prechadzam na rodicak a musime uzivit 3 deti ( z toho jedno babo 7m na UM, 2 rocneho a 7 rocnu), mame samozrejme hypoteku a platime nemaly najom, a teda doteraz sme este aj usetrili kym bola materska. Svokru by som asi poslala na liecenie a muzovi riadne vycistila zaludok, nech sa spamata, mama je sice mama, treba si ju vazit a ctit ale odtial potial. Urcite jej narovinu povedat, ale predtym muzovi, ze ak to nebude riesit on, budes nutena ty.
Pozri, aj tak budeš ťahať za kratší koniec. Mamu má jednu, ale ženu má teba a teraz. Rozvedie sa a má zas novú manželku. Ty zarábaš 500 a vieš aj ty, že z toho by si ťažko vyžila s deťmi. A popritom ešte ty hospodáriš s jeho peniazmi. Že sú spoločné? Vieš koľko manželstiev je tak, že platia všetko 50/50.
A vyššie ti to dobre napísali. Buď bude živiť teba s deťmi, alebo mamu s deťmi.
No a práve z takýchto prípadov zisťujem, že ako veľmi je dôležité investovať do vzdelania svojho dieťaťa. I keď to robíme spolu ako rodičia, dobrovoľne. 😏
Aby potom nastávajúci zaťko mohol jej raz vykrikovať, že čo je už ona taká vďačná, však sme jej to dávali dobrovoľne.
Aj s "holou ryťou" sa dá dieťa pustiť do sveta. A VŠ? Nech si sama zacvaká ako my sme museli.
I napriek tomu pomáhame im finančne raz našim a raz svokrovcov. 🤷

@karolinakr tak uteraky kupila asi za normalne peniaze, zvysok prehajdakala na dekoradne ucely urcite 🙂 A jej exmanzela to asi tiez nebavilo, dal jej 1000 euro, a mal pokoj na tyzden, alebo kolko.
Haha, aj kurzy ma vselijake, co ona chcela robit. Ked mala tie peniaze taky kurz, hentaky, taka instruktorka, taka poradkyna, akurat sikovni obchodnici z nej vytiahli peniaze za tie kurzy, plus este vselijake skusky a licencie, a potom sa teda vratila a vykonava svoju profesiu z VS.
Musi to byt svojim sposobom tragedia pre takeho cloveka zrazu padnut na "smiesnych" 1300 eur.
No vdaka vsetkym, trosku som si sporiadala myslienky, ze teda nebudem robit pred nou blbecka, ze neviem, kde sa nam peniaze minaju. vymenujem jej, ake mame naklady, mame uz 20-rocne auto, a ze potrebujeme si dosetrit na nove, co sa nam nejako posledne mesiace prestalo darit 🙂
Aj toho muza musim nejako postupne masirovat - vsak ja to vlastne aj tak robim, raz za cas, nenapadnu poznamku vzdy utratim, lebo su to proste take povahy ze napriamo hovorit - nema vyznam.
Mozno zacnem pracovat aj na tom, ze nech ide do bytu a preda dom, jasne ze sa bojim, ze to zas prehajdaka, a za 5, 10 rokov sme tam kde predtym, ale tak aj ja budem za ten cas niekde inde a deti tiez, uz si mozno povedia svoj nazor. Mozno aj muz sa niekam posunie.
POviem Vam na rovinu, ze aj ked muz to pre nu spravi aj ked sa jej stale zastava, vidim, ze ho to vnutri stve, akurat, ze ked ja este pridam a kritizujem ju, tak sa nastve este viac, ze vytiahnem na svetlo vlastne to, co ho stve. Kedze to psychicky nedokaze spracovat. Pouakzujem tym na jeho slabost. Mozno s tymto by sa dalo akosi pracovat. "Idealne" by bolo, keby ho ona vedela nejako vytacat a liezt mu na nervy.
Ja reku, ci teda nemam na tom stretnuti zvolit uplne inu taktiku, ze jasne jasne len si od syna vypytajte , urcite sa "potesi". 🙂