Čo pre vás znamená manželstvo?

9. mar 2021

Co ocakavate v manzelstve? O com to je? Mam konciaci vztah a jeden z dovodov je, manzel sa akosi zacal riesit sam. Zacal chodit s kamosmi, zrazu nemame spolocne zaujmy a tak podobne. Proste som zhodnotila, ze ja som tu na to aby som navarila, oprala a on, aby pokosil a opravil vypinac, ci nieco obdobne. Ked som vymyslela nejaky spolocny program, bud nemal cas, alebo nemal naladu. Naopak, mna zas nebavi denne lietat na bicykli, pripadne posedavat v podniku, popijat, a rozpravat o autach, pocitacoch, stavbach a inych chlapskych reciach, kedze moj muz sa stretava na 95% s muzmi. Ja som sa isty cas snazila venovat sebe, svojim zaujmom, raz tyzdenne som posedela s kamoskou, obcas som so znamymi sla na turu, opekacku, ale akosi som dosla k zaveru, ze ma nenaplna zivot, ze vecer sa stretneme, v tom lepsom pripade dame spolu veceru, v horsom ani to nie a ze snad 1-2x do tyzdna je sex a to teda nekritizujem, ani sa nestazujem, to len konstatujem. Ze uz len to nas spaja. Ze uz je nas vztah o nicom, len o sporadickom sexe. Par dni dozadu tu bola tema na MK o druhej puberte, myslim, ze moj ju ma tiez. Len mne sa nechce cakat, kedy to prejde.
Nemam sa s nim uz o com ani bavit, lebo mna akosi nebavi diskusia typu Fero dnes povedal, a Dusanovi sa stalo toto, hlavne ked ja tych ludi ani nepoznam. Ked zacnem inu temu, styl praca, dovolenka, deti, vikend, politika, tak sa nejak v debate neangazuje. Jednoducho mam uplne pocit, ze volakedy sa snazil a teraz uplne na to kasle a naplno sa prejavilo jeho JA. Ked sme sa aj v poslednej dobe stretli s nejakymi novymi ludmi, vacsinou manzelmi, skoncilo to doma debatou, ze jemu oni az tak nesedia a nema sa s nimi o com bavit, pritom cely cas na tej navsteve rozpraval on, ledva niekoho pustil k slovu. A potom zhodnoti, ze s nimi nema o com? Ze jeho kamosi su lepsi? Nechapem to.... (Samozrejme mam to namysli z dlhodobeho hladiska, s koronou aj bez. Uz to trva tak 3 roky.)
A tak sa pytam, o com je u vas manzelstvo? Pytam sa tych, co su spolu 15 + rokov. Tiez ste tak skor vedla seba, ako spolubyvajuci? A spolocny program mate 1x do tyzdna, pripadne vo forme obedu u starych rodicov a tym to hasne a ste spokojne? Mozno ma zaujimaju prave taketo typy, ktore vobec nepotrebuju byt s manzelom, lebo ja teda nepotrebujem byt s nim nonstop, ale kebyze aspon tak 3x do tyzdna mame spolocny program a potom individualne, tak by som bola stastna, jednoducho predtym to bol aj moj priatel, nielen partner, teraz neni vlastne ani jedno. Absolutne tu chyba rodinny feeling, zazemie.
Takze ak mate takyto vztah, ze sa cely tyzden poriadne nevidite a riesite si kazdy seba a vyhovuje vam to, v com je to tajomstvo? O com je pre vas taketo manzelstvo? Co vam dava, cim vas naplna?

orta
9. mar 2021

tak su veci, co si riesime po svojom, ja napriklad som chodila cvicit jogu a drahy zase chodil hravat hokej, vacsinou cez den si proste kazdy ideme to svoje, ale vecer musi byt, ze spolu si urobime veceru a sadneme, podebatujeme, pripadne niekedy si film pustime, zahrame spolocensku hru a cez vikend robime kompromisy, moj drahy nikdy nebol na nejake prechadzky, tury, ale proste vie, ze ja mam z toho radost, tak ide so mnou a ja na oplatku idem s nim na ryby alebo niekam, kam on chce a raz mesacne sme chodievali tak, ze niekam do spolocnosti

cookie29
9. mar 2021

Každému vyhovuje niečo iné. Sú manželia ktorí robia všetko spolu a ini ktorí sú nezávislí... nie sme všetci cez kopirak a našťastie.

autor
9. mar 2021

@cookie29 Iste, ale otazka, co pre vas znamena manzelstvo sa tyka vsetkych povah.

tenerifka
9. mar 2021

my sme manzelia 22 rokov, pozname sa takmer 24. U mña je to uplne naopak, manzela nepotrebujem ani k rozhovorom, ani k spolocnemu traveniu casu (ak nepocitam rodinne dovolenky a nejake predlzene vikendy mimo domu). Bola som zvyknuta, ze vacsinu casu travil v praci-ja som robila doobeda, ked som prisla o 13,00 domov, on bol uz prec, prisiel o 16,00, a o 18,00 isiel znova do prace a vratil sa okolo 22,00, kedy som sa ja chystala spat, lebo som rano o 7 vstavala. No od marca 2020 sme obidvaja doma, pokial sa znova neobnovi turizmus, nemame sancu znova zacat robit (tu je teraz mozno 90% ludi na tom rovnako), a ja sa uz idem zblaznit, nedavam to. Bola som zvyknuta, ze sa vidime malo, tak sa nasli aj nejake spolocne temy (jedlo, varenie, praca, spolocni znami), ale nateraz je repertoar vycerpany, radsej idem na obed s kamaratkou alebo na nakupy s dcerou, pripadne s dalsou dcerou prejst sa, pokecat.
Kazde manzelstvo sa vyvija inak, u mña to bola do roku 2020 tazka pohoda, ci ma ale neodvezu tento rok do blazinca, netusim

autor
9. mar 2021

@tenerifka Chapem tvoju situaciu, ale teda o com bolo/je vase manzelstvo? Ja to nejak nechapem, asi. Ty si sa starala o deti, on o peniaze? A naco ste spolu? To neber prosim nejako ofenzivne. Proste - potrebujes ho vobec? Vies, ked sa zamyslis, vadilo by ti, kebyze odide od teba? A ak ano, tak preco?

ivangeline
9. mar 2021

Ja by som povedala,ze sa neviete tolerovat,akceptovat,prijimat... Ak ho ty nevypocujes,rani ho to. On potom tiez nema chut robit to,co chces ty a je to zacarovany kruh, z ktoreho chcete von a travite spolu menej a menej casu. Kvalitny rozhovor potom nie je a vztah ochladne. Vztah treba budovat stale. Prikladat polienka do ohna,aby horel.. 🙂 Je to tazke. Ak sa nechce,samo to lepsie nebude..
Takze pre mna vztah znamena celozivotna cesta okresavania sa. Prijimania. Zmien. Kompromisov. Tazkych rozhodnuti. Casu straveneho spolu....

rybkoava
9. mar 2021

Sme spolu 15 rokov. Kým sme boli bezdední, chodili sme skoro všade spolu. Potom prišlo dieťa, tak sme sa po mojom nástupe do práce museli striedať. Boli sme spolu len cez víkend, aj to nie každý, keďže niekedy aj v sobotu bol v práci. Tak sme si to vážili , keď sme mohli byť spolu. Časom sme si našli spoločny koníček, chodíme na ryby, aj s dieťaťom. Náš vzťah dostal druhý dych. Nie vždy to bolo ružové, ale vždy sa to pomocou tolerancie dalo do poriadku. Ale my vieme, že nevieme byť bez seba. Aj po rokoch je medzi niečo z tej iskry z prvého rande.

autor
9. mar 2021

@ivangeline Ano, ja viem, ze nemozem ocakavat, co nedavam. Urcite je to vzajomne. Asi mame odlisne zaujmy a tym padom sme sa obaja vycerpali v tej snahe o toho druheho. A kedze pisem, ze koniec vztahu, tak chcem zistit, ze na co si dat pozor do buducna, v dalsom vztahu: Mat spolocne zaujmy, podobne nazory, postoje? je to to jadro manzelstva? A ako zistim, ci ich ten druhy ma skutocne, ale sa iba torerujeme, ako si to popisala? Lebo ja som myslela spociatku, ze mame spolocne zaujmy, vyzeralo to tak.

@rybkoava Dik za prispevok, pomohol mi nieco si uvedomit.

tenerifka
9. mar 2021

my sme spolu vydrzali tak dlho asi preto, lebo sme nemali ani cas na hadky ci nezhody, obidvaja sme pracovali, striedali sa aj pri detoch, a boli sme si vzacni, ked sme mohli byt spolu. Teraz je to tazka ponorka, 24 hodin denne spolu po dobu jedneho celeho roka

vevesh
9. mar 2021

My mame tak, ze si uzivame spolu, ked sme spolu a mame aj cas, ked sme od seba. Za tie roky mame ritual ranajky- jeme spolu obaja (na 99% bez deti) a rozpravame sa- o nasich spolocnych planoch, co on robil, ked so mnou nebol, co a ako s detmi- jednoducho mix. A ked je doma, veceriame spolu s detmi (co je ale dost vynimka...). Spolocne si uzivame hlavne dovolenky a navstevy rodin (hlavne, ked mozeme "deti odlozit"🙈 a ist von sami). Stale sa snazime vztah vybalancovat tak, aby sme si nebolo prilis spolu a neliezli si na nervy a naopak, aby sme neboli prilis casto od seba....

janickacrazy
9. mar 2021

Máte deti? To ani o nich sa nerozpravate? My sme s mužom 13 rokov a stále sa máme o čom rozprávať. Máme 3 deti, tam sú stále nejaké veci, čo riešime. Spoločné záľuby nemáme, môj muž je kutil, stále dačo robí, má rád autá, motorky. Ja mám rada knihy, tanec, on vôbec. Ale ľúbime sa. Preto ja ho počúvam, keď mi básni o novej motorke a on počúva mňa, keď mu rozprávam o ďalšej knihe. Ja ho večer čakám, kým príde z poobednej, dáme si večeru, pokecáme. Radi spolu trávime čas.

andrejka1974
9. mar 2021

Ja som so svojim manzelom 28 rokov pozname sa 31 je uzasni spolu teraz aj pracujeme sme skoro stale spolu najdeme si cas na seba spolu rekonstruujeme dom mame krasnu rodinu 5 deti a puberta u chlapa je vzdy a casom prejde len treba vydrzat

andreatytler
10. mar 2021

Chcela som ti napisat co pre mna znamena manzelstvo ale normalne to neviem zadefinovat... zaujimava tema.
My sme z muzom 13 rokov (manzelia sme 7 rokov). Poznali sme sa v praci a stale spolu pracujeme. Teraz som na materskej a on robi z domu, takze sme zase spolu. Sme spolu 24/7 uz 13 rokov, takze moja situacia je uplne ina ako u vas.
Moj muz je moj najlepsi kamarat ale rozpravame sa velmi malo (nepotrebujem vela rozpravat) a nemame ziadne spolocne zaujmy (naplna ma to ak si robim svoje hoby sama). Chodievali sme na vylety a na vecere. Robime si navzajom pozornosti. Chodievali sme na vsetky navstevy spolocne aj k rodicom alebo surodencom. Teraz mame dieta a navzajom si rozpravame aky je rozkosny. Nase rozhovory su 98% o dietati.🙂
A co povedal tvoj muz ked si mu o svojich pocitoch povedala?
Myslim ze nemas velke naroky, ked chces s nim stravit 3 vecery do tyzdna a ked chces aby ste ich stravili inac ako debatou o jeho kamosoch. Na takom niecom by sa dalo dohodnut (ak je samozrejme snaha z jeho strany).
Nerozvadzala by som sa koli tomuto... toto je podla mna riesitelny problem... skuste manzelsku poradnu.

mamusa34
10. mar 2021

Ahoj no nedočítala som to celé ..ale rozumiem ti .presne to má štvalo . Ja myslím že je kopu takých vzťahov že neskôr po tých rokoch ..akoby nebolo treba už tráviť čas spoločne 🤷my ženy sme ale iné ..no mňa napríklad by nenaplnalo chodiť von sa zabávať .bola som raz za neviem koľko rokov a bohato mi stačilo. Viac krát som zrušila .."kamarátku so školy s tým že čakám na drahého lebo príde a chcem byť snim ..vidíš môjmu sa to páčilo že som dala prednosť jemu ,lenže možno on by dal prednost zas posedieť si s kamarátmi a pokecať . Ja ti neviem . A ešte jedna vec ..kedysi som mala takú kamošku z práce ktorá 🙈😁bola číslo..užívala si ..no ja za to nemôžem že bola rozvedená atď..môjmu vadilo že si s ňou píšem stále (čítal mi sms)normálne mi ju zrušil že nemám sa s takou baviť.. no a čil keď prišlo k tomu že on si našiel kamarátov .. starších cc okolo 20r .ktorý zas len slintali po ženách...ho kazili ,to.bolo úplne v poriadku ?ale vravel že to len oni sú takí .a vadilo mi to strašne ,niesom tak naučená. Vždy sme boli spolu a trávili čas .trochu sa to zmenilo .ale láska je Teraz sa teším na Mimi aj drahy no ešte to není take viditeľné ❤️sorry za chyby ako

autor
10. mar 2021

@janickacrazy asi vyprchala ta laska...
@andreatytler Ano, ja som sa zacala citit emocionalne sama, tu fyzicku osamelost by som nejak preklenula.
Co hovori? S nim je tazka debata, vacsina veci, ktoru som s nim kedy v zivote musela riesit, bola tazka debata. Nech som sa snazila akokolvek, vzdy sa citil ukrivdeny. Nech som sa akokolvek snazila veci fromulovat nekriticky a vecne, vzdy vsetko vztiahol ako kritiku, ale to je ina kapitola. Chcem tym povedat, ze tazko riesit, ked sa druhy citi vkuse ukrivdeny. Vobec by som sa necudovala, ak by mu to este viac pridavalo na potrebe sa odcudzit. On bol vraj strasne bezproblemove dieta. On si to tak vzil, ze aky je. A myslim, ze od neho nikdy nemali ani ziadne ocakavania. takze ked sa zrazu v manzelstve objavili rozne zataze, vratane deti, a ja som tiez mala akesi naroky, ako si rozdelit role, prestal to zvladat a kopilo sa mu to a kopilo. A nejako si to odovodnil, ze ja som nejaka a musi to riesit. Ked vezmem do uvahy z akych podmienok pochadza, ako oni fungovali ako rodina, ake maju povahy, tak to sedi.

@mamusa34 najhorsie su tie zmeny o 180 stupnov.

nina19833
10. mar 2021

Hmmm to veru nie je bohvie čo. Ale na vzťahu podľa mňa treba pracovať stále. Je fajn mať aspoň niečo spoločného a hlavne teda záujem z každej strany. V každom vzťahu podľa mňa príde takáto fáza samozrejmosti, no treba ju čo najskôr prekonať

medulienka81
10. mar 2021

my sme spolu 22 rokov z toho 14ty rok manželia a neviem si predstaviť bez neho život...cítim to tak ...je to zvláštne ale tá láska je väčšia , silnejšie puto je medzi nami.. zdôveríme sa jeden druhému, máme rovnaké pocity v rôznych situáciach, zážitkoch, pohľadoch... každý víkend sa tešíme ked si dáme spolu kávičku ..stále máme o čom rozprávať...proste dýchame jeden pre druhého a naše deti sú naše všetko
neviem si predstaviť žiť tak ako to máš s manželom ty....každý sme iný, každý hladá niečo v živote iné ale keď niekoho milujem tak chcem s ním tráviť čas...a ešte aj pracujeme v jednej firme...

mamusa34
10. mar 2021

Najhoršie je že keď niekto ako kamaráti"si začnú dovoľovať doslova a starať"sa meniť vaše manželstvo
A to by sa stať nikdy nemalo .. prednosť si žiadať

autor
10. mar 2021

@medulienka81 Asi som nebola pre manzela najdolezitejsia.

@mamusa34 Ano. Priatelia ovplyvnuju partnerstvo dokonca aj nevedome, staci nejaka poznamka, ktora ani nie je zle mienena, a ak mas doma slabsieho jedinca, co moj muz jednoznacne je, tak si to pripusti a riesi to v hlave. Vies, staci poznamka, a co ta vcera ta tvoja nepustila? Pritom realita je uplne ina, akurat ide o to, ze ked to brnkne chlapovi po egu, tak az najblizsie sa bude rozhodovat, ci ide na pivo s kamosmi, alebo spolu so zenou vyvencit psa, tak je rozhodnute. Ale to je asi aj o volbe tych priatelov, kym sa obklopi. Ako som vyssie pisala, ze nasich potencialne spolocnych znamych radsej zmietol zo stola, asi tiez preto, aby nemusel byt so mnou. Mozno by sa k tomu mal postavit aj on ako chlap, ze podme kazdy svojou cestou. Asi nechce byt "za toho zleho", co by potvrdzovalo to co som napisala o nom v predoslom prispevku - proste ja musim byt ta, co spravi "chybu" a poziada o rozvod.

alchemilkazltozelena
10. mar 2021

A mate deti?

mamusa34
10. mar 2021

Mne je ťažko tu písať ..lebo mi je to ľúto ,viem ako sa cítiš .

mamusa34
10. mar 2021

Ja som asi staromódna ale manželstvo je podľa mňa o niečom inom ako o Tom že každý si začne robiť čo chce ..(ide do práce potom bohvie kam a príde večer domov sa len najesť vyspať ..celé zle )ale 100ludi 100 pováh.ale hovorím je mi to ľúto keď po toľkých rokoch to začne cítiť jeden buď muž alebo žena to je jedno ..😒