icon

Čo prežíva žena po potrate?

oravese
15. aug 2017

Ahojte chcem sa spytat tych zien, ktore maju skusennost s UPT, docitala som sa ze niektore zeny maju psych. problemy a aj fyzicke (rak.krcka maternice, neplodnost, precastne potraty) ako je to dakujem za odpovede.

bona_dea
17. aug 2017

@zlaticko118 oprav ma ak zle počítam, ale vychádza mi to tak, že medzi tehotenstvom, na ktoré si sa necítila a tehotenstvom, na ktoré si sa už cítila ubehlo iba 7 mesiacov. Je to tak?

simculllka
17. aug 2017

Milé ženy, viete čo je najväčší problém verejného fóra pre ženy? Že v 95-tich percentách sa nikdy neodpovie na to, na čo sa dotazujúci pýta. Rozoberáte fakty pre a proti potratu, ale autorka sa jasne spýtala, čo prežíva žena po umelom potrate. Na takúto otázku jej môže naozaj smerodatne odpovedať len taká žena, ktorá také niečo zažila a nie také, ktoré si len myslia, ako by konali a nekonali. Keby ste rešpektovali otázky tak, ako sú položené, bola by táto diskusia o polovicu menšia a plodnejšia pre samotnú autorku témy...

zlaticko118
17. aug 2017

@bona_dea: ano, ale tych 7mesiacov spravilo svoje, aj ked sa to niekomu nemusi pozdavat.

bona_dea
17. aug 2017

@zlaticko118 tak pre mňa je presne toto tá silná káva, ktorú mi rozum neberie... :-/
tak ale hlavne, že ste spokojní a šťastní... pohodové tehotenstvo prajem

zlaticko118
17. aug 2017

@bona_dea: chapem, ale myslim si ze kazda zena zareaguje inak ked sa tak kratko po prvom porode dozvie ze je znova tehotna. Hovorim cisto za seba ze premna to bol napor ktory som nezvladla, ani som si nevedela predstavit vtedy 5mesačnú aka sikovna bude ked bude mat rok. Teraz je to ine, ale zaciatok tohto tehotenstva tiez nebol ukazkovi, mala som strach ze sa zopakuje to co bolo (dva zakroky po sebe som mat nechcela a dufam ze uz ziadny nepodstupim).
A su zas zeny ktore by to nepodstupili ani keby vedeli ze ich dieta bude postihnute alebo im to ich viera ci moralka nedovoluje. Alebo proste citia ze chcu deti tak kratko po sebe, ja som k nim ale nepatrila.

aninka30
17. aug 2017

@cokolito srdiecko bilo aj tomu nechcenemu-ako mu ty hovoris, inak v 7tt je embryo je dlhé 4 až 8 mm. Na hlave môžeme pozorovať výstupky pre oči a základ pre ústa a nos. Samotný tvar tela zárodku sa nijako zásadne nemení, iba hlavička sa stáva zreteľnejšou. Tmavé škvrny po bokoch hlavy sú základy očí. Viditeľné sú aj priehlbinky, ktoré predstavujú budúce nozdry, jazyk, pery a zárodky budúcich zubov. Tento týždeň takmer zmizne chvostová časť. Vznikajú základy dolných končatín, základy horných končatín sa začali vyvíjať v 5. týždni a vyvíjajú sa naďalej. Srdce bije asi stopäťdesiat ráz za minútu, čo je dvakrát rýchlejšie ako srdce dospelých. Vývoj dôležitých orgánov pokračuje, takmer pred dokončením sú pečeň, obličky, črevá a vnútorné pohlavné orgány.
Obe boli tvoje deti obe su anjelikmi..

marina3
17. aug 2017

@cokolito je to smutne ale bohuzial pp umelom pot. sa stava ze byvaju aj spontanne. Nechapem preco ale v okoli som to zazila viac krat ☹

nela1916
17. aug 2017

@oravese No takto: Mám známu, o ktorej viem, že trpí depresiami. Trpí nimi už odkedy si pamätám, takže dobrých 30 rokov. Je to jej celoživotný problém, je na čiastočnom invalidnom, občas sa spoločensky odstrihne, občas ju hospitalizujú a tak. Ale len prednedávnom som sa dozvedela, vraj to celé u nej spustil potrat. A doteraz som z toho v šoku.

Môžeme si tu silácky podiskutovať o tom, že u niektorých žien potrat nespôsobí nijaké výčitky, ale tento prípad ma utvrdil v presvedčení: Ísť na potrat, to je ako stráviť noc v lese so zvýšeným výskytom medveďov. Človek tým môže prejsť, ale myslím, že nikto, ale naozaj nikto ti nezaručí, čo to s tebou urobí.

kvetinka75
17. aug 2017

@bruneta880 presne tak a je tu pritom ešte ďalšia možnosť - adopcia. Ak viem, že to finančne neutiahnem, tak toto je pre mňa prijateľnejšie riešenie ako potrat.

cokolito
17. aug 2017

@marina3 no ale u mňa to bolo asik spôsobené tým že som mala zavedené vnutromaternicove teliesko, ktoré sa posunulo do krčka maternice a kvoli tomu som minulý rok zostala tehotná a to teliesko mi tam asik robilo šarapatu. Toto tehotenstvo,ktoré skončilo spontánnym potratom bolo až 8 rokov potom čo som bola na potrate.

cokolito
17. aug 2017

@aninka30 ja ti tvoj názor neberiem, podľa teba sú oboji anjelikmi ale pre mňa nie. Toto je čisto môj názor a nenutim ti ho. Každý má na to právo mať na takúto vec svoj pohľad,svoj názor. To prvé som nevnimala neprežíval som to. Ale toto druhé som už cítila v sebe a tešila sa naň. A aj som cítila keď som ho potratila,ako zo mňa vypadlo. Musím to tak napísať,lebo je to tak. Keď so mňa vyšlo na svet,tak tam pri mne nikti nebol až potom prišla sestrička a následne doktor. Preto je pre mňa anjelikom aj málo už svoje meno. Aj na to prvé si spomeniem veď som predsa človek,aj naň občas myslím...

katrin21
17. aug 2017

@nela1916 lenze nevies, preco sa pre ten potrat rozhodla.... mozno ona to dieta chcela a muz nie a pod... a potrat z donutenia je uplne ina situacia, ako ked sa zena od prvej chvile stotozni s tym, ze to dieta nechce ... musi ist o jej citove rozhodnutie a nie niekoho ineho, elbo okolnosti okolo, pritom ona by to dieta chcela.. mozno to je prave pripad tvojej znamej...

nela1916
17. aug 2017

@katrin21 No.... Pokiaľ viem, potrat z donútenia to rozhodne nebol, ale nebolo by fér verejne ísť do detailov. Vieš vždy v tom môžeš nachádzať rôzne kľučky a zdôvodnenia, ale jednoducho existujú veci, ktoré si môžeš teoreticky obhájiť / spracovať, ale nikdy si nemôžeš byť istá, či ťa úplne proti logike vnútorne neprevalcujú.

lenkamaxim
17. aug 2017

Poznam zeny ktore podstupili upt, su a aj boli s tym vyrovnane, znierene. Nemaju ziadne zdr.problemy. Je to kazdej rozhodnutie, ja nesudim ani neodsudzujem. Nemam na to ziadne pravo. Co sa tyka tych postihnuti, niekolko rokov som pracovala s tazko zdr. Postihnutymi a poviem vam uprimne, ze ak by som mala istotu, ze porodim dieta s podobnym problemom, tak ho na svet neprivediem. Myslite si co chcete je to moj slobodny nazor. Videla som denne ako tie deti nemaju zo zivota NIC! Dochadzalo k takym veciam, ze by sa nejedna zaryta odporkyna potratov minimalne povracala a odvratila by zrak v okamziku.

marina3
17. aug 2017

@cokolito tak to bolo uplne nieco ine, mas pravdu

maculo
17. aug 2017

@bluka2 Zena ma pravo pocitat s tym, ze pri sexe moze dojst k oplodneniu (aj pri chranenom) a na zaklade toho sa rozhodnut ci to riziko chce podstupit. Ty to mozno volas vyspelost... Niekto to vola zase moralny upadok. Pises, ze sa bavime o UPT do 12tt. Teda v 13tt by to uz bolo nespravne? Miera ludskosti je vyjadrena poctom buniek? Akoby vrazda niekoho kto ma 100 kil bola dvakrat vaznejsia ako vrazda niekoho kto ma 50 kil :D .. Alebo robi cloveka clovekom az prvy dotyk slnecneho svetla? Ale este pred par sekundami v matkinom tele to nebol az taky clovek, a 5 tyzdnov predtym bol este menej clovek, 10 tyzdnov este menej az dospejeme k tomu ze podla niektorych sa to zmeni len na kus hmoty, ktora moze alebo nemusi byt vybrata z tela matky na zaklade jej rozhodnutia.. Podla mna je menej fanaticke prirovnat to hodeniu novorodenca z utesu, nez tvarit sa, ze to este nie je clovek a jeho zivot moze byt len tak zmazany, lebo sa to este az tak na cloveka nepodoba...

ematko29
17. aug 2017

@lenkamaxim chapem,ale to ze asi ziadna 100% istotu nemá.

bruneta880
17. aug 2017

@maculo úplne presne...

cecilia68
17. aug 2017

@bruneta880 Nie len 9 mesiacov, ale pripomínalo by jej ten traumatický zážitok do konca života 😢

bruneta880
17. aug 2017

@cecilia68 nechápem na margo čoho si mi napisala

cokolito
18. aug 2017

@marina3 no veď práve to. A ja som bohužiaľ asik unikát ženy pri ktorej antika vždy zlyháva po určitej dobe. Teraz od vtedy čo sa mi to minulý rok stalo nemám nič a tehotná nie som a to už je 9 mesiacov od toho. Teraz to nechávam len na tom mojom. Ale viem,že keby sa to stane tak by som bola najšťastnejším človekom pod slnkom,lebo teraz po bábätku túžim.

bona_dea
18. aug 2017

👏

🙂 dosť si vystihla moje myšlienky. Kto obhajuje život a má nejak nastavené morálne hodnoty je tu často označovaný za fanatika. Ale fanatické obhajovanie potratov bez schopnosti premýšľať nad vecou a dokonca bez schopnost pripustiť, že to proste len niekto môže celé vnímať inak je v poriadku.
Nazýva sa to tu všelijako, najčastejšie slovami "právo" a "sloboda".
Moja sloboda ale nemôže začínať tam kde končí sloboda iného. A právo rozhodnúť sa? To bolo naplnené v okamihu počatia.

Včera som ostala prekvapená aj v téme o vynosení dieťaťa inou ženou. Potomstvo sa stalo predmetom obchodovania. Človek kalkuluje, vymýšľa, hrá sa na "boha".
Mať dieťa nie je vymožiteľné právo. Je to privilégium. Niekomu bolo priznané, inému nie.

vorkola
18. aug 2017

libavet ,a to co skoncila prvu ludovu ?,citujem, je to zhluk buniek. A, kedy je to clovek?Ja viem ze od pocatia je to clovek.Teda existuje, je .A ten clovek sa chudatko nemôze branit, lebo matka ma na to pravo, matka je v presile, Fuj.Predstav si ze keby ta niekto aj teraz napadol,uplne bezbrannu,pre vraha nepohodlnu.nechapes preco,za co ,lebo sa takto rozhodol,vrazdit,no odpovedz.Baby UPT, JE JEDNODUCHO VRAZDA NENARODENEHO UZ EXISTUJUCEHO CLOVEKA,KTORY SA ESTE VYVYJA,ako vsetko ostatne.Nie je to zhluk buniek,JE TO CLOVEK,ktory ma pravo na zivot,teda pozitívum,vrazda matky negatívum,takmer vsetko na svete sa da nahradit,ale vrazda uz nie,teda toho zavrazdeneho cloveka ,kedze je to original, uz nie

bona_dea
18. aug 2017

👍 máš recht! "zhluk buniek" je tak neuveriteľná kravina, že až 😀 zhluk buniek sme totiž všetci... 😀 ja, ty, pisatelky zastávajúce potrat, pisatelky proti potratom, proste všetci 😀

osobne nepoužívam v tomto prípade slovo "Vražda", ale zabitie je to bezpochyby

cecilia68
18. aug 2017

@bruneta880 Reagovala som na príspevok o 9:40 tá prvá veta.

bruneta880
18. aug 2017

@cecilia68 aha už chápem, ak teda správne -ty si bola obeťou znásilnenia?Ak áno tak mi je to veľmi ľúto...

bruneta880
18. aug 2017

@bona_dea presne tak!A bohužiaľ priznané aj tým, ktorí si ho nevedia ani trochu vážiť.
Ja poviem za seba:
máme jedného krásneho chlapca a ďalšie dieťatko neplánujeme...aj keď ...
to sa samozrejme ešte môže zmeniť...
Ale keby pánbožko dal, (aj hneď)tak to beriem ako dar a viem že by som sa tešila hoci by ich bolo ešte aj päť.
Presne je to o vnímaní hodnoty ľudského života...

Keď nechcem mať dieťa, tak vy vyspelé by ste teda ani nemali zostať tehotné...Či neviete ako sa to dá?pretože to že antikoncepcia (žiadna) nefunguje na 100% vedia už na základnej škole.

bruneta880
18. aug 2017

@aninka30 vieš prečo to prvé nieje pre ňu anjelik?Lebo je to len obyčajné seba klamstvo, aby sa s tým nejako vyrovnala.Najskôr píše že ho brala ako keby ani nebolo a zároveň " občas si spomeniem veď som človek".
Smiešne klamstvo, ale áno je jednoduchšie si navrávať, že to prvé, že TO vlastne ani nežilo.

aninka30
18. aug 2017

@bruneta880 popravde mi to rozum neberie co tu ta osoba pise..velmi zmatene myslienky a ano asi je to tak ako pises, ze je to urcity druh vyrovnavania sa s tym,ze druhe dieta nechala zabit..tretie odislo same a teraz strasne "tuzi po babatku"(citujem)..je mi velmi smutno, ze cloviecik,ktory tu mal byt a plnit urcite poslanie nie je pre niekoho hoden ani toho aby bol nazvany anjelikom.. 😏