icon

Čo robiť, ak manžel odmieta prepis nehnuteľnosti?

4. jún 2025

Často sa tu píše, že žena žije v manželstve s mužom v dome alebo byte, ktorý však nadobudol pred tým ako sa spoznali, čiže je on jediný vlastník. Co v týchto prípadoch, keď žena celý život pracuje, vychováva deti, stara sa o byt, zveladuje ale v prípade rozvodu odchádza z domu ona bez strechy nad hlavou. Často slovenskí muži nechcú ani počas manželského života prepísať nehnuteľnosť na manželku.
Co sa da robiť, aké sú alternatívy pre manželku, aby v prípade konca manzelatva neodchadzala s nákupnou taškou a v 50tke riešila hypo, ako rozvedená žena ak jej ju niekde dajú.

Sú tu prosím také ženy?

Moj prípad je, že sa nechceme rozviesť, ale človek nevie co v budúcnosti môže prísť. Poslednú dobu to dosť riešim sama v sebe. Môj manžel na mňa nechce prepísať nehnuteľnosť, argumentuje tým, ze si na ňu tvrdo v pote tváre zarobil v zahraničí keď ma ešte nepoznal a ďalej sa o tom nechce baviť, ze raz to bude pre deti.

sasa1310
4. jún 2025
@vroni

@sasa1310, poslala ti tie peniaze na účet, keď vieš, že ich "preflakala"? Áno, predať byt bola kapitána sprostosť. Ale stavím sa, že peniaze išli do domu, na deti, do SPOLOCNEHO majetku. Ale to samozrejme neplatí, lebo chlap zarobil a ženská preflakala. Že vás niektoré premudrele hanba nefackuje za také stupídne komentáre.

@vroni a to čo stavila do domu, to si kľudne pri rozvode môže pýtať naspäť

vroni
4. jún 2025
@sasa1310

@vroni aké stupidné? Však ona je stupidná, keď si predá byt a o pár rokov ju až napadne, že ostane s holým zadkom. A áno, ona písala, že sa rozkotúlali.

@sasa1310, to už snáď pochopila. Ale nakoľko pochybujem, že by za to letela na pol roka na Bali a užívala si, rozkotúľali sa evidentne do spoločných (manželských) výdavkov. A zrejme aj do domu pána manžela. Áno, bola blbá, ale o neprispeli k ich majetku tu nemôže byť ani reči. Nemusí jej muz prepísať za to pol domu, bol by blbý, keby to urobil. Ale jeho "argumenty" proti kúpe malého investičného bytu, vynatého z BSM sú manipulatívne a smiešne.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
vroni
4. jún 2025
@sasa1310

@vroni a to čo stavila do domu, to si kľudne pri rozvode môže pýtať naspäť

@sasa1310, to, čo vrazila do domu bude pri prípadnom rozvode smiešna položka, z ktorej si nekúpi ani garáž.

sasa1310
4. jún 2025
@vroni

@sasa1310, to už snáď pochopila. Ale nakoľko pochybujem, že by za to letela na pol roka na Bali a užívala si, rozkotúľali sa evidentne do spoločných (manželských) výdavkov. A zrejme aj do domu pána manžela. Áno, bola blbá, ale o neprispeli k ich majetku tu nemôže byť ani reči. Nemusí jej muz prepísať za to pol domu, bol by blbý, keby to urobil. Ale jeho "argumenty" proti kúpe malého investičného bytu, vynatého z BSM sú manipulatívne a smiešne.

@vroni no nie sú smiešne, lebo aj tá kúpa by išla zo spoločných peňazí. Ona kľudne pri predaji svojho bytu mu mohla tie peniaze dať s tým, že si kupuje časť jeho domu. Ale evidentne nerozmýšľala a skôr si myslím, že ani doteraz nerozmýšľala. Jediné, čo ju zobudilo bol MK a rôzne diskusie s touto problematikou. Čo už je u nej neskoro, keď manžel s ničím nesúhlasí. A úprimne, ja by som tiež neprepisovala polku domu na manžela keby som ho kúpila krvopotne pred manželstvom. Ale na druhú stranu by som určite súhlasila s kúpou spoločnej nehnuteľnosti na prenájom, ako investíciu. To je vždy veľké plus do majetku.

alickapusinka
4. jún 2025

Otočme to ak by si si išla TY zarobiť do zahraničia kúpila nehnuteľnosť neskôr by si sa s mužom spoznala prepisala by si na neho polku len tak pre pekne oči.Tak ťa nemusi vyplatiť z polky bytu pri rozvode a ináč by musel.Takže ani TY by si to neurobila neverím.Išiel tam zo zamerom zarobiť a kúpiť si niečo čo by nemusel roky splacať. Takže zrejme chce predisť problémom.Teraz môže byť dobre a časom sa to môže obratiť a možno by si musel vziať pôžičku úver aby ťa vyplatil a to zrejme nechce.Dobre rozmyšľa.

vroni
4. jún 2025
@sasa1310

@vroni no nie sú smiešne, lebo aj tá kúpa by išla zo spoločných peňazí. Ona kľudne pri predaji svojho bytu mu mohla tie peniaze dať s tým, že si kupuje časť jeho domu. Ale evidentne nerozmýšľala a skôr si myslím, že ani doteraz nerozmýšľala. Jediné, čo ju zobudilo bol MK a rôzne diskusie s touto problematikou. Čo už je u nej neskoro, keď manžel s ničím nesúhlasí. A úprimne, ja by som tiež neprepisovala polku domu na manžela keby som ho kúpila krvopotne pred manželstvom. Ale na druhú stranu by som určite súhlasila s kúpou spoločnej nehnuteľnosti na prenájom, ako investíciu. To je vždy veľké plus do majetku.

@sasa1310, veď to súhlasím. Predaj bola blbosť a s prepisom by som nesúhlasila. Ale nevidím dôvod nesúhlasiť s kúpou investičného bytu.

nevenka
4. jún 2025
@weronika171717

Veď ho chceš veľmi presvedčiť, aby ti napisal polovicu. Takže ho chceš obabarať. Čítaj po sebe, prosím ťa. Chudák chlap.

@weronika171717 a preco nesuhlasi jej uzasny muz, ze by kupila jednoizbak a bude vynaty s BSM, to je podla Teba nie vychcane? Je a drzi ju tym v sachu.

la_dolce_vita
4. jún 2025

Nemam taku situaciu, ale moja sestra dostala rodicovsky dom este za slobodna, potom sa vydala, svagor ho zveladil, ale tiez nie je majitelom. Nedavno sa dedil byt po nasej mame a ten uz napisala aj na neho, pretoze on velmi dobre zaraba a vyplatil mna. Ale u nich rozvod nehrozi, sestra sa ma dobre a keby aj, on by musel z domu odist. Ale mam dobru kamosku, ktora dostala dom po babke s tym, ze ho darovala aj manzelovi. Po 25 tich rokoch sa rozviedli a je s tym velky problem.. natahujiu sa cez pravnikov a ktovie ako to dopadne, nezavidim jej.

nevenka
4. jún 2025
@sasa1310

@darmasiswa lenže stále by to kupovala zo spoločných peňazí, s čím on nemusí súhlasiť. To tiež nie je spravodlivé. On kúpil pred manželstvom. Nie v manželstve s vyňatím z BSM

@sasa1310 lenze ona mala svoj byt a predala ho a vrazila peniaze do jeho domu. Tak ak je chapavy, co asi nie je, tak by mohol suhlasit, ze kupia1 izbak a bude len jej, vynat s BSM. Lebo inak je to fakt nespravodlive a vychcany je tu niekto iny ako autorka.

nevenka
4. jún 2025
@sasa1310

@vroni hej, ako vedia, ze preflakala, to sa bezne tak povie, ze "sa rozkotulali", no kam asi, na deti, do domu, to je za tie roky raz dva. A asi vtedy bola zalubena, neriesila to, ze by to nejak zmluvne osetrili.
@vroni plne suhlasim, kludne by mohol s tym bytom vynatym z BSM suhlasit. Manipuluje on nou a paci sa mu to ocividne. Ze ma nad nou moc.
@sasa1310 no neviem, kebyze som chlap a viem, ze manzelka predala byt a peniaze vrazila do mojho domu, tak by som sama navrhla tuto moznost kupit nehnutelnost, ktora bude vylucne jej. Uz len ako gesto a pre istotu, ked ju mam rad a nase deti tiez. On je ale v pohode s predstavou, ze keby sa rozviedli, tak ona aj s detmi pojde pod most...Toto by moj muz nikdy nechcel, aj keby sme sa mali rozviest. Lebo je to dobrak od kosti.
Ale ja tu mudrujem a nasi to maju tiez tak, ze mama ma dom a otec mal byt, v ktorom byvala jeho mama, ta sla do domova dochodcov a byt sa predal a peniaze sli mojej sestre na dom. Ale u nich je to jedno, oni uz takto spolu doziju, mama by sa v zivote s nim nerozviedla, uz maju po 70-ke a ked uz spolu vydrzali doteraz, tak uz naozaj "kym nas smrt nerozdeli". To je uz ine.

nikpa
4. jún 2025

Ved si kúp aj ty svoje, zober si hypo, daj nehnuteľnost do prenájmu a splácaj si. Ja by som nikdy v takejto neistote nežila. Neviem kedy mužovi prepne a skončím s hoľou ritou a s 1 igelitkou. Ty máš chápať jeho tak nech aj on chápe teba.

eeffka
4. jún 2025
@nevenka

@vroni hej, ako vedia, ze preflakala, to sa bezne tak povie, ze "sa rozkotulali", no kam asi, na deti, do domu, to je za tie roky raz dva. A asi vtedy bola zalubena, neriesila to, ze by to nejak zmluvne osetrili.
@vroni plne suhlasim, kludne by mohol s tym bytom vynatym z BSM suhlasit. Manipuluje on nou a paci sa mu to ocividne. Ze ma nad nou moc.
@sasa1310 no neviem, kebyze som chlap a viem, ze manzelka predala byt a peniaze vrazila do mojho domu, tak by som sama navrhla tuto moznost kupit nehnutelnost, ktora bude vylucne jej. Uz len ako gesto a pre istotu, ked ju mam rad a nase deti tiez. On je ale v pohode s predstavou, ze keby sa rozviedli, tak ona aj s detmi pojde pod most...Toto by moj muz nikdy nechcel, aj keby sme sa mali rozviest. Lebo je to dobrak od kosti.
Ale ja tu mudrujem a nasi to maju tiez tak, ze mama ma dom a otec mal byt, v ktorom byvala jeho mama, ta sla do domova dochodcov a byt sa predal a peniaze sli mojej sestre na dom. Ale u nich je to jedno, oni uz takto spolu doziju, mama by sa v zivote s nim nerozviedla, uz maju po 70-ke a ked uz spolu vydrzali doteraz, tak uz naozaj "kym nas smrt nerozdeli". To je uz ine.

@nevenka moji svokrovci sa rozviedli po 70ke, natahuju sa o majetky uzb3roky a vytahuju sa argumenty kto kedy mal aky prideleny statny byt 🙄

janinah
4. jún 2025

Ani vo sne by mi nenapadlo pytat nieco z bytu,na ktory si zarobil len a len manzel.To,čot am ja vrazam by som brala ako poplatok za to.ze tam byvam zadarmo,ved keby som tam podnajomnik,tak platim najom.Tiez som si mohla ist zarobit na byt,ak som to neurobila ci inak nezarobila ,to považujem len za moj problem.

lenkakravcova
4. jún 2025
@dadis

@lenkakravcova v ktorom svete jeden 2i byt vymenis za 2 1i byty 😅

@dadis v bratislavskom 😃 kúpia jeden dvojizbak v BA a vymenia za dva jednoizbaky v Prešove 😆
Ale nie.. proste to bol príklad. Môžu troj, stvorizbak, alebo aj dom 🙂 záleží na ich finančných možnostiach.

karolinakr
4. jún 2025

peniaze sa rozkotulali - kolko sa rozkotulalo? znamy tak dopadol, dokial boli peniaze, bola velka laska, ked minul posledne, žena sa odstahovala

romiada
4. jún 2025

A ak sa môžem opýtať. Vravíš ze byť si mala a peniaze sa rozkotulali. To si predala a rozkotulali sa počas manželstva? Lebo to je potom veľká chyba ak áno. A naozaj žena ťahá za kratší koniec v prípade že ju chlap opustí a je v postavení ako Ty ,že býva v Jeho byte. Veľa chlapom prepne a správajú sa v štýle čo je moje je len moje aj keď už majú s tou ženou deti. A pritom žena má väčšinou štatistický nižší plat aj keď pracuje na rovnakej pozícii, prichádza o zárobok počas materskej ,je ekonomicky závislá na mužovi , kariérne sa neposuva zatiaľ čo muž môže a nehovoriac o tom ,že počas materskej Ti ide do druhého piliera veľké prd a chlapovi oveľa viac lebo pracuje. Mnohým ženám sa ani nečudujem ,že takto zmyslaju ako Ty @autorka pretože súd manželov rozvedie defacto dnes hneď ale matku s deťmi nechráni nejak extra keď treba. Veď koľko je mužov čo riadne odrbu systém a dajú si cez svoju firmy papierovo nízky plat aby sa vykrutili z výživného aké prináleží ich deťom resp.poskytli im rovnaký životný štandard. Zase si neklamme že všetci chlapi sú super spravodliví gentlemani keď sa zapozeraju inde a mozog padne do treniek. Kvitujem toto každej žene ktorá rozmýšľa aj racionálne a nielen cez ružové okuliare v štýle, "mne sa to nikdy nemôže stať lebo sa ľubime" . No môže! A väčšinou také pekne padnú na hubu.
Nevidím v tom až tak vypočítavosť. Skôr ochranu seba aj detí.

nerko
5. jún 2025
@romiada

A ak sa môžem opýtať. Vravíš ze byť si mala a peniaze sa rozkotulali. To si predala a rozkotulali sa počas manželstva? Lebo to je potom veľká chyba ak áno. A naozaj žena ťahá za kratší koniec v prípade že ju chlap opustí a je v postavení ako Ty ,že býva v Jeho byte. Veľa chlapom prepne a správajú sa v štýle čo je moje je len moje aj keď už majú s tou ženou deti. A pritom žena má väčšinou štatistický nižší plat aj keď pracuje na rovnakej pozícii, prichádza o zárobok počas materskej ,je ekonomicky závislá na mužovi , kariérne sa neposuva zatiaľ čo muž môže a nehovoriac o tom ,že počas materskej Ti ide do druhého piliera veľké prd a chlapovi oveľa viac lebo pracuje. Mnohým ženám sa ani nečudujem ,že takto zmyslaju ako Ty @autorka pretože súd manželov rozvedie defacto dnes hneď ale matku s deťmi nechráni nejak extra keď treba. Veď koľko je mužov čo riadne odrbu systém a dajú si cez svoju firmy papierovo nízky plat aby sa vykrutili z výživného aké prináleží ich deťom resp.poskytli im rovnaký životný štandard. Zase si neklamme že všetci chlapi sú super spravodliví gentlemani keď sa zapozeraju inde a mozog padne do treniek. Kvitujem toto každej žene ktorá rozmýšľa aj racionálne a nielen cez ružové okuliare v štýle, "mne sa to nikdy nemôže stať lebo sa ľubime" . No môže! A väčšinou také pekne padnú na hubu.
Nevidím v tom až tak vypočítavosť. Skôr ochranu seba aj detí.

@romiada minula si peniaze z predaja bytu na zveladenie domu? Ak ano, mal by Ta z toho pri rozvode vyplatit. Vo vacsine pripadov tahaju zeny za kratsi koniec. Ja by som si odkladala nejaku sumu penazi pre seba o ktorej by manzel nevedel.

lalu_sk111
5. jún 2025
@weronika171717

Veď ho chceš veľmi presvedčiť, aby ti napisal polovicu. Takže ho chceš obabarať. Čítaj po sebe, prosím ťa. Chudák chlap.

@weronika171717 si v poriadku? chod sa prejst, znies psychicky labilne

vladinka
5. jún 2025

@autorka ja som bola presne v pozícii tvojho manzela.
Mala som nejake prachy zarobene v zahraničí.
V roku 2004 som zobrala hypo so 7,5% úrokom. Sama.
V roku 2005 som sa vydala.
V roku 2013 som sa rozviedla a moj ex si nárokoval na polovicu bytu😀. Samozrejme bez šance a počas manzelstva chcel, aby som mu prepisala polovicu bytu, ale na to som našťastie nedala nikdy nahovorit.
Aj ked počas manzela som v tom case uprimne milovala a myslela som,ze spolu zostarneme.

Veľkú chybu si urobila, ze si svoj byt predala....ale to si uz asi zistila sama....

misanthropicdann
5. jún 2025

Kúpte malý byt pre teba a dajte ho do nájmu.

katulienkax
5. jún 2025
@janinah

Ani vo sne by mi nenapadlo pytat nieco z bytu,na ktory si zarobil len a len manzel.To,čot am ja vrazam by som brala ako poplatok za to.ze tam byvam zadarmo,ved keby som tam podnajomnik,tak platim najom.Tiez som si mohla ist zarobit na byt,ak som to neurobila ci inak nezarobila ,to považujem len za moj problem.

@janinah no len keď ta vykopne s 3 detmi už budeš uvažovať ináč. Žena sa vzdáva na 6 a viac rokov svojej prace aby vychovala spoločne deti a nakoniec skončí na ulici. Pekná to budúcnosť. Osobne by som nedala dieťa muzoví keby som nemala nejakú záruku do budúcna. Ale to dom ja , kľudne by som ostala aj bezdetna. Ale my sme našťastie toto riešiť nemuseli, mame spoločný byt.

zmrzlinka2021
5. jún 2025
@vevesh

@sasa1310 zalezi od situacie -ak by muz zarabal menej, bol na materskej, vychovaval deti, ano, nech mu da zena napriklad to vecne bremeno (vsak zaraba dost dobre a vdaka nemu robi karieru). Ale ak muz zaraba 3nasobok platu zeny, zena na materskej, vypadok platu - tak nie, urcite by som nesuhlasila ani s vecnym bremenom, ani s prepisom. V tejto rovnici zena a muz nemaju rovnake vychodiska a rovnake moznosti v sucasnej spolocnosti.

@vevesh muž aj žena majú úplne rovnaké možnosti, len čím menej feminizmu, tým viac takýchto príbehov.

vevesh
5. jún 2025
@zmrzlinka2021

@vevesh muž aj žena majú úplne rovnaké možnosti, len čím menej feminizmu, tým viac takýchto príbehov.

@zmrzlinka2021 nemaju. A cim skor si to ludia uvedomia, tym bude menej zenskeho ekonomickeho tyrania v rodinach.

tiezjedna
5. jún 2025

nemusí ti prepísať polovicu, môže ti darovať akýkoľvek podiel, na ktorom sa dohodnete... Ale ak sa nechce dohodnúť na ničom, tak smola. Neurobíš proste nič.

tiezjedna
5. jún 2025
@misanthropicdann

Kúpte malý byt pre teba a dajte ho do nájmu.

@misanthropicdann v manželstve asi ťažko, že... 🙄 Museli by ho vyňať z BSM, notár, poplatky atď, nehovoriac o tom, že ak nemajú cash, tak by sa splácal aj z jeho peňazí.

autor
5. jún 2025

Žienky ďakujem, samozrejme ze z predaja bytu sa platilo co bolo treba na deti, rodinu, auto aj manzelov dom. Ale to mi manžel povedal, že by mi vyplatil všetko čo som financovala.

Keď sme sa bavili o kúpe bytu bez BSM, nepáčilo sa mu ze ho budem splacat z rodinného rozpoctu, ale ak by som ho splacala z prenájmu, ..toto ma nenapadlo tento argument. S kúpu bytu s bsm by problém nebol, aj to je v mojej situácii lepšie ako nič.

Ďakujem, ze ste ma neodsudili a dobre mi poradili.

ysseba
5. jún 2025

Škoda, že si mala byt a predala ho. No tak asi by si nemala čakať na 50ku, ale mala by si riešiť nejaký byt teraz. A vyňať ho z BSM. Splácať ho nebudeš z rodinného rozpočtu, ale z nájmu. A niečo určite na tom zarobíš - to si odkladaj, to nervážaj "do manželovho" bytu. A že manžel by ti vyplatil to, čo si ty financovala? Hahaha, to sú len také reči. Keby prišlo skutočne k rozvodu, hovoril by inač. Ešte keby bol napr. nejakou milenkou ovplyvnený.. Nič by si z tých peňazí nevidela, tým si môžeš byť istá.

zmrzlinka2021
5. jún 2025
@vevesh

@zmrzlinka2021 nemaju. A cim skor si to ludia uvedomia, tym bude menej zenskeho ekonomickeho tyrania v rodinach.

@vevesh ako uvedomia? Čo uvedomia? Okrem tehotenstva a kojenia nás nič nerozdeľuje. Všetko je to o nastavení ľudí,o Tom či máš muža pri ktorom rasties, napredujes, si podporovaná ale si len jeho slúžka a opatrovateľka detí. Ak chce byť žena gazdinkou, musí v iných vodách loviť a disponovať majetkom

darmasiswa
5. jún 2025
@sasa1310

@darmasiswa ja tomu rozumiem. Bavím sa o tom, z akých peňazí by ten byt kúpila. Logicky. Peniaze šetríš niekoľko rokov. Tak či tak by to platila zo spoločných. Áno, právne by to bolo zúžené BSM a tým pádom by si mohla potom kúpiť čokoľvek, a vlastnila by sama. A načo? To už môže rovno na ňu prepísať a nemusela by nič kupovať. Rozdiel z jeho strany nevidím žiadny. Alebo by zúžila teraz BSM a šetrila od zúženia 20 rokov na svoj byt? Vtedy áno, vtedy by bol naozaj právom len jej, ale takto nie. Ani sa mu nedivím, že nesúhlasí

@sasa1310 rozdiel je v tom, ze ak by si autorka sama kupila byt na zaklade zuzeneho BSM, obaja by mali v pripade rozvodu kde byvat a nemali by problem, kto koho a kolko vyplati. ak sa nerozvedu, ostane to v rodine, co je ten najlepsi pripad. Autorka moze uver vziat na 100% financovanej nehnutelnosti, ak splni podmienky banky, a Pointa je v tom, ze obaja su chraneni na stare kolena. Je udivujuce, ze jej manzel nesuhlasi, aby si ona kupila byt. Takze manzel jej nedava ani existencne istoty do buducna, a ani nesuhlasi , aby sa autorka sama zabezpecila???? ja by som s takym nesuhlasila, v okoli mame dost pripadov, kedy zena po 50 musela uvolnit novej zene miesto v dome, a odisla s igelitkou a s par zinflantovanych penazi, ktore pocas rokov vrazala do domu, avsak dnes si za ne nekupi nic. Niektore sa upili medzi bezdakmi, ine skoncili na ubytovni, ine sa cez zoznamky snazili zoznamit s nmiekym s bytom, a niektore sa zavesili na krk dospelym detom, kde nevesty mali z toho uzasnu radost.