Čo robiť, keď ma priateľ udrel?
Ahojte, potrebujem objektívny názor… mám 24, priateľ 25, sme spolu 6 rokov, žijeme spolu 5rokoc, doteraz harmonický vzťah. Otca má alkoholika, tyrana, nestretáva sa s ním. Mama mu žiaľ pár dní dozadu tragicky umrela pri autonehode. Je z toho celý nesvoj; pochopitelne.. ale čo sa dnes stalo ma zožiera. Opil sa. a začal mi nadávať do kuriev a špín, neskôr ma sotil až som spadla na zem a tvrdil, že “ja špina som sa hodila o zem nashval”, po pár hodinách mi strelil facku, nie silnú, ale udrel ma.. mám pochybnosti, nikdy predtým sa nič takéto neudialo, ale zacina sa podobať na svojho otfa, veľmi ho vzala smrť mamy, ale toto mi príde cez čiaru nakoľko pár dní späť tvrdil, že chce mať so mnou dieťa a posunúť sa konečne ďalej.. čo by ste robili? utekali? alebo brali do úvahy okolnosti a odpustili?
@autorka prečo ti začal nadávať? Predchádzal tomu rozhovor, hádka alebo výčitky? Alebo bez príčiny začal byť agresívny?
Aj tak zostanes
@misiak7777 Je úplne jedno, čo tomu predchádzalo. Normálny človek nebude svojmu partnerovi vulgárne nadávať.
@jumama Zaujimave si takto otestovat buduceho zata. Ten zat si asi mysli ze aky svely je svokor ze sa s nim ide opit a pritom je to jeho test.😀
K samotnému násiliu je tu napísané už dosť a ja s tým úplne súhlasím, pre mňa neakceptovateľné a žiadna druhá šanca by sa nekonala, ale na čo chcem upozorniť je toto “samozrejme potom prišiel s plačom, že on taký nieje, prečo ho súdim”… aj po vytriezvení sa snažil vyvolať výčitky v tebe, že ty si tá zlá, lebo ho “súdiš”, nič o tom, že by mu to bolo naozaj ľúto a snažil sa s tým niečo do budúcna robiť, vyhľadal pomoc so zvládanim agresie a spracovanie traumy z detstva, či prestal piť, nakoniec spravil tu zlu z teba… toto posledná facka nebola
"samozrejme potom prišiel s plačom, že on taký nieje, prečo ho súdim, že sa mi ospravedlňuje a už má len mňa a strašne ma ľúbi.. "
Toto ti bude hovorit stale, ked ta udrie. Bude ta presviedcat a ty samu seba, ze sa to uz nezopakuje, ze je skoda tych spolocnych rokov a ze ho predsa lubis... Nerob to!
Zial, asi sa v nom nieco zlomilo, neverim, ze sa tato situacia uz nezopakuje. Mas stastie, ze si mlada, mozes zacat odznova. Urcite sa nepriputaj k takemu cloveku. Nepresviedcaj samu seba, ze je to len skrat, lebo tazko znasa smrt mamy. Prajem ti vela sil.
Take spravanie je neakceptovatelne. Z vlastnej skusenosti, radim odist. A nedaj sa obmakcit slzami.
Verím, že keď sa to doteraz nestalo, tak musíš byť hrozne prekvapená a zúfalá. Hlava ti to neberie a proste dúfaš, že sa to viac nezopakuje. Ale zopakuje, čoraz častejsie, potom aj za triezva… choď od neho. Viem, že chceš brať ohľad na to, že teraz smúti za matkou a týmto to aj sčasti ospravedlňuješ, ale nebude to lepšie. Hovorí ti, že má už len teba, čistá manipulácia… ber nohy na plecia, nenechaj sa otĺkať. Raz príde o prácu, ozerie sa, dostaneš. Vytočí ho niekto, dostaneš. Nebude navarené, dostaneš. Toto nechceš…
Určite sa s ním rozid!
Práve sa prejavil, takže veľmi rýchlo od neho utekaj, a dieťa už vôbec trpelo by najviac zo všetkých, smrť matky nieje ospravedlnenie, pekne sa zbal alebo jeho alebo koho je byt a nech si robí čo chce, takéto nadávky a facku by som nedopustila ani keby sa plazil, a ak si nájde výhovorku alkohol alebo podobne prosím ťa nezožer mu to!!! Buď silná žena čo to dá!
Prejavil sa v krizovej situacii a takych v zivote bude este vela. Smrt matky ho zobrala, ale svoju zlost a smutok si nemoze takymto sposobom vyliat na tebe. Za ziadnych okolnosti nema pravo ta fyzicky napadnut!!!
Si este mlada, urcite by som sa do dietata s takymto clovekom nehrnula.
Hned sa pobal aodid. Vsade ho blokni. Obavam sa, ale sa chces len postazovat. Neverim, ze slovo spina pouzil prvy krat. Mas 25, si mlada,nenic si zivot.
Chod po 4 do kostola a ďakuj Bohu, ze s nim nie si tehotná. Odid od neho
@stanulienkat suhlasim, nemoze byt niekto idealny super partner a z nicoho nic vybada zene do kuriev, spin a napadne ju 🙈
Autorka zrejme sa ti hranica kusok po kusku posuvala uz dlhsie, ale nedovol ju posuvat este dalej. Ja kebyze ma muz raz takto nazve a udrie, v tu sekundu ma zbalene veci hodene pred bytom a to mame 2 male deti.
@milanemila vacsinou pride taky psychos so slzami v ociach a s kyticou a bude odpustene. Vecer si budu hrkutat.🙄
@enmery na jednej strane máš pravdu, a určite neobhajujem násilné správanie. No každý človek vie zlyhať a povedať veci ktoré nie sú ok a nie sú v poriadku ani pre neho...
Okamzite odiď! Ak ostaneš, daj sa sterilizovať až neznicis zivot aj detom!
Keby mu mu dom s celou rodinou zaliala zunami, toto chovanie je neospravedlnitelne!
Nemáte deti okamzite odtiaľ odid. S detmi je to omnoho ťažšie. A ešte by som aj kamosa poprosila aby mu v mojom mene, aby mu j×××l takú výchovnú! Sorry za nadavanie ale to sa inak ani nedá!
Mohol by ma triezvy na kolenách prosiť a prejsť na nich cez celú dedinu - do riti by som ho kopala.
Toto sa bude opakovať a zhoršovať. Napis si obrovskými písmenami- TOTO. NIE JE LÁSKA !
TOTO. JE. NASILIE. VEDOME. A. CIELENE
BUDE BYT AJ MALE DETI, KLUDNE AJ KOJENCA!
CHCEM TO?
Ženy kľud. Autorka s ním ostane. Sme svedkami zrodenie ďalšieho prípadu domáceho násilia a psychického týrania a jej neschopnosti odísť ani po 20 rokoch. Štokholmský syndróm ako bonus k tomu.
Toto v nom žial driemalo. A ked to uz prejavil, nebude mat zábrany to prejavovat aj neskor. Pokial ostanes, caka ta zivot týranej ženy.
Je to strašné čo sa mu stalo, ale to ho neospravedlňuje, že sa tak chová. A ani to, že nemá nikoho. Hlavne sa nedaj oblbnúť sladkými rečami. A buď rada, že s ním nemáš dieťa. A počítam, že to nebolo prvý krát čo bol na teba nepríjemný. Zažila som to v pozícii dieťaťa a ver, že s deťmi sa veľmi ťažko odchádza. Teraz som sama mama a nikdy by som nedovolila, aby sa nato deti pozerali. Ty zato čo sa mu stalo nemôžeš. Ja už by som už takému človeku neverila.
okamzite od neho odist je jedine riesenie
poslala by som ho k psychologovi, minimlane. Lebo nezvlada tazku situaciu a ako pises velmi ho to zobralo. Drzala by som si odstup riadny a na zatial odlozila vsetky plany na buducnost s nim, rucite rodinu neplanuj. Ja som ale presvedcena o tom, ze urcite skraty ak aj pridu, nie nutne sa musia opakovat a clovek pride o milovanu mamu len raz za zivot. Proste pozorne by som jeho spravanie sledovala a ci vobec ma v plane nieco s tym robit. Mna by, ako cloveka, co ma rad vetu "vo vine je pravda", zaujimalo, kde sa v nom vzalo take nieco "ze ma pocastuje takymito nadavkami", pretoze ja neviem... ci predsa ten vztah nema nejake skryte problemy. Na druhej strane, opiteho napadnu kadejake fantasmagorie...
Je to ale na tebe, kazdy postup = ci odist, alebo ostat ma svoje +/-. Ja som napr. mala ex, ktory nemal doma vzor v otcovi takyto a vyvadzal, ked sa opil mne strelitl (ja som mu dala jednu naspat a odisla a viac menej sme sa odcudzili postupne, lebo som mu neverila aj ked sa ospravedlnoval, proste pre mna to bolo nepripustne, ja som mu na plnej ciare doverovala vo vsetkom a v podstate mala len jeho a co s tym, ked nevies, kedy mu prepne?? :D), lenze on na tom pracoval, ked sa to zopakovalo u novej priatelky o par rokov... proste opity sa zobudil a zbil ju, lebo nieco ho v hlave napadlo a vykonstruoval si nejaky "scenar", ktory sa odohral,ona sa ale nebranila nejak extra, takze to zaslo dalej ako u mna. A po tomto nastal zlom u neho a riesil to. Ci mu to ostalo vydrzalo dlhodobo uz neviem. Mala som burlive obdobie aj s mojim partnerom, a nic, ziadne bitie kojencov, deti (dcere v zivote nestrelitl, ani na nu hlas nezvysil) a ani mna :DD Proste ovladat zurivost ked mu po dlhej dobe prislo "nepohodlie do zivota", nezvladal a zlizne si to kto? no ti vonku nie, vzdy rodina doma.
Ludia su rozni, kazdy ma nejaku slabinu, slabu chvilku a proste nieco moze prehnat a na druhej strane nic z opisanych pripadov tu sa vobec v buducnosti stat nemusi. Moct moze.. podla toho ako sa k otmu on postavi. DOBRE si to ale premysli a co som napisala v prvom odstavci aplikuj urcite, to nie je sranda doma sa bat, ci mu prepne, ci nie.. ak nemas v neho doveru, nepresvedci ta napr. ze bude mat zaujem to riesit aj s psychologom s tebou a tak, nie len plane recicky = ako mu je to luto, tak to zabal. Len ty vies, ako casto pije, co robi, ako sa sprava, ako sa sprava odkedy mu zomrela mama...
@misiak7777 tu nie jd co riesit , zo sa zopakuje a zas a zas., proste koniec
@enmery tiez si myslim. Bude plakat, ospravedlnovat sa, vydierat v zmysle “uz mam len teba”.. prosikat na kolenach. A o par tyzdnov ci mesiacov sa to zopakuje.
A cim budes autorka k nemu viac priputana ci zavisla ma nom, (deti, rodina), tym viac. Milujuci clovek nie ze nikdy neudrie zenu alebo nikoho ineho zo svojich blizkych, ale ani mu tak hnusne nevynada ako on tebe. To je strasny grc. A este to zaklincoval tym, ze si sa hodila o zem sama! 🤦♀️ to ti dal prave obraz vasej buducnosti. Chuj. Povedala by som mu, ze som mu vdacna ze sa prejavil teraz skor, nez by sme mali rodinu. Alebo vies co nie, nic by som mu nehovorila. On vie co urobil.
Úplne chápem, že sa opil, veril, že sa mu uľaví. Opitý milujúci partner by mohol byt dogrcany, vyrehotaný, príliš milý, alebo len spať na lavičke v parku, ale to čo on predviedol je šialene.
Prvá vec čo urobil je čo? Že obviní teba, že mu ubližujes. Vlastne je to všetko tvoja vina, ty ho súdiš. A vypije si aj nabudúce, dôvod bude opäť stres a znova to bude tvoja vina.
Mne je ľúto, že to s ním odteraz pôjde z kopca, ale ty si život nepotrebuješ ničiť. S ním dieťa? Zapije tehotenstvo a prefacka ta. Zapije pôrod a doma ta zbije, dieťa bude v noci plakať, on bude pit, lebo ma stres a dieťa hodí o stenu? Bude to podľa neho tvoja vina, lebo si si nevedela dieťa dať naporiadok. Tento vzťah by bolo treba ukončiť 😟
ja len ze suhlasim s ostatnymi. chapem, ze teraz sa ti moze zdat, ze tych 6 rokov je strasne vela, ze mate toho kopec za sebou, spomienky, zazitky atd. a nechces to zahodit, ale v perspektive celeho zivota je 6 rokov malicko. moj muz mal predo mnou jeden vazny vztah, tiez 4,5 roka, ale nebolo to dobre, tak sa rozisli. my sme teraz spolu uz skoro 20 rokov a tych necelych 5 je oproti tomu fakt nic. si mlada, nemate deti, mas este vsetko pred sebou... keby som mala dceru, tak jej poradim toto iste - kasli nanho, takto sa partner nemoze spravat za ziadnych okolnosti.
@renesance80 môže aj nemusí
Presvedčí ťa, že ty za to môžeš, ty si ho vyprovokovala a zaslúžila si si bitku.
Časom sa stane z teba troska, že sa budeš báť čo len pípnuť aby si mu nedala "dôvod" na bitku. A "dôvod" sa vždy nájde, či plačúce dieťa, či si mala telefonát od kolegu, alebo mu nechutil navarený obed.

Alkohol posobi presne tak, ze padnu cloveku vsetky zabrany. Aj napriek okolnostiam, tvoj partner sa podla mna nespraval tak zo stresu, ale kvoli tomu, ze bol opity. A pravdepodobne vzdky ked by si vypil, hrozi ti taketo spravanie z jeho strany. Doteraz sa predpokladam nikdy tak velmi neopil....?
Vies co niektori otcovia robia? Sadnu si so svojim potencialnym zatkom a opijaju sa spolu s nim - aby videli, ako sa ten potencialny zatko zachova, ked bue opity, ci nahodou v nom neozije taketo agresivne zviera, alebo podvodnicek, alebo podvadzac ...