Čo robiť, keď manžel kradne peniaze?
Ahojte, idem sa vyplakať. Mám doma zlodeja a neviem čo mám robiť 😭 dnes sa to prevalilo a ja som v hroznom šoku, ani nespím… nenašla som žiadne slová, keď mi to hovoril a to je u mňa veľmi zlé znamenie. Vôbec neviem ako to spracovať, ako sa ďalej správať, ako fungovať…
Kradol niekoľko rokov systematicky po malých čiastkach hotovosť z práce. Vyšplhalo sa to na sumu, ktorá nás teraz možno zruinuje 😭 vraj aby sme sa mali lepšie… 😭
Ja ani neviem čo od vás dievčatá chcem… asi len prázdnu diskusiu a podeliť sa s niekým o moju bolesť 😭
@muchotrafka298 Presne, povedz ako má vyzerať výsledné číslo a ja ho vyučtujem😃
@muchotrafka298 ale bral hotovost... ako pise.. keby len menil faktury, tak by mu peniaze neprisli do ruky:D Tmozno kvoli nejakej krizovej kontrole sa na to prislo (u odberatela/u nich nieco nesedelo.. ) - takuto kreativnu vec com nevidela veru este, si to viem predstavit iba tak, ze faktura sa uhradila v hotovosti, zakaznik odisiel a on ju potom prerobil alebo co.. nechapem... :DDD je to hlupost. Jedine ak cela firma funguje aj na ciernej fakturacii.. neoficialnej.
a inak neviem co sa divite, vy myslite, ze v sukromnej firme uctovnik sedi? :DDD ved on zauctuje iba to co k nemu pride... vdaka tomu dokazu si podnikatelia zarabat pomimo, len potom je to neskontrolovatelne.
Mozem sa opytat autorka, kolko ma muz rokov? lebo velmi podobnu vec som videla pred rokmi a chalana vyhodili v tej minute.. roky robil vo firme a prerabal si doklady/prijemky (len on vymazaval co sa mu hodilo) a trzby si bral = zistilo sa nahodou, ked sa do toho zacala starat konatelova zena, ze to takto vyzerat nemoze = a raz dva nasla kde utekaju zasoby a peniaze :D
@simca06022011 bral hotovost a vystavoval zle faktury? Ale potom odkial by mal prachy? To fakt jedine tak, ze tam ludia dosli, zaplatili cash a on si to zobral a prerobil nasledne fakturu, prijmovy doklad, vydavkovy a neviem co este. Jedine, ze by bolo cele uctovnictvo na cierno, kedze autorka pisala o tom, ze dostavaju vyplatu inu ako v skutocnosti. Predpokladam, ze na papieri minimalku a nasledne doplatok cash na ruku do vysky ako sa dohodnu.
No v niektorej menej sikovnej sukromnej firme ten uctovnik aj sedi, napriklad v Hrnciarovciach nad Parnou 😂😂😂
@gribka1 vyberam si cislo 879 653 EUR to ma vyjst a nie ze to zauctujes do zlej uctovnej skupiny, aj ta musi byt ako mne treba 😂
@muchotrafka298 Tiez si myslim ze by s tym pokracoval dodnes ak by mu na to neprisli.
@muchotrafka298 maloktora mala firma ma osobne uctovnikov, a mozes prikladov davat kolko chces:D aj ja v jednej sedim, ale drviva vacsina si najde pekne externych uctovnikov.
a je uplne jedno ako berie plat.. fakt je ten ze aj keby mal cely na ceirno a sedi tam na cierno, nema co kradnut :D
ucto nemusi byt vobec na cierno, kopa ludi dostava pomimo peniaze a ucto maju 100% :D proste to da majitel zo svojho.. a on si to potom "riesi" ako svoju "spotrebu".
Autorka.....ak je pravda to,čo píšeš,ze ho ani nevyhodili a ani neudali,tak panko nech vybozkava nohy svojmu šéfovi a začne makať a splácať to.
Na tvojom mieste by som ja spravila toto: okamžite zrušila BSM,všetky peniaze,príjmy a výdaje vzala na svoju starosť.Daval by mi každý jeden cent.Nasla by som mu druhu robotu a chlapec by makal dovtedy,kým by všetko nevrátil + rezerva.
Ale zároveň by som rozmýšľala nad rozvodom.Nedokazala by som mu už veriť.
@andreatytler urcite ano
@simca06022011 to je snad jasne, ze neschvalujem okradanie zamestnavatela. Mna len osobne zaujima, ze ako sa da spravit takyto podvod, ze kolko prachov musel zobrat, aby sa mu vyplatila ta namaha s falsovanim.
Mne je jedno, ze ci sedi uctovnik vo firme, doma v obyvacke, ale ani jeden nechce sediet v base v Hrnciarovciach nad Parnou.
Znama je uctovnicka a robi mzdy a personalistku pre 50 firiem a nesedi fyzicky ani v jednej.
@andreatytler nechce tam pracovať, lebo sa hanbí. Ale teda zatiaľ zostáva. Ja by som tam osobne tiež nezostala, by som sa nemohla pozrieť na tých ľudí. Prepadla by som sa od hanby každý deň čo by som tam prišla…
@muchotrafka298 ja sa úplne tomu nerozumiem. Nechápem, ako je možné, že sa na to neprišlo pri prvom daňovom priznaní alebo niekde tam. On proste mal vyplatiť dodávateľa v hotovosti a do systému nahodil inú sumu aby im denný zostatok (tržba/kasa) sedel a rozdiel si nechal. Faktúra zostala pôvodná, dokumenty nefalšoval, on nahodil faktúru s inou sumou do ich interného systému. Nikto to zjavne nekontroloval. Rozum mi to neberie, že sa to nikde v účtovníctve neukázalo…
@muchotrafka298 dostanes doklady a uctujes o tom co dostanes, nic ine nemas co riesit. A za nic ine ako uctovnik nezodpovedas, takze nemas za co sediet v base. Uctovnik nechodi kontorlovat pokladnu fyzicky, zasoby, neriesi... konatle odovzda doklady a co si on uz robi u seba na firme je na nom.
Danove priznanie nema nic s pokladnou. To ze nahodil fakturu s inou sumou, to je co? Falsovanie predsa, nech sa na to pozries ako chces. Na zaklade coho robili danove priznania? To robil on tiez?
Ja by som ho hnala svinskym krokom, nech si urychlene najde dalsiu robotu, dve, tri, styri, mne by to bolo jedno. Odstavila by som ho od akychkolvek penazi a vazne by som uvazovala nad rozvodom. A preco? Lebo by som nemohla byt so zlodejom. A mimochodom, to asi vies, ze jeho dlhy pocas manzelstva su aj tvojimi dlhmi.
@simca06022011 urcite ano, externy uctovnik co nema s firmou nic spolocne, tak ten robi len to, co dostane a pracuje s tym, co ma. On neriesi nic ine.
Ale toto sa bavime o internom uctovnikovi, cloveku co realne do tej firmy denne chodil, sedel tam, mal prehlad a vymyslel podvod, ktory roky falsoval veci tak, ze si bral cash z pokladne a do systemu nahadzoval ine sumy. Takze sam si veci upravoval tak, ako potreboval.
no cize podla vsetkeho autorka sa na to neprislo preto, ze ten interny system sa podla vsetkeho dostal do hladacika uctovnika/konatela a kohokolvek a nesedeli mu sumy... alebo si to nahodou niekto pozrel spatne (hocijaky sumar, napr. ak im system rata aj nejake predbezne vysledky napr. obraty, cca hosp.vysledok), a zistil rozdiely s uctovnictvom vo fakturacii a potom uz isiel a len hladal chyby.
@muchotrafka298 autorka pise niekde ze jej muz je uctovnik? alebo uz nechapem som mimo ? :DDD
@simca06022011 autorka tu v diskusii pisala, ze vystavoval faktury (u nas aj vo vsetkych firmach co som kedy pracovala faktury boli vystavovane na ekonomickom oddeleni uctovnickou), nasledne nahadzoval ine sumy do interneho systemu. Mne na celej veci nesedi len to, ze toto sa dialo roky a roky na to nikto neprisiel, nehladaj majitel peniaze nic. Mozno to nechavali dlho tak, len preto, aby zakryvali nejake vacsine podvody, co sa tam diali. Aj tak si myslim, ze toto cele je vymyslene, ako xy inych tem, len aby rec nestala a bola diskusia aspon na 15 stran.
no ja tvojmu manzelovi neverim ani slovo. toto je tak podozrive az no. ak dokazal roky kradnut tak ze si to nikto nevsimol, a zrazu spatne sa pride na to ze ulial viac ako 10 000.... doteraz nechybali nikomu? a zarazu sup uz sa vie aj aku sumu. a sposobom teda vobec nechapem akym ze vyplacal dodavatela v hotovosti a nahodil inu sumu??? kto vie co sa za tym skyva ale toto som mu ja nezozrala teda... a este sa trdlo podpise 🫣 on akoze sam nevie kolko nakradol ale podpise sa len tak bez problemu ze okej tolko to bolo. cudny pribeh velmi.
@muchotrafka298 vies co, viem si predstavit ze nejakym sposobom ofajcil pokladnu, tj.ze tam deklaroval vyssi zostatok ako naozaj bol. A ak nemali urceny maximalny zostatok v pokladni tak s tym vedel carovat. Dovtedy kym mu niekto neurobil v pokladni inventuru. Ale predstava ze roky nabaluje zostatok v pokladni a pridu mu na to az pri zostatku viac ako 10tis je pre mna nerealna.
Autorka ale pise ze mal vyplatit dodavatela, vyplatil tak ako bolo na FA a potom zobral naviac pat€ z pokladne a do systemu nahodil o par€ vyssiu FA od dodavatela. OK ale toto nemoze robit roky. Jedine ze by tam mali fakt bordel a uctovnicka uctovala FA bez fyzickych dokladov len z toho co nahodil do systemu a FA ani nevidela.
A pri platcoch DPH si to uz vobec neviem predstavit.
A potom pise ze zle vystavoval FA. To akoze niekto prisiel nieco kupil, muz vystavil FA prijal.platbu a potom to cele v systeme ponizil o par€ a rozdiel si zobral. Ale to by im.zase nesedeli zasoby na sklade.
Alebo tam mali fakt bordel nad bordel.
@tykat myslis ze moze fakt existovat firma, kde toto niekto vie robit roky a zobrat patcifernu sumu? Lebo vsak pozname podnikanie na Slovensku, ale takyto bordel nemaju podla mna nikde.
Tie čo tu píšete že sa to nedá..
Však normálne predal napr v stavebninach tehly za 1000€. Zaplatili v hotovosti. On dal na faktúru iba 800€. 200€ si nechal so vrecka. A ani obchodu nič nechýbalo, lebo faktúra sedela a náklady na tehly (500€) zaplatené boli. Čiže nebolo to nič podozrivé. Zistilo sa to až časom pri kontrole cien.
5 takých faktúr do mesiaca a za pol roka si "prizarobil" 6000€
@muchotrafka298 nie, faktury nevystavuju uctovnici, faktury bezne vystavuje predavajuci clovek, fakturant.. hocikto na firme. Urcite nebudem ako uctovnik sediet v prevadzke a vystavovat prichadzajucim zakaznikom faktury, robia si to predajci. Tu ale nevieme.. no.. mozno je uctovnik a uci sa podla americkych filmov :DD
A je vysvetlenie aj na to preco, sa na to neprislo. Ja ho viem, ale nechce sa mi to tu zase rozoberat. Proste uctovnictvo a to co je niekde na firme v ich systemiku, pokladnicke = malokedy sedi, resp vobec ak na to niekto nedava pozor. Tu sa proste muselo odohrat nieco, preco to zacalo byt podozrive, nahodou nieco hladali/kontrolovali/vsimli si, ze nahodil zle sumu prijatej faktury, staci jednu chybu najst, a uz to ide, najdu vsetko dozadu. Potom pridu na to, ze to bolo v hotovosti urhadzane v nizsej sume naozaj = peniaze chybaju.
@tykat uctovnicka urcite neuctuje bez dokladov... budu mat podla vsekteho dva systemy.. toto bude nejaka srandicka co maju pre svoju evidenciu / bezny pracovnik predsa faktury nenahadzuje/, okrem ineho mame danovy urad, roky kontrolne vykazy, ak by tam boli ine sumy, tak by mali minimalne danovu kontrolu velmi rychlo
@simca06022011 do VRP môže sumy nahadzovať aj zamestnanec. A upravať sa dajú ručne. Tak možno takto. Alebo ako píšeš, interný systém. Ale pri príjme hotovosti to musí ísť cez vrp minimálne. Takže asi mal k tomu prístup.
A ako som pisala, poznam takehoto mladenca co to robil dlhe roky podobne... a neprisiel na to nik, uctovnicku mali perfektnu, robila vsetko v poriadku, DK bez problemov, auditovala sa dokonca firma... ale mlady pan si nasiel takyto podobny sposob ako to obchadzat. Chýbat chybalo samozrejme, zvacsa na sklade tovar,a le to vo vacsich firmach beru ako "stava sa" a neriesil to nik,kym neprisiel po ROKOCH niekto, komu to veru zacalo vadit, ze tovar chyba
@lenkakravcova a kto pise o vrp?
@simca06022011 podla mna je uplne jedno, ze co
robi. Za mna je strasny pruser to, ze niekto takto kradne a este kebx to robil moj muz. To by bola pre mna taka rana, ze okamzite by nasledoval rozvod a odchod. Jeho.
@simca06022011 keby to bola platba na účet na faktúru, tak by si nevedel odložiť rozdiel do vrecka. Takže to muselo byť platené v hotovosti. V Tom prípade to musí ísť cez VRP.
@muchotrafka298 ano je to hrozne, ja by som sa hanbila ako pes a tiez by som veru rozmyslala co s takym ... chlapom. Ja len zo zaujimavosti, som sa snazila prist na to, ako toto dokazal a potom riesim, ze si to niekto nevie predstavit.. ale pritom je to dost bezna vec :DDDD tolkokrat sa riesia kradeze zamestnancov, manka, a kadejake ine ulety....
@lenkakravcova ja som uctovnik, ja viem co je to vrp... ale tu vobec neriesime vrp, ale to ze on meni faktury (resp. ich sumy) = prijate od dodavatela. Tj k tomu nevystavuje doklady z ekasy...
@milanemila v tomto prípade by polícia výplatne pásky a odrbavanie na odvodoch neriešila

@gribka1 tak verim ze tam kde idu vyplaty na ruku moze byt riadny bordel. Ale tam by neskontrolovali nic kedze peniaze tecu mimo ucto a bankove ucty.