icon

Čo robiť, keď vás blízka osoba ignoruje?

11. júl 2026

Ide o blízku osobu, staršiu. Od doby čo žijem v zahraničí sa neozvala, ani k narodeninám/meninám/na Vianoce. Je to 12 rokov. Ja som zo slušnosti posielala pohľadnice poštou, priania, keď mala narodeniny alebo k Vianociam, Veľkej noci.

Čo ma najviac bolelo, že ani po autonehode, ktorú som mala s manželom sa mi neozvala, je to osem mesiacov. Manžel mal zlomeniny stavcov, musel byť operovaný.

Moja otázka je, či vy ste sa s takouto osobou stretávali?

V podstate mám dve možnosti a to buď a) úplne ignorovať, nepísať, nenavštevovať alebo b) jedna krátka návšteva zdvorilostná za rok.

Strana
z2
autor
11. júl 2026
@abbey1

@anonym_autor Veď ste teda obe rovnaké. Ona nevolá vám, ty nevoláš jej.
A ženy z koňa ti majú poradiť, či máš zvládnuť jednu krátku návštevu ročne.
Chceš choď, nechceš nechoď. Život je tak krátky a napriek tomu ľudia stále riešia hlúposti.
Snáď ty musíš vedieť najlepšie, či zo slušnosti a úcty k vlastnej mame tú návštevu absolvuje š, alebo chceš vzťah s babkou už zarezať úplne.

@abbey1 Ja som na tie návštevy chodila vždy, keď som bola na Slovensku. Zo slušnosti. Ale po tej autonehode, po ktorej sa vôbec neozvala 8 mesiacov to vo mne nejak zostalo, či vôbec ma zmysel sa snažiť, keď s ňou nepohla nehoda, tak už nič. Ale máš pravdu, musím sa sama rozhodnúť.

autor
11. júl 2026
@anonym_0805cf

Diskusiu som necitala. Ako ked ta niekto ignoruje sa s nim vies stretnut? Co prides pred dom a budes cakat? Lebo ak ma niekto ignoruje = nie sme vobec v kontakte a teda neda sa dohodnut na stretnuti. Takze moznost ostava len jedna.
Rovnako pises, ze to trva 12 rokov a autonwhodu ate mali pred 8 mesiacmi ako by sa o tom dozvedela keby ta skutocne ignorovala? Ten prispevok nedava zmysel a musite byt nejak v kontakte co si tam neuviedla v akom ste ako casto, kto komu sa ozyva atd.

@anonym_0805cf Autonehoda bola pred ôsmymi mesiacmi.

anonym_eec7e8
11. júl 2026
@anonym_autor

@abbey1 Ja som na tie návštevy chodila vždy, keď som bola na Slovensku. Zo slušnosti. Ale po tej autonehode, po ktorej sa vôbec neozvala 8 mesiacov to vo mne nejak zostalo, či vôbec ma zmysel sa snažiť, keď s ňou nepohla nehoda, tak už nič. Ale máš pravdu, musím sa sama rozhodnúť.

@anonym_autor Ak ste nijdy nemali vztah, tak asi tazko ocakavat, ze ti bude volat, navyse sa moze bat, ze volania mimo SR su strasne drahe.
Ja by som sla aspon tak na hodku max., mozno sa porozpravala a zistila, ci ma zmysel ju volat alebo to ostane pri nejakej zdvorilostnej navsteve raz rocne a pohladnici.

anonym_acab80
11. júl 2026
@anonym_autor

@jumama Nie, máme takýto vzťah - nevzťah už roky.

@anonym_autor keď nemáte žiadny vzťah tak by som naozaj len posielala pohľadnice
Ja nie som zástanca divadielka, zdvorilostných návštev a podobne

7miriam77
11. júl 2026

Napísala by som, že keďže nemá záujem, vykašli sa na to....ale je očividné že ťa to trápi, tak pre vlastný dobrý pocit by si hodinku svojho času mala obetovať, aspoň si v budúcnosti nebudeš mať čo vyčítať. To, že sa ona chová ako sa chová asi nezmenis, no za tú hodinku naozaj nič nedáš. Takže áno, išla by som

anonym_d87b2e
11. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_acab80 Kvôli mame, ona ma stále bombarduje tým, že sa patrí ju navštíviť.

@anonym_autor nech ju navstevuje mama ty sa mozes rozhodnut sama

marci9
Autor odpoveď zmazal
anonym_0805cf
11. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_0805cf Autonehoda bola pred ôsmymi mesiacmi.

@anonym_autor ale ved ak ona ta 12 rokov ignoruje ako by sa dozvedela, ze pred 8 mesiacmi ste mali autonehodu? To nedava ziaden zmysel. Pravdepodobne ta neignoruje tak ako to vykreslujes v prispevku.

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_265a82
11. júl 2026

Vzhladom na bankin vek 80 rokov by si jej uz ozaj nemala nic dokazovat. Uz zajtra tu nemusi byt a ty si budes vycitat, ze si nepreklenula z nejakej hrdosti to ticho medzi vami. Zavolaj a rozpravaj, akoby sa nic nestalo. Nevracaj sa k nicomu, nevycitaj jej pasivitu. Bud mila a zaujimsj sa o nu. Uvidis, ako ti odlahne.

alenka58
11. júl 2026

skús jej zavolať ty a spýtaj sa okrem iného prečo ti nevolá, možno do zahraničia nechce

autor
11. júl 2026
@anonym_265a82

Vzhladom na bankin vek 80 rokov by si jej uz ozaj nemala nic dokazovat. Uz zajtra tu nemusi byt a ty si budes vycitat, ze si nepreklenula z nejakej hrdosti to ticho medzi vami. Zavolaj a rozpravaj, akoby sa nic nestalo. Nevracaj sa k nicomu, nevycitaj jej pasivitu. Bud mila a zaujimsj sa o nu. Uvidis, ako ti odlahne.

@anonym_265a82 Ona sa o mňa nezaujímala ani po autonehode. A z toho som dosť v šoku. Preto riešim, že ten záujem tam nie je z jej strany a vztahy sú predsa obojstranné.

anonym_1e9ba8
11. júl 2026

Autorka, nič v zlom, ale OBE ste rovnaké.
Babka obmedzená skrz starobu a ty si do seba zahľadená egoistka tiež.
Starci majú problém s fungovaním tohto sveta. Tvoja babka z teba nič nemá, nepomôžeš, nezavoláš, neprídeš.... a ona starý narcis nemá potrebu ťa kontaktovať. Si neprítomná osoba, ona očakáva, že TY sa budeš o ňu zaujímať atď.
Ty si prepáč tiež nedospelá...len dajte a zaujímajte sa...volajte mi....JA JA JA...
Ale ak dáš, aj dostaneš...žiaľ ani ty ani starena ste sa na tomto svete nič nenaučili.
Posielam ti objatie a tebe aj manželovi skoré uzdravenie po nehode.
PS : buď veľká vnučka, choď s babke, pro forma ak chceš....a ukáž jej, že si dozrela a si nad vecou. Takto uzavrieš zlé rodinné vzorce a tvoje deti už možno budú fungovať inak.

autor
11. júl 2026
@anonym_1e9ba8

Autorka, nič v zlom, ale OBE ste rovnaké.
Babka obmedzená skrz starobu a ty si do seba zahľadená egoistka tiež.
Starci majú problém s fungovaním tohto sveta. Tvoja babka z teba nič nemá, nepomôžeš, nezavoláš, neprídeš.... a ona starý narcis nemá potrebu ťa kontaktovať. Si neprítomná osoba, ona očakáva, že TY sa budeš o ňu zaujímať atď.
Ty si prepáč tiež nedospelá...len dajte a zaujímajte sa...volajte mi....JA JA JA...
Ale ak dáš, aj dostaneš...žiaľ ani ty ani starena ste sa na tomto svete nič nenaučili.
Posielam ti objatie a tebe aj manželovi skoré uzdravenie po nehode.
PS : buď veľká vnučka, choď s babke, pro forma ak chceš....a ukáž jej, že si dozrela a si nad vecou. Takto uzavrieš zlé rodinné vzorce a tvoje deti už možno budú fungovať inak.

@anonym_1e9ba8 Mne takmer ochrnul manžel po autonehode, ale ja som egoistka, lebo som očakávala nejaký úprimný záujem? Aha, tak to asi budem.
Ale nič, nemá zmysel sa v tom ďalej vŕtať. Ďakujem, manžel sa už docela úspešne uzdravuje.

januska12323
11. júl 2026

Ako vie o autonehode? Povedala jej to vôbec mama alebo niekto? Prečo by sa mala po desiatkach rokov zrazu začať zaujímať? Ona sa už nezmení je len na tebe či sa budeš urážať alebo to konečne zoberieš na vedomie.

autor
11. júl 2026
@januska12323

Ako vie o autonehode? Povedala jej to vôbec mama alebo niekto? Prečo by sa mala po desiatkach rokov zrazu začať zaujímať? Ona sa už nezmení je len na tebe či sa budeš urážať alebo to konečne zoberieš na vedomie.

@januska12323 Pravdaže o tom vie, od mamy. Pri takejto veci čakáš, že sa ľudia ozvú. Mne to vlastne došlo až po mesiacoch, že ani v takejto chvíli nenašla čas mi napísať jedinú smsku. To už aj kolegyňa v práci mi kúpila kvety, keď sa to dozvedela. A to je defacto cudzí človek.

sense
11. júl 2026

Mám babku, cez 90 rokov ,tiež sa mi neozve keď sa ja beozvem, bratovi sa ozve ale ten býva v rovnakej krajíne . Nemám jej to za zle a vždy keď som na SVK tak ju idem pozrieť.
A to mám tiež chlapa po operácii chrbta ale akosi ma nenapadlo sa nejako zapodievať tým či mi niekto volal a zaujímal sa

anonym_e6b475
11. júl 2026

@anonym_autor Mať tvoje problémy... Mne sa nikto neozve ani na narodeniny, ani na Vianoce, ani na Nový Rok. Iba rodičia a brat. Keď sa snažím nájsť si kamarátov alebo partnerku, tak ma odpisu po pár správach vždy. Keď sa vonku prihovorim, tak neotravuj debil.

januska12323
11. júl 2026
@anonym_autor

@januska12323 Pravdaže o tom vie, od mamy. Pri takejto veci čakáš, že sa ľudia ozvú. Mne to vlastne došlo až po mesiacoch, že ani v takejto chvíli nenašla čas mi napísať jedinú smsku. To už aj kolegyňa v práci mi kúpila kvety, keď sa to dozvedela. A to je defacto cudzí človek.

@anonym_autor nuž tak to zober ako fakt alebo sa ozýva ty. Ja by som nečakala, že sa ozve keď nemáme takmer žiadny vzťah.

anonym_265a82
11. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_265a82 Ona sa o mňa nezaujímala ani po autonehode. A z toho som dosť v šoku. Preto riešim, že ten záujem tam nie je z jej strany a vztahy sú predsa obojstranné.

@anonym_autor áno, chápem. Asi ti ľahostajná nebude, ak si založila o Tom diskusiu. Ak sa mýlim, kašli na ňu. Ak ti na nej záleží, urob, ako som ti poradila. Je to na tebe.

bloger
11. júl 2026

@anonym_autor Mohla by si podľa mňa tú návštevu skúsiť. Minimálne uvidíš ako sa veci majú. Vieš môže trpieť už začínajúcou demenciou. Nie je to nič nezvyčajné v taktomto veku. Držím palce už ako sa rozhodneš.

anonym_df1f73
11. júl 2026

Veď nech ju mama navštevuje. Prečo si necháš skákať po hlave? Veď nemáš 5rokov, aby mama za teba rozhodovala.

ria_sprout
11. júl 2026

Vôbec sa nečudujem, že ľudia sa pýtajú radsej umelej inteligencie, pretože každá diskusia začína agresívnymi príspevkami. Ako to fakt ženy vám už tak prepína, že nedokážete poradiť bez extrémne podrazdeneho tónu? Vy tu snáď hodiny sedíte ak ste nadobudli pocit, že vás každá otázka rozdrazdi.

euka210
11. júl 2026
@anonym_autor

@euka210 Blbé volať každému vnúčaťu? Vážne? Veď nemusí volať stále, ale tak k narodeninám alebo k meninam mi to príde naopak dôležité, veď je to babka, nie cudzí človek. Beriem to tak, že keď mam o niekoho záujem, tak komunikujem primárne s ním a nie len medzi rečou s niekým iným, aj keď je to napríklad moja mama.

@anonym_autor ale neodpovedala si mi na tu dolezitejsiu cast otazky...ako sa k tebe sprava, ked tam prides na navstevu?

autor
11. júl 2026
@ria_sprout

Vôbec sa nečudujem, že ľudia sa pýtajú radsej umelej inteligencie, pretože každá diskusia začína agresívnymi príspevkami. Ako to fakt ženy vám už tak prepína, že nedokážete poradiť bez extrémne podrazdeneho tónu? Vy tu snáď hodiny sedíte ak ste nadobudli pocit, že vás každá otázka rozdrazdi.

@ria_sprout Aj ja som v šoku čoho sa mi tu dostalo. Aj ľutujem, že som písala. AI poradí lepšie.

simka17161
12. júl 2026
@anonym_autor

@muchotrafka298 Ak mám byť úprimná, tak tam ani na tú zdvorilostnú návštevu nechcem. Idem tam len preto, lebo mama ma tlačí. Inak by som nešla.
Vnímam to ako ty, ak by chcela, tak by mi zavolala rovnako, ako môjmu bratovi. Telefonovať vie. Asi ale len tomu, komu chce.

@anonym_autor Tak ostaň pri pohľadniciach.

anonym_c628ae
12. júl 2026
@anonym_autor

@ria_sprout Aj ja som v šoku čoho sa mi tu dostalo. Aj ľutujem, že som písala. AI poradí lepšie.

@anonym_autor čítala som len 1.stranu. ale viaceré ti napísali,že starí ľudia majú iné vnímanie. Z prečítaného: ty babke nevoláš, iba píšeš. Ona si tiež môže myslieť,že ty ju ignoruješ, nestojis o ňu, keď jej nezavoláš. Ale, prečo chceš od starej ženy, ktorá nepochopí, že hovor do zahraničia nie je taký drahý, telefonáty? Keď ty len napíšeš? Inak veď,že tie pohľadnice má niekde odložené, možno aj vyložené na poličke. K autonehode: mala informácie od mamy, vedela, ako ste na tom... Ty sa nepohybujes medzi staršími ľuďmi, že? Absolútne nechápeš ich myslenie... Babka sa teší z aj maličkej pozornosti... Keď si u nej, rozpráva sa aj s tebou alebo ignoruje? Tam priamo vidíš jej postoj k tebe... Myslím si, že si len citlivejšia povaha, a ide medzi vami hlavne o nedorozumenie. Ani jedna neviete spraviť ten správny krok... Za mňa, choď starú paniu navštíviť. Tak ako ty nevieš vyjadriť, ani ona to nevie.

0silvia0
12. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor po mojich zivotnych skusenostiach by som taketo hratky uz nenacvicovala, ze ona nezavola, nezavolam ani ja. Ze poslem pohladnice a cakam uprimny zaujem po autonehode. Mas pravo toto ocakavat, aj by to bolo empaticke, ale niektorym starym ludom stacia informacie sprostredkovane, nepotrebuju to riesit osobne.
Vykasli sa na to a miesto pohladnice jej pokojne zavolaj prva ako sa ma, co robi a co ma nove. Nebud na stareho cloveka nahnevana, necit sa ukrivdena, su to zbytocne negativne pocity, ktorymi sa zbytocne zaoberas.

2691
Včera o 09:31

Ahoj.
@anonym_autor .Tvoj článok je plný nezodpovedaných otázok.... Píšeš, že ste není v kontakte, ale píšeš babke pohľadnice.Preco jej nevoláš, keď má sviatok, keď sú sviatky?
Ty čakáš, aby ti zavolala?...a prečo, keď ty jej nezavoláš? Babka ti volať nebude do do zahraničia z už spomínaných dôvodov.To jej musíš uznať.
Na druhej strane určite čaká, že ju prídeš pozrieť.
Mám pocit, že aj ty by si si vyčítala časom, že si nebola ani na tej zdvorilostnej návšteve.Urobila by som to už len kvôli svojej mame.
Keď máte takýto "suchý" vzťah ,treba ho oživiť.
Navštívila by som ju a priniesla nejakú drobnosť z Anglicka.Moja mama stále čakala, že ju niekto príde pozrieť, ale niektorých sa nedočkala,aj keď nikomu nič zlé neurobila. Pomáhala,rozdavala....Z môjho pohľadu som niekedy cítila že "čo už so starým človekom".
Ale aj my starneme pomaly,ale isto.
Žiť s myšlienkou, že má už nikto nepotrebuje a nemá záujem o mňa je veľmi kruté.
Ak máš deti,o to horšie - časom budú zvedavé,kto bola ich prababička.Ak deti nemáš, staň sa tou vnučkou, ktorá babku neodkopla.
Pýtaj sa jej, čo sa ako varí, čo ma posadené a podobne.Uvidiš, ľady sa pohnú.
Želám ti veľa síl a odvahy!

Strana
z2