Čo robiť, keď vás život skúša?
ahojte, dlho som rozmýšľala a nakoniec že napíšem tu...nemám sa s kým o tomto porozprávať, sú to veci, ktoré nebudete riešiť s naj kamoškou na káve...hneď na začiatku poprosím v dobrom, nie som na tom psychicky dobre aby sa ešte aj tu niekto do mňa púšťal...k veci:
S manželom sme spolu 8 rokov, vzali sme sa pred piatimi rokmi, máme malé deti...všetko super, kúpili sme si domček ktorý postupne prerabame, žijeme (alebo teda žili) sme si dobre. Posledné mesiace ale život začal hádzať obrovské polena pod nohy...zdravie u manžela už neni úplne ok a dobehli ho nejaké veci z minulosti, ktoré sme si mysleli že sú vyriešené...takže namiesto dofinancovania dorobenia domu ide splácať pár desiatok k tisíc...k nášmu úveru ďalšia pálka...podniká a poslednú dobu prišlo vyhorenie...nevie sa naštartovať, žijeme z rezervy, ktorá je už skoro minutá...som v permanentom strese, už to prenášam na deti, začali u mňa stavy úzkosti, že až nemôžem dýchať...nevieme čo ďalej...ja začínam uvažovať že predáme domček, ktorý za cca 200.000 predáme a kúpime nejaký 3 izbák za 130.000, vyplatíme dlhy a začneme odznova....je to pre mňa pocit totálneho zlyhania a rozlúčenia sa s našim snom...odtiaľto kde deti majú svoj dvor s trampolínou, pieskoviskom, potok odísť niekde neviete kam...ale čo robiť? Och zase plačem, prestávam zvládať túto situáciu...manžel verí, že to nejako aj tak zvládneme, že nerobiť takéto veľké kroky, ale ja si neviem predstaviť ako....zavrhuje tento nápad...čo by ste spravili?
S vyriešeným problémom sa zrazu niečo udialo? No asi to nebolo teda vyriešené.
@daniela1911 načo je dobré to rozpitvávať? Máme problém, musíme ho riešiť, neni cesta späť.
tak zjavne ten problém nevyriešil, keď ho teraz dobehol. No váš problém a hlavne jeho, že ste si mysleli, že je to vyriešené. A teda život vám nehádže polená pod nohy, ale vy sami.
Tak riešte, už ste mali predávať dom a ísť do menšieho. Čakáš kým miniete rezervu a budete žiť na ďalší dlh?
A zas sa vraciame k finančnej gramotnosti. Tak ako si tvoj muž myslel o vyriešenom probléme, teraz si zas mysli, že sa to vyrieši finančne. Ty si na RD, muž je vyhorený podnikateľ, máte dlhy. A čakáte.
Veď píšeš anonymne, čoho sa bojíš? Normálne nápis, čo z minulosti Vás dobehlo?!
Je uplne jedno aky je to problem, odkial prisiel atd. Situacia je taka aka je a bodka. Autorka, je to neprijemne vzdat sa svojho sna, ale nebudete bezdomovci alebo v podnajme, pojdete do vlastneho bytu, mnoho ludi si ani ten nemozu dovolit svoj, mali ste to urobit hned.. mozete si vziat do prenajmu nejaku zahradku kde budu mat deti aj trampolinu aj pieskovisko..
Ale konala by som hned, uz vcera bolo neskoro, dom sa v dnesnej dobe tiez nepreda behom chvile, ako kedysi ked isli ako teple rozky..
Tie dlhy už idú cez exekútora? Čím skôr vyplatiť hocijakým spôsobom. Manžel keď nevie podnikať nech sa normálne zamestná, predajte dom a po tvojej materskej môžete znova šetriť.
Tak ono myslieť si, že mám niečo z minulosti vyriešené a naozaj to vyriešiť he veľký rozdiel. Život vám nehadze polená pod nohy, skôr finančná (ne)gramotnosť.
Určite by som zmenila nadpis témy ak sa to dá, čakala som, že prečítam si úplne iný článok. Ste na to dvaja mi to tu asi nevyriešime ja poradiť vôbec neviem.
Och, až mi je ľúto, ako sa tu do Teba niektoré ženy obuli... Neskutočne. Tu si ani nemala písať, lebo z toho, čo si tu čítaš, Ti musí byť ešte horšie... Ale vydrž, všetci sme raz hore, raz dole. Aj vasa situácia sa časom upokojí a nájdete riešenie, uvidíš. Chce to len čas. Inak poradiť ani pomôcť neviem... Silno držím palce a veľa síl aj zdravia prajem...
Po daždi raz vide slnko.My sme mali tiež ťažké obdobie,manžel sa vrátil zo zahraničia,prišla korona,ťažko s prácou.Vtedy som mala pocit že sa všetko pod rukami kazí, stále nové výdavky atď..veľa hádok bolo ale našťastie sme mali rezervu takže sa dalo.Potom bolo lepšie,keď prešlo zle obdobie.Treba veriť že bude lepšie, hlavne držte spolu.Drzim palce a veľa šťastia prajem
Život ti určite nehádže polená pod nohy vieš prečo lebo sama si napísala riešenie vašich problémov . Chápem že váš sen bol domček ale načo ti bude domček v ktorom budeš nešťastná skrz vaše problémy. Riešenie máš tak šup do toho čo najskôr aby si nebola na Tom psychicky ešte horšie. Nezabudni vždy môže byť aj horšie. Držím prsty nech sa rozhodnete správne...
@zuzanka.zuzu autorka v úvode prosila že sa nemáme do nej púšťať tak neviem načo ten koment
@daniela1911 k tomu vyriesenemu a zrazu znovu objavenemu problemu,ti napisam ja skusenost. Manzel,pred nasim zoznamenim bol 3r v zahranici. Ked sa vratil,spoznali sme sa. Zo zdrav.poistovne mu volali,aby dokladoval tie roky co bol prec. Spolu sme to riesili,zhanali papiere zo zahranicia a vsetko odniesli pracovnicke do zdravotnej. Po asi 7r mu prisiel list od exekutora za zdrav.poistovnu. sli sme tam,ze co to ma byt,ked vsetko zdokladoval a tu pracoval na zmluvu. Tak vraj nedoniesol papiere za 13m prace v anglicku,co nebola pravda a oni mu proste zaratali dlh a uroky. Za tych 7r mu nic neprislo,ze chyba nieco a pod. Nastastie to bolo len 1000€ a potom zas zhananie papierov z uz neexistujucej ang.firmy,aby nam to zdravotka vratila. A este nam pracovnicka povedala,se sme si mali dat potvrdit prevzatie dokladov,co nas vtedy nenapadlo,seby sa tolko mohlo stratit. Za nas to vyriesene bolo,ale nakoniec nebolo a prisli sme nato neskoro
@eri28 ved to jej admin zmenil,neviem ci autorka to vie zmenit dodatocnep
@petulda333 prečo jej to admin zmenil?
@petulda333 no s týmto mám tiež osobnú skúsenosť. Ja som teda pracovala len pre ČR, ale v skratke, doniesla som všetky doklady ešte pred odchodom, a vyžiadala potvrdenie o “odhlasení” zo ZP.
Chápem pointu tvojho komentára, ale aj toto sa dá zodpovedne poriešiť (pritom tieto nedoriešené zdravotne odvody sú tu častá téma).
@eri28 to je otazka na adminov,ktori menia casto a nezmyselne
@daniela1911 ako by sa to dalo? My sme o tom nevedeli nic. Chceli papiere,to sme im dali. Fakt nas nenapadlo pytat potvrdenie. Muz napokon ziskal peniaze spat,ale teda bolo to o nervy
Tak si spiste prijmy a vydaje. Ak vam to s nejakym uskromnenim vyjde tak zostante v dome a ak nie tak vam asi nic ine ako predat dom a ist do panelaku neostava 🤷🏼♀️ Hlavne predajte ten dom skor ako k vam nakluse exekutor.
V byte prežijete úplne v pohode. Ja nerozumiem, ze ty si na materskej, urobíte si dve deti a do toho hypotéku na veľký dom. Nemusím byť finančný mág, aby som vedela, že mi to nebude vychádzať. Treba sa prikrývať takou perinou, na akú máš. Veľký dom s dvorom a trampolínov je super, ale keď na to raz nemám, tak bývam v byte. Alebo si neurobím dve deti po sebe, ale idem zarábať a naplním rodinnú kasu do rezervy.
@petulda333 normálne napísala vo worde 2 vety a potvrdila. Kvázi, to iste, ako by ste si vy urobili kópie z každnej odovzdanej listiny a dali oraziť ich pečiatkou a dátumom.
Koľko ešte máte hypotéku? Po predaji domu a vyplatení hypotéky by vám zostalo na byt? Či by ste museli brať znovu hypotéku? Či sa ten predaj domu vyplatí?
@daniela1911 no ano,to mas pravdu,ale nam to nenapadlo a ona len prevzala a nic nepovedala,iba, si skontrolovala datumy a je to v poriadku. Ano,nasa chyba,ale tak on mal 23,ja 21 a skusenosti ziadne.
Ak ten dom teda musi byt (trampolina bude deti bavit chvilu, a kazdy ortoped ti povie, ze trampolinu detom fakt netreba), tak potom aj ty do prace. Manzel tiez mozno prehodnotit pracovnu poziciu. Ale ak dom byt MUSI a do prace SA NEDA, tak potom bohuzial neviem poradit… zivot je otazkou priorit.
@martul je na materskej a privyraba si, ako sa da… pod materskou sa s najvacsou pravdepodobnostou skryva rodicak a k tomu prilezitostna brigada. Takze nie, nepracuje. To obmedzenie vzhladom k ztp moze byt tiez rozne, poznam dost ztp ludi, ktorych to nijako nelimituje v pracovnom vykone, ale to je samozrejme individualne.
Pointa zostava rovnaka - bud ako rodina zvysia prijem, alebo sa uskromnia a nebude dom so zahradou, ktory bude cely zivot vyzadovat investicie a fyzicku pracu, ale bude byt za menej penazi a s podstatne nizsimi investiciami z dlhodobeho hladiska a deticky nebudu mat vlastnu trampolinu, ale budu sa chodit hravat na obycajne verejne ihrisko.
@sissy27 pozri,stalo sa. Nie zivot vam hadze polena,jednpducho ste niekde pochybili a teraz zaplatite. Na tom nie je nic zle. Dom predate,zbavite sa dlhov a idete dalej. Ze sa deti budu hrat na obycajnom ihrisku? Hlavne budu v klude a vy tiez. A mozno aj manzelovi sa ulavi,ked to uz nebude musiet riesit a zacne normalne pracovat. Je to velmi neprijemne,ale naozaj to nie je koniec sveta. Stale mozete mat pekny a spokojny zivot

Autorka tak muz si musi jedine upratat v hlave a uznat na co mate a na co nie. Pises ze zijete z rezervy, je vyhoreny, nevie sa pohnut. Musis ho jedine ty k tomu dokopat, velke rozhodnutia sa sice robia tazko ale nejako sa rozhybat musi🤷🏻♀️