icon

Čo so svokrou?

zufalka999
9. mar 2017

Ahojte zeny,idem si po radu,mozno bude mat nejaka z vas dobry napad ako situaciu vyriesit. S manzelom a nasim malym baby byvame v dvojgeneracnom dome so svokrovcami,co je na prd,co si budeme hovorit.ale konecne som prehovorila mm,ze si postavime dom,kde budeme sami. Samozrejme na hypo. Uz sme nasli miesto,pozemok,vsetko vyzerali super.ALE! manzel zrazu cukol ze co bude s jeho mamou ak ostane raz v tomto dome sama,otec je uz totiz dost stary a nie uz ani najzdravsi. Ze co potom,co s nou,nemoze tu byt sama. Jasne ze to chapem,tento dom je obrovsky,ale nemienim sa ani zadlzit na 35 rokov aby som o mozno 5rokov mozno menej zas byvala so svokrou,to nie. Mam ju rada,ale proste chcem byt sama vo svojom,uz teraz tu vidim,ze to nie je dobre,takze ziadne salsie byvanie spolocne pre mna neprichadza do uvahy a ani kvolu nej teraz nemozeme postavit dalsi obrovsky dom. Moj navrh muzovi bol,ze nech preda tento dom a postavime dva v rovnakej dedine,povedzme o ulicu dve od seba. Ale to sa mu akosi nrpozdava,aj ked nedal k tomu nejaky argument. On bu asi najradsej odomna pocul,ze ved potom pride mama k nam,ale to ja razne odmietam,konecne chcem mat vytuzene sukromie a nie na krku hypo aj svokru znovu,chapete. Mate nejake rady ako by sa to dalo vyriesit? Budem vdacna.

jeannna
9. mar 2017

@zufalka999 Je to des, pred ake situacie nas zivot niekedy postavi. Aj ja zelam tvojej mame este vela zdravia. A celej vasej rodine, ak ti mozem poradit, uzivajte si to, kym sa da.

A cas naozaj ukaze, ako sa vyriesi vasa rodinna situacia. Skus pochopit aj svojho muza, ze sa o maminu boji. Je to predsa zena, ktora mu dala zivot, vychovala ho. Verim, ze najdete rozumne riesenie, aby ste boli vsetci spokojni.

oliva276
9. mar 2017

Vzali ste si úver na rekonštrukciu dvojgeneračného domu, splácate ho, a mienite si vziať hypotéku na ďalší dom?
Kto bude splácať tento úver, keď sa odsťahujete?

dorottka
9. mar 2017

@zufalka999 presne, ako hovoris, nemozes vyhrat v diskusii, pretoze kazdy veci vnima cez svoju optiku a podla toho ti radi, ze bez alebo naopak ostan a nebud nevdacna. Zariad sa podla seba, len ty poznas svoju situaciu a vies, co by ti vadilo, alebo nie. Nemusis sa hrat na supermana, ked to nie je prirodzene a z vlastnej vole, aj tak to nikomu nepomaha a je na skodu obom stranam. Uprimne, hrozne som alergicka na hranie na city, pretoze ludia, ktori to naozaj potrebuju, sa snazia poradit si najlepsie, ako vedia a praveze neradi obtazuju, az clovek ani netusi, ze su na tom ozaj zle... naopak, ti, ktori najviac achkaju a robia sceny, vycitky a placlive dialogy, su casto manipulatori s az privela energiou a hranim na city chcu len naplnit casto uplne sebecke priania a najcastejsie zneuzivaju prave citlivejsie osoby, ktore sa nechaju prevalcovat vycitkami a tym, ze su proste dobri ludia. Rob podla seba, ako to citis, ono sa to vyvinie prirodzene, neboj, a podla toho sa zariadis. Len nech je to v sulade aj s tvojou volou, lebo stresom a nervami si clovek moze privodit hrozne veci. Znie to sebecky, ale nie je, clovek nemoze zodpovedne plnit vsetky svoje roly - matky, manzelky, nevesty, sestry, dcery atd pokial sa nedava na prve miesto a sam nie je uplne fit po vsetkych strankach. Z nervoznej, znicenej a prevalcovanej zeny nema nikto poriadne nic, akurat ta mozno dakto letmo polutuje a da nic neznamenajuce "uznanie", lebo robis podla ucebnice "spravnu vec"...

zufalka999
autor
9. mar 2017

@jeannna ako pisem v uvode,svojho muza chapem,mala som mamu na smrtelnej posteli,doslova.ale jednoducho moja rodina je uz pre mna na prvom mieste.steach o vlastne dieta prevysi strach o rodicov. A ja nic ine nechcem len spokojne zit vo svojom a nerobit dietatu dusnu atmosferu.a znova ti vravim,ze ak by svokra bola nevladna,leziaca,tak sa o nu urco postarame,hoc aj v novom dome.len jednoducho si myslim,ze nie je dovod aby s nami byvala len preto,ze ny ostala sama.tot vse.prajem vela zdravia,aj tebe,aj mame.

zufalka999
autor
9. mar 2017

@oliva276 splcat budeme obe hypoteky my,neboj.nenevhame to na krku starkym.

jeannna
9. mar 2017

@zufalka999 Mozno si dopredu vyrabas zbytocny stres. Zacnite teda stavat a slub manzelovi, ze v pripade nudze sa o svokru postarate a bude vybavene. To su vsetko riesitelne veci.

zufalka999
autor
9. mar 2017

@jeannna uz je to vyriesene. To,ze sa postarame o rodicov ci jednych ci druhych,sme si povedali este pred manzelstvom a stale to plati. Ja len chcem byvat ako dospela zena s rodinou,nic viac. A koncim tuto diskusiu a vsetkym mladym parom prajem,aby boli spokojni a stastni. A tebe @jeannna vela zdravia a ako aj ty radis mne,aj ja tebe radim,nestresuj dopredu,este predsa nic na sto percent nie je iste(pamatam si ta z diskusie tvojej).pa

jeannna
9. mar 2017

@zufalka999 Dakujem. Co sa mna tyka, buduci tyzden budem hospitalizovana v Piestanoch, tak uvidim, co a ako. Ale uz uzivam kortikoidy a riesi sa na SUKL moj pripad trvalého poskodenia zdravia z titulu ockovania. Ked toto bude vsetko vyriesene, hodim info, ako cela tato kauza dopadla.

zufalka999
autor
9. mar 2017

@jeannna drzim ti palce!

jeannna
9. mar 2017

@zufalka999 Dakujem este raz 🙂 Aj ja tebe .

ipetka
9. mar 2017

@zufalka999 naozaj clovek pride pre radu ale tu sa hned vrhnu harpye na jak na korist na ktorej si vyburia mindraky po celom dni..tu je skoda rozoberat taketo veci lebo sa clovek len rozculi zbytocne nad obmedzenym rozmyslanim zien ktore skatulkuju cloveka uz podla nadpisu diskusie..citala som celu diskusiu a teda uznavam ta ze ta bavilo tu dokola vysvetlovat jednu a tu istu vec preto za mna klobuk dole lebo moja trpezlipovst s takymto typom ludi je naozaj velmi mala..usporiadajte si hlavne zivot aby ste vy ako rodina boli spokojní a s tym uz prichadza vela pozitiv..z tvojich odpovedi sudim ze tvoje socialne citenie je na vysokej urovni ale uvedomujes si aj hodnotu tvojej rodiny (ty muz deti) a to sa v dnesnej dobe ceni ;))) samozrejme treba pomahat starsim ludom ale nie na ukor seba a svojej rodiny...drzim palce 👍🏼

evitka83
10. mar 2017

@zufalka999 no keby mna muz nutil zostat u rodicov kvoli tomu, ze co keby ak a pod, asi by som sa ho spytala, ci tam chce zostat byvat sam. Tiez mam mamu a svokrovcov, o ktorych sa bude treba casom postarat, ale to budem riesit, ked to bude aktualne a v zavislosti od situacie. Ani jeden z nas si nevie predstavit, zeby s nami byvali rodicia toho druheho. Skratka je to tak. Takze ked bude treba postarame sa najlepsie ako budeme vediet, tak aby rodicia netrpeli nudzou, chorobami, alebo osamelostou, ale budeme to riesit tak, aby nam to nerozvratilo vztah. Deti maju minimalne moralnu povinnost postarat sa o rodicov, ale nikde nie je napisane, ze tak, ze s nimi ostanu zit. Skratka treba kompromis ale aj spokojnost na oboch stranach. Chapem, ze su situacie ked to inak nejde, ale pokial sa da taka situacia eliminovat a ja si skratka neviem predstavit zivot so svokrovcami pre dobro mojej rodiny, tak spravim vsetko pre to. Ucta k matke mojho muza ako k zene ktora ho porodila by mala zostat zachovana, ale urcite nie na ukor mojho spokojneho zivota. Skratka je to pravo kazdeho cloveka mat spokojny zivot

ivetz
10. mar 2017

@lucka8787 A predstav si, že si to viem predstaviť! Presne tak sme žili a ešte sme na kompletku prerábali dom. A dobrá dcéra? - mohla som byť i lepšia! Bolo by tu menej nevraživosti, atakov a vzájomných invektiv, ak by sa ľudia vyjadrovali k tomu, čo zažili alebo o čom majú aspoň "bledomodru šajnu"!

6mia6
10. mar 2017

Je tu nova choroba. A teda nestacim otvarat oci kolkym vam baby robi problem citat text s porozumenim. Autorka to na zaciatku napisala zrozumitelne ako sa len dalo a aj tak to chuda musela dookola vysvetľovať.
Dievčatá citat radsej dvakrat ako napisat hovadinu.
Autorke....postavte dom a co bude potom bude potom
Moja mama tiez ostala sama ked tatko odisiel ale v byte. Sme traja surodenci ale ja mam postaveny dom. To bolo reci co si ju nevezmem domov a to mala ledva 50. 😉

terezka1947
10. mar 2017

@zufalka999 no..pozri...rodicia,svokrovci=kazdy sa raz o nich postarat budeme musiet
svoju mamu by si si k sebe nastahovala?
ja som po svadbe tiez chcela kadeco,no musela som ostat pri mame....rakovina,potom?potom zase ochorel svokor=chceli sme maly dom a cco mame????opachu.....kvoli tomu,aby svokor mal svoj priestor
sukromie????
to mozu mat ludia,kt.maju sebestacnych rodicov do smrti=ale takych vela nie je
urcite chap manzela,je jedinacik a je PEKNE...ze sa chce o mamu postarat-tak sa raz bude chciet postarat aj o teba,ma uctu k mame,bude ju mat aj k tebe
nemozes jeho rodicom nanutit,co maju robit,aby to vyhovovao vam...bohuzial.
ano,cloveka vela veci boli,vela mu sklmplikuje zivot,ale o tom je dospelost....
niekoho starost o rodicov caka v 30r.niekoho v 60r.
napadlo mi,ci by to neslo apson nateraz,kum je sebestacna,riesit aspon tak,ze si zoebrte hypo...a pocitajte s nou-jedna mala izba navyse....
ono,raz to riesit budete musiet...to nie je ani o tom,ci ta chapem...ci ti chcem zle....je to realita
a vedela by som ti o tom hovorit svoje☹
zaklad je,nech ste zdravi...a mate sa s manzelom radi-lebo problemy pridu....a moze sa stat,ze prave tvoji rodicia budu potrebovat viac starostlivosti ako jeho mama a budes potrebovat od neho ustupok,pochopenie....zivot sa niekedy zmeni zo sekundy na sekundu
a bohuzial...zivot je aj o ustupkoch,kt.mozno v konecnom dosledku az take zle byt nemusia,ono aj spolubyvanie ma urcite pozitiva...en to chce trpezlivost

lucka8787
10. mar 2017

@ivetz počúvaj...Ja nechápem o čom tu tocis.ideš niekoho moralizovat? Ešte raz si prečítaj tému a vyjadruj sa láskavo k veci.Autorka si prisla sem po radu a nie čítať dristy o tom ako ju tu väčšina odsudzuje ze pre boha čo ide svokre spravit!!!

natalka13
10. mar 2017

Nerozumiem preco vacsinu zivota maju zit so sebestacnymi rodicmi.
Navyse dnes je kopa opatrovateliek. Ja by som detom na krku ostat nechcela.
Napad postavit dva domy blizko seba je super. Keby nemali pracu v mieste bydliska, ale nasli by super pracu inde, pojdu radsej na urad prace ale budu byvat s rodicmi v dome?
Naco svokre velky dom? Preda sa a pojde svokra byvat inam, blizsie k synovi ale nie so synom.

kvetulienka253
10. mar 2017

A nechcel by tvoj manžel nasťahovať k vám aj tvojich rodičov? Či dôležité je len to, čo bude so ženou, čo mu dala život, ale tá, čo ho dala tebe, nie je až taká podstatná?
Sadla by som si s ním a porozprávala presne tak, ako píšeš tu. Že ste sa dohodli, že rodičov doopatrujete, ale nepostavite noemovu archu, že čo ak by...
Ver tomu, že je toľko možností čo ak, že na väčšinu ani nemyslíte. Človek sa môže scenárom pripraviť na tristo veci a stane sa taká, na ktorú ani nepomyslel.

eliska13
10. mar 2017

@zufalka999 ja Ti to poviem z pohladu jedinacika.Vztah rodicia jedinacik je velmi specificky a silny.Uplne chapem tvojho muza.Nerozumiem tomu, ze pises doteraz bolo vsetko super a zrazu hop problem.Aky problem, ze si zistila, ze maju uzky vztah?
kolko rokov tam byvate a kolko rokov ma svokra?
podla mna uz nie ste najmladsi, ked svokor ma 90 rokov
ja by som polozila otazku inaksie co bude so svokrou, ked napr otec dostane o rok porazku, stane sa imobilnym....iste zit moze este aj 8 rokov.....preco ste tam tak dlho zili a teraz, ked rodicia budu potrebovat coraz viac starostlivosti chcete ist prec?
predaj domu je hlupost su to starsi ludia maju svoj dvor spomienky, susedov s ktorymi pokecaju cez plot.nehovorim, ze sa mas prisposobit,ale mam viac jedinacikov chlapov v okoli a su takmer denne doma po robote u rodicov, az potom idu k zene a detom.
Toto si rozober s muzom pre niekoho to moze byt chory vztah takyto spaty s rodicmi, hlavne, ak zena ma realnejsi pohlad na svet a zivot.Ale u Vas to vidim tak isto.Muz bude nestastny mama tiez ty spokojna.
Mozno postavite dom a o 3 roky bude muz nuteny ist byvat spat k rodicom
nemate moznost postavit dom na ich pozemku?
jednoducho, ak sa deti neodstahuju v pravy cas vsetci si zvykne a vznikne toto.

eliska13
10. mar 2017

@natalka13 tipujem, ze svokra ma o max 10 rokov menej ako svokor, takze okolo 80 tky.Takze autorkin muz okolo 50 tky neviem?preco si nezabezpecili svoje byvanie skor?
ano svokra na 90%skonci u nich v ich novom dome ved ktora vdova zvlada platit sama velky dom z toho dochodku.
Aj my sme stavali dom s izbou navyse, lebo vieme, ze niektoreho z rodicov bude treba doopatrovat.opatrovatelky stoja velke peniaze a o starostlivosti pomlcim Domov dochodcov nie je lahke vybavit a sukromny stoji od 600 eur
chapem autorku, ze chce sukromie, ale nie vzdy mozeme mat to, co chceme😉vsetko ma svoj cas

natalka13
10. mar 2017

@eliska13 neviem preco sa slovac tak drzi hesla jeden dom na cely zivot.
Dochodcovia ziju v 4i bytoch a nevladzu ich platit, ale zeby sli do mensieho a uzili si peniaze z predaja vacsieho hytu ani pocut. Detto rodinne domy, Vetu Dom si staviam na cely zivot pocut neustale aj od dnesnych mladych ludi......
Opratrovatelky su predsa aj hradene mestskymi castami.
Vsetko ma riesenie,len treba chciet.

jeannna
10. mar 2017

@eliska13 Je to presne tak, ako pises, preto chapem uvazovanie jej muza. Uz to, ze suhlasi so stavbou nového domu a odchodom od starnucich rodicov, ked tam roky byvali a uzivali, co jeho rodicia vybudovali, je velkym gestom z jeho strany.

Najst kompromis, o to tu ide. Aby bolo postarane o vsetkych.

eliska13
10. mar 2017

@6mia6 to je ine ste 3 surodenci stsrostlivost sa rozdeli a hovorim ta zodpovednost je ina, ked je dieta jedinacik🙂

natalka13
10. mar 2017

@jeannna ved ona hlada kompromis, dva domy blizko seba.
Muz najskor suhlasil a zrazu mu napadlo alebu mu niekto podsunul Co bude s mamickou?

leczkesi
10. mar 2017

Anno sme mali aj my také myslienky, ze si prerobime poschodie s vlastnym vchodom...ale velmi rychlo sme si to premysleli. Svokru ozaj mám rada, a vtedy este zil moj svokor :( zial, osud je kruty niekedy...uz byvame vo vlastnom...vsetko sa dá, len treba pekne 🙂

jeannna
10. mar 2017

@natalka13 Stavat dva domy blizko seba nie je kompromis, ale totalna hlupost z viacerých hladisk. A to, ze uvazuje tymto smerom, svedci o jeho ludskosti, nie o chorobnej naviazanosti.

jonnie
10. mar 2017

Mam znamu-co jej svokor ma 94 a byva po smrri manzelky sam. Deti tam chodia denne-no on nechce ist nikam.
Dalsi pripad...postavili dom tajne bez vedomia svokry a chceli jej to oznamit az po dokonceni. Dozvedela sa to skor. Nakoniec byvala s nimi v novom 😂 - co nic nevyriesilo. A po case sama chcela do domova - ze tam bude mat vekovo pribuzne a je tam cela prestastna...ani k nim sa jej nechce. Je dost spolocenska a vnucata jej robili len starost a seberovni jej vyhovuju.
Neviem poradit...ja tiez riesim dilemu...hladame vacsie byvanie a vela ludi....ze naco take velke...a ja-ze ak bude treba niekoho doopatrova.

loginexistuje
10. mar 2017

@jeannna prečo by stavanie dvoch domov nedaleko seba mala byt hlupost ? Je to prave super kompromis tak aby aj oni mali svoje sukromie a nieco co si zbudovali samy ( a neviseli na krku rodicom, čo sa týka bývania) a zaroven aby boli dostatocne na blizku ak bude treba pomoct ..

Ono ostat s rodicmi nie je vzdy vyhra ani pre jednu stranu, nie kazdy starsi clovek a najma ak je chory chce okolo seba hluk, deti a pod...

ale je to fakt silne individualne ... co byva skor u nas ze sa deti (a to uz teda hodne dospele deti) nevedia od rodicov osamostatnit a ospravedlnuju svoju pritomnost prave tou potrebou starostlivosti

eliska13
10. mar 2017

@natalka13 ked budes starsia pochopis🙂nezijeme v USA, kde sa ludia stahuju hore dole zariadenie predaju pred domom na blsaku Slovaci su konzervativnejsi a tradicnejsi.
vela ludi si na ten dom berie sekeru na cely zivot maju deti skolky, skoly pracu u nas nie je bezne kocovat ako Cigani.

jeannna
10. mar 2017

@loginexistuje Mna by stale zaujimalo, ako to vidi samotna svokra. Ci sa jej niekto pytal na to, ako si predstavuje svoju starobu. Preco by mal niekto rozhodovat za nu? Je to stale svojpravna osoba predsa.

Na stare kolena sa stahovat, odist zo známeho prostredia do domu, v ktorom nema ziadne spomienky, priatelky, kde bude cely cas sama, lebo mladi budu mat svoj zivot.

Navyse stare generacne domy sa zle predavaju, zalezi od lokality. Nikto ich nechce kupovat.
Zadlzit sa az po usi stavbou dvoch novych domov a do konca zivota to splacat?
Naozaj to stoji za to?