icon

Dá sa zachrániť moje manželstvo?

svetluska82
7. jún 2014

Ahojte kocky 😉 ,
uz dlhsiu dobu som sem nepisala, ale dnes to nejako na mna dolahlo 😒 Ide o moje nefungujuce manzelstvo. Tie ktore citali moje prispevky uz predtym vedia, že s manželom zijeme skor ako spolubyvajuci. Najvacsi problem, co ja vnimam je problem v komunikacii a nezaujem zo strany manzela o moju osobu. Aby som približila o co ide, tak poviem zopar prikladov: manzel na 80 percent mojichotázok odpovie neviem...Uz nikedy pride ako retardovany 😠 (sorry za vyraz), ideme do obchodu? Ideme sa prejst? Co budeme varit? Na vsetky tieto otazky a vacsinu inych odpoveda "neviem". Dalsi problem je , že nereaguje na moje otázky, neodpoveda mi...Pridem z roboty domov, sedi pred TV, pridem knemu , klasika pozdrav, pusa a ticho....Kuka telku ja pri nom sedim, obcas sa snazim nieco opytat a to je bud ticho,alebo nereaguje,o desiatej vypne TV a ide spat. No katastrofa takyto život. Dnes ma totalne nastvals tym, že sa ho pytam, ked je teplo ci sa nepojdeme trosku prejst. OD jednej do piatej nebol schopny mi dat odpoved na tuto otazku. O piatej som musela vypadnut z domu, lebo by som mu asi vrazila. Totalna ignoracia. On najradsej travi vikendy dom apred TV a to ak ho vytiahnem raz za mesiac sa prejst na pol hodinku tak to je fakt uspech. Chodim aj do manzelskej poradne, pocuvam rady odbornika,ale nejako to nezabera. Dnes mi fakt padali krokodilie slzy ked som bola vonku. Co robim zle vo vztahu? Snazim sa aj navarit, upratat, pustam ho s kamosmi von, ak ma chut, nebuzerujem ho, chodim do poradne, snazim sa zo vsetkych sil aby nam to manzelstvo klapalo a aj tak to nefunguje. ☹ Da sa to este zachranit?

charlie1980
7. jún 2014

@svetluska82 Mozem sa opytat...? Manzel pracuje...? Ak ano, co je jeho zamestnanie...? Ako ste na tom financne...? Vies, niekedy aj tieto skutocnosti dokazu ovplyvnit vztah...samozrejme, nemusis mi odpovedat, ak nechces....len ma udivuje, ze voci okoliu a v spolocnosti je extrovertny a s tebou si nema co povedat...ci v tom nie je nejaky hacik...

rhoy
7. jún 2014

@svetluska82
Kde by som sa mohol s Tvojím manželom porozprávať ako chlap s chlapom alebo ako krásna žena s chlapom? Je vôbec také miesto? Lebo s odborníkom bude ťažko rozprávať úprimne - to viem, že nie, to je pre chlapa vždy nuda.

svetluska82
autor
7. jún 2014

@charlie1980 ano pracuje, financne celkom ok. pracuje v banke, klasicky za priehradkou..Takze je komunikativny aj voci klientom.

svetluska82
autor
7. jún 2014

@rhoy netusim, kde by si sa s nim mohol porozpravat. 😒

rhoy
7. jún 2014

@svetluska82
Asi máš pravdu. S chlapmi sa zvyknem rozprávať v sexzoznamke, ale Ty asi ťažko zistíš, či chodí na chat a aký ma nick. Tak musíme nájsť iný spôsob. To by už vedel, že ho vieš a že to môžeš byť pokojne aj ty sama. Nebolo by to prekvapenie a ani úprimný dialóg.
Ženy, kam vaši muži chodia a pri kom sú úprimní?

rhoy
7. jún 2014

@svetluska82
Tak sa porozprávajme aspoň my dvaja niekedy, čo Ty na to? Ozvi sa mi niekedy o 12 dní a dohodneme si online chat.

charlie1980
7. jún 2014

@svetluska82 Hm, tak potom je to naozaj tak, ze mu je dobre, ako je. Mozno ta ma aj rad, len to nijak neprejavuje. Tak ako si pisala...aj jeho rodicia tak ziju. Tazko, tazko s takym clovekom 😔 Jedno je iste...ze sa spolu nehodite. Nech sa rozhodnes akokolvek, prajem ti, aby si bola stastna a nasla to, co ti chyba...ci to uz bude u manzela /pokial by sa zmenil/ alebo aj u niekoho, koho casom stretnes a spoznas.

marionmarion
7. jún 2014

@rhoy ty si psycholog? Inak uprimne sa rozpravat s muzom...zistit kam chodieva ( napriklad do nejakeho podniku) a dostat ho do situacie v ktorej on bude mat z teba pocit ze ste na jednej lodi ( ak ti nie je protivne socialne inzinierstvo) :...potom sa zdoveri...inak, ako cudzi clovek mas sancu uz jedine na forach, kde ho najdes...ale to ho asi nenajdes, kedze nevies kam chodi a pod akym nickom sa prihlasuje...
klucove je, aby mal z teba pocit ze mate nieco spolocneho a ze si neskodny...
A mozno by som skusila na jeho pracovisku sa k nemu nejako priblizit...nenasilne o sebe pustit nejaku informaciu, ktora v nom vzbudi sympatie a potom nanho zas nahodou niekde netrafit...ok,idem spat...citam privela detektivok 😀

bibika55
8. jún 2014

@svetluska82 Niečo ho trápi a nevie čo s tým.Buď má nejakú,alebo sa niečo stalo.Alebo choroba.môj dojem.

svetluska82
autor
8. jún 2014

@bibika55 to nie, je taky cely zivot, len predtym sa dokazal premoct a pos vadbe uz na to kasle.

adri266
8. jún 2014

@mima4 on nemusi byt introvert. On mozno je len taky pohodlny a lenivy, a to sa zmenit da 😉
@bajana predstav si,z e sa vydas za chlapa, a on po narodeni deti nepohne ani prstom. Znamena to, ze to je jeho charakter? Zeby si to nechala tak? Myslim, ze kazdy clovek, ktory vstupi do vztahu, sa nejako zmeni. Zacnes robit kompromisy, aby ste boli obaja vo vztahu stastni. Bez toho sa to neda.

miskap2111
8. jún 2014

@svetluska82 väčšina prispievajúcich to už povedala a ja si to definitívne tiež myslím- on má takú povahu a to ty neprerobíš, ani keď sa veľmi budeš snažiť. Jemu by pomohlo jediné a to žiť dlhšiu dobu úplne sám, ale tiež si viem predstaviť, že aj to by možno presedel pri telke a všetko okolo neho by stálo. Takže dievča, teraz je na tebe, aby si porozmýšľala, čo s tým ďalej. Buď sa tým naučiť žiť a zoberieš si z toho to pozitívne - napríklad, že na teba nekričí (neviem, či si vieš predstaviť život s cholerikom, ktorý na rozdiel od takéhoto introverta bude po teba kričať za každú maličkosť - ako napríklad moj ex), že nemá vo svojej podstate veľké nároky, že ti v podstate poskytuje priestor na sebarealizáciu (začni napríklad behať - to je totálna droga a chce to chápajúceho partnera 🙂 ) a že vás má rád. Ďaľšou alternatívou by bolo od neho odísť - ale musíš počítať s tým, že možno to budeš neskôr ľutovať, lebo veľakrát zistíme, čo sme stratili, až keď to už nemáme.. Držím palce!

miskap2111
8. jún 2014

@adri266 nehnevaj sa, ale ja si myslím, že pohodlnosť a lenivosť, ak je vypestovaná v detstve a potiahla sa do dospelosti, sa dá zmeniť LEN krízovými podmienkami. Samozrejme, on sa može premocť a vedome pomocť v domácnosti, či ísť niekam s partnerkou, ale neurobí z toho už niečo, čo bude jeho súčasťou, čo bude robiť automaticky. A očakávania typu- "veď treba robiť kompromisy, aby obidvaja boli šťastní", to sú bohužiaľ tie "ružové" okuliare, ktoré si kladú mnohé ženy, keď sa vydávajú a myslia si, že keď človek vstúpi do vzťahu, tak sa zmení.

adri266
8. jún 2014

@miskap2111 aha chapem, takze zena musi robit kompromisy, ale muz nie . Ak sa narodi dieta, a muz je zvyknuty na 100% pozornost, zena sa pomaly rozkraja, aby sa mohla venovat aj dietatu, aj chlapovi. A co spravi muz?

Na druhej strane, viem, co si tym chcela povedat, ked autorka videla, ze jej buduci partner je lenivy pred svadbou, nemala ocakavat, ze sa to zmeni po. Ale zase niektore veci sa menia. Ak bol chlap zvyknuty pred svadbou, ze navarila mamicka, upratala mamicka, veci odlozila mamicka, predsa je normalne ocakavat, ze po svadbe sa zacne starat sam o seba. Su taki chlapi, ktori varia, upracu, hoc to dovtedy doma nikdy nerobili.

No a este naspat k tym kompromisom. Pises, ze je to hlupost. Tak ako potom travite napr vianoce? Ak si postavi Tvoj partner hlavu, ze kazde vianoce budete u jeho rodicov, budes suhlasit? Ak si postavis hlavu Ty, ze budete u vasich, bude mlcky akceptovat Tvoje rozhodnutie?

mala_hobitka
8. jún 2014

zrejme by to chcelo skutocnu debatu, proste si sadnut k vinku alebo comukolvek co ma te radi, vypnut telku a povedat co citis, aky mas problem a ci ma on nejaky problem a ako by si to predstavoval riesit. Normalne mu povedz ze takto sa zit neda a ze rozmyslas o rozvode (aj ked sa nechces rozviest premyslas o tom) a ze to je pre teba posledne riesenie a zatial to riesis s nim. Ak ti na take nieco povie neviem a ze problem mas ty, tak nie je co zachranovat. Na vztah su tu dvaja a dvaja musia riesit problem.

svetluska82
autor
8. jún 2014

@miskap2111
@adri266 no dievcata asi ma prestal lubit.....Asi mu je jedno ci s nim ostanem,alebo nie...On na sebe nezapracuje, aj teraz sedi pred TV a nepride sa ani kunut co robim, ani zazelat dobre ranko, nic. 😖 Ma ma v pazi....To je typicke pre neho.....Je mu jedno kde som, co robim, jednoducho si ma nevsima. A tak to bude dovtedy, pokial ja nepridem za nim a neospravedlnim sa mu. Vzdy to ma podony scenar .....Len dnes mam uz toho dost a mne sa neche za nim doliezt, ked som nic zle nespravila, ani som mu nevynadala, ani nic.

miskap2111
8. jún 2014

@adri266 ja nehovorím o tom, že sa kompromisy nemajú robiť- ja hovorím o tom, že niekto bude očakávať, že keď napríklad ja urobím kompromis, urobí ho aj ten druhý, resp. všeobecne očakávať, že partner po vstúpení do vzťahu, bude tie kompromisy robiť, resp. mal by ich robiť. Treba si otvoriť oči a byť realistom. To však neznamená, že by sa nemala snažiť veci zmeniť. Práve naopak. Snažiť sa, ale treba rátať aj s tým, že sa to nezmení a podľa toho uvažovať, čo s tým ďalej.

miskap2111
8. jún 2014

@svetluska82 Neber to tak negatívne. Záleží tebe na ňom? Ak áno, tak mu zaželaj dobré ránko ty. Áno, je to asi pre teba ťažké a asi si to skúšala viackrát- pripraviť niečo pekné pre neho, otvoriť dobrú fľašku a povedať mu, že ho máš rada a že ťa konkrétne veci trápia, ale ešte to skús. A keď sa to nezmení ani po neviemkoľký krát, tak potom ako som hovorila v jednom z mojich predchádzajúcich príspevkov, treba si zvážiť, či ti to takto vyhovuje, či si z toho zoberieš to, čo je pozitívne a ostatné necháš tak, alebo sa rozhodneš odísť.

adri266
8. jún 2014

@svetluska82 ak Ta prestal milovat, tak zial, iny scenar ako rozchod nevidim. Ty ano? ☹
Pretoze su manzelstva, kde ludia uz nie su do seba blazni, ale aspon sa normalne zhovaraju, su dobrymi priatelmi. Ale taky zivot? 😔
Skus sa s nim este raz poriadne porozpravat, normalne, s chladnou hlavou, a mozno si uvedomi, co moze strati. Ak nie, tak zial...

yidaky
8. jún 2014

@svetluska82 No ja mam podobny pocit, ze Ta ma v pazi...prepac, ale to jeho spravanie tomu nasvedcuje 😒. Ty mas zaujem Vas vztah zachranit, on nie. Komunikujes s nim, snazis sa a on Ta ani nepocuva. Chodis do manzelskej poradne, ale zjavne to nema uz ziadny vyznam. Ak by mala nastat nejaka zmena, mal by aj on chodit s Tebou, alebo zacat s Tebou komunikovat, alebo Ta aspon pocuvat atd. No nie je schopny ani to, z jeho strany ziadny zaujem. A nakoniec, ked v tom zil a vyrastal cely zivot...tam sa neda uz nic robit, podla mna. A este ako pises, je taky vlastne od zaciatku. Umaras sa, trapis, ospravedlnujes, stale prisposobujes... asi by som sa zacala uberat inym smerom. A to...prec od neho. Nemate spolu deti, co je v tomto pripade zial dobre. Ved mas pravo na stastnejsi zivot, ci vztah. Naco ho takto premarnit. Si zena cinu, tak sa k tomu tak postav. Netreba sa bat samoty a tak. Pridu aj lepsie dni. Tiez nie som zastanca rozchodov ci rozvodov, no mam pocit, ze si vycerpala vsetky moznosti. Tam uz niet co robit, iba ho "kopnut do zadku" a odist...

yidaky
8. jún 2014

@adri266 Suhlasim....

svetluska82
autor
8. jún 2014

@yidaky no podobne to ja ja vnimam....Uz je to asi zbytocne, samoty sa nebojim....Ano ja som ta, co vsetko zehli, snazi sa, a este nie je ochotny urobit ani minimum...No fakt premarnit takto svoje najlepsie roky asi nemienim. Ide leto, budem mat dovolenku cele 2 mesiace, tak skocim sama so synom k moru a tams i utriedim myslienky.

yidaky
8. jún 2014

@svetluska82 To je dobry napad. S tym fakt suhlasim. Jasne, ze treba robit kompromisy vo vztahu ci manzelstve a navzajom sa prisposobit a tak...ale neda sa 9 rokov prisposobovat len jednostranne. Proste to cloveka uz vycerpa psychicky a odcerpava to vsetko neskutocne vela energie. A ta by sa dala vyuzit v zivote aj lepsie veru. Ja mam pocit, ze si mu dala neurekom sanci a on sa toho vobec nechopil. Drzim paste k tomu spravnemu rozhodnutiu 😉.

svetluska82
autor
8. jún 2014

@yidaky dakujem, no bude to beh na dlhe trate...Je mi luto, že aj moje druhe manzelstvo ej katastrofa. JA uz ziadneho chlapa nechcem ani vidiet.

mima4
8. jún 2014

@svetluska82

nehovor si klamstva, ze ta nelubi... to je velmi rychle zhodnotenie situacie. V prvom rade bud uprimna sama k sebe - dobrovolne si sla do manzelstva s clovekom o ktorom si vedela aky je, ake ma vlastnosti...a v tichosti si to tolerovala, aj ked niektore veci sa ti nepacili... On je rovnaky, len ty pozadujes niečo ine..resp. pozadovana zmena z jeho strany neprisla...
Dalsia vec, prestan ho manipulovat tym, ze sa stavias do role obete - ja varim, periem, zehlim, atd... toto vsetko robis DOBROVOLNE aj za neho... Toto sa da aj objednat a zaplatit 😉 Dobra zena je vsak na nezaplatenie 😉 Neocakavaj od neho za tieto "sluzby" zmenu... ked on ti ziadnu z menu neslubil...

Ja ti odporucam nehadzat flintu do zita, manzelstvo je zavazok, to uz nie je druh/priatel, pri ktorom mozes aj bez dovodu odist zo vztahu, lebo ste slobodoni ludia. Skus si zaobstarat tu knizku, na ktoru som ti dala link... precitaj si ju... urcite sa nevzdavaj, aj ked dnesna ludska pohodlnost v style "ja, ja a len ja" hovori - "neries, odid..".

svetluska82
autor
8. jún 2014

@mima4 no v prvom rade ja cchem bytr stastna..A to nie som hodnu dobu....Chcem vyrovnany vztah anie takyto, ze niekto sa trapi a druhy to ma v pazi...Neviem, keby si mala takyto vztah ci by si takto pisala.

mima4
8. jún 2014

@svetluska82
ale ty si do toho vztahu a manzelstva vstupovala dobrovolne alebo pod natlakom?
Ty si vedela aky je a videla si veci, ktore ti nesedia.... nepacia sa ti..a svadbou sa tieto veci nemenia...aspon v 98 % pripadov....

bibika55
8. jún 2014

@svetluska82 Snažte sa s ním o všetkom povyprávať.Viazne u Vás komunikácia.tá je vo vzťahu neskutočne dôležitá.Niečo- sa pre niečo deje,.treba hľadať príčinu.

svetluska82
autor
8. jún 2014

@bibika55 no rozpravajte sa s niekym, kto nevnima a nechce odpovedat. To je potom iba monolog. Snazila som sa posledne 2 roky rozpravat. Ale to bol fakt len monolog, pripadne skonstatoval, že on je spokojny.

svetluska82
autor
8. jún 2014

@mima4 ano vedela, mas pravdu a teraz nesiem za to nasledky. Lebo som sa s nim nedokazala rozist ked sme spolu len chodili, lebo vzdy sa nejako premohol. No teraz spohodlnel, alebo ako to mam nazvat a ja uz nemam sil sa mu neustale vtierat, podlizovat, ak ma zlu naladu nemam chut ho stale rozveselovat. a nema chut vsetko brat na seba, on na sebe nevidi ziadne chyby.