icon

Dali by ste šancu mužovi, ktorý oficiálne zarába minimálnu mzdu a zvyšok má na ruku?

19. feb 2023

Dali by ste šancu mužovi, ktorý oficiálne zarába minimálnu mzdu a zvyšok má na ruku? Popravde, moc sa mi to nepozdáva, viem, že to nie je jeho vina a ani ho za to neodsudzujem, ale premýšľam, či je to problém pre mňa, alebo nie, prípadne ak by sme spolu mali dieťa.

liljana
20. feb 2023

Vzhladom na to, aka si neprijemna a utocna, aj ked ti ludia normalnym tonom podavaju iny pohlad, radsej ho nechaj tak. Bez teba mu bude lepsie. Odpoved je, nie, nedavaj mu sancu. Dostane inu sancu, najst si niekoho normalnejsieho.

moonka1
20. feb 2023

a co ta este teda trapi? ono sa to vsetko okolo neho moze zmenit k lepsiemu, vies

luccija
20. feb 2023

Tak, ak bude chciet dieta bude musiet nieco zmenit, aby nebol na nule.Daj si len pozor ci jeho plat na paske nie je ucelovy, ze ma pod´znosti na socialke ci ine problemy

simca06022011
20. feb 2023

autorka a ty ten byt musis este vyplatit tiez. A hlavne, idete spolu zit ze ho lustrujes ako nejaky vysetrovatel? AK je pre teba naoazj dolezite ze musim mat vlastny byt, a musi zarabat neviem kolko a hlavne ti to oznamit (ja sa mu divim, nepovedala by som ti nic, ako nahodnej okoloiducej s deitatom), tak asi by si mala lovit v inych vodach. A ak su tam ine veci, vaznejsie, tak nie je co riesit vobec. Nechaj ho a nespekuluj, viditelne uz mas jeden nepodareny vztah za sebou, cize je na mieste byt opatrny, rozumiem, ale ak ti proste nieco nesedi, nevonia, vadi - kasli na to.
Pre mna je napr. toto no go zona, aby nevedel chlap hospodarit. Ano, moze skoncit bez penazi, ale je otazka preco.. skusil nieco kontkretne, nevyslo, alebo spekuloval ako rychlo zaorbit, alebo preflakal peniaze? To su na mieste otazky. Ci je realne niekde dlzny, alebo ako si to predstavuje v buducnosti, aku ma profesiu, ci vie karierne rast alebo budem mat doma robotnika, ktory naozaj riskuje aj ot ze bude bez penazi, s nejakym urazom, atd... A nie ci to, ze ma oficialnu + neoficialnu mzdu.

A este k platu: Ono sa to nevravi, ale napr bezne k nam pridu chalani, otcovia rodin, ktori vyslovene ziadali takto vyplacat mzdu, preratavala som to kedze mi to bolo az podozrive, ked s tymto xy ludi na pohovore vyrukuje a vyslo im to ak aj odmeny isli mimo pasku na niekolko stovak navyse, A tie su napr. ked je manzelka na MD/RD viac ako par rokov vysokych dani a odvodov. lebo z toho si plienky nekupis ako sa vravi, cize sa im necudujem. A pre priklad firmu mame takmer 20rokov, PNky sme mali dve. Pri cca 25zamestnancoch, roznych, kde primer ktory u nas odpracovali je tak cca 3-5+rokov, mam v systeme (okrem svojej MD, RD, PN... kedze ja som asi jedina kto to vyuziva) 2 (SLOVOM DVE) PNky. Takze ake peniaze strasne stratili za tyzden PN x 2 . A to nik ich nenahana, nevyhraza sa (preto su u nas dost dlho ked vezmem do uvahy vek a profesiu atd)., cize neostavaju v praci chori, "lebo vyhodia ma".

ropucha6
20. feb 2023

Ved sa snad normalne rozpravate. Ak pride k teme deti, tak by som cakala, ze povie, ako ich chce (aj teba) uzivit. Ty uz dieta mas, ja osobne by som na pilu netlacila. Preco by si ho mala zdrziavat, ak to on bude chciet niekam posunut, ocakavala by som aj, ze sa rozhybe v pracovnej otazke. Dieta sa nepritrafi, tak sa zatial chran.

luccija
20. feb 2023

Hlavne by som si neplanovala dieta, ked este spolu nezijete a pod..vela zien sa namota tym, ze on este nema dieta, ale chce a padnu do jamy levovej.neviem kolko mate rokov mas dieta, hypo,pracu nechaj ostatne na nom.Snad si vie zratat 2 a 2, ze pre zalozenie rodiny treba vela penazi , aby si nemyslel, ze sa nastahuje k tebe a nejako to zlepite.Chlap co zije so mzdy len sam pre seba nema predstavu kolko co stoji a co treba.

radkaradix
20. feb 2023

necitala som vsetko, len chcem vypichnut, ze ked tu pise nejaka trubka, co sa necha nabuchat hocakym debilom, tak jej pisu, kde podela rozum, ked to dopustila.. a potom je tu normalne realisticky zmyslajuca osoba ako ty, co uvazuje skor nez kona a zenicky pre zmenu pisu, ze si vypocitava a laska hory prenasa :D :D

autor
20. feb 2023

@radkaradix to vyjadruje úroveň diskutujúcich. 😃 Je to tu slepicaren, radšej sa k nicomu nevyjadrovat.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
zmrzlinka2021
20. feb 2023

Nie, nedala šancu, pretože nemá určite morálne hodnoty ako je čestnosť. Kto kradne v malom, bude aj vo veľkom.

autor
20. feb 2023

@zmrzlinka2021 prepáč ale koho on okráda?

cecilia29
20. feb 2023

@zmrzlinka2021 o com píšeš? Okrada zamestnávateľ, nie on.

zmrzlinka2021
20. feb 2023

@cecilia29 ale ty si súčasťou toho, lebo akceptujes plaču na čierno. Ideš mimo zákon. A súhlasíš s tým.

cecilia29
20. feb 2023

@zmrzlinka2021 nemáš šajnu ako je niekedy ťažko nájsť prácu kde to tak nefunguje. Môj brat je kuchár a teraz presne pre toto nerobí kuchára, lebo každý pohovor dopadol rovnako. Na papieri minimálna. Lenže niekedy človek skutočne nemá na výber.

nela82
20. feb 2023

@zmrzlinka2021 tak 95%ľudí min.na východe by boli bez práce na úrade práce a žili by z čoho?Jednoducho sa hovorí,no realita na SK je iná.

minutka
20. feb 2023

Moj otec je zivnostnik, priznaval vzdy minimum. Namaka sa fyzicky. No stale bol “panom casu”. Nemal problem zostat doma ked potreboval (male chore deti, dovolenka atd). Bol zodpovedny, peniaze odkladal na dochodok (na ucet kt sa nechyta) plus nadobudol niekolko nehnutelnosti. Dochodok je za dverami a teda nemusi sa ho obavat. Zabezpecil sa. Len chcem napisat , ze existuju aj zodpovedni muzi voci rodine, hoci nekonaju uplne v sulade s pravidlami statu

lienka.7
20. feb 2023

Mnoho ľudí to takto ma. A maju domy, auta, dovolenky. Lebo keby povedali ze to chcú všetko na pásku, ukáže im sef tak akurát dvere. A oficiálne môžu dostavat tak akurát podporu z UPSVaRu.

oblecenie99
20. feb 2023

... no len viete ženy, potom rachne do toho nejaká choroba či úraz, a nebude môcť ani robiť, ani nič nedostane, pokiaľ teda nebude mať našetrené z toho cashu.. musím ale na akúsi "obranu" napísať, že žiaľ, niektoré profesie nemajú na výber, viď. čašníci, kuchári. Vždy som si na toto spomenula, keď začal covid, a zrazu aj majitelia, ktorí fičali dlhé roky na ponuke "veď nebudem dávať ujovi štátu, ak môžem aj tebe na ruku, nie?" zrazu chceli podporu práve od toho uja.. a zástupy kuchárov, čašníkov, barmanov na minimálke či dohodách nikoho žiaľ nezaujímali..

zmrzlinka2021
20. feb 2023

@nela82
@cecilia29 dievčata to sú moje zásady. Nemôžem poukazovať na Fica a zaroven tiež okrádať. A ja verím, že vždy je cesta a že Boh sa vždy priznáva k dobrým rozhodnutiam v živote človeka. Pre mňa je proste podstatne, aby partner aj tu vieru žil, nielen mal kecy a mudroval. A áno, mnohé rozhodnutia v živote sú ťažké, ale v kríze sa ukazuje to, na čom je postavený môj život.

julish
20. feb 2023

Sudy vedia o špekuláciách tatkov s “minimalkou” a výživné nenastavuju podľa toho - životnú úroveň sledujú inak. Takze klud

nela82
21. feb 2023

@zmrzlinka2021 co ma podla teba spoločne Boh a Fico s touto diskusiou.Dovi-dopo.

deniskatimmy
21. feb 2023

Môj tak robí 6 rokov a není problém 😂 neviem ja a ním niesom zato koľko má na páske ale aký je....a keď sme chceli brat hypotéku šéf mu zvýšil odvody na koľko potreboval a platí si poistku životnú kde má aj takú možnosť že ak by bol on dlhšie ako 30 dní budú mu na každý deň platiť z poistky 30€ na deň takže pohoda si myslím

babulkomale
21. feb 2023

@zmrzlinka2021 musim to povedat svagrinej, co si vypytala vsetko na papieri ako jedina z firmy, dali jej lebo ju potrebovali a o par mesiacov ked vykryli najhorsie co potrebovali, ju vyhodili - tiez ako jedinu -pre nadbytocnost.
Ze nech si pyta pracu u Boha.

karolinakr
21. feb 2023

Tie nizke odvody suvisia aj s dôchodkom, nie? ludia spamätajte sa, ja som tiez rodičom neverila, ale ked teraz vidim-ako žiju dôchodcovia, to neuriahnete.ked si myslime, že je teraz draho, tak za 20 rokov všetko pojde este hore niekolkokrat a pri vypocte tychto dôchodkov neutiahnete nič ( z minimalky na paske) alebo si odkladajte na dôchodok bokom každy mesiac
Čo sa priatela tyka - ak sa chce dat poučit a zmeni nazor - je tam nadej, ak je tvrdohlavy a pojde si svoje asi nie.Este by som sa s nim nerozchadzala a zistila, ako to vidi on.Bolo tu už, ze muz začinal s minimalkou a teraz ma 4x taky plat- to možno ked začinal v 18ke a bol ambiciozny, su aj take priklady a nie malo, ale ked niekto vo veku 40- 50 zaraba minimalku napaske, a zvysok do ruky, nemyslim si, žeby ho zrazu osvietilo a chcel sa ťahat vyšsie.Hlavne, ked je v praci spokojny ako tuto autorka
Moj kamarat ide rokmi platom nižšie Nema ambiciu čokolvek menit, žije pre hudbu, jemu to stači..Rozpravali sme sa x krat o tom, akoby som hrach na stenu hadzala, ide si svoje..toto je ten pripad, ze tu čakat na zazrak je strata času.Dohovarali mu rodičia, posielali na vysoku, ja som ho volala do zahraničia, jazyky ovladal aspoň priemerne a teraz zaraba o 200 eur menej ako pred 15 rokmi..Čo už tu narobiš..milion vyhovoriek, prečo to nejde..
Zas poznam jedneho chalana, ktoremu nikto nemusel kazať ani davat nož na krk, spravil si 2 vysoke počas manželstva, z 1 izboveho bytu do 5 izboveho domu, ma 2 auta, z radoveho pracovnika riaditeĺ, cestuje po svete, uz sa budu stahovat do Španielska - kupili si tam apartman ..
Každy sme iný a inak to vidime

vroni
21. feb 2023

@zmrzlinka2021, som tuhý a hlboko presvedčený ateista, ale mimo toho súhlasím s každým slovom. Je to podvod, zlodejina a okradanie štátu. Odpoveď, že aj štát okráda nás, je síce fakt, ale nie dovod a ospravedlnenie, aby som robila to iste. A je mi fuk, či to robí celý východ, západ a aj stred. Takze ano, chlap, ktorý by takto pracoval nie z núdze, ale bol by s tým spokojný, by bol pre mňa dovod spozorniet. A veľmi. Tak ako dnes klame stat, moze o pár rokov mňa a svoju rodinu. Nemusi, ale potenciál na to ma.

babulkomale
21. feb 2023

@vroni mas pravdu. Ale kazda pravda ma "ale". Kamaratka zije na dedine, je tam par firiem, chcela sa zamestnat, nerada daleko dochadza. Nezamestnala sa, pretoze nesuhlasila so stylom minimalka na ruku zvysok keš. Ludia na nu zazeraju. To im ma hovorit ze tamten podnikatel je dement lebo nechce ludi platit a odvadzat za nich ako treba? Ze preto ona nanastupila ani do jednej firmy. Ako si to mozu dovolit? To im akoze urady veria ze tam ludia pracuju za minimum? Preco im nejdu po krku a tvorivym uctovnickam takisto? Ako to maju zmenit zamestnanci, ked vzdy sa najde niekto kto pracu nutne potrebuje a teda nastupi za tychto podmienok?

karolinakr
21. feb 2023

@babulkomale mne to zatial nikto nenúkal.Ja som sa do krvi hadalq na fcb, ked štat neposielal pandemicku pomoc podnikom, a teraz vidim, ze davat minimalku a zvyšok na ruku je asi normalne.Čo som dost prekvapena.Este by ma zaujimalo percentualne, kolkým takto vyplacaju a ake odvetvia.Ja som s tym neprišla do styku a aj by som to odmietla asi Nevidim v tom zmysel ale zas prečo stat žiada tak vysoke odvody za zamestnancov To neni nikomu divne, ze mame najvačšie odvodove zatazenie, najnizšie vyplaty a najdrahšie ceny? Tak potom tam hore sa nekradne v milionoch ale miliardach

vroni
21. feb 2023

@babulkomale, ale ano, niekedy ta proste núdza pritlaci robiť aj to, s čím nie si celkom uzrozumena. Hlavne, ak máš deti finančné problémy a žiadnu inú možnosť. Ale byt s tym spokojný, nič iné nehladat a ukazovať prstom, ze aj ten ci onen, s tým mám problém...🤷‍♀️

babulkomale
21. feb 2023

@vroni tak to samozrejme ano. Som zasadne proti tomuto stylu vyplacania, ale chapem ze velakrat ludia nemaju inu moznost.

babulkomale
21. feb 2023

@karolinakr je to hnus. Autorka pise o firme so stovkami zamestnancov. Casto je to u sukromnikov, v obchodoch, roznych e- shopoch, dokonca som sa s tym stretla v stavebnej firme zamestnavajucej architektov. Je to ako mor.