icon

Delí svokra peniaze medzi synov spravodlivo?

10. feb 2025

Ahojte, svokra predala dom a nejake peniaze z predaja chce rozdelit synom. Nie vsak rovnym dielom, ale podla jej uvazenia, ze kto sa ma lepsie, tomu menej a kto sa ma horsie, tomu viac. Viem, ze su to jej peniaze a viem aj to, ze absolutne ziadny narok na ne nemame, pretoze viem, ze ma oznacite za chamtivu (bol tu nedavno podobny prispevok a autorka dostala riadnu nakladacku 🤣). Ale aj tak mi to nepride spravodlive. Mojmu manzelovi sa dari pretoze nebol lenivy si spravit dve vysoke skoly, pocas prvej vysky brigadoval, aby mal na intrak a stravu (rodicia mu na studium neprispeli ani cent), teraz ma dve prace. Ja takisto nezahalam, popri VS som chodila brigadovat, popri RD som pracovala na skrateny, cize chcem tym povedat, ze nevalame doma sunky. Mame byt (hypoteka) a nedavno sme kupili aj druhy byt ako investiciu, tiez na hypoteku. Cize vsetko co mame, mame kvoli nasmu usiliu, nikto nam nic nedaroval. Zijeme slusne, vyzijeme v pohode, ale zasa na drahe auta a dovolenky nemame.
No a k veci, svagor, najmladsi muzov brat, je nas opak, nic nerobit, cakat kto mu co da a vyplakavat ako nestiha, nevladze, vsetko je proti nemu, robotu normalnu nema, lebo milion vyhovoriek. A jemu samozrejme svokra da najviac.
Zavidim - ano
Serie ma to - ano
Som chamtiva - ano
Citim vecnu nespravodlivost voci mojmu manzelovi od rodicov - ano
Co s tym spravim - nic
Ale je to skratka nespravodlive

darmasiswa
10. feb 2025

@tehula2016 mozem zjemnit, a napisat, ze clovek bez domova, byvajuci v zdielanej izbe, ktory sa nevie postavit sam na vlastne nohy z akychkolvek dovodov, je clovek bez strechy nad hlavou, a ano, este nie je pod mostom. A kde su tie vase vynikajuce rodinne vztahy? ktore budujete od narodenia vnucata? Alebo tieto vztahy koncia pri prvom rozdavani majetku, nie podla vasho postoja k rozdavaniu? Myslim, ze kto ako si naklada so svojim majetkom je jeho vylucna vec. A prajem vam, aby ste vo svojom zivote nikdy nemuseli celit rozhodnutiu, ako pomoct dietatu, ktore je nesikovne a neschopne sa postarat same o seba, len aby ste neukrivdili druhemu. Nepodcenujte rodicovsky rozum, myslenie, pocity, a ano, deju sa rozne nespravedlnosti, avsak na cudzi majetok nemate ziadny narok, tekze toto nie je ani nespravodlivost, no az vam budu brat z vasho majetku, vtedy sa postavte sami za seba. A okrem ineho, svokra autorky povedala, ze autorkinmu muzovi uz pomohla dost. Preco si myslite, ze nevravela pravdu? Odkial viete, ako mu pomahala? mozno ho cely zivot podporovala k vzdelavaniu, lebo mal na to rozum, alebo ho podporovala inac, preco si myslite, ze z pohladu svokry nemoze ist o spravodlivu pomoc obom synom?

podbel2512
10. feb 2025

@kremlicka250 mozem spisat kludne,strazila mi deti presne 0 hodin.

autor
10. feb 2025

@simca06022011 @nyusika dievcata, ja nejdem robit okolo toho dusno a uz vobec nejdem rozhadat celu rodinu. My sme sa o tom v klude doma porozpravali s manzelom, a to je cele. So svokrou mam dobry vztah, so svagrom v podstate tiez, ani len slovkom nenaznacim jednemu alebo druhemu nieco o peniazoch. Ani na to nemam pravo a ani by som to z respektu neurobila.To som sa len sem prisla ANONYMNE vyliat, a dobre mi to padlo, popocuvat pribehy aj od ostatnych o nespravodlivosti v rodine, hned mi je lepsie, ze aj inde to takto bezi 🙂

nyusika
10. feb 2025

ale ved ja ti rozumiem, proste to zaboli...fakt ale je, ze ti pravdu piseme.
a svokre do hlavy nevidime, my nemame odkial pochopit jej myslenie - preco takto kona.

autor
10. feb 2025

@darmasiswa To neviem, kde som pisala, ze svokra povedala, ze mojmu manzelovi pomohla uz dost 😀 lebo mu nepomohla NIC, este ked bol na VS a byval u rodicov, tak mu pchali fakturu za vodu, ze ma zaplatit, lebo ved cez vikendy byva doma (ano, kazdy druhy vikend chodil domov a to co brigadoval mu ledva vyslo na intrak, stravu, knihy). Pritom rodicia neboli ani chori ani chudobu netreli. Takze asi tolko k podpore na jeho vzdelanie.

lubina
10. feb 2025

nic s tym neurobis, ale povedat jej mozes, ze ked sa bude treba o nu starat, tak sa vy budete tiez starat len na tolko percent, kolko ona teraz da tvojmu muzovi. Syn ktory dostane percentualne viac sa bude musiet o nu aj percentualne viac starat, kedze vy cas nebudete mat, ked budete musiet pracovat v dvoch pracach....ktovie, co ti na to povie...

autor
10. feb 2025

@nyusika ano, ved ja to tiez neviem posudit, mam dvoch synov, ale malych, mozno fakt ked vyrastu a jednemu sa bude darit a druhemu nie, pochopim.

pikachu999
10. feb 2025

Je to nespravodlivé ja byť tvojím manželom tak sa asi ozvem..ale inak s tým nič neurobiš no...a len taká pripomenika šťastný život nie je i drahých autách a dovolenkách;)

autor
10. feb 2025

@pikachu999 ano, mne to ani nechyba, len som chcela priblizit nasu fin.situaciu, ze asi ako sa mame. Pre mna je prvorade zdravie, kazdy den to vravim 🙂

kremlicka250
10. feb 2025

@podbel2512 to ma mrzi :( Ok...to je Vas pripad a mrzi ma, ze to u vas v rodine funguje takto ale asi sa zhodneme, ze vela zien ,co sa stazuje, vyuzivaju svokrovcov na strazenie deti, kym oni zarabaju peniaze pre seba.

tehula2016
10. feb 2025

@darmasiswa My mame vztahy v rodine vynikajuce, lebo sme vsetci na rovnakej vlne a stale, ked boli nejake majetkove veci aktualne sme sa stretli a vydiskutovali sme si to ako dospeli inteligentni ludia. Ziadne rozpory ani nic podobne sa nekonalo. Ale nasi rodicia aj stari rodicia boli maximalne spravodlivi a nikdy nerobili rozdiely..

pikachu999
10. feb 2025

Presne tak...🙏😊

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
martul
10. feb 2025

@stanulienkat povedala, jasnačka, slušne ale povedala. Muž jej to vysvetlil trošku ráznejšie.

mandzula
10. feb 2025

Vzdy sa pomaha neschopakovi. Cloveka moze tesit jedine to, ze on je ten schopnejsi, lebo pokial nejde o miliony, neschopakovi to v konecnom dosledku z dlhodobeho hladiska aj tak nepomoze.

stanulienkat
10. feb 2025

@monsterablue nie som právnik, le nemyslím si že sa toto zohľadňuje pri dedičstve. Ak nie je určené inak, dedi sa rovným dielom. Momu koľko dá za svojho života, je úplne bezpredmetné.

martul
10. feb 2025

@monsterablue čo majú zdokumentovať, načo. Mama rozdelila medzi súrodencov ako chcela, je svojprávna a hotovo, nie je ďalej čo riešiť.

juliacenc
10. feb 2025

Takze ty si ta co sa ma lepsie a chce sa mat este lepsie a nedopraje svagrovcom ktory maju malo aby mali o troska viac aj ked to teba nic nestoji a ani to nie su tvoje peniaze a ani tym tvoj zivotny standart nijako neutrpi. Preco si ludia nic jeden druhemu nedopraju a zavidia ai aj to co nemusia?

lusilla
10. feb 2025

@darmasiswa ja sama mam tri deti, ktore prave pre to ze nasi robili velke rozdiely a stale robia, su proste na tom tak ze dostavaju bud rovnako alebo nic. Tak som si to nastavila, ze neznesiem aby oni pocitovali to co ja cely zivot. A moj nazor na to ze mam ti deti a prirodzene pomozem tomu co je na tom najhorsie, pokial to nie je zdravotne znevyhodnenie alebo neaka tazka zivotna situacia, ktora je vynimocna a jednorazovat tak zial, dostalvaju rovnako. Lebo ja si nemyslim ze niekomu pomozem tym ze za neho budem riesit v dostpelosti bezne zalezitosti ktore si moze vybavit a zariadit sam, tym ho nepodporim ale prave mu zhorsim jeho status lebo ten clovek zlenivie lebo vie ze to bude vybavene za neho a tiez nema ziadnu motivaciu svoju situaciu riesit zaroven ked toto robia rodicia su prirodzene starsi a ked sa pominu tak ten clovek ostane v tej situacii bez riesenia. Ja som fakt zvedava ako bude fungovat moj brat ked nasi zomru a on nebude vediet uzivit svoje deti lebo bol odkazany na ich financnu podporu, ako bude fungovat s uctami a uradnmi ked ziadne doteraz neriesil vo vsetkom mu pohali nasi. Je to opicia laska a velmi skodlive pre toho cloveka ono sa to javi ako dobre podporit to dieta co je na tom zle ale v konecnom dosledku mu ublizuju. Ten clovek nevie nic a nemusi nic, jedneho dna ho to dobehne. Ano treba podporit ale tak ze snaz sa tak ako tvoj brat aby si sa posunul, ucit a viest samostatnosti to je adekvatna podpora ale nie dotovanie a suplovanie, to len skodi.

ada309
Autor odpoveď zmazal
martul
10. feb 2025

@juliacenc ona sa nechce mať lepšie, tu ide o princíp, prečo jednému všetko a druhému nič? A keď príde na lámanie chleba tak sa bude starať autorka, lebo druhý súrodenec je neschopný a všetko prehajdákal. Majetky jeden a starosti druhý?" Prečo.

stvura
10. feb 2025

nic s tym nespravis...ale potesim ta troska...toto iste spravila moja babka, podobne nespravodlivo rozdelila majetok a prave ten kto dostal najviac sa na nu maximalne vykaslal, vsetko rozhajdakal a skoncil ako bezdomovec...takze tie peniaze mu aj tak stastie nepriniesli

katulienkax
10. feb 2025

No ja by som to svokre pripomenula keď dôjde na lámanie chleba a bude treba opateru. Nech sa potom stará ten čo dostal viac alebo sup do starobinca a nech platí švagor

nyusika
10. feb 2025

@katulienkax fakt by si dala rodica do starobinca, aj kebyze si mala pocit krivdy ?
ja urcite nie

matej2227
10. feb 2025

Prečo tu nepíše váš muž, ale vy?. Dám vám radu. Nestarajte sa do toho, koľko komu dá. A buďte vďačná za to, ze vychovala syna, ktorý si vie zarobiť sám a nie je odkázaný na dedičstvo...

autor
10. feb 2025

@matej2227 lebo nema konto no konovi 🙃

rorino
10. feb 2025

Vitaj v realite,ak by som sa maká tým zozbierať,zvysoka na to ........žiadne peniaze za to nestoja

ahhola
10. feb 2025

@matej2227 blablabla... Presne ako si autirka predpovedala. A vy dvaja s 3 vysokymi by ste obcas tu inteligenciu mohli aj pouzit, nie si len stazovat, ze trud 🐝🐝🐝obide najstedrejsie.

Su taki rodicia. V 1970 dostavali za 200 000 kcs. V 1990 vyplacaju jedneho a daju mu 100 000 sk. Vsak take peniaze minuli, nie? Ze si za 200. o 20 rokov neskor kupis gulove, nezaujem. Majetky dedil najstarsi. Vyriekol dedo ortiel. 💥Tak nemali mat dalsich. Hovada stare. Najstarsi sa len vyskiera a neveri, ako lahko to islo. Starych tiez vydoji az na krv a len seka karieru. Mater mu dnes 80.rocna zehli na celu rodinu, perie, vesia, vypeka, varovala, vypelhala. Zivot gombicka, ked nemusi pustat pomocnicu do domu.

vevapeto
10. feb 2025

@matej2227 veď takí sú najchamtivejší 👌

juliacenc
10. feb 2025

@martul kde pise ze druhy vsetko prehajdakal a ze oni nedostali vobec nic… nikde len ze ty co maju menej doatali viac ako oni