icon

Delí svokra peniaze medzi synov spravodlivo?

10. feb 2025

Ahojte, svokra predala dom a nejake peniaze z predaja chce rozdelit synom. Nie vsak rovnym dielom, ale podla jej uvazenia, ze kto sa ma lepsie, tomu menej a kto sa ma horsie, tomu viac. Viem, ze su to jej peniaze a viem aj to, ze absolutne ziadny narok na ne nemame, pretoze viem, ze ma oznacite za chamtivu (bol tu nedavno podobny prispevok a autorka dostala riadnu nakladacku 🤣). Ale aj tak mi to nepride spravodlive. Mojmu manzelovi sa dari pretoze nebol lenivy si spravit dve vysoke skoly, pocas prvej vysky brigadoval, aby mal na intrak a stravu (rodicia mu na studium neprispeli ani cent), teraz ma dve prace. Ja takisto nezahalam, popri VS som chodila brigadovat, popri RD som pracovala na skrateny, cize chcem tym povedat, ze nevalame doma sunky. Mame byt (hypoteka) a nedavno sme kupili aj druhy byt ako investiciu, tiez na hypoteku. Cize vsetko co mame, mame kvoli nasmu usiliu, nikto nam nic nedaroval. Zijeme slusne, vyzijeme v pohode, ale zasa na drahe auta a dovolenky nemame.
No a k veci, svagor, najmladsi muzov brat, je nas opak, nic nerobit, cakat kto mu co da a vyplakavat ako nestiha, nevladze, vsetko je proti nemu, robotu normalnu nema, lebo milion vyhovoriek. A jemu samozrejme svokra da najviac.
Zavidim - ano
Serie ma to - ano
Som chamtiva - ano
Citim vecnu nespravodlivost voci mojmu manzelovi od rodicov - ano
Co s tym spravim - nic
Ale je to skratka nespravodlive

jamidea
10. feb 2025

Niektori rodicia to maju v hlave neupratane a "hajzlikom vychcanym" sa potom zije. Aj ked sa tvoj manzel ozve, nic navyse nedostane, lebo chudak brat ... nebudem to viac rozoberat, poznam z blizkeho okolia viac takych . Skus to vytesnit, neser sa, tes sa, ze mas za muza spravneho brata.

nataliaba
10. feb 2025

Tak to funguje stačí fnúkať a máš zadarmo viac ako ty čo dru a hlavne,že keď chcú pomoc idú za tými ktorým nedajú aj u nás je to tak.Tiez si myslím ,že snaha a úsilie sa u nás necení naopak si šikovný ta dry a chudacikom dáva zadarmo.Mam pocit ,že je lepšie byť povalacom.

maury
11. feb 2025

Manžel ako jej syn sa s ňou môže o tom porozprávať, keď bude od neho niečo chcieť a očakávať. A v klude bez výčitiek, začať tému o mladšom bratovi, ktorý nič nerobí a je povaľač. Teda ani tie peniaze čo dostal si neváži a neušetrí. Ak by bol šikovný, tak by bol úplne niekde inde. Jedných využívať a inde rozhadzovať a podobne. Tam sa veľa toho spraviť nedá. Ale tvojmu pocitu krivdy rozumiem. Život spravidlivý nie je

juliacenc
11. feb 2025

A po dalsie nepozname situaciu preco z akych dovodov dostali viac. Pozadie nepozname takze tazko posudit. Ak napr doatali na vianoce kazdy clen rodiny 50€ oni su traja dostanu 150€ a oni su 4 dostanu 200€ je to spravodlive? Alebo by obe rodiny mali dostat 200€? Takze len priklad preco sa neda tato situacia autorky o ktorej nic nevieme len ze nedostala peniazky ktorych ma aj tak dost a nemoze to prekusit

darmasiswa
11. feb 2025

@maury ako lahko sme na zaklade popisu autorky zhodnotili, ze jej svagor je povaľač, je to len pohlad autorky, čo ak je vsetko inac? Dvoch bratov vychovali rovnaki rodicia rovnakou vychovou, len jeden sa narodil s vybavou schpny, a druhy sa narodil s vybavou neschopny, stava sa to casto, co ak rodicia svojho schopneho syna podporovali do cias, kym sa osamostatnil, druhy bol v ustrani, lebo bol neschopny, a teraz to rodicia kompenzuju? My nevieme, a ani autorka s nimi nezila pocas detstva a ranej dospelosti. Aj takto moze vyzerat spravodlivost

rayla
11. feb 2025

Poznám. Už babička mi kedysi spomínala, že stará mať takto zamietli s mojím dedkom. Nedali mu nič. Všetko napchali najmladšiemu. Dedko si povedal, v poriadku, a prestal sa starať.. všetko si vydrel na just sám.. ale už tam ani nechodil potom.. Ja mam taký názor, že pokiaľ chce svokra, aby mali decká aspoň ake- také vztahy v dospelosti, ma všetko dávať rovným dielom. Nie že jeden dostane viac ako druhý.. Aj zákonný podiel v prípade dedenia je pri priamych nástupcoch rovnaký. Nechápem matky, ktoré robia takéto rozbroje v rodine hneď od začiatku. Kašli na to. Nič s tým nespravia. Ale ja by som už nemala žiaden vzťah k tej rodine.. už by som sa zariadila. Aaaa..odrobinky nech si svokra rovno nechá. Neprijala by som.

betulinka1
11. feb 2025

Svokre by som v prvom rade povedala, že nech nerozdáva všetko a nech si nechá väčšiu sumu peňazí, lebo domov dochodcov je drahy. Ja by som skor apelovala na toto, aby som nemusela potom dotovať svokre, lebo samozrejme sa bude očakávať, že ked sú súrodenci a niektorí z nich nemá, tak domov dochodcov dopláca ten čo ma. Lebo ak rozdá všetky peniaze, tak z dôchodku si domov dôchodcov nezaplatí. A teraz k tvojmu sklamaniu.... pozri cím menej dostanes, tým menej budeš mať za nu zodpovednosť. A komu dá viac, nech sa o nu stará. A v tomto by som bola dosť tvrdá. Mna by ale nestvalo, že rozdá rozdielne, za mna je to OK, lebo nemusím byť potom vďačná a nemusím mať pocit, že musím niečo vraciať starostlivosťou.

64jarka64
11. feb 2025

Každopádne mala by v prvom rade myslieť nato aby mala pre seba na slušnú starobu a dožitie nejakú rezervu a ostatné rovným dielom rozdeliť medzi oboch synov bez rozdielu,že vy sa viete obracať.Aspoň já by som to tak robila veď tiež splácate hypotéku.

maury
11. feb 2025

@darmasiswa môže to tak byť aj nemusí. Možno mama mala pocit, že ten druhý potrebuje viac nakúpiť a posunúť alebo jej ho bolo ľúto. Ťažko povedať

maury
11. feb 2025

@darmasiswa a ďalšia vec poznám takýto prípad, kedy chalan je úplne nepoužiteľný. Na jednej strane sa hrá na najmúdrejšieho na svete všetko vie porobiť, všade bol, všetko videl, od všetkého má kľúče ale len slovami. Žije z výplaty do výplaty nič nevie našetriť i keď si zarobí, ale robotu mu vybavila mama, ona ho aj tam aj drží, všetko za neho vybavuje aj rieši, objednáva obed, robí nákupy, on ani nepohne prstom, lebo je unavený. Obaja si ľúbia vypiť. A pritom na neho nedá dopustiť a nikoho iného nepozná len jeho. Zniesla by mu aj modré z neba. Má po 30tke a je to taký "mamin cecok" stále.

darmasiswa
11. feb 2025

@maury ano, aj taketo pripady existuju, my nevieme, aka je skutocnost v autorkinom pripade

kikappp
11. feb 2025

Trosku ta povzbudim ,moja svokra nie ze nam nič netreba ale mame dávať (jej dcere )lebo veď máme. Ľudský ta chapem ,ze ta to serie ale nič si nepomôžes.Bud hrdá,že všetko čo máte mate vďaka vašej práci a nieste odkazany ma dary.

jaroe
12. feb 2025

Je to nespravodlivé, ja dúfam, že moje deti budú plus mínus rovnako snazive, momentálne si neviem predstaviť, že by som toto urobila. Pokiaľ by tam samozrejme nebolo nejaké zdravotné obmedzenie a pod.

maminkadeticiek
12. feb 2025

Je to totalne nespravodlive a takyto sposob delenia je system obmedzenych hlupakov ale co s tym spravis,nic.Ty na nic z toho ziadny narok nemas,tak sa ani nestaraj,subtonich majetky,nie tvoje,nemas pravo ani vydajom,nech si ti s mamou riesi muz.

silvike
12. feb 2025

Tak ono, uvidis, ked si ty odzijes cely rodinny zivot, budes mat napr. tri deti, ktore tiez s velkou pravdepodobnostou nebudu na tom rovnako ani co sa tyka talentov, ani vzdelania ani moznosti...lebo...kazde dieta je skratka ine. Takze sa im tiez zrejme nebude darit rovnako. Tak uvidis ako sa budes stavat k svojim detom. Viem, teraz si to nevies predstavit, ale veru zivot vie byt vselijaky. Uvidis ci budes tip top spravodliva ked budes mat dospele deti.

kamarelo10
12. feb 2025

U nas je to zase u mojej mamy. Ja sa mam dobre a môj brat dlhov toľko čo už ani sám nevie komu čo dlží. A koho mama podporí no predsa jeho ved je chudáčik. Ja už neriešim, žijeme si z mužom náš život a plníme si sny čo sa nám darí. Moja mama je sekera strašná ani moje deti ju nemusia, brat je v zahraničí a ja som povedala že ja sa o ňu starať nebudem a nezničim si zdravie a ani manželstvo lebo tak by to dopadlo.

barbie2023
12. feb 2025

Prečítaj si evanjelium podľa Lukáša 15,11-32o marnotratnom synovi. A naozaj to skús. Nezmení to tvoju situáciu,ale možno zmení tvoj pohľad alebo zmierni hnev.

andreatytler
13. feb 2025

Joj, ako vie dedicstvo znicit vztahy v rodine. Nikdy nepochopim preco to rodicia svojim detom robia. Moji rodicia vzdy spravodlivo a rovnomerne. Moja svokra nie. Tak ako tvoja, dotovala nespravodlivo len jedneho z 5 synov. A ten bez mrknutia oka vsetky tie peniaze bral. Ostatni bratia ho nemaju radi.
Cudujem sa ze mate dobre vztahy so svagrom, ked je taky lenivy a chamtivy. Uz len to ze si kludne tu vacsiu ciastku zoberie o nom hovori ze je chrapun. Dobry brat by sa so surodencami vyrovnal.

miadi
13. feb 2025

Nie je to fer . Na druhej strane nie je fer ze svokra naucila tvojho muza aby bol sebestacny a sikovny . Ze na nu sa spoliehat nemoze v dospelosti . A z druheho syna urobila neschopneho chudaka Lebo k nemu mala taky pristup aky ma . Je vlastne jedno ze mu to chce kompenzovat tym ze mu da viac $ lebo on tie $ premarni a co potom ? Uz bude mat svoje “ dedicstvo.” Uz tu viac nebude màt podporu od matky , A bude tam kde bol . To ze tvoj muz je sikovny a nikto vam nic nedal nie je na polutovanie . Ta sebestacnost je najvacsi dar. Uplne zbytocne sa trapis aj Keby bolo pekne dostat viac $ len tak .. ale je to ako plakat ze si nevyhrala loteriu na ktoru si si nekupila listok . Svagor Nevie o tom ze zaplatil za tu vyhru celozivotnou neschonostou fnukanim a spoliehanim sa na pomoc od rodica. Ty si vyhrala vacsiu cenu vybrala si si muza ktori je sebestacny. Keby si bola vydata za svagra a dostali by ste viac $ aka by to bola vyhra ? Ten dar od svokry by zas tak vela neznamenal . Raz dva by bol fuč. Zbytocne sa trapit koli niekoho prachom . Ci nespravodlivosti .svokra nemala nic nadelovat za zivota a dedit ste mali o xx rokov rovnako . Ale ked jej toto chybalo ku stastiu aspon viete ake chyby neurobite pri svojich detoch .

lodkadiz
13. feb 2025

Fuu no neviem, u nás je to podobne ale kycham na to a neriešim komu dala viac a menej. Sú to jej peniaze. Keď sa takto rozhodla nech sa páči. Má nejaký dôvod na to? Asi má… je to len tvoje presvedčenie? Možno áno a keby sa vám niečo dialo tak by vám pomohla… život nie je vždy jednoduchý.. či už má švagor viac deti alebo finančne problémy možno cíti potrebu mu pomôcť a možno je len tvoje presvedčenie že ho financuje a on si leží doma hore bruchom. A ak sa máš tak perfektne a máš vyštudované nabrigadovane potrebuješ jej peniaze k svojmu šťastiu?

tiika
13. feb 2025

Je to nespravodlivé. Nie nie je. Je nespravodlivé nakladať s vlastným majetkom podľa vlastného uváženia?
Chcela by si viac pre vás. V poriadku. Veď to môžeš.

luccija
13. feb 2025

@tehula2016 môže to myslieť vážne tiež má tak kamarátka švagra.Otec 72 muz mu teraz dal svoje auto, lebo si ide kúpiť nove a jemu chudáčikovi sa nedarí a pritom má úspešne gastro prevadzky.Autorka tak to je aj v prírode chránia rodičia slabší článok.To je taká rodičovská zaslepenpst robila to moja babka pri krstnej, robí to moja svokra voči švagrinej áno, bude ta to trápiť, ale nič iné ti nezostane len to prekusnut.

luciella
13. feb 2025

Verím že ťa to štve, áno malo by to byť spravodlivé. Vy ste si svoje šťastie vybudovali ,jednoducho makáte a robite. Obzvlášť ak dieťa rodičovi nijako neublížilo aby bol dôvod dať niekomu viac a niekomu menej. Ale sú to ich peniaze...
Bez ohľadu na status, počet detí ako vidím robia viacerí rodičia rozdiely a sú presne aj takí čo vyslovene využívajú rodiča v svoj prospech. Aj u nás sa jeden súrodenec uprednostňuje,bohužiaľ zmierila som sa s tým a tiež ma to štvalo na zaciatku . Mám svoju rodinu a ponaučenie že pokiaľ nebudem mať vážny dôvod tak rozdiely robiť nebudem. Ale dovtedy ešte ďaleko, ktovie ako je človek v staršom veku pri zmysloch a aké má zmýšľanie.... Ak príde na to že budú potrebovať pomoc, a budem môcť samozrejme pomôžem sú to rodičia, svokrovci. Držím sa pravidla že všetko dobré a zle sa môže vrátiť, takže aj to využívanie a chamtivstvo sa vyslovene tomu dotyčnému vráti možno v inej podobe.

dankaa74
13. feb 2025

Veľmi zložitá téma.....je jednoznačné že každý si so svojím majetkom môže nakladať ako chce ale môj názor je že rodičia by mali deliť majetok rovnakým dielom teda aspoň z jedného jediného dôvodu....nerovnomerným delením vnášajú medzi deti nenávisť....rodičia raz odídu ale nenávisť a zlosť ostane.

katuska147852
13. feb 2025

Autorka chápem teba aj svokru. Skus si to predstaviť tak, že svojím deťom by si sa snažila tiež pomôcť ako by sa dalo a tam kde trebalo viac, tak by si pomohla viac. To na obhajobu svokry, lebo čím ďalej, tým viac sa zamýšľam nad tým, ze aj my teraz mladé, raz budeme svokrami.
Na tvoju obhajobu zasa, áno aj mne by to prišlo ľúto. Ako si písala, nič s tým nespravíš. Manžel to takto plne rešpektuje?
Prisla som aj ja už na to, že vzťahy v rodine vedia byť náročné a niekedy čím sa viac staráš a chceš byť spravodlivejšia, tak si vykreslena horšie ako ti, ktorí sa nestarajú. My ženy mame tu nevýhodu, že si často robíme hlavu z toho, čo nedokážeme zmeniť a bojujeme s veternými mlynmi.

tramtada31
13. feb 2025

Podľa mna je veľmi mile, že svokra vám ide dat jej peniaze. Keď naša babka predala pozemok pred 20 rokmi. Kazdemu vnúčaťu dala 100tisic korun. Môj stryko mal viac deti, mali sme tým pádom dostat viac, aby to bolo spravodlive, ale my jej to vôbec nezazlievame, že tak neurobila, ale vážime si tu finančnú injekciu, ktorú nám dala a nemusela. Mohla ist za to na Maldivy. Takze aj vy sa teste, aj z mala

tiika
13. feb 2025

Rozdiel medzi rovnosťou (každý dostane rovnaké zdroje) a spravodlivosťou (zdroje sú rozdelené podľa potrieb jednotlivcov).

lucianak
13. feb 2025

U nas je nieco podobne. Brat ostal byvat u nasich v dome, ma rodinu. Dari sa mu, zarobi viac ako nadpriemerne. Jemu ma ostat dom a nas so sestrou vyplatit nechce!! My sme taky standard, ziadny luxus. Ale zasa nezijeme od vyplaty k vyplate. Sestra su na tom horsie, ani na dovolenky nechodia lebo nie je uz velmi za co.
Nasi, teda skor matka dava bratovi nenavratne pozicky a my so sestrou nic. Ked som spomenula, ze moj syn by chcel potom ich auto, ked nebudu moct soferovat (maju obaja uz po 70tke), aby sa aspon naucil na nom... tak oni ho idu dat sestre, lebo sestra uz maju stare.
Tak my, co makame a vdaka tomu si zijeme ako tak dobre, si tiez nic nezasluzime, lebo vsetko uz vlastne mame.
Co viac k tomu dodat. Uplne ta chapem. Ale co s tym narobime. Nic.

lllinda
13. feb 2025

Ja ta uplne chápem. Mam presne to iste v rodine. Bolo to tak celý život, moj manžel nemusel dostávať od rodičov,lebo bol sebestačný,pracovitý a šetrný. Jeho brat uplny opak a preto sa jemu vzdy pomáhalo, dávalo... rozhodol sa postavit dom,tak rodicia si zobrali uver aby mu financne s tym pomohli. Ked svokrovci zomreli tak moj manžel musel dat zo svojho podielu este cast bratovi,lebo svokor si to tak na smrtelnej posteli želal... A moj muž to aj spravil 😞 tiez do toho nemam co kecať, len ma to bolí. Lebo viem že aj manžela to bolí, a nie kvôli peniazom... musinto byt hrozné, ja si neviem predstavit že moji rodičia by by mna a brata rozdielne podporovali. Je to velmi smutné. Ale ako píšeš, bohužiaľ to nezmenime. Treba sa s tým len zmieriť. 😒😉

ada309
13. feb 2025

Za mňa, majetky sa nemajú "dediť" za života... Mám tri detí, ale už teraz viem, že za života nebudem nikomu nič dávať/ prepisovať a to z jedného jediného dôvodu=výsledkom sú vždy spory v rodine! Po mojej smrti pôjdu všetci dediť rovnako, tak ako to aj zákon predkladá. Dovtedy, hold, každý musí makať sám za seba.
Mala poznámka k tomu čo tu bolo spomenuté- rodičia sa snažia podporiť, pomôcť vždy tomu slabšiemu a ten čo na sebe makal, drel, aby sa mal lepšie, pomoc nepotrebuje, ma byť vďačný za to, že sa ma dobre a dopriať "slabšiemu". Tak tu si dovolím oponovať, podľa mňa ma byť vďačný aj ten "slabší" , že dostane aspoň niečo , aj keď rovnakým dielom! Pre neho to možno bude väčšia pomoc ako pre toho "schopnejsieho" , ale on sám by mal v rámci zachovania dobrých vzťahov ( teda ak mu na Tom záleží) , poskytnúť bratovi rovnaký podiel na dedičstve.
To dedičstvo väčšinou človek prenecháva zas svojím deťom (vnúčatám) a prečo by teda tieto vnúčatá od "schopnejsieho" mali byť ukrátené ?
Ano, súhlasím s tým, že sú to jej peniaze a môže s nimi naložiť ako sama uzná za vhodné, ale tu môžeme polemizovať, či to bolo len jej rozhodnutie, ci to jej rozhodnutie vo veľkej miere nebolo ovplyvnené (účelovo) tým " neschopnejsím" , teda jeho neustálym mrnčaním, stazovanom sa, jojčaním, nariekaním a bedakaním...tiež by aj tento syn mohol matku uchrániť od toho, aby sa takto trápila nad ním a nezaťažovať ju stále svojou neschopnosťou .. ktovie, možno aj ten " schopnejší" syn má svoje trápenia, o ktorých matke nehovorí, práve preto, aby sa ona netrapila... Kto vie čím všetkým si musel prejsť, kolko sa netrápil, aby mal to čo má dnes. Predpokladám, že ani vtedy nechodil za matkou a nemrnčal,nejojčal, skrátka zaťal zuby a šiel...
Záver môjho úsudku je, áno, svokra sa zachovala nespravodlivo.
Ja už rodičov nemám, sme 3 súrodenci. A viete čo? Dedili sme všetci zhruba rovnakým dielom, i keď brat je tiež možno tiež ten "slabší" a je to úplne v poriadku! A viete čo este? Vyplatila som sestru z bytu, hoci som nemala žiadnu zákonnú povinnosť, jednoducho som to tak cítila, že tak to bude spravodlivé napriek tomu, že sestra sa má možno o trošku lepšie ako ja.