icon

Depresia v manželstve

maartinka27
18. sep 2017

Dobry den je tu mnoho zien a preto by som sa chcela spytat ci niektora preziva alebo zazila taketo stavy.som mama 3 deti a mam uzkostnu a depresivnu poruchu a moj manzel ma depresiu stredne tazku obom sa plne prejavila po roku od narodenia poslednej dcery.potrebovala by som vediet ako to prekonat alebo ci to niekto zvladol a co robit.Dakujem za vsetky odpovede

Strana
z2
ada309
20. sep 2017

Odist od neho! Mozno ho to nakopne a spamata sa... ked to s tou diagnozou zvladas ty a este k tomu s detmi a zamestnanim,preco by nemohol aj on(iba sam so sebou)? Snazi sa aspon? Co robi preto aby sa jeho stav zlepsil??

Teraz to vyznie asi kruto,ale v tejto chvili je ti len na pritaz! Najprv ries seba a deti..

maartinka27
autor
20. sep 2017

Tato choroba moze zasiahnut hocikoho a kedykolvek..treba s nou zit ja som sa pytala na nazory ludi ktori s nou majuskusenosti ako to rychlo prekonat..ako som pisala vyssie doteraz sme problemy nemali a fungovali ako normalna rodina..

tequelinka
Odpoveď bola odstránená
montemotherone
20. sep 2017

@maartinka27 rýchlo asi nie, ale prekonať to môžete. Príchod dieťaťa je šok aj pre zdravého a silného človeka. Nechcem to zľahčovať, ale neber to až tak tragicky. Dnes sú psychiatrické ochorenia podchytené viac ako v minulosti. Ak by si pred 50-timi rokmi vyšetrila skupinu mladých rodičov, 99% by prejavilo známky úzkosti a depresie. 1% by boli nezodpovední asociáli, ktorí si neuvedomujú, čo sa vlastne udialo 🙂 Dieťa prináša zodpovednosť a zodpovednosť=strach... Nejaká rodinná terapia to spraví 😉 Pracujte na sebe a podporujte sa, keďže viete obaja o čo ide.

montemotherone
20. sep 2017

@tequelinka depresia môže byť endogenna a exogenna. Endogenna je vrodená, exogenna sa môže prejaviť u kohokoľvek, kedykoľvek. Po záťaži, šoku, traume... Aj u teba 😒

eeffka
20. sep 2017

@montemotherone ako teoriu nas peknu ale !!! To dieta je 3tie takze ziadny sok z novoty. A tu pani matka aj s chorobou maka bojuje funguje. A pan otec trpi. Toz ja neviem ale mam pocit ze jeden taha a plny voz sa vezie? Trosku vela aj na vola.😐

malykonik
20. sep 2017

Preboha, nikdy sem neprispievam, ale toto mi nedá. Som ZHROZENÁ z toho čo jej tu píšete niektoré. Nemám slov. Uvedomte sa prepánajána. Depresia je choroba duše, je to rovnaká choroba ako hocijaká iná. Keby mala ona rakovinu, a jej manžel tiež, tak by ste jej tiež radili že sú nezodpovední že majú vôbec deti ?! Čo je to za sprostosť @tequelinka a ostatné ?
Veď oni za to nemôžu.. a rovnako rady, že mu má nechať deti, že určite na tom nie je tak zle.. 😨 Alebo ho opustiť, a riešiť len seba a deti ? Kde to žijem ?
Aj vám by sa páčilo, keby vás manžel opustil, keby ste ochoreli? Toto je už hyenizmus, vo veľa témach sa pomaly na každý problém radí to isté "opusti ho". Veď manželstvo a partnerstvo je aj o tom, že človek by mal pri tom druhom stáť nielen v radostiach, ale aj v starostiach, a pomáhať si navzájom, a toto je prípad kedy by mali pri sebe partneri ozaj stáť. Chudera zakladateľka, keď tu toto číta, ja by som sa zložila z toho čo jej tu radíte za sprostosti.🤐

@maartinka27 Určite sa to prekonať DÁ. Mali sme prípad depresie (ťažkej) v rodine, všetko sa dá zvládnuť. Podstatné je, obaja sa liečiť, užívať lieky a zároveň psychoterapia, ak je to čo len trochu možné. Áno máte to obaja veľmi ťažké tým, že ste chorí naraz. Ale dá sa to zvládnuť. Neopúšťaj manžela len pre to že je chorý, sama vieš že pred depresiou bol iný. Táto choroba úplne zmení človeka. Máte deti, treba sa aj im venovať, a partnerstvo obnoviť pomaly kúsok po kúsku a bude to dobré. Na pomoc s deťmi požiadať niekoho z rodiny, známych, priateľov. Držím vám palce.

ada309
20. sep 2017

@malykonik prepac,ale ak sa manzel nechce liecit (teda okrem toho ze uzije lieky na potlacenie symptomov,lebo to nie je liecba choroby,len jej potlacenie) a nijako jej pomoct,tak na co jej je???? To sa ma uplne zlozit aj ona?? A co potom tie deti?

lienka737
20. sep 2017

On má nejakú ťažšiu formu depresie ako Ty?

montemotherone
20. sep 2017

@eeffka každé dieťa je "nové" a hlavne ich je viac. Muž môže mať úzkosť z toho, ako rodinu zabezpečiť...

lienka737
20. sep 2017

@montemotherone ona písala, že to spustili finančné problémy.

montemotherone
20. sep 2017

@eeffka a nie je to len teória... Preto to viem lepšie pochopiť. Kto nezažil... Nech ďakuje Bohu

malykonik
20. sep 2017

@ada309 veď píše, že OBAJA chodia k psychiatrovi. Písala aj to, že jej manžel lieky neberie. Ale to, či tie lieky má brať alebo nie, o tom rozhoduje lekár. Takže keď lekár usúdi že ich treba aj jemu, tak mu ich tiež predpíše.
Ale keď sme pri tom, čo ty o tom vieš? Ako môžeš tvrdiť že to že by len užil lieky nie je liečba? Keď s tým nemáš osobnú skúsenosť, alebo nejaké vedomosti, tak radšej nič nepíš.. Takéto ťažké depresie sa liečia primárne liekmi, psychoterapia je druhá v poradí. Takže žiadne potlačenie liekmi, ale vyliečenie. Niekto má, ako to tu bolo písané vyššie, endogénnu depresiu, bez "vonkajšej príčiny". Je to ako keď ty dostaneš virózu. Tiež potrebuješ lieky....... rovnako ako títo dvaja...

A ako, že na čo jej je taký manžel ?! kriste... veď je to stále jej manžel, len je momentálne chorý 🙏

sticker
pieksamaki
Odpoveď bola odstránená
ada309
20. sep 2017

@malykonik kazdy ma svoj pohlad na vec!

Ja si len myslim,ze ked je clovek chory,akokolvek, netreba ho len lutovat a cakat na zazrak! (Zakladatelka pisala,ze nema az taku vaznu diagnozu).

A tu tvrdim,ze nestaci len medinkamentozna liecba ocividne! Treba asi viac.

jumama
20. sep 2017

@maartinka27 Nedavajte si velke ciele, nedufajte v okamzitu zmenu o 180 stupnov, skor po malych krocikoch robte cosi pre seba, pre zlepsenia svojho osobneho stastia. Nedufajte v zmenu muza, mente seba, vymedzte si svoje hranice, ktore ho mozno trosku obmedzia - pr. zapajajte ho takym sposobom: Prid vtedy tam a a tam, som tam s detmi, na pol hodku ich vyvencime... pricom sa dopredu pripravte na rozne varianty jeho reakcii, aby vam ani z jednej nebolo luto, smutno, nahnevane, ale aby ste ju prijali, aby odpoved na kazdu jeho odpoved bola, ok. A potom to skuste znova, aj 5 krat. Ked sa zapoji - pochvala... takto by sa z toho mohlo dat vyjst. A ozaj si pozrite tu arte terapiu. Ak nemate cas na kurz, kupte si aspon omalovanky pre dospelych, v kazdom novinovom stanku maju - a kazdy vecer kusok vyfarbite. Pre seba samu. Skludnenie, zamyslenie, nachadzanie toho, co vlastne chcete...

cecilia68
20. sep 2017

@malykonik Ide predsa o to, že ona je tiež chorá a nefňuká, ale snaží sa...všetko je na nej...deti, domácnosť a ešte okolo neho skákať 😢 S liekmi sa dá zvládnuť, tak manžel nech nenarieka v posteli, ale nech niečo preto urobí :(

ada309
20. sep 2017

@cecilia68 myslim,ze manzel ju este viac taha dole ku dnu... ona ma snahu sa z toho vyhrabat,ale pri pohlade na manzela ma aku sancu? Na chuti do boja jej to isto neprida... v prvom rade by sa mala snazit dat sama do kopy a ked bude "za vodou" mohla by potiahnut aj jeho hore...

maartinka27
autor
20. sep 2017

Ja som pisala ze nie je to na hospitalizaciu obaja berieme lieky..ja spolu s manzelom mam dve deti najstarsiu som mala zaslobodna..boli sme na tom dobre do kym nenastali financne problemy po ktorych sa to spustilo u muza a asi mesiac po nom..dakujem za komentare ja som chcela pocut skusenosti ci bol niekto v takejto situacii a ako s tym bojovat.mojho manzela milujem aj napriek tomu ze je chory len tato choroba narusila dobry vztah medzi nami..rozvadzat sa nechcem.a svoje deti milujem a viem ze keby som sa zlozila este aj ja nemal by byt kto s nimi..mna pohlad na deti taha hore.. manzel ma stredne tazku depresiu
@jumama s tymi prechadzkami som to uz skusala chvilku bolo dobre ale potom sa to opat zhorsilo

roberta000
20. sep 2017

Nezapajam sa do diskusii, ale tu musim, neda mi to, ja autorku poznam osobne, je to jedna uzasna zena, o deti sa stara skvele, nic im nechyba, su to krasne a stastne deturence ... Mati blbe komenty si nevsimaj to je proste Modry konik, je mi luto co sa vam s manzelom stalo :( odkedy som si to precitala, rozmyslam ako ti pomoct :( neskusala si muza zobrat na futbal napriklad? Mozno by mu pomohol pokec s chalanmi, trochu by sa odreagoval a prisiel na ine myslienky ..

maartinka27
autor
20. sep 2017

@roberta000 dakujem..no s tym futbalom je to dobry napad vyskusam

roberta000
20. sep 2017

@maartinka27 urcite vyskusaj 🙂 a neboj, ty si silna zena, zvladla si uz aj horsie veci 😙 verim, ze to bude v poriadku, len to chce cas 🙂

libawet
20. sep 2017

@maartinka27 mám dojem, že u vás je problémov viac. A asi aj finančných, ktoré vás dostali do stavu, v akom ste. Treba začať pátrať po príčinách depresie. Kde to všetko začalo a čím? Užívanie antidepresív je len potlačenie príčiny, ktorá však ich užívaním nezmizne. Ak chodíte k psychológom, je to OK, snáď vás na príčinu navedie. Tú potom treba odstrániť. Príklad - máte pôžičky, ktoré nesplácate ? Riešiť s finančným poradcom, ak si neviete poradiť sami. Máte problémy s deťmi ? Nezvládate ich výchovu ? Deťom sa treba venovať nielen fyzicky, ale aj duševne. Počúvať ich a načúvať im, tiež majú svoje detské problémy. Máte problémy so svojim vzťahom ? Dobre fung. vzťah je hlavne o kompromisoch a o komunikácii.

sticker
montemotherone
20. sep 2017

@ada309 "len užívanie liekov" nemusí byť len potláčanie príznakov. Ak je dôvodom nedostatočnosť mozgu pri vytváraní serotonínu, je to chemická záležitosť a lieky sú rovnako potrebné ako psychoterapia

eliska13
4. okt 2017

@montemotherone dobrý postreh len veľa ludi, ktorí toto nezažili úzkosť depresiu to nikdy nepochopia.Vela stresu veľký problém spôsobia zníženie serotonínu niekto ho má vplyvom svojej povahy predispozíciou od narodenia nižší a je náchylnejší na zlú náladu pesimizmus depresie...lieky hladinu upravia.Nikto nevie kedy ho postretne

sunflower109
Autor odpoveď zmazal
nelinka2009
4. okt 2017

@liliana212 toe nieje rypanie, ale konatatovanie nazor tak ako ten tvoj. Vsetko co sa niekomu nepaci je rypanie??? Je to diskusia...

lucinkaboz
3. nov 2018

@xili99 vamo nešťastie, to načo píšeš, pomôžeš jej tým?

Strana
z2