Deti držia na strane manžela
Ahojte som erika (43) .Mam 3 deti a manžela (45).Dcera (19),synovia (17 a 14).Moj problém je dlhodobý a komplikovaný. Vyskúšala som čokoľvek, ale predsa. Skúsim v skratke neskôr informácie doplním ak sa nejaká žienka ozve ak by vedela pomoct.Moj manžel , ma deti na svojej strane. Nehovorím len o klasickom nadržiavaní ale o kompletne všetkom. Neviem ako začať, proste on im všetko dovolí. Príklad náš 14 ročný syn ma odomna vychádzky do 22:00 , príde domov o 0:30 stým že sa mi neozve , že volal s otcom, môj 17 ročný syn sedí cely deň na PC , aj to mu manžel dovolí, neučia sa , v domácnosti mi chlapci absolútne nič nepomozu.Moja dcéra je už plnoletá a prakticky si dovolí čokoľvek a manžel jej k všetkému prikivuje,chcela isť na koncert do Bratislavy isla,bola som zasadne proti , chcela ísť na 3 dni na chatu išla ,bola som proti,minuly týždeň mi povedala že by im bolo lepšie bezomna...Moj manžel chodí s kamarátmi po vonku, a často príde domov v nálade, niekedy ani nepríde .Som si na 100% istá že ma podvádza kedže naposledy sme mali spoločnú chvylku vo february tohto roku aj to ma neskutočné ponižuje pre moje strie na bruchu.Tie reči aké ma mi ublizuju,vobec ho nepritahujem ..Porodila som mu deti a on ma absolútne odvrhol.O domácnosť sa pravidelne starám, varím,periem,zehlím .. Priateľka mi poradila aby som šla na týždeň k rodičom, odišla som , keď som sa vrátila deti sa mi ani nepozdravili, doma bolo na moje prekvapenie čisto a dokonca aj navarené ..Som úplné zúfala,mojej dcére som predpísala tabletky od gyn.Tak ich aspoň berie.Proste v domácnosti som za nič, nikto ma nepočúva nerešpektuje, keď som mu povedala že odídem tak mi vybral tašku zo skrine a povedal že môžem ísť .Deti samozrejme ticho, nikto ma doma neľúbi, nevážia si ma.. Manžel často zaspi pri telke, ani si nepamätám kedy mi niekto povedal niečo pekne, alebo sa ma opýtal čí niečo chcem.. Chcú ma vyštvať z domu, ale jedine čoho sa bojím sú deti čo s nimi bude keď majú doma anarchiu..Som úplné na dne, do poradne nechce ísť, všetko čo poviem obráti proti mne a deti mu prikivuju .. Poraďte ako dostanem svojho manžela a deti naspet na svoju stranu?
@0silvia0 Ta skusenost s takou ako ona, to mam..A urcite si na mojom ramienku nepoplace, Velmi by ma zaujimalo co by povedal jej manzel ak by mohol.. alebo deti.. Ale ked zena ,denno denne prata,vari,zehli a pojde na tyzden prec z domu tak by to mal byt kolaps v domacnosti nie?
@peter252525 kolaps v domácnosti by bol, ak by mala malé deti. Jej deti sú takmer dospelé, okrem najmladšieho a tým, že je doma popratané a navarené možno len ostentatívne dávajú najavo: AHA mama, my ťa fakt nepotrebujeme, vidíš to sama na vlastné oči!
Mne osobne tiež veľmi vadí táto ženská poloha: varím, periem, upratujem, starám sa o vás, ctite si ma a vážte si ma za to. Často žena za tieto činnosti čaká uznanie a keď uznanie neprichádza, vnútorne trpí a cíti sa frustrovaná. Človek ak robí niečo s láskou a nie pre uznanie, vtedy jeho činnosť má zmysel. Pre mňa osobne je oveľa dôležitejšia pohoda v rodine, spoločné chvíle, byť nablízku vtedy, keď to dotyčný v rodine najviac potrebuje - toto je oveľa dôležitejšie ako plné hrnce a každý deň umytá podlaha. Len človek si často nesprávne určené priority uvedomí až neskoro, keď s tým už nevládze nič robiť a vzťahy sú chladné. Moja mama to takto tiež robila a ten blízky vzťah tam jednoducho nie je. A ja si v mojej rodine dávam sakra pozor, aby som nebola pre deti len matka-autorita. Chcem byť pre svoje deti matka-blízky človek a zatiať sa mi to darí, ale často musím odložiť prácu, upratovanie, sadnúť si k dieťaťu a počúvať jeho problémy, jeho postoje, jeho názory, rozoberať to, čo zaujíma deti a nechať sa v niektorých veciach aj od detí poučiť (myslím napr. informačné technológie, novinky atď.)
@peter252525 vieš, ale keby som tento model nezažila u svojej matky, možno by som zmýšľala rovnako. Sama som sa rozhodla, že takto sa mi to nepáči a dieťa z takejto matky má doma len servis a nie blízku dušu. Ale možno niektorým deťom práve takéto matky vyhovujú, ťažko povedať... možno sa nad tým niektoré matky nikdy nezamysleli a len prebrali model správania svojich matiek. Kedysi sa matky pri mnohých deťoch fakt nemali čas venovať veľmi deťom, prvoradá bola práca a práca...
Takéto udalosti v živote majú široké súvislosti a majú nás niečo naučiť. Možno sa Erika naučí, čo je v živote dôležité a poučí sa zo svojich chýb. Možno jej deti si nikdy nevyberú partnerov/partnerky, pre ktorých je na prvom mieste uprataná domácnosť a plná chladnička, ale budú hľadať duševne spriaznené duše...
Všetci sme omylní a všetci si zaslúžime druhú šancu a ja Erike veľmi držím palce aby našla sama seba a ten správny prístup ku svojej rodine.
------Ja som jediná ktorá jej odchod "pauzu" od rodiny neuznáva či čo???? Ved ona má problém, určite dlhšie trvajuci, chyba bude asi niekde v strede, nie len tam kde nám to ona opísala. Pretože to je len jej subjektívny názor. A ona namiesto riešenia odíde?? No klobúk dole. Toto je tesne pred rozpadom či už ako manželstva, ale celkovo vzťahov v rodine.
------
erika moja uz je neskoro, velmi neskoro. deti su uz takmer dospele, oni uz ziju vo svojom svete, zamknu sa , riesia svoje problemy osamote, a maju pokoj , zvykli si od mala na takyto system a tazko uz servirovat nieco nove.. Viem podla seba ked som mala 17 raidne so mnou plieskala puberta a chcela som byt vzdy sama, takze sa nediv , ze deti o teba nemaju zaujem. Od malicka su zvyknute takto. A teraz je rad na tebe, kedze detii su uz dospele takmer, zacni sa starat o seba ty, ja by som z domu v zaidnom pripade neodisla, jedine co by som robila JA je: prestala varit a prat zehlit pre vsetkych, robila by som si iba pre seba aj nakupy, komplet servis iba sebe, isla ku kadernikovii, na kavu s kamoskou, popripade nejaky welnes, doma by som bola vzdy v nalade, ziadna zakomplexovana chudera, vzdy s usmevom, a nikomu by som nevesela na nos kde idem, jednoducho by som s atrebars zbalila na welnes a povedala rodine ahojte pridem v nedelu.. trebars.. zacala behavat proste venovala program len seba... deti su uz dospele tak uz nezozes niv takom veku.. JE PRLIS neskoro, oni si to uvedomia az ked budu mat svoje rodiny a zistia co obnasa uloha matky ... ale az potom to zistia, teraz nie, su v mladom veku plno kamosov frajerov, disko teraz nepotrebuju riesit nejaku mamu... je to tak.. zistia to az neskor... a ty s azacni start o seba a muza prenechaj INEJ.. nestaarj sa skym kedy a kde ani s anepytaj.. thats all... a deti su uz velmi velke na to aby zvladli uvarit si spagety alebo hocico, moj syn ma 12 a hocikedy pripravi ranajky pre celu rodinku .. jeho oblubena prazenicka ...a zatial to klape..
Ked rodina nepotrebuje Eriku, musi sa Erika naladit na vlnu, nepotrebujem rodinu, aspon na chvilu, ked jej deti budu mat deti, pochopia svoju mamu a budu sa inak divat na nu a na to co vsetko pre ne robila...
Preco len mama musi kazdeho chapat, vychadzat v ustrety, robit vsetko pre pokoj v domacnosti a ked mama nieco potrebuje, pomoc alebo pochopenie, vtedy uz nikto mamu nepotrebuje...
@evkakorcek prepač ale ona skor pisala o tom že nie že čaka vdaku za to že maka v domacnosti ale skor naražala erika na to že jej deti doma s ničim nepomahaju.A ten odchod z domu ani ja nezdielam.Ako bolo spomenute žila by som si svoj život kaderničku,wellnes,cvičenie atd.
@evkakorcek mne sa ten odchod tiež nepáči, ale tak sa Erika rozhodla, je to jej rozhodnutie, asi takéto riešenie je jej bližšie ako čeliť problému. Stále mám z toho pocit, že stiahla chvost a teraz bude vyčkávať, kedy ju zavolajú späť. Ale obávam sa, že z trucu ju späť nezavolajú a pre Eriku to bude o to viac frustrujúce. Takto budú trucovať obe strany - Erika sa z trucu a z bezmocnosti nevráti a zvyšok rodiny ju z hrdosti a trucu nezavolá domov. A možno len nemá dosť psychických a fyzických síl, aby znášala byť doma neviditeľnou
a prehliadanou osobou. Ja osobne by som pravdepodobne zostala doma, skúšala malými krôčkami meniť seba, svoj prístup a následne by som pozorovala, čo to bude robiť s rodinnými príslušníkmi. Pokúsila by som sa o nezáväzné rozhovory o čomkoľvek, žiadne výčitky, plače, zvýšený hlas... emotívne vypäté správanie lezie pubertiakom na nervy a nevedia ako reagovať, skôr by som sa pokúsila nastoliť atmosféru kľudu, sem-tam položila otázku, častejšie by som sa venovala sebe (čítala knihu, išla von si zacvičiť atď., dovliekla by som si domov nejaké zviera, s ktorým by som sa rozprávala 😀 😀 😀 ), proste začala by som od seba 🙂
Ono je tazke nereagovat na niekoho, komu "sluzis"..
Ja som prestala sluzit, vyzadujem kazdeho zapajanie sa, ale mne aspom manzel nerobi naprieky, ked nepomoze aspon "rozkaze" detom, co maju spravit za neho.
A duchu hesla robota nieje zajac, neutecie, som sa zacala riadit aj ja.. Chce to len vydrzat sem tam neaky neporiadok...
@25daniela deti sú väčšinou také, vidia len seba, matku nevnímajú ako obyčajného človeka, ale ako bytosť, ktorá by mala poznať ich túžby, potreby atď., ktorá by tu mala byť len pre nich. Priznám sa, aj ja som mamu takto vnímala a hnevala som sa, že ma vlastne vôbec nepozná, že ma nerešpektuje... až ako matka som pochopila, že moja matka je tiež len obyčajný človek so svojimi problémami a nenaplnenými túžbami... ale cez svoje nepochopenie ako dieťaťa viem teraz pochopiť svoje deti a neberiem si niektoré veci osobne a dokážem teraz niektoré pubertálne nálady svojich detí odfiltrovať a beriem to ako prirodzený vývoj vnímania osobnosti.
Moje deti sa snažím vychovávať síce prísne (majú svoje povinnosti), ale s láskou a pochopením.
@peter252525 takym ako ty sa hovori zakomplexovany idiot. Bez stipky empatie. Vsetko co pises je iba hnev co tu plujes na svoju byvalu a s erikou to nema nic spolocne...lebo o nej nevies vlastne nic a nic z toho co tu uvadzas o nej ako fakt nemas nicim podlozene. Iba si si znej urobil terc kam smerovat svoje nahromadene dusevne sracky.Ty si mal zlu skusenost zo zenskou? chudacik, tak teraz su vsetky zeny sekery, ze? Lebo tebe sa to tak hodi...a toto nie je prva diskusia kde som na teba natrafila ako si lizes rany a lutujes sa. Je to ubohe. A vies co? ja si myslim ze aj v tom tvojom vztahu bola chyba v tebe. Zena sa totiz k muzovi sprava zle, len ak mu muz nie je schopny uspokojit jej emocionalne potreby 😎
@peter252525 apropos a ty nam nepises nahodou zo psychiatrickej liecebne? 😀
@peter252525 nebud ako decko co sa furt piple v tom svojom bobinku.
Nezastavam sa eriky. Reagujem na tvoje pokusy pozuvat niekho (kohokolvek) lebo ti aspon vzdialene pripomina vlastne problemy, ktore si nevies sam vyriesit.
Uvedom si, ze reagujeme hlavne na toho, kto nam stupne na otlak.
@peter252525 😀 kde som tvrdila ze v erike nie je problem? ja neviem ci v nej problem je alebo nie je, lebo nepoznam okolnosti, preto sa neodvazim ju sudit, ako keby som ich poznala. A ty tiez o erike nic nevies okrem toho co tu napisala, ale napriek tomuo nej vynasas sudy, urazas ju svojimi dohadmi, ze svoju rodinu mozno bije, mozno je alkoholicka 😕 Ty prosim ta na com ficis? Lebo toto normalny clovek bez nejakych dokazov nenapise urcite. Si uplne mimo...a ze co sem pletiem ine diskusie? nuz ked o niekom si v inej diskusii mal tu drzost vyhlasit ze s nou nieco nie je v poriadku, lebo nema kamaratky, resp. ich ma daleko, tak ti asi vazne chyba nieze empatia, lebo to je uplne jasne, ze ziadnu nemas, ale aj zdravy rozum a sudnost.
Ja neviem ci maju v psychiatrickej liecebni internet, nikdy som tam totiz nebola. Normalni ludia, tam nechodia 😉
@moonlight1210 presne si to napisala
Myslim si,ze to riesite velmi neskoro mila pani! Svoju rodinu uz nezmenite! Vase deti ste ucte k matke k vam mali ucit od mala,nie ked su uz velkí! Ako sa hovori,ohybaj ma mamko,pokial som ja Janko. Ked uz budem Jano,neohnes ma mamo!!!!!! Z celeho problemu mam pocit taky,ze vy ste cely zivot svojmu manzelovi neodporovala,aj ked ste s niecim nesuhlasila ,nedala ste jasne najavo svoj nesuhlas a netrvala ste na tom! Nevyvodila ste ziadne nasledky cely cas a tak sa vase deti priklonili na tu stranu ktora vyhovuje IM! Preco ste si pocas ich detsva nestanovila s manzelom pravidla??? Nehnevajte sa,ale mozte si za vasu situaciu aj sama! Lebo vas chod domacntnosti sa nezmenil zo dna na den! A vy ste uz mohla davno urobit STOP!
@moonlight1210 Dakujem za prvy odsek.Druhy odsek:Zase to otacas na tie moje problemy.Treti odsek : neviem preco pises v mnoznom cisle ked reagujes iba na mna, uz ste sa dohodli cez spravy? Toho petra musime schladit baby , podme donho :D
@peter252525 v jednej téme píšeš svoj problém a ak tam ťa začnú podozrievať z vymyslených dristov tak sa ideš z toho poskladať, ale sám robíš to isté, čiže si ešte pekne povedané serinkaš do úst 😉
Ano určite pije, bije tie deti ....komplex z exky? Takých mužov ako ty skutočne "milujem" ...keď kvôli jednej je teraz polovica ženskej populácie na hlavu 🙄
Zakladateľka to len nezvládla s výchovou...namiesto pohody doma jednala s nimi ako generál a viem si to veľmi dobre predstaviť (vlastná skúsenosť), ale na prevýchovu deti je neskoro..majú totiž vlastné hlavy
S mužom len sadnúť a hodiť reč alebo ani neviem čo tu radiť...zúfala situácia
Každopádne by som neodišla z vlastného domu! To nie je absolútne žiadne riešenie..oni si len s kľudom angličana sadnu dajme tomu za telku a budú sa radovať, že konečne nastal svätý pokoj
@marionmarion Ocividne davas ruky od toho prec. Ty si tu psychiatricku liecebnu spomenula prva. A vobec nechapem preco si sa vlastne ku mne ozvala ked som ta k svojmu komentaru neoznacil. Ty si na mna prva zautocila ( zakomplexovany idiot ) a teraz nepriamo naznacujes ze beriem drogy(na com ficis) . Ale este pred tym si povedala ako si dovolujem niekoho druheho obvinit ked to nemam nicim podlozene.. Nezda sa ti ze robis to iste? Somnou sa na slovicka mozes chytat, ale nepis a nekomentuj to, co robis sama.
@peter252525 vieš čo, ja si myslím, že dnes sú deti vnímavejšie a náročnejšie ako kedysi. Kedysi bolo možno vrcholom starostlivosti o dieťa keď malo dieťa čisté oblečenie, malo čo jesť a v škole desiatu a bolo celé natešené, že nedostalo po zadku s varechou keď neurobilo čo bolo treba. Detí bolo v rodinách viac a nebolo času ani energie sa im venovať. Dnes je toto pre dieťa len uspokojovanie fyzických potrieb dieťaťa a dieťa potrebuje skôr uspokojovanie emocionálnych potrieb, tie fyzické sú síce potrebné, ale vedľajšie. Niektoré matky na toto zabúdajú a myslia si, že keď majú opraté, najedené, čisté deti, tak je o deti dobre postarané. Ale deti potrebujú pochopenie, potrebujú cítiť blízkosť rodiča, potrebujú mať kvalitnú väzbu. Ak na toto Erika zabudla, zabudla budovať veľmi dôležitú časť vzťahu rodič-dieťa. Ak toto poskytoval deťom jej manžel, má to u detí vyhraté. Ja ako dieťa som si vážila, že otec sa nám venoval, rozprával sa s nami, chodil s nami von, hral karty. To, že bolo navarené som ani nevnímala, lebo som bola decko-nejedák, to, že mám opraté som vnímala ako samozrejmosť, aj že je upratané som vnímala ako samozrejmosť. Ak by sme mali doma bordel, tiež by som to vnímala ako samozrejmosť. To, čo som vnímala ako výnimočnú vec bolo, že mám super tatka, ktorý mi rozumie. Takto to vníma decko, takto som to vnímala ja, takto to vnímajú možno Erikine deti. A moja mama kade chodila, tade sa sťažovala aký je môj otec taký a onaký, hľadala na ňom chyby, pritom pre mňa to bol naúžasnejší a najlepší človek na svete. Ona ho chcela iného. Takže aj toto spôsobovalo, že sme sa k mame správali odťažito, liezlo nám ako deťom na nervy to jej neustále frfľanie, nevedela som to pochopiť a cítila som voči nej, že je nespravodlivá že takto o otcovi hovorí.
Takže to bol môj prienik do detskej duše, všetky svoje pocity si pamätám a už dieťa som si hovorila, čo všetko nikdy svojim deťom neurobím, nakoľko som bola citlivé decko a veľa vecí v manželstve mojich rodičov sa ma bytostne dotýkalo.
@peter252525 v mnoznom cisle sa zvykne vyjadrovat aj vseobecnost. Stylistiku rodnej reci hadam este odvladas.
A na poslednu vetu: ty mas sebavedomie hodne vysoko, ked si taky vztahovacny. Fakt si myslis, ze sa tu v zakulisi vytvaraju konspiracne skupinky, co nemaju nic ine len riesit petka a hladat sposby ako ho odtialto vystvat?
Pokoj, nahodou si celkom zaujimava psChologicka studia s tymi tvojimi reakciami. 🙂
A na zaver: prvy a druhy odsek tocia o tom istom. Za jeden dakujes, na druhy sa hnevas.
Pouzivas mozog?
@peter252525 Preco som sa ozvala? Lebo utocis na niekoho nepravom! a ano robim to iste...ale len aby som ti ukazala ake to je niekoho posudzovat a urazat na zaklade nicoho, nez domnienky. Ako tu sudis ty eriku, tak ja budem sudit teba, aby si vedel ake je to absurdne. Ty si zacal, ja som ti iba nastavila zrkadlo. Nepaci sa ti to vsak? Nepaci sa ti ked o tebe pisem veci, ktore nemam nicim podlozene, ktore ani nemusia byt pravdive. Nuz tak isto sa to nemusi pacit erike. Tak ako moje slova sa ta dotykaju, mozno ta poburuju a urazaju, takisto sa dotykaju tvoje slova jej...a nemas absolutne nicim podlozene, ze co o nej pises je pravda. Mozes si namyslat kolko chces ze ju poznas a vies aka je, v skutocnosti nevies nic, iba zbytocne na nu utocis...je to pre teba asi dobry sposob ako si ventilovat stary hnev na tvoju byvalu, ale preco by tym mala trpiet erika? Ona za tvoj skrachovany vztah nemoze ani nahodou...
zamysli sa trosku nad sebou...
@sari24 Tak za prve , neviem kde som sa poskladal ked sa niekto snazil moje tvrdenie vyvratit.Si uz tretia zienka co moje prispevky oznacuje za zaujatost voci zenam ,a to len koli tomu ze spochybnujem ich prispevky tak ako boli spochybnovane tie moje.A zase si dalsia ktora vytahuje v druhej teme , druhu temu.Aj ked to tu stym nema nic spolocne. Hovori ze nerob druhemu to co nechces aby robili tebe, ale na internetovych forach by to malo asi platit dvonasobne co? Alebo vobec? A ja napisem to iste co ty Taketo zeny skutočne "milujem" ...keď kvôli jednemu je teraz polovica muzskej populácie na hlavu emoticon

@peter252525 človek robí v živote chyby. Nikto nie je dokonalý, a ty podľa svojich pichľavých reakcií sám máš za sebou vzťahové problémy a ventiluješ sa tu 😉 Tak Ti želám príjemné nedeľné ventilovanie sa 😖