icon

Dieťa áno, svadba nie

capslock
27. sep 2014

Baby poradte :(... Môj priateľ mi včera krásne vyznal lásku a povedal mi, že chce mať so mnou dieťatko, že sa už nechce chrániť... bolo to dojímavé, krásne, pretože po takom dlhom vzťahu je to pre nás krok vpred....ALE!!!! o svadbe nechce ani počuť. Keď mu poviem, že by sme sa mohli už vziať tak on povie, že chce byť so mnou navždy ale že sa ešte nechce ženiť, že až v 30tke, že teraz chce len bábo... Milujem ho, akceptujem ho ale toto? vychovávať dieťa len tak? stáva sa, že chlapi sa nechcú ženiť,pretože čakajú na niečo lepšie :( ale tak 7 rokov je 7 rokov :( Stretli ste sa už z takouto situáciou? Prípadne ako sa to vyriešilo?

siska53
27. sep 2014

@mima4 to vsetko treba v partnerstve ako takom.
A ver mi,mala som dva vztahy,co trvali dlhsie,ale som.ich ukoncila. Zistila som,ze s nimi nechcem.byt cely zivot a mat s nimi deti. A viem,preco.
Ja to neviem spravit tak,ze si niekoho zobrat este v cas zalubenosti,ked mam ruzove okuliare. Najskor musia spadnut,az potom viem,ci ten,co ma ocaril,je naozaj taky,ako som.si myslela.
Mozno sa aj my raz zoberieme,ale preto,ze to budeme.chciet my,nie rodina ci okolie.
Ja jednoducho tie ceremonie neznasam. Tie reci okolo toho..mne vadila i stuzkova,promocia a i to,ze ma segra chcela mat za svedkynu.aj som.jej povedala,ze nech si da dakoho ineho,ja sa neurazim..no trvala na tom.ale nebolo mi to prijemne,hoci ja svojho teraz sice uz ex-svagrika ma.stale rada,vlastne cela rodina ho mame radi,aj ked uz podla.papieru k nam.nepatri. Aj tak ho oslovujem svagor,hoci viem,ze so sestrou sa uz dokopy nedaju.

mima4
27. sep 2014

@matulinuska aj v nasej rodine je vysoka rozvodovost... ale neviem, ci je dobre sa toho drzat. Vies, kazdy clovek je iny, ma iny pristup k veciam... a ty mas svoj zivot vo svojich rukach 🙂

siska53
27. sep 2014

@mima4 a vidis,ja mam 39.🙂 staci,ked pocujem nasich nadsusedov.jedno z mala v mojom okoli naozaj peknych manzelstiev mali mamini rodicia. A este svokrovci celkom dobre vychadzaju spolu.tu,co mam.vydate kamosky,tie su zatial ok,no to su vsetko este kratko trvajuce manzelstva..

mima4
27. sep 2014

@siska53 ani ja tie ceremonie moc nemusim... ale zas, kto plati, ten urcuje 😉 ... teda nam platili svokrovci..takze tak 😀 😀 😀 ale pre mna osobne to podstatne bolo v kostole..hostina bola uz dost znacnym kompromisom... asi romantickejsie by bolo po sobasi vojst do gondoly a odplavat 😀 ... este tak kanale a gondolu 😉
Inak, ja som sa tym ruzovym okuliarom totalne vyhla... alebo mi este asi nespadli 😀

maminuska
27. sep 2014

@siska53 tak ja ti poviem prípad tu mojej sesterky, odporkyne manželstva ako hrom .
1 dieta s partnerom + jedno s bývalým mužom , ona financovala prevádzku domácnosti( nájom , potraviny... ) a on do nej kupoval veci - nábytok , pračku , televízor a zrazu zistil pánko že on chce žiť inak , za všetkým urobiť hrubú čiaru .. a aj urobil , z bytu ktorý počas partnerstva splácal za JEHO !!! peniaze ju vyhodil aj s deťmi , jednoducho vymenil zámky , zrušil trvalý pobyt a všetko si ponechal , lebo to bolo kúpené za JEHO peniaze .
Tá sprostá koza mala ešte také šťastie že ju prichýlil bývalý manžel s ktorým aj po rozvode vychádzala dobre.

mima4
27. sep 2014

@mawka
vyjadrim sa k poslednej tvojej vete:

lebo v slovenskej mentalite slvoenske zeny realne sa vzdaju svojho ja. Ony sice zvyknu hubovat a hystercit, ale to nie je sloboda, len skor zufalost danej zeny. Mnohe zeny prestanu na sebe pracovat, kariera fuj - ved som vydata, uz ziadne slobodne kamosky, radikalne obmedzia svoj zivot a cas na utieranie zadku manzelovi..no proste stavaju sa z nich nie rovnocenne partnerky manzelov, ale ich akoby "matky".To ze vydata zena ide vecer s kamoskou do kina, na pivo a nerobi sluzku muzovi -toto este stale pohorsuje vacsinu obyvatelov tejto krajiny, hlavne zien.

maminuska
27. sep 2014

@mima4 vieš čo ? Keby som vychovala dcéru ,ktorá zmýšľa rovnako ako ty bola by som veľmi rada .
Ja len dúfam že sa mi to podarí , lebo tá moja tretia to je tvrdohlavica tvrdá. Presne ako jej mater.

mawka
27. sep 2014

@mima4 suhlasim. ale jedine sa zmenilo. a to, ze uz si po sobasi zeny nestrihaju vlasy a nedavaju si robit frizuru a la karfiol 😀 inak sa nezmenilo nic. doba pokrocila a nam tu pretrvavaju tie iste tradicie. vydam sa a prestavam byt ja, lebo som manzelka, matka a podriadujem sa tomu cela. muzovi, domacnosti a dietatu. a zabudam kto som.
jaj neviem preco pisem v prvej osobe, lebo nastastie, nie som ten typ 😀 😉

mima4
27. sep 2014

@mawka
no lenze tak tie zeny boli naucene zo svojich povodnych rodin... mne raz ujo povedal..ze ked nebudem muzovi behat okolo zadku, tak ma muz posle do riti (mala som 16) 😉 Proste zena si mysli, ze cim viac zabudne na seba a cim viac sa obetuje pre druhych, tym bude aj viac milovana, ale to je velky OMYL. A ked to tak nie je (čo vacsinou nie je), tak zeny zacnu svoju rolu "obete" vyuzivat na manipulaciu rodiny, okolia,...a citia sa z toho vsetkeho frustrovane.

ale myslim si, ze sama vnimas niektore diskusie aj tu na konovi,kde najvacsia hrdinka je ta, co dycha pre druhych... a na seba ani nepomysli...

daniela1983
27. sep 2014

@mawka :D to mi muz stale opakoval ze nech sa prepanajana neostriham ked budem mat dieta :D to mal asi nejako z okolia zafixovane alebo co

mawka
27. sep 2014

@mima4 ano ano, potom sa cuduju, ze ako vladzem zit a mat energiu, ked tak padam na hubu a zivot sa so mnou nemazna. no preto, lebo myslim predovsetkym na seba. lebo ked ja nebudem v pohode, nebudem sa vediet postarat o decka, o byvanie, o nic. a keby som takato nebola ani v manzelstve, tak skoncim v azylaku alebo si to rovno mozem hodit. tym, ze som myslela na seba, tak som prezila.

mawka
27. sep 2014

@daniela1983 ja som sa musela, po porode syna, lebo keby nie, tak mi vypadaju komplet vsetky vlasy. tak som bola dobrovolne na silu ofikana na chalana, ale karfiol to nebol 😀 a ver, ze sa okolie pytalo, ci som nezobrala rolu manzelky az prilis vazne 😀 nastastie, vlasy dorastli 😀

junova
27. sep 2014

@daniela1983 Ja mám po dvoch deťoch vlasy dlhé po pás na radosť manžela🙂

daniela1983
27. sep 2014

@mawka aj mne desne padali, ale tak mam len po plecia. karfiol by bol asi super 😀

zelmirkalenka
27. sep 2014

Som rozhodne za svadbu. Manželstvo je najlepší priestor pre rodinu a ak si dvaja chcú založiť rodinu, tak svadba nemôže byť pre nich problémom, veď stačí aj celkom malá svadba so svedkami.Jasné, že samotné manželstvo nie je automaticky zárukou šťastného a bezproblémového života! Na to je šanca vtedy, keď obaja na vzťahu neustále pracujú a budujú ho! A myslím si, že mnoho manželstiev by nezaniklo, keby si obaja boli vedomí,že zo svojho pohodlia pred manželstvom musia aj niečo obetovať, lebo niekoho ľúbia a láska je viac než len slová! To samozrejme neznamená, že žena stratí svoju identitu a žije ako v stredoveku. Som vydatá 15 rokov , ale toto obdobie je najšťastnejším v mojom živote.Aj keď nie všetky dni boli slnečné, cítim sa v bezpečí a v pokoji sa dívam do budúcnosti. Máme 3 deti a som hrdá, že mám manžela.

borkavan
27. sep 2014

@terezka1947 veriaci sa celkovo dívajú na manželstvo inak. Mám kamošku veriacu a prežila si s mužom peklo a aj tak s ním je, lebo čo Boh spojil nik nerozdelí. Jej vlastná viera v nej samej jej to nedovolí - aspoň tak mi to vysvetlovala.

borkavan
27. sep 2014

@mawka no ale to si nikto nemyslí, že vydajom stratí žena slobodu. Ani ja si to nemyslím, a to som neni vydajachtivá osoba.
a som sa zasmiala, že kurevník-profesionál 😀 😀 😀

borkavan
27. sep 2014

@mima4
@mawka bože ženy, kde to žijete alebo koľko máte rokov? vôbec nepoznám vo svojom okolí taký prototyp vydatej ženy, čo by stratila svoje JA. Teda vlastne poznám dve, ale to sú už panie na dôchodku.
A napr. moja mamina je tiež na dôchodku a stará sa o seba stále ako vie. Aj duševne aj fyzicky a aj sa stará o tatina. Proste sú dni, keď ho obskakuje, obsluhuje a sú dni, keď si jedlo nakladá a zohrieva sám, lebo mamina išla cvičiť, ku kadere, ku kozmete.... alebo išla na výbor (tak zo srandy volám keď chodí do združenia Matice slovenskej a už aj tam povýšila).

ja neviem, ale asi žijem v inej dobe ako vy dve. alebo v inom meste len.

digysa
28. sep 2014

@capslock Drzost najhrubsieho zrna....aby si priatel "vypytal" odomna potomka, ale nema ani tolko chochmesu, alebo si ma natolko nevazi, ze ma najskor poziada o ruku......

Ak sa dvaja dohodnu, ze svadbu mat nebudu, tak to je nieco uplne ine ( obidvaja su na rovnakom leveli).

ON chce mat dieta, ale nie svadbu.....Aha....no pekne a sa ho prosim ta spytaj, ze co s tym dietatom mieni robit?? To si pyta ako hracku? Alebo nerozumiem....Co tym chce panko docielit.... Divne nanajvys. Ako keby mal teraz hormonalnu horucku a potreboval kojit, prebalovat,kocikovat a pod....... ( az sa smejem na takou debilinou)

Boze dievcata, trochu rozumu by vam nezaskodilo..... 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄

rheia27
28. sep 2014

@capslock uprimne....kopla by som ho do riti, jedna vec je laska a jedna vec je zabezpecenie rodiny a bez toho papiera vy rodinou nebudete, z pohladu prava...chcem tym povedat ze keby sa nieco stalo (pretoze ako sama vravis je to dlha doba) tak dieta by malo narok na socialne davky, sirotske ale ty vdovske nie..

takisto dieta by malo ine priezvisko ako ty, a co potom vysvetlis mu ze to preto lebo ocinko si nechcel vziat maminku?

postoj tvojho priatela je absolutne nezodpovedny

januli74
28. sep 2014

Ahoj capslock, mne by sa nepacilo, ze viac mu zalezi na tom, co chce on a nie ja. Aj ked je pravda, ze zaruku nikdy nemas, spravny muz by mal vediet urobit rozhodnutie. Prajem aby si videla dobre "videla", pekny dnik.

januli74
28. sep 2014

vychadza mi z toho, ze sa bojis, aby sa to tebe nestalo, ale ved ked mu veris tak proste veris, nie? Manzelstvo ziadnu slobodu neberie, rovnaka je sloboda pred a po manzelstve. @matulinuska

terezka1947
28. sep 2014

@borkavan aaach,jaj ☹
vies, nooo...povedzme,ze veriaci by mali manzelstvo brat inak,resp.pripravu na manzelstvo...no ale nie je to automaticky tak 😀
jednoducho-bud clovek tu instituciu berie INAK vazne a ma pre neho zmysel...alebo jednoducho nema...to nie je o prislusnosti k nicomu...a myslim,ze do tejto temy vobec nie je nutne zapajat nabozenstvo

aaale ta tvoja kamoska ma troska divne chapanie manzelstva-ona sa necha otlkat manzelom a ospravedlnuje to tym.ze ved musi trpiet,lebo co uz teraz,ked si to slubili v kostole...ale ved si neslubili bitku 😒 a ani neviem o ziadnej cirkvi,kt.by zenu nejako"nutila"byt v takom manzelstve a trpiet s detmi cely zivot-smutne 😒
alebo nedostatok informacii-tvoja kamoska by mala vziat zivot do vlastnych ruk... 😒

januli74
28. sep 2014

Uplne s tebou suhlasim, okrem toho preco by sa mala capslock vystavit neistote, ved zena je porodom vyrazne znevyhodnena, nema peniaze a je odkazana na prijem partnera.

Rovnako je to aj keby sa nieco s nim stalo, dieta je zabezpecene, ale co ty capslock? Ako zodpovednemu muzovi by mu na tom malo zalezat, co bude s tebou.

Podla mna su tam dve roviny, jedna citova, ze preco si ta nechce vziat a druha, ze cisi neuvedomuje akej neistote ta vystavuje.

terezka1947
28. sep 2014

@capslock a dalsie babulky....ja si myslim,ze kazda zena niekde vo vnutri citi-co ma urobit...jednoducho zenska intuicia fuknguje trosku aj v tejto oblasti 😉
a je len na nas,ci ju umlcime iba romantikou,iba strachom zo samoty,leeebo sotatne kamosky uz vydate su,leeebo uz maju deti...leeebo svorka chce aby sme sa vzali...atd...atd.... a myslim,ze aj ty niekde vo vnutri citis@capslock,co mas a chces urobit...rozvaz si to,porozpravaj s priatelom...lebo rozhovorom a snahou pocuvat a pochopit toho druheho clovek nemoze nic pokazit 🙂 kazda mame inu predsatvu vztahu,iny napozerany vzor vztahu...ine priority......drzim ti palce 😉

horana
28. sep 2014

@rheia27 sirotske by dieta/deti malo/i aj uz nezobrateho paru, aj ine davky, jediny rozdiel je vdovske
ostatne veci ako majetkove podiely, dedicstva sa daju poriesit u pravnika aj bez svatby dokonca vyhodnesjie pre zenu, to uz je na individualnej dohode
z pohladu statu a prava je svatobny rozdiel len o tom vdovskom, teda narok na davky od statu pre zenu keby sa muzovi nieco stalo (resp. aj naopak)
aj priezvisko je o dohode, vopred sa spise dohoda o priezvisku u nezobranych parov a tam sa len urci po kom ho deti budu mat, to je vsetko

btw: my sme zili nezobrati (ale u nas to bola obojstranna zhoda takze to je o inom, keby som ja chcela, neustupim a to iste radim aj zakladatelke, nech sa nenecha) 10r pred detmi a dalsich 10r odkedy bolo starsie z deti na svete a priezvisko mali po muzovi, nakolko mi je nejake uradne "popisne cislo" co je pre mna synonymum priezviska suma fuk a nema pre mna ziadny extra vyznam, muzove sa nam obom trochu viac pacilo - viac zvukomalebne, tak jedine preto...potom sme sa nakoniec vzali, ciste kvoli vdovskemu - v mojom chapeni doplnok k zivotnej poistke za 16E (najlacnejsi variant svatby)
priezvisko som si dalej nechala svoje, nechcelo sa mi menit doklady, deti vedia ze ho mam ine, asi ako cca 1/4 deti v ich triede a v najmensom to neriesia, ani nepovazuju za divne
A deti niekdy neriesili ci sme ci nie sme zobrati, ale absolutne, ked deti vidia ze to doma klape, tak v ich ponimani manzelstvo je, resp. je to tako ma byt a to je to o co ide

mima4
28. sep 2014

@borkavan
heh..pridem ta navstivit na tvoju planetu 😀
ja to vidim pomerne casto aj v reale, a aj tu na konovi.. kolko zien, ked sa tam fakt od srdca otvori, pise aj tu, ze ich celodenny kolobeh je len rodina, rodina, rodina... a niečo take ako relax, kamosky, starosltivost o svoje telo a dusu je pre nich doslova tabu... kym pan manzel sa venuje vsetkym konickom rovnako, ako za slobodna...
Zena ktora by tu napisala, ze dieta necha na vikend s otcom, lebo s kamoskou idu na welness pobyt, tu bude 90 % zien roznesena v zuboch 😉

guinevre
28. sep 2014

@mima4 Hej, strasna debata sa rozbehne o tom ci dieta moze raz za tyzden prespat u babke, ci je ok sestmesacne babo nechat na tyzden u babke a ist na dovolenku, tie co odpovedali kladne boli najhorsie matky, a uplne najagresivnejsia debata sa rozvyla o tom ci j eok hadzat kamienky na smykacku. 😀

mawka
28. sep 2014

@mima4 @borkavan ano, uz to tu bolo napisane, v okoli je tych zien kopec, to len sa tvaria, ze nie, ale su to nestastne zeny, lebo nerobia nic ine len obskakuju muza a na seba nemyslia. a tak ako mima spomenula, citaj modreho kona a prispevky typu Soom manzelka, som matka, oni ma potrebuju, dieta by som neodlozila ani na chvilu, ja nie som podstatna, dieta a manzel ma potrebuju celu, moja domacnost musi byt tip top alebo prispevky typu manzel ma konicky a ja som stale s dietatom, manzel s dietatom nikam nechodi, manzel mi nepomaha a nedavno aj take ako Nesudte ma, nemoralizujte, manzel ma bije, manzel nepracuje, ja sa snazim............ a je toho neskutocne vela. Slobodna zena - duchom slobodna si nikdy nenecha od muza skakat po hlave, nestane sa sluzkou ani otrokynou vlastneho muza a dietata. slobodna zenska si dokaze najst cas aj na seba a bez vycitiek aj ako vydata. je nas tu velmi velmi malo takych, ktore s tym problem nemaju a velmi velmi vela takych, ktore su nestastne....

kofoluska
28. sep 2014

@capslock Nemam cas citat vsetky prispevky, pytas sa, ci sme sa s takym niecim stretli. Moja o rok mladsia sesternica ma krasnu 4rocnu dcerku a nie su zosobaseni. Su spolu uz 15 rokov. Mamin bracho tak isto nexcel svadbu, ale dietatko maju. Poznam dokonca par, ktory sa zosobasil az doslova na stare kolena, par rokov pred dochodkom, deti uz odrastene a osamostatnene. Zobrali sa len kvoli papieru, ked sa niektoremu z nich nieco stane. 🙂