Dilema - splatiť hypo, kúpiť auto, či ísť na dovolenku

18. mar 2023

Dosť dlho som odkladala takú lepšiu rodinnú dovolenku, boli sme nútení splácať dve hypo naraz a ďalšie staré hriechy čo by bolo na samostatnú tému..
Keď konečne jedna hypo padla došli zdravotné problémy a dlhodobá PN, nečakaná strata práce. Ani po tom som nevládala pracovať na plný úväzok, samozrejme podľa posudkovej som tip-top. Vekom sa to celé iba zhoršuje. Všetky naše ,,dovolenky,, boli na štíl rodičovský dom kmotra na Gemeri s ich deťmi, pár dní v sesternicinom byte s jej psom v KE, chatka mužovho kamoška pri jazierku, s kmotrou u jej krstných na Orave, stará chata konateľa firmy kde pracujem. Vždy som bola rada keď som aspoň deťom našetrila na letné tábory. Pár dní na ,,samote u lesa ,, bez wifi a mobilu ešte nikomu neublížilo. Deti sú väčšie majú aj iné záujmy a túžby, moje výmysli ich nebavia.
Aj keď vo všedných dňoch ide každé iným smerom, po rodinnej dovolenke pri mori túži každý. Rok čo rok som odkladala čo som mohla, už vlani sa zdalo že by to mohlo vyjsť, ale choroba nám urobila škrt cez rozpočet. Dúfala som, že tento rok to dáme, mesiace dozadu som googlila ponuky cestoviek, až som skontštatovala, že tohtoročné ceny sú niekde inde. Máme 20 ročné auto, k tomu mužova choroba ktorá skôr či neskôr skončí slepotou, a to neni jediná dg.
A teraz k otázke ktorá mi víri hlavou. Moje euri by si našli aj tisíc miest, ale treba si stanoviť. privilégiá. Zaplatiť predčasne hypo? kúpiť druhé, novšie cca. desať ročne auto? pokračovať v rekonštrukcii domu? ísť iba na mimoriadne skromnú ,, dovolenku ,, nahovoriť deti na ďalšiu ,,zatuhnutú starú búdu,, alebo na takú lepšiu aspoň raz v živote ? museli by sme stiahnuť aj na rezervy a to by som nerada spravila. Našla som kopu argumentov pre aj proti. Viem že rozhodnutie je iba na mne. Dlhé váhanie málo aj v minulosti negatívne následky.

Boli ste v podobnej pozícii? Čo vám pomohlo rozhodnúť?

janka54321
18. mar 2023

ja by som isla na poriadnu dovolenku, pises, ze manzelove ochorenie skonci slepotou ...tak treba ist teraz a urobit si radost a dobre to padne tebe a celej rodine

janinah
18. mar 2023

Deti nebudú spomínať na starú chatu ani na psa v KE. Jedno more s rodičmi aspoň raz za život by som zariadila na tvojom mieste.A nemusíte ísť rovno do 5 hviezda hotela cez cestovku, dá sa to aj podstatne lacnejšie.

katica06
18. mar 2023

@janinah bez cestovky s dvadsať ročným autom? No neviem,. neviem. Naše má len 17, a veru by som nešla

andreakotesova
18. mar 2023

Momentálne sa neoplatí vyplatiť hypo, tak vyber z ďalších možností. Ja by som kúpila nové auto.

loginexistuje
18. mar 2023

a nedalo by sa kupit auto a ist na low cost dovolenku na sever talianska? prenajmes byt a navarite si plaz mas aj verejnu

janinah
18. mar 2023

@katica06 bez cestovky tak,že sám si kúpim letenku a nájdem úbytko cez airbnb.com napríklad...sú aj iné možnosti ako terigat sa autom do chorvatska

liljana
18. mar 2023

Po dlhom case sa ekonomika sprava opacne ako doteraz. Uroky idu hore, ceny nehnutelnosti klesaju, ide recesia. Lepsie je zbavit sa dlhov. Ale ak ste x rokov nikde neboli, chodte. Hypoteka pockala doteraz, nikam ti neujde. Na co budes v starobe spominat, ako ste iba splacali uvery a nikde neboli?

kristiii
18. mar 2023

Preberte to ako rodina. Píšeš, že deti sú už väčšie, stoja vôbec o to more? V poslednej dobe tu bolo viacero tém ohľadne možnej či nemoznej dovolenky pri mori, akoby len od toho závisela spokojnosť a šťastie slovenskej rodiny. Čo tak pozrieť niečo v Poľsku či Maďarsku?

mateson
18. mar 2023

@liljana od toho či si bola pri mori nezávisí to, na čo budeš v starobe soomienať🤦

autor
18. mar 2023

@loginexistuje
@janinah muž sa bojí šoférovať takú dialku ja nemôžem, preto som pozerala cestovky dokonca aj vlaky. Letecky pre piatich je suma ktorú na ktorú nemáme a je viac ako neslpatená časť hypotéky.

moonlight1210
18. mar 2023

Chcelo by to dovolenku, kym manzel moze, ale zaroven mat splatene, ked jeho prijem padne, plus bude asi starost aj s jeho depresiou najskor. Oslepnut je narocne (nie zeby ina strata zmyslu nebola), lebo sprostredkuva vacsinu z vnemov, ktorymi sa riadime.
Takze nebude lahke potom zit s dlhmi na krku a splacat ich, ked ta bude on velmi potrebovat.

Velmi tazke rozhodnutie.

Neviem, nakolko su deti velke, ale asi by som sa s nimi porozpravala o nasej situacii i dileme do buducna a navrhla, ze teraz dame prednost dlhom, a v buducnosti skusime vsetci spolu nasetrit na spolocnu dovolenku (ked uz budu aj oni zarabat).

Je smutne, ked si rodic musi vyberat, ci im dopraje zazitky, ale potencialne zanecha dlhy. Alebo ich zodpovedne zbavi svojich dlhov, ale spolu nezaziju nic vynimocne (co sa dovolenky tyka), kym su detmi.

janinah
18. mar 2023

@moonlight1210 mam kolegyňu 4 deti,cely život vrazali peniaze a čas do domu a pozemku,nešli ani len na kúpalisko .Tie deti sú už dospelé,na dovolenky chodia so svojimi partnermi,rodičom veru povedali,že si ako deti s nimi nezažili nič,len murovanie,pole,drinu.Kolegyni s mužom ostal domisko,záhrada a oni sami.Deti o spoločné dovolenky teraz záujem nemajú,rodičom semtam zaplatia pobyt niekde.Cas keď sú naše deti malými a chcu byt s nami už nikdy nevratis.

autor
18. mar 2023

@moonlight1210
@kristiii staršia 15 a dvojičky 14.
staršia si uvedomuje najviac našu finančnú situáciu, ale najviac by sa potešila letu. pýtala som sa detí,aj muža x krát. chcú to more, muž chce cestovku lebo to mu dodá akú takú istotu, staršia by letela už zajta ale vždy dodá že vie že na to nemáme. dvojičky sú introveri, málokedy niečo povedia, ale sú astmatici tak im by to najviac prospelo.

janinah
18. mar 2023

Syna v 16r.som už s nami na spoločnú dovolenku nedotiahla.

vlado818
18. mar 2023

Nech sa paci: let z Budapesti do Turrcka( Antalya)
Termin na jun ( napr 2.6 az 7.6) cena 1 osoba 60€.
Ubytovanie si uz zoberiete ake chcete podla financi.

tykat
18. mar 2023

Urcite by som v tomto pripade dovolenku pri mori skrtla. Ste v neistote, ak miniete peniaze v lete na more uz na vianoce si nikto z vas ani nespomenie ze ste tam boli. Hlavne ak budete riesit zas nejaky pruser typu PN, nedoplatky za energie, oprava auta atd.
Ak uz dovolenka tak nieco zaujimave na slovensku alebo v okoli + aquapark ak deti tuzia po vode. A neist do zatuchnutej chaty ale zaplatit si nieco lepsie aj so stravou. Chce to guglit a hladat. Aj tu je skupina tipy na vylety tak sa inspirovat.

dadis
18. mar 2023

@autorka ta hypoteka - aky mate zostatok, splatku, kedy vam konci fix? Podla toho, co pises, tak to uz mate skoro splatene. Urcite by som vymenila auto. 20r auto he uz stare. A novsim autom by som muza prehovorila na Chorvatsko ci Taliansko (ty tiez soferujes?) - do apartmanu.

moonlight1210
18. mar 2023

@janinah zas postavat velky dom tiez nema zmysel a cudujem sa ludom, co to robia “pre deti”.

Beztak v nom ostane raz byvat maximalne rodina jedneho z nich, ked uz tak (a problemy s vyplatenim surodencov). S rodicmi zit nebudu (vacsina nechce). Spolu ako surodenci s rodinami tiez nie (to tiez byva vzacne).
Navyse na stare kolena je to neunosna starost o udrzbu.

Takze narobit si takyto problem pokladam za nezmysel, ak ten dom nestavaju za hotove (ziadne hypo), nie svojpomocne (zabijaju tym cas, co mohol byt spolocny) a neostane im preto na ine veci (obetuju ich velkosti domu).

zmrzlinka2021
18. mar 2023

Ja odporucam ist na Balaton - je to v podstate to iste ako nejake chorvatske more, okrem toho mozete vziat aj bajky, je tam vela cyklotras, da sa tam aj kupat - piesok, cista voda, vela aktivit, zije to tam cele leto - chodi tam vela ludi z holandska, nemecka...
Jedina nevyhoda - na viacerych miestach dost plytka voda

Ak chcete mozno chorvatsko, tak zajednat si apartman - problem je, ze su uz teraz dost vybookovane.

Ono problem tejto doby je, ze si myslime ze je uplne bezne a samozrejme (a pravdaze to aj ocakavame), ze mame aj rodiny dom, aj novsie auta, aj dovolenky... lenze vacsina z nas musi vzdy niekde "utiahnut" a stanovit si priority.

autor
18. mar 2023

@vlado818 tento váš príspevok nechápem. Mužovi hockedy cez rok dovolevku nedajú dovolenku, majú v lete jednu celozávodnú a druhú na vianoce. známy čo boli v Turecku a chceli ušporiť na to doplatili

zmrzlinka2021
18. mar 2023

@janinah
@moonlight1210
Ohladom tych domov, tak vacsinou fungujú starsie generacie lebo oni zili v dobe (za sociku), kedy ludia bezne necestovali, nemali take moznosti a preto prirodzene "čupeli" v nejakej dedine a dreli - povazovali to za nieco prirodzene, nezamyslali sa nad inymi moznostami. A teraz neraz stari ludia su v obrovskych energeticky narocnych domoch a deti po svete

vlado818
18. mar 2023

To bol priklad ze sa da kupit lacna letenka 5x60€= 300€ za cestu. A hotel si dam taky aky mam buget (300-500-5000). Chodim na dovolenky 5x roka a nikdy som na nic nedoplatil. Ale to je velky problem ten termin.( Ten termin nechodime nikam) Ceny su v tom case najvyzsie. Praveze cestovna kancelaria je predrazena. A v pripadoch ze vasa financna situacia je taka aka je, je uplna blbost ist s cestovkou.

vlado818
18. mar 2023

Napriklad ja uz planujem dovolenky na rok 2024€. Ked je lacna letenka. Napr teraz bolo Jordansko za 9.9€ letenka 1 smer z viedne. Tak isto aj dubay za 50€.

rubik1234
18. mar 2023

Ak zostatok hypo je menej než dovolenka pre celú rodinu tak to mi by bolo jedno či splatím dnes naraz alebo postupne za ďalší rok. Vo vašej situácii podľa mňa tiež auto je niečo čo by ste mali čo najskôr poriešiť ale zas ak moc auto nevyužívate tak dovolenka. Len nieže zoberiete nejaké pôžičky na dovolenku

jesenzima
18. mar 2023

Kúpila by som nove auto i išla na skromnú dovolenku. Nerozumiem, prečo je dovolenka v zahraničí pre veľa ľudí nevyhnutnosť, berú to ako niečo, bez čoho sa nedá žiť a že je to niečo "viac" ...

katica06
18. mar 2023

@zmrzlinka2021 možno stojí za zváženie,boli sme vlani pri Balatone, už vtedy boli ceny šialené.

autor
18. mar 2023

@dadis nie nešoférujem, mávam často záchvaty

autor
18. mar 2023

@jesenzima nie je to nevyhnutnosť, ale raz život by to bodlo.

zmrzlinka2021
18. mar 2023

@katica06 no tie ceny isli zial vsade hore, aj v Madarsku - tam je brutalna inflacia, tiez sme to uz minule leto dost citili.

autor
18. mar 2023

@vlado818 @rubik1234 mám dieťa na vozíčku, tažko by nám bolo bez auta