icon

Dilema - splatiť hypo, kúpiť auto, či ísť na dovolenku

18. mar 2023

Dosť dlho som odkladala takú lepšiu rodinnú dovolenku, boli sme nútení splácať dve hypo naraz a ďalšie staré hriechy čo by bolo na samostatnú tému..
Keď konečne jedna hypo padla došli zdravotné problémy a dlhodobá PN, nečakaná strata práce. Ani po tom som nevládala pracovať na plný úväzok, samozrejme podľa posudkovej som tip-top. Vekom sa to celé iba zhoršuje. Všetky naše ,,dovolenky,, boli na štíl rodičovský dom kmotra na Gemeri s ich deťmi, pár dní v sesternicinom byte s jej psom v KE, chatka mužovho kamoška pri jazierku, s kmotrou u jej krstných na Orave, stará chata konateľa firmy kde pracujem. Vždy som bola rada keď som aspoň deťom našetrila na letné tábory. Pár dní na ,,samote u lesa ,, bez wifi a mobilu ešte nikomu neublížilo. Deti sú väčšie majú aj iné záujmy a túžby, moje výmysli ich nebavia.
Aj keď vo všedných dňoch ide každé iným smerom, po rodinnej dovolenke pri mori túži každý. Rok čo rok som odkladala čo som mohla, už vlani sa zdalo že by to mohlo vyjsť, ale choroba nám urobila škrt cez rozpočet. Dúfala som, že tento rok to dáme, mesiace dozadu som googlila ponuky cestoviek, až som skontštatovala, že tohtoročné ceny sú niekde inde. Máme 20 ročné auto, k tomu mužova choroba ktorá skôr či neskôr skončí slepotou, a to neni jediná dg.
A teraz k otázke ktorá mi víri hlavou. Moje euri by si našli aj tisíc miest, ale treba si stanoviť. privilégiá. Zaplatiť predčasne hypo? kúpiť druhé, novšie cca. desať ročne auto? pokračovať v rekonštrukcii domu? ísť iba na mimoriadne skromnú ,, dovolenku ,, nahovoriť deti na ďalšiu ,,zatuhnutú starú búdu,, alebo na takú lepšiu aspoň raz v živote ? museli by sme stiahnuť aj na rezervy a to by som nerada spravila. Našla som kopu argumentov pre aj proti. Viem že rozhodnutie je iba na mne. Dlhé váhanie málo aj v minulosti negatívne následky.

Boli ste v podobnej pozícii? Čo vám pomohlo rozhodnúť?

loginexistuje
18. mar 2023

@andrejka1974 len za 2000 si styria a z toho jddno dieta na voziku neuziju 😉

autor
18. mar 2023

@yoxinka muž nebol nikdy pri mori, straší ma historkami od kolegov čo šli na dovolenku na vlastnú päsť, že sa im pokazilo na dialnci auto, že druhý po 12 hodinej došiel na zaplatený apartmán a teké číslo domu ani neexistovalo, museli spať v aute a pod. Preto trvá na cestovke ako garancii, inokedy mi opakuje jeho starú frázu,, rob tak aby bolo dobre,,! Nebol vedení k sporeniu.
Moja svokra nikdy nevedela šetriť, nikdy svoje deti nebrala ani na plaváreň v meste, to hypobolo na ich dom, svokrovci údajne nevedeli splácať, mužovi ako ručiteľovi stiahli peniaze z účtu. Keď muž splatí všetko okolo domu, energie, auta, detí, stravy, veľa mu nezostane. Keď bol mladší a zdravie mu dovolilo mával aj brigády, ale už 4 roky nechodí.
Nepije, nefajčí ani jeden z nás, každý jeden výdavok si rozmyslým sto krát...

tykat
18. mar 2023

@autorka Este mi napadlo, mozno pre teba by to nebolo prijatelne ale skusit poprosit cez napr. ludia ludom. Napisat pribeh, fakty tak ako to je, ako ste na tom, zdravotne, ake su okolnosti, ze mate nieco usporene ale potrebovali by ste este nieco naviac aby ste mohli ist ako rodina raz na slusnu dovolenku ktora by pomohla aj dvojickam astmatikom. Ze nechces ziadny luxus len splnit sebe a detom sen ist k moru.
Bude vela hejtov ale mozno sa najdu ludia ktorych to oslovi a poslu nejake peniaze. Niekto 10€, niekto 100€... nieco naviac sa nazbiera.
Co ty na to?

alex49
18. mar 2023

Ja by som teraz nešla na dovolenku pri mori, first minute si premeškala, pre 5 člennú rodinu z vozíčkarom do 2000€ ťažko nájdeš dovolenku. My chodíme cez cestovky, nechce sa nám vybavovať ubytko a všetko okolo toho. Taliansko bibione, caorle, autobusom by sa do 2000€ teoreticky dalo, ale zohnať cez cestovku ubytko bude náročné, ak nie nemožné. Skús obehať cestovky čo by v určenom dátume a sume vedeli pre vás ponúknuť.

zalka
18. mar 2023

autorka skús pozrieť túto stránku https://www.lomnica-tour.sk/katalog-leto-2023/
ubytovanie 4+ prístelka 1115e ak dobre rátam, + 570 doprava autobusom pre 5 osôb ( aby muž nemusel šoférovať ) + 595e polpenzia ak by ste chceli a nechceli variť sami dokopy to výjde 2280e ..
ako ubytovanie som pozerala len tak bajočkom, ty vieš kedy máte termín mužovej dovolenky, ty vieš aké izby by si chcela, či niečo menšie s 1-2 prístelkami alebo postele pre všetkých.
Cez túto cestovku moja mama bola 1x v chorvátsku, 2x v taliansku ( toto už nepredávajú) pred covidom. A bola spokojná, z večere si nechávali polievky na další den na obed. A v podstate nič si nedokupovali ( dôchodcovia).

jamimo
18. mar 2023

@andrejka1974 my chodíme na vlastnú päsť, sme dvaja, flexibilný, časovo, vieme cestovať lacno... poprosila by som takú zázračnú cestovku pridať do vlákna 5 osôb, letecky Dominikánska republika za 2000 €. My sme sa dostali najlacnejšie možné Kuba all inc. 14 nocí, Londýn - Havana, Varadero bez iných doplatkov 890 libier/osoba, inokedy Londýn-Cayo Coco 980 libier osoba.

alenka58
18. mar 2023

vzhľadom na Vašu situáciu a jazykové znalosti by som skôr išla autobusom ak je to možné nakoľko máte dieťa na vozíku, nevie či by vydržalo ale videla som takto deti aj v Chorvátsku aj Taliansku a skúsila by som Taliansko Bibione alebo v okolí, nie je to až taká dlhá cesta a tým že ste neboli pri mori tak by sa Vám tam mohlo páčiť, skúste osloviť aj cestovku s tým že máte obmedzené finančné možnosti a možno sa Vám podarí niečo

yoxinka
18. mar 2023

@jamimo
Presne. Napísať žene, ktorá má 2000€ na dovču, dcéru na vozíku, chorého muža a ďalšia dve deti nech si idú poriadne užiť dovolenku a ako príklad dať v Dominikánskej plávanie s delfínmi, to mi príde fest mimo realitu 🤦‍♀️.

dadis
18. mar 2023

@autorka do talianska/chrovatska sa da ist cez cestovku aj autobusom - potelefonuj si cestovky, mne to pride pri zdravotnom stave muza naj riesenie - a urcite si to uzijete ❤️, mozno vam daju na ztp aj zlavu.

alenka58
18. mar 2023

napr. Turancar , neviem koľko majú deti rokov, ale majú do 12 rokov zdarma prípadne 50 percent zľavu a určite aj iné cestovky len treba pohľadať

dadis
18. mar 2023

@autorka a ten napad s vyzvou - ludia ludom - skus nad tym porozmyslat, urcite by vam par ludi rado prispelo a vasim detom dopriali pekny zazitok

sisa_s
18. mar 2023

@alenka58 preco neprecitas celu temu, ale radis? Nie, nemaju deti do 12r...

kris_tin257
18. mar 2023

Hypo sa neoplatí skôr vyplácať, investovať do auta je najhoršia investícia čo môže byť, za mňa vyhráva dovolenka 👍

yoxinka
18. mar 2023

@alenka58
Treba aj čítať, čo autor témy píše. Nie, nemajú deti do 12 rokov a jedno dieťa je dokonca na vozíku. Ten nápad s Ľudia ľuďom sa pozdáva aj mne.

panelacikova
18. mar 2023

nečítam diskusiu, len som prebehla prvú stranu.
v prvom rade: stanovuješ si priority, nie privilégiá. ale o to nejde.
netuším, či si niekde v diskusii spomenula, koľko máš ušetrené. ale ak beriem do úvahy fakty: choroba, mužova diagnóza, ktorá skončí slepotou ako píšeš, hypotéka.... tak by si musela mať uliatych aspoň 10.000, aby ste si dopriali naozaj dobrú dovolenku letecky a mali ešte aj železnú rezervu na udalosti, ktoré nastanú potom.
čo sa týka detí, bez mora to predýchajú, neboj sa. keď dospejú a sami si zarobia, tak potom si more môžu užívať rok čo rok. ja som bola po prvýkrát pri mori ako 28-ročná, samostatne žijúca a zarábajúca. nikdy som to mame nevytkla, jednoducho nebolo peňazí, bohužiaľ.
veľmi by som zvažovala, ak máš našetrené len tak tak, pretože doba je veľmi zlá a nikdy nevieš, čo ťa čaká zajtra.
hoci je mi jasné, že poriadna dovolenka by vám určite prospela, ale na dovolenku je treba ísť s pokojom a rozumom. nie v strese, z čoho splatím účty? kde budeme bývať, keď nezvládneme hypotéku? dovolenka má byť dovolenka, nie príprava na psychiatriu. držím palce, aby si si po lete povedala: rozhodla som sa správne.

ysseba
18. mar 2023

Hypotéka sa teraz neoplatí vyplatiť, ako ti tu píšu. Dovolenka? Ja som realista, ja by som to brala tak, že keď muž bude slepí, bude to výpadok jedného príjmu, invalidný dôchodok to asi nenahradí (ale teda neviem ako to je, nemám skúsenosť aké sú invalidné dôchodky). Preto asi prídu horšie časy, ja by som chcela mať rezervu čo najvyššiu. Ako píšem - ja som realista v týchto veciach. Ale skús sa porozprávať s mužom - čo si on o tom myslí? Ak on túži aspoň raz v živote vidieť more a bude ho "mať pred očami" aj keď oslepne, tak nie je o čom - išlo by sa k moru 🙂 Keby som ja vedela, že ja oslepnem, tak JA by som kašľala more, mne by pomáhal pocit, že mám peniaze, ktoré rodine pomôžu v ťažších časoch. Porozprávajte sa s mužom ako to cíti on 🙂
Inak vidím, že máš ťažký život, ešte aj dieťa na vozíku ☹ Je mi to veľmi ľúto a držím palce nech je všetko čo najviac a čo najdlhšie v poriadku

makakova
18. mar 2023

Omg ,muz je chorý,slepne,ty mavas nejaké záchvaty , dieťa na vozíčku... To fakt riešiš dovolenku? Zamerala by som sa na veci ktoré su naozaj dôležité a treba ich ..( auto,hypo) .. ked sa to vyrieši, potom by som riešila dovolenky

jamimo
18. mar 2023

@yoxinka možno nečítala celé vlákno... nám sa tu ľahko rozdávajú rady, autorka tiež popísala okolnosti postupne. Ja v ich prípade jedine autobusom, cez spolok, OZ, kresťanské združenie, pacientská skupina. Chápem, že autorku to trápi, veľmi by chcela, treba si však zreálniť skutočnú situáciu doma (zdravie, financie, budúce náklady, istoty...)

panelacikova
18. mar 2023

už som zahliadla aj vek detí. a kdesi som zahliadla, že máš odložených 1500, ak som to správne pochopila... nuž, tak toto by bolo jedine na apartmán v chorvátsku, kde by ste finančne vyšli len tak tak (treba rátať aj pohonné hmoty, diaľničné poplatky...), plus do toho staré auto, ktoré fakt môže vypovedať službu, čiže poriadne cestovné poistenie, treba počítať s tým, že ty budeš denne v kuchyni, lebo treba variť, pretože z tej sumy neexistuje, že sa každý deň všetci naobedujete alebo navečeriate.... no tak asi by som nešla.

panelacikova
18. mar 2023

@jamimo také niečo existuje? a to môžu využiť aj neveriaci?

jamimo
18. mar 2023

@panelacikova ešte môžu ísť len v top sezóne, neviem či by zvládli stáť v kolóne niekoľko hodín, horúčava, klimatizácia, únava.

panelacikova
18. mar 2023

@jamimo to malo byť mne? lebo ja som sa pýtala na niečo iné. v živote som totiž o takom spolku nepočula. tak ma to vážne zaujalo

jamimo
18. mar 2023

@panelacikova normálne, kresťanské spolky, napr. saleziáni chodia. Ja som len krstená, nezdružujem sa ani nechodím do kostola, ale kamarátka tak normálne chodí. Proste majú komunitné centrum, dohodnú sa a hajde ide sa autobusom. Môžu sa napr. dohodnúť z 2, 3 miest aby sa naplnil autobus. Niečo na spôsob ako klub dôchodcov, liga reumatikov a podobne. Samozrejme, že ale záleží od zdatnosti organizátora

zalka
18. mar 2023

@jamimo hej ale tieto pobyty sú zvyčajne v predsezone, alebo v posezone. Nikdy nie v top sezone.

jamimo
18. mar 2023

@zalka ako som písala, záleží od organizácie, ale je to možné

panelacikova
18. mar 2023

@jamimo no tak to je šikovné. možno by teda autorka mohla skúsiť takúto alternatívu, keďže majú v rodine rôzne diagnózy, iste im ľudia radi pomôžu, keď sa k nim pridajú.

eva8
18. mar 2023

@andreakotesova prečo sa momentálne neoplatí vyplatiť hypo?

guiseppinka
18. mar 2023

Zhrniem to: muz ma diagnozu, kde straca postupne zrak... Soferovat teda moc nechce a nemoze. Do dochodku este normalneho je daleko, invalidny bude smiesny... Setrit nebol uceny, cize kasu drzis ty. Bol rucitelom rodicom, splacate ich hypo... Deti mate astmikov, jedno na voziku, ty soferovat nemozes. Mate rozpocet 2000e v top sezone cez leto.
Som za dovolenku za kazdu cenu, ale teraz by som asi nesla... Ale co by som robila? Neviem.. hypo by som vyplatila iba vtedy, ak zostatkova suma bx bola do tych 2000e... Inak sa absolutne stotoznujem s
Auto tym padom pada, letecka dovca
@panelacikova verim, ze sa rozhodnes spravne. Drzim palce😉

tykat
18. mar 2023

@panelacikova
odpoviem co o tom viem ja, dcera ma veriacu kamaratku. Krestanske spolocenstva organizuju zajazdy (aj k moru, ako bezna dovolenka). Vyuzivaju pritom prenajom nehnutelnosti patriacich cirkvi (za lacnejsie). Je to take "lowcost". More je dalej od ubytovania, ziadny AI ale polpenzia. Varia a upratuju tam dobrovolnici zo spolocenstva (neplatia si ubytovanie a stravu). Dovolenka je tak ovela lacnejsia. Ide sa bud autobusom alebo autami, kto ako moze. Beru sa aj clenovia medzi sebou ak maju volne miesto v aute. Minule prazdniny bola ta kamaratka v Chorvatsku ako pomocny personal (pomoc v kuchyni a v pracovni, plus animatorka pre deti) nie fulltime ale podla rozpisu cize ma aj cas byt pri mori, uzit si).