icon

Dilema - splatiť hypo, kúpiť auto, či ísť na dovolenku

18. mar 2023

Dosť dlho som odkladala takú lepšiu rodinnú dovolenku, boli sme nútení splácať dve hypo naraz a ďalšie staré hriechy čo by bolo na samostatnú tému..
Keď konečne jedna hypo padla došli zdravotné problémy a dlhodobá PN, nečakaná strata práce. Ani po tom som nevládala pracovať na plný úväzok, samozrejme podľa posudkovej som tip-top. Vekom sa to celé iba zhoršuje. Všetky naše ,,dovolenky,, boli na štíl rodičovský dom kmotra na Gemeri s ich deťmi, pár dní v sesternicinom byte s jej psom v KE, chatka mužovho kamoška pri jazierku, s kmotrou u jej krstných na Orave, stará chata konateľa firmy kde pracujem. Vždy som bola rada keď som aspoň deťom našetrila na letné tábory. Pár dní na ,,samote u lesa ,, bez wifi a mobilu ešte nikomu neublížilo. Deti sú väčšie majú aj iné záujmy a túžby, moje výmysli ich nebavia.
Aj keď vo všedných dňoch ide každé iným smerom, po rodinnej dovolenke pri mori túži každý. Rok čo rok som odkladala čo som mohla, už vlani sa zdalo že by to mohlo vyjsť, ale choroba nám urobila škrt cez rozpočet. Dúfala som, že tento rok to dáme, mesiace dozadu som googlila ponuky cestoviek, až som skontštatovala, že tohtoročné ceny sú niekde inde. Máme 20 ročné auto, k tomu mužova choroba ktorá skôr či neskôr skončí slepotou, a to neni jediná dg.
A teraz k otázke ktorá mi víri hlavou. Moje euri by si našli aj tisíc miest, ale treba si stanoviť. privilégiá. Zaplatiť predčasne hypo? kúpiť druhé, novšie cca. desať ročne auto? pokračovať v rekonštrukcii domu? ísť iba na mimoriadne skromnú ,, dovolenku ,, nahovoriť deti na ďalšiu ,,zatuhnutú starú búdu,, alebo na takú lepšiu aspoň raz v živote ? museli by sme stiahnuť aj na rezervy a to by som nerada spravila. Našla som kopu argumentov pre aj proti. Viem že rozhodnutie je iba na mne. Dlhé váhanie málo aj v minulosti negatívne následky.

Boli ste v podobnej pozícii? Čo vám pomohlo rozhodnúť?

dadis
19. mar 2023

@stormie Ale ona pise, ze ma viac usetrenych penazi - na svokrin pohreb, tabory a pod. Nie su to vsetky preniaze, co maju. Ale suhlasim, je dobre mat rezervu.Najhorsie rozhodnutie je splatit hypoteku. Zbytocne, vyzera, ze tam nemaju vysoky zostatok. Ja by som dala 1000 na zazitok s rodinou (pozistovala moznosti lacnej dovolenky - baby tu dali dost rad) a zvysok si setrila na nove auto (ratala s predajom stareho, prispevkom od statu cca polovicou).@autorka manzel je jedinacik? To co su za rodina, ze ste museli jeho babke platit pohreb? Ako ziju? Oni si na pohreb nesetria? Kazdy starky, co som poznala, tak setrili si na pohreb, nechceli nikomu starosti robit.

dadis
19. mar 2023

@cecilia29 Nevieme o tej hypoteke nic. Netreba sa vsak rozhodovat na zaklade dojmov. Ak je inflacia 20%, tak uver s 3% su lacne peniaze.

kaitlin3
19. mar 2023

@floki1994 už to tu autorka písala, keď som jej presne toto navrhla že ona by “nedokázala takto vybabrať s deťmi”. A že ich nemá kto prizriet, 14-15 ročných.

Proste autorka bude len rozmýšľať a špekulovať a na každý návrh vravieť že toto nie, to sa nedá až nepôjdu na dovolenku nikdy nikam nikto.

eva8
19. mar 2023

@dadis to znamená, že je výhodnejšie splatiť predčasne hypotéku? Pýtam sa stále dookola, lebo tomu nerozumiem

dadis
19. mar 2023

@eva8 Nie, neoplati sa

eva8
19. mar 2023

@dadis vďaka za trpezlivosť 🌹

katica06
19. mar 2023

@yoxinka aj ja chápem,
@kaitlin3
Kamoška s mužom si adoptovali dieťa na vozíčku. Na zdravé, maličké, biela dieťa s veľmi dlho čaká.
Starostlivosť o neho je zložitá, mali už prispôsobený byť na tento účel. Nemyslím si že by to hocikto zvládol. Môže mať ďalšie diagnózy. Troch puberťákov naraz. Mám doma štrnásť ročnú, hanbí sa vyzliecť predo mnou, pred babkou, pred otcom už dupľom. Škriepky puberťákov mám doma denne. Ako by sa autorkyna dcéra cítila takto ,,odstrčená,, odkazaná na cudzieho človeka, aj keď sú v príbuzenskom vzťahu.

sono2
19. mar 2023

Ja sa nebudem konkrétne vyjadrovať, lebo by som bola nepríjemná. Myslím, že časom budete potrebovať peniaze ako soľ, aspoň tak to cítim z príspevku. Na dovolenku sa nejde, keď to zrujnuje rozpočet. Takisto kúpa 10 ročného auta je hlúposť, uvažovala by som ináč. Mňa by dovolenka nebavila, keď viem, že som mohla použiť peniaze ináč. Manžel bude časom na invalidnom?
Nemáte dokončený dom či prerábate. Ufff

stormie
19. mar 2023

@dadis tak to som asi prehliadla ale otazka je kolko teda ma tu rezervu? Ak 20 tisic a neviem co s dalsimi 3tis tak s kludom nech ide na dovolenku …

yoxinka
19. mar 2023

@katica06
Ja rozumiem tej situácii, preto som hneď v tom príspevku písala, že je to také dosť blbé riešenie, nechať dcéru na vozíku doma v opatere iného človeka a ešte som niekde písala, že to nemusí byť skrz jej handicap možné. Avšak, ja mám z autorky pocit, že ona ťahá celú tú rodinu sama. Ona je mozog a zabezpačovateľ úplne všetkého. Muž mi z jej príspevkov príde úplne nemohúci a neschopný v zmysle, že rozhodne sa nedá vnímať ako hlava rodiny. Jej deti mi prídu už dosť veľké na to, aby sa pričinili k fungovaniu aj samé. Poznám 19 ročnú slečnu, ktorá je z ozaj jednoduchých pomerov. Jej mama je robotníčka, otca namajú, má ešte brata. Kočka odkedy mohla, chodila na brigády a zároveň sa veľmi slušne učila. Rada tancovala, našla si brigádu, kde učila deti tancovať. Chcela drahší telefón, išla brigádovať do obchodu, aby si naňho zarobila. Pracovala veľa v dobrovoľníckych organizáciach, kde stretávala ľudí, zisťovala ako veci fungujú. Chcela ísť do sveta, učila sa sakra dobre a učila sa angličtinu hlavne. Slečna skončila ako premiantka ročníka, dostala štipko, dned študuje v zahraničí. Veľmi túžila ísť k moru. Popri vysokej škole pracuje s už si našetrila aj na more a bola za vlastné letecky v Portugalsku. Prvýkrát letela. Keď som sa s ňou rozprávala, čo ju ženie, povedala, že videla, že mama jej nemôže dať veľa, ale videla, že mama robí, čo vie. No kočka chcela od života viac a tak na sebe pracovala a stále pracuje a práca prináša výsledky. Tuto autorka keď hovorí o svojich deťoch, mám pocit, že sa bavíme o školákoch na prvom stupni.

maciatkolulu
19. mar 2023

@janinah ako my sme boli vselikde s mojimi veľkými aj luxus, exotika, aj chata na Balatone, kde spali na záhrade v stane, hádaj, na čo najviac spomínaju...ked prišiel lejak a išli do aut späť, či v na 5 hviezdičkový komplex v eilate? Spomínajú na Petru v Jordánsku, alebo na langoše s kukuricou, čo predávala stará maďarka opäť na Balatone? Alebo naše prázdniny v kaštiel v hudmericiach pri ba, s klasickou dedinkou kuchyňou a malým bazénom vedľa?
Keď sa stretne dobra spoločnosť, chata, vatra, keď sa tam ľudia cítia dobre, tak je to fuk. Záleží od človek a jeho nastavenia. Ja by som napríklad platila hypo, muž ide do invalidity a je "skvelé" spomínať na jednu skromnú dovolenku par dňovú pri mori, kde musíš rátať drobné a potom nemať na živobytie.

yoxinka
19. mar 2023

@maciatkolulu
Presne!!! Moje deti chodia s manželom pravidelne v lete stanovať a kamošmi. Je to celé také low cost, stany, les, sprcha 2x do týždňa v kempe, oblečko špinavé. My ich vláčime po dovolenkách, aj v rezortoch sme boli, chodíme kade tade vžd keď sa dá. Vieš na čo spomínajú decká najviac? Na stanovačku. Vieš prečo? Lebo sú tam s kamošmi. Ľudia, partia, atmoška je viac ako more, luxus, rezort, neviem čo.

floki1994
19. mar 2023

@kaitlin3 som asi prehliadla...tak ked nechce hladat riesenia tak skoda nieco radit 🙂

zuzana76
19. mar 2023

dalsia vec, naco setri 14 rocnym chlapcom na letny tabor? take velke deti uz mozu byt cez prazdniny same a nech sa zrieknu tabora v prospech dovolenky a peniaze na tento ucel moze pouzit na spolocnu dovolenku

zuzana76
19. mar 2023

a stanovacka ale nie je pre dceru na voziku, oni chu byt aspon raz v zivote sami spolocne na dovolenke, kym muz strati zrak a deti vyrastu

0kristina0
19. mar 2023

@dadis ako pozeram tak ty tu finanacnu gramotnost urcite "ovladas"

dadis
19. mar 2023

@0kristina0 No, pouc ma, v com ju neovladam. Dakujem

yoxinka
19. mar 2023

@zuzana76
Tá stanovačka bol príklad, pre milosť! Príklad, že dôležitejšie je s kým si, nie kde si.

maciatkolulu
19. mar 2023

@zuzana76 prečo by nemohlo dieťa na vozíku zažiť aj stanovačku? Alebo byť niekde na chate, ved to nemusí byť vysokohorský terén, napríklad na tom Balatone by to išlo úplne super.

0kristina0
19. mar 2023

@dadis nebudem s tebou stracat cas

autor
19. mar 2023

@zuzana76 ďakujem, presne si opísala moj sem. Chlapci chodia iba do škloského táboru, vlani stál 170 eur pre dvoch, odkladám po 20 euro ked sa dá, nie vždy sa dá. Dcérka má tábor cez nadáciu tam sa platí iba doprava.
@dadis muž je jedináčik, svokra mala dvoch mladších súrodencov. Jej sestra s mužom boli alkoholici, zomreli dávnejšie, svokrin brat žije údajne v zahraničí vyše dvadsať rokov o ňom nikto nevie. Mužova babka mala národ na mozgu, tvedy sa povahovo úplne zmenila, znechala dlhy,cez desaťtisíc.
@sono2 dom sme začali prerábať svojpomocne , chýba zatepliť dve steny a spraviť príjazdovú cestu. Pre teba je 10 ročné auto hlúposť pre nás luxus. Pré auto čo sme si kupovali bola 15 ročná Felicia , ktorú sme mali šesť rokov, po nej sme kupovali Golfa ťiež staršieho ako 10r a máme ho do dnes

yoxinka
19. mar 2023

@0kristina0
Abslútne nechápem o čo ti ide. @dadis má úplne perfektné príspevky k tým financiám a ako tak čítam, rozumie im oveľa lepšie ako väčšina Slovákov.

0kristina0
19. mar 2023

@yoxinka mne o co ide? Ona na mna reagovala ze som financne negramotna, zato, ze ja by som radsej zbavila dlhov ako ist sa zabavat na dovolenku.

sasa1310
19. mar 2023

ty si nejaká divná, furt sa sťažuješ na auto, že 10 ročné je pre vás luxus, ale aby si si išla pýtať od UPSVaR auto pre dcéru alebo pre manžela, tak to si tu nevšímaš. Celé mi to tu príde, ako keby si čakala, že ti niekto prispeje. Zvláštna téma a ešte zvláštnejšie tvoje odpovede, ktoré nedávajú zmysel

yoxinka
19. mar 2023

@0kristina0
Dve otázky. 1.Tento príspevok od @dadis si zaregistrovala? 2. Rozumieš, čo sa v tom príspevku snaží povedať?

autor
19. mar 2023

@sasa1310 ked sme naposledy s mužom zisťovali podmienky , parametre auta, tak nám to finančne nevychadzalo. Nežiadam o nič, nežobrem. ďakujem za každý konštruktívny príspevok.
Už ľutujem že som túto tému založila, keby sa dalo tak ho vymažem

sono2
19. mar 2023

Proste by som v tvojom prípade riešila úplne niečo iné ako dovolenku.

heleninamama
19. mar 2023

V tejto situácii, že ste všetci chorí telesne a aj duševne pôsobíte nie príliš životaschopne, by som riešila ako prvé auto. Poziadať o príspevok na dcéru plus dať doplatok a kúpiť niečo, čo vydrží pár rokov.
Dovolenka nie je povinnosť a vo vašej situácii je to proste luxus, na ktorý nemáte. Treba sa držať faktov, nie emócií a snov.

leniel
19. mar 2023

nenechaj sa znechutit. ja vam velmi fandim, aby ta dovca vysla. zivot je kratky, nikdy nevies, co ta postretne, a preto si ho treba aj trosku uzit! tiez mame sialenu pozicku (a to cez 200 000), ja som na MD uz 4 roky, manzel je obycajny ucitel... tiez mame rozburany dom v rekonstrukcii a zdroje dosli, nerobi sa nic. ale na tu dovolenku ideme... ! lebo si ju zasluzime, my, aj deti, aj zdravotne pomoze na ekzem a dychacie cesty...

zuzana76
19. mar 2023

@maciatkolulu
@yoxinka ale jasne, ze moze, ist na nejaku chatu, ale podla mna clovek na voziku potrebuje iny hygienicky standard ako clovek mobilny, spat v spacaku, no neviem, viem si predstavit nejaku chatu, ale to autorka pisala, ze toto uz maju za sebou a viac krat boli takto low cost niekde a chce teraz zait nejaku peknu spolocnu dovolenku pri mori. Nie autom, lebo muz to uz asi nezvladne a ona tiez nie.