Dnešní muži - najprv dieťa potom svadba?
Baby, čo je to za generácia mužov, ktorá skôr navrhne bábätko ako svadbu? Dieťatko mi príde ako omnoho väčší záväzok a predsa mi ho už 3 partneri navrhli, zatiaľ, čo svadbu ani jeden. Posledný mi vyhadzoval na oči vraj si dávam podmienky, keď chcem svadbu a až potom dieťa. To je dnes vážne pre mužov taký problém?
@southbay dikcia zakone je vyzivne pre rozvedeneho manzela (ako muza tak aj zenu), nie len pre manzelku, plati to aj naopak. Poznam x rodin kde zaraba viac zena - alebo aspon rovnako. Ani o to by tak neslo, ako o to, ze manzelka straca tiez - hoci chlapi zjavne prinos do rodiny meraju len oeniazmi... ale vynosit a porodit dieta je taka “strata” a “ujma” na zdravi zeny (lebo je to ujma akokolvek je to moralne krasne, telo vela odovzda dietatu, zenam vypadavaju aj zuby, predstav si, kvoli strate vapnika, ktory siel dietatu, pri kazdom porode aa hovori ze jednou nohou si v hrobe, ale to tiez co je pre chlapa conto nezazil), ze do konca zivota ma nasledky. Samotna vychova domacnost je zas prevazne obvykle na matke-zene - kym muz obvykle kuka telku ... len za to mama nedostava plat. Vobec tvoje ponatie je take...chlapske, ale co cakat, ani ti to nezazlievam.. s tym saa musia zeny len naucit zit.
A co sa majetku ako takeho tyka, keby teda islo o manzelstvo bez deti, tiez poznam x pripadov ked chlap prisiel byvat k zene do jej nehnutelnosti . Po rozvodoe este mu ona musi hladat nahradne byvanie (zakon to vyslovne neustanovuje, ale su nejake judikaty na tuto temu).
Takze tak. Mozu byt pripady ako pises, ale su to konkretne pripady, vobec by som nezovseobecnovala. Naopak.
Ja by som chcela niekedy zažiť tie časy, ktore boli kedysi. Ked muz bol muzom. A nemusela sa zena doprosovať o dieta, o svadbu a podobne. A hrať to na emancipáciu, ze v podstate ona je ta, co nechce. Lebo nepoznám zenu, v ktorej by nebol kusticek mozno princeznej. Len ti dnešní chlapi nam zozensteli a ja sa hrozím, koho mi za par rokov doniesie dcéra predstavit...
A bohuzial, ten “papier” je dôležitý. Nedavno bol medializovaný pripad, kde druh a družka zili spolu 20 rokov a on náhle zomrel. Mal životnú poistku, ktorú dostal pokrvný príbuzný, cize brat toho pana, ktorý dlhodobo žil kdesi v Čechách a dotyčného nevidel roky. Deti nemali. A družka ho nemala ani za co pochovať. Lebo oni sa sice cítili ako manželia ale nemysleli na to, ze ona je pre stat cudzí clovek, čo sa práv týka.
Ked muz chce tak sa ožení aj o dvoch svedkoch. Pre mna ako pre zenu by to bolo ponižujúce doprosovať sa o svadbu.
@amy456 no u nas to bolo takto.po 8 rokoch chodenia sme zacali stavat dom,lebo moj muz povedal : ze on nebude travit svadobnu noc v detskej izbe!!!☺ked sme sa sa nastahovali do domu (20.12.),tak dned na stedry den ma poziadal o ruku.a potom sme sa dohodli,ze svadba bude hned v juni,lebo s@e ju chceli v lete ale cakat dalsi rok,tak to uz nie.a potom asi 8 mesiacoch som otehotnela.inak vela ludi sa pytalo ze naco robime taku velku svadbu,po 10rocnom vzťahu,a esste k tomu ked uz máme dom,ale my sme chceli.spolocny majetok pred svadbou mi nevadil,vratane uveru,atd. ale tehotna alebo s detmi by som sa uz vydavat nechcela. . .
@ivkasolteska idealne nacasovanie, takto by sa mi to tiez pacilo len uz nemam 10 rokov casu😂
@jajka257 ja by som to úplne neskatulkovala. Všetko závisí od konkrétneho človeka. Ja aj partner sme z rodín, kde sú naši rodičia zosobášení,obaja máme súrodencov a aj napriek tomu sme sa zatiaľ nevzali,máme dieta a pravdepodobne bude len jedno. Celkovo je zaužívané, že svadba je automatika,aj v prípade,že sa prihodí dieta-rychlo svadba kým sa narodí. My sme sa poznali veľmi dlho kým sme sa zasnubili,kým sme sa rozhodli pre rodinu a dovolím si tvrdiť, že partnera poznám lepšie ako mnohé ženy svojich manželov. Druhí nech žijú ako chcú, ja nevidím dôvod niekoho súdiť na základe toho,či je alebo nie je zosobášený. Ani jedno ani druhé ti šťastie nezaručí. To spočíva v niečom inom ako je prsteň a spoločné priezvisko,aj keď ako symbol je to pekné
@iv007 my sme spolu od 17-tich tak sme stihli🙂
Baby načo sa hádať. Každá mame na to iný názor nemôžme byť všetky rovnaké. Ú nás to bolo tak, že ani jeden netúžil po obrovskej maskarade. A dat veľa peňazí za jeden deň. Ale chceli sme sobáš tak sme spravili malinký o 20ludoch
Aj muž to bral tak, že dovtedy boli priateľky ale chce mať manželku a svojej manželke spraviť deti. Tak isto sa volať všetci rovnako. A aj nás zabezpečiť keby sa jemu niečo náhodou stalo vie, že v prvom rade všetko dostaneme ja s deťmi. Nikto to nemôže spochybniť, ale v našom právnom systéme je družka cudzi človek. Skratka mysleli sme nato, že budeme spolu do smrti a nie nad rozvodom. Mali sme pocit, že tie deti si budú také istejšie tou rodinou keď sme zosobaseny. Pre mňa bolo tiež dôležité, že keby sa mu niečo stalo môžem sa ja opýtať na jeho zdravotný stav, vybavovať za neho veci a aj naopak. Nemusím nikde chodiť dobrý deň ja som ta a ta idem kvôli môjmu dieťaťu tomu a tomu. Cítila by som sa tak mimo, že síce som matka ale nepriradia ma k nemu automaticky. Každý vie keď poviem priezvisko, ktoré dieťa je moje. A aj pre muža to je iné povedať toto je moja manželka.skratka sme rodina Ch.... Ale toto sme my dvaja a cítili sme to rovnako. Keby bol muž zásadne proti, ja by som sa nedoprosovala svadby. Poviem to ako to je rozišli by sme sa. Ja to inak vnímam takto. Ale nepresviedcam nikoho o tom a zase tie co nie sú vydate berte to tak, že pre tie druh to znamená viac ten sobáš ako pre vás. Nie je to na výsmech.
@evittam ty ale pises ako by vsetci co su tu manzelia ziju zle a bez ucty a naopak nemanzelia ziju uctivo... ved to je miesanie jablk s hruskami. Ucta neucta manzelstvo a nemanzelstvo.
A vobec to je kazdeho osobna vec comu prisudi aku hodnotu. Ja by som nechcela zit bez manzelstva. Tiez by som mala dojem, akakolvek laska by to bola, ze muz si ma v istom ohlade nevazi.
@jajka257 no a aj napriek tomu sa ľudia (aj na severe) rozvádzajú. Nerozumiem tvojej potrebe znevažovat zeny,ktore maju rodinu ale nemaju status "manzelka".Inkubator pre dieťa je svojím spôsobom každá žena,to nemá nič spoločné so statusom. Ty môžeš mať názor jeden a iná žena od vás môže mať iný. Rovnako severanka. Ale ktorá má pravdu? Tá, ktorá je spokojná nemá potrebu uraziť druhých.. keď si sa chcela vydávať,boh ti zehnaj,nech vám to vydrží. Nemyslím si však,že svadba ti zaručí lepší život s tvojim partnerom. To ti píšem ako žena,ktorá sa pravdepodobne tiež raz vydá , keď sa mi bude chcieť to riešiť. Teraz mi to naozaj ku šťastiu nechýba. Som rada za muža akého mám
chyba začína v momente , keď sa žena chce vydať a najde si muža čo sa nechce ženit a opačne, muž sa chce ženiť a nájde si ženu čo sa nechce vydať ( čo je o dosť zriedkavejšie ) . Vždy jeden trpí , ten kto je do sobáša donútení aj ten kto musí žiť mimo manželstva hoci by tam chcel byť.
Pre mňa je manželstvo jediným inštitútom do ktorého som bola ochotná privádzať deti . Preto som si hľadala takého čo do manželstva vstúpiť chcel.
My sme si s muzom najprv vyriesili byvanie spolocne. Kupili sme si byt 50-50. Ked sme zacali uvazovat o rodine bola pre nas samozrejmost, ze sa najprv vezmeme. A nerobili sme to kvoli cirkusu okolo, i ked sme mali svadbu relativne velku. Slubili sme si vernost a oddanost pred Bohom jeden druhemu. Nie svetu okolo. Ani jeden z nas nie je nijak extra nabozensky zalozeny, ale vieme, ze nas slub ma nejaku vahu. Otehotnela som 3 mesiace pred svadbou, ktoru sme planovali 1,5 roka ale rozhodne by som nesla do toho, ak by sme sa nesli tak ci tak brat. Staromodnost? Mozno. Ale pre mna a mojho manzela je to takto spravne. Ak je pre niekoho spravne mat dieta bez manzelstva tak prosim, kazdeho osobna vec. Ale sa mi nepaci, ked niekto ukazuje prstom, ze haha ja som stastna aj bez svadby rovnako ako ty so svadbou. A tych zien sa ja pytam - naozaj vam je svadba ukradnuta? Natolko, ze keby vas chlap poklakol a polozil tu otazku tak by ste mu povedali nie? Pochybujem... 🤷🏻♀️
@jajka257 je tu tema svadba tak o com mam pisat?Reagujem,lebo ma zarazaju komentáre vydatých žien,ktoré svadbu vyvysuju nad všetko ostatné a pri tom,sama vieš,že mnohé ženy v manželstve trpia,denne tu je X takých príspevkov. mnohé sú aj šťastné,ale to aj tie bez svadby. Šťastie vo vztahu nezávisí od statusu,ale od dvoch ľudí ktori spolu tvoria par. A svoje komentáre vzťahujem na seba,lebo píšem za seba,nie za druhých,ako to robíš ty. Evidentne máš problém akceptovať,že ľudia majú aj iný názor ako je tvo
@ivankatal nemam ziadny problem. Hovorim, ze manzelstvo je dolezite. Vzdy bolo a bude. Ty zas tvrdis, ze nie je. Bez urazky, ale cakat, kym nahodou pocnem druhe dieta a muz si ma zoberie za zenu, by ma urazalo. Bud chce alebo nie. A podmienka, ze az po druhom dietati, ktore nie je planovane je smiesna.
@jajka257 Prepáč, ale to je taká blbosť, že pravý severan 😀 áno, mám odtiaľ kamošku čo si vzala muža, ktorý je z 8 detí, sú hlboko veriaci a všetci do jedného zosobaseni.. A potom napríklad môj partner, tiež je z Oravy a žijeme v pohode už 12 rokov bez svadby a čakáme bejby 🙂 dnes už mladí ľudia rozmýšľajú trosku menej upäto, už nelipnu tak na tradíciách a je jedno odkiaľ pochádzajú 🙂
@vendulka80 No co sa týka životnej poistky, tu môžeš napísať na hocikoho. Môj partner má životnú poistku vo výške našej spoločnej hypo napísanú na mňa, takže určite by ju nededil jeho brat 🙂 dnes už veci nie sú ako kedysi, dvaja ľudia môžu mať medzi sebou ošetrené vzťahy, peniaze a majetok aj bez manželstva.
@amy456 pokiaľ nemáš 40 a nehrozí Ti, že ostaneš bez deti, tak je namieste klásť si takéto otázky. Mne by to tiež vadilo, keby chlap mal problém so svadbou. Načo chce dieťa, keď si nie je istý, že Ťa chce na celý život?? Ako máš žiť s takým chlapom a ešte mať s ním dieťa? Absurdné...
@jajka257 pre mňa je môj partner rovnako dôležitý teraz,ako by bol aj po svadbe. Manželstvo je fajn, ale pre mňa momentálne nie je prioritou,preto ho neriešim. Celý môj život tak ako ho žijem som si priam vysníval a preto ma nerozhodli žiaden akože výsmech alebo čo. Prišla som sem povedať len toľko,že dôležité je nájsť dobrého muža a nie len nejakého muža,ktorý sa chce ženiť.
No a to,co tvrdis som nikde nenapísala ,neviem z čoho si to vydedukovala. Ale ak ti to pridá na dobrom pocite zo seba...budis

@jajka257 no tak ja len toľko k tomu,že môj partner síce nie je priamo zo Žiliny,ale je z 'tej oblasti' a dal by mi prvé aj posledné. Je hrdý na mňa aj na syna,stará sa ukážkovo, za čo som mu vďačná,ale nikdy nemal silnú potrebu sa ženiť. Tak isto ani ja vydávať a to som tiez z tej oblasti. Zasnubeni sme,ale pre mňa to nie je priorita,preto to zatiaľ neriešime. Mne ososbne je jedno kde kto koho ako volá, ľudia vedia byť zlí a neprajní,preto riešim seba a svoje šťastie a nie čo si kto myslí. Mám milujúceho muža a dieťa a aj bez svadby sme rodina,rovnako ako by sne boli aj po svadbe. Jedine co by sa u nás zmenilo je moje priezvisko