icon

Dnešní muži - najprv dieťa potom svadba?

amy456
30. apr 2019

Baby, čo je to za generácia mužov, ktorá skôr navrhne bábätko ako svadbu? Dieťatko mi príde ako omnoho väčší záväzok a predsa mi ho už 3 partneri navrhli, zatiaľ, čo svadbu ani jeden. Posledný mi vyhadzoval na oči vraj si dávam podmienky, keď chcem svadbu a až potom dieťa. To je dnes vážne pre mužov taký problém?

evittam
1. máj 2019

@fidka79 Ale ved to je super. Bolo to prirovnanie a nie na teba. Len som napísala,ze zit sa da stastne, milovat sa, ctit jeden druhého aj bez manzelstva.😉 A ako si si mohla precitat tak si to len namyslam a "zhryza" ma to.
Nikde sa nestaviam na zadné. Len proste to,ze si ta niekto vezme za ženu nie je este prejavom ucty a neviem coho. Ja som rada ked vidím ľudí ako si ty co su spolu šťastní aj dlhé roky a je mi naozaj jedno ci su manželia.

galioska
1. máj 2019

To je super téma, pripomína mi to tému očkovať neockovat, hneď sú dve strany a každá má tu svoju pravdu, nekonečno😀

0silvia0
1. máj 2019

@galioska no lebo sa ozývajú len samé šťastné-prešťastné manželky a priateľky. Keby napísali tie opustené, podvedene, bolo by to o inom.

galioska
1. máj 2019

@0silvia0 ja neviem ja nemám potrebu dokazovať niekomu na nete že moje manželstvo je také a také😋

ivankatal
1. máj 2019

@cakemama keď sa niekomu predstavím,tak mu nehovorím o tom,koľko mám deti a či som vydata. Moj partner sa vie tiez predstavit aj sam,takze nemusim hovorit zanho,tak ako ani on za mňa. Je mi jedno či niekto cudzi vie,že nie sme zosobášení. Moj syn ma dvoch milujúcich rodičov a to je preňho viac ako dvaja rodičia s rovnakým priezviskom. Keby sa neskôr pýtal,poviem mu pravdu,že sa mi to skrátka nechcelo riešiť, na láske medzi mnou a jeho otcom to nič nemení.

0silvia0
1. máj 2019

@galioska tak asi keď sa dá, tak sa kazda rada pochváli, tak to vyzerá... mne sa tiež chváliť nechce, lebo čo dnes môže vyzerať ako idylka, zajtra už nemusí byť pravda.

asurajka
1. máj 2019

@marica61 to bolo len konstatovanie, nemusis na mna utocit. Muzi sa dnes skratka viazat nechcu. Co s tym mam ja?

galioska
1. máj 2019

@0silvia0 Toto sú moje osobné veci s ktorými žijem ja nie kôň a mňa chvála neurobí šťastnejšou a nepomôže mi ani to, keby sa chcem vyrozprávať cudzím zenam😋, Každá jedna ktorá sa sťažovala je stále vo vzťahu s tým,ktorí ju trápi a zbytočne radiť, lebo jej to napriek všetkému vyhovuje😁 zrejmá🤣 ( taký prikladik)

majkeel
1. máj 2019

@vendulka80 Veta, ach tie stare dobre casy, ked muz bol muzom. A ktore su to vlastne tie stare dobre casy? Slovensko bola celu historiu do roku 1970 polnohospodarska krajina, este do 1989 vsetci nepracujuci, vratane nepracujucich zien boli oznacovani za prizivnikov. Medzi 1989 az 1998 bola transformacia soc.ekonomiky na kapitalisticku stylom divokeho vychodu, kde sa mali dobre politici a vypalnici. Ani tam nejako moc nevidiet stare dobre case. Jedini, kto sa mali vzdy dobre, boli slachtici a bohaci.
Kedysi sa pracovalo na poli, praca sa zhanala tazko. Muz (18-20 storocie) bol zivitel - pracoval tazko v hore, ochranca - casy boli nebezpecne. Do 18 storocia vsetci poddani, muzi, zeny, stari, mladi okrem deti okopavali 6 dni v tyzdni na panskom, v nedelu na svojom. Muz mal doma hlavne slovo, manzelka posluchala na slovo, robila rovnako tazko okolo 10 deti a hospodarstva, rozvody neboli. Nebolo kam ist.
Nieco take ze som na rodicovskej xx rokov, muz ma zivi (casto aj pred), aj pocas, aj po, potom ma nastve, zoberiem deti, pol majetku, vyzivne na seba, vyzivne na deti neexistoval. V "starych dobrych casoch" mohla zena s 10 detmi (vysoka umrtnost deti, preto velke rodiny) snivat o 2 detoch, byt 6 az 20 rokov doma, o povinnosti max. este upratat a postarat sa o deti, pricom manzel vecer este po praci pomaha okolo deti a domacnosti, popri tom 2 dovolenky pri mori rocne, 1-2 lyzovacky, pani na upratovanie.
Problem je, ze niekto by najradsej si vybral ceresnicky na torte. Muz zivil a mal za to istotu, ze zena ani deti nikam neodidu. Dnes chce zena istotu sobasa, istotu deti, istotu zivenia, istotu vyzivneho, zaroven mat pre seba moznost sa kedykolvek zobrat, ist prec, istotu mat deti iba pre seba, istotu polky majetku po rozvode.
Problem je, ze kazdy dnes hlada same istoty, co najviac vyhod, najviac prav a co najmenej povinnosti, odmieta prebrat vlastnu zodpovednost za svoje konanie. 🙂 Vztah, kde si niekto uzurpuje same prava a iba istoty pre seba, nebude fungovat, raz to po rokoch naserie aj najvacsieho flegmatika.
Chciet vyhody starych cias (nepracovat, on je zivitel) a zaroven vyhody aj tych novych, nejde. Ale krasne je vzdy sa zasnivat a podrbat (od slova drby) medzi kamoskami pri kave, ake by to bolo super mat naraz, stare aj nove zlate casy. 😉
A ked druhy neskace ako piska, tak je oznacovany za nedospeleho, sebeckeho, malo muzskeho,... 😉

nini1010
1. máj 2019

@amy456 Logiku mi dava jedine ze je to otazka majetkov a ich pripadneho delenia.

iv007
1. máj 2019

@majkeel vystizne popisane👍 mam v okoli kamosky co su 10 r.doma s dvomi detmi a len frflu a stazuju sa aky je nizky rodicak.odkazane na vreckove ci alimenty od chlapa.dakujem neprosim si taky zivot, vztah ma byt rovnocenny,napomocni obaja partneri, ci uz s papierom alebo bez neho

vendulka80
1. máj 2019

@majkeel ja som narážala na to, ze muz bol niekto, kto vedel si vážiť zenu, deti, vedel sa postarat a neriešil na konikovi, ci bude prispievať 10 EUR na domácnosť alebo 15 ako to tu byva. Ano, v kazdej dobe sa nájdu burani. Ale v tejto dnešnej je ich vela. Nemaju pevnú ruku nad sebou, staci, ked vidim dnešných metrosexualov v klobucikoch, ženské postavy, črty tvare, na svadbách oteckovia nastajlovani ale neupozornia dieta, ze klobúk sa pri stole dáva dole. Lebo oni sami to nevedia. Rovnako ako šiltovka. Vymizla etiketa, nejake základy slušného správania aj voči ženám. A baby sa tiez nemaju čím chváliť. Ale to uz je mimo tému.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
1. máj 2019

@vendulka80 ale vieš, naozaj vyberáš z minulosti len tie kladnejšie veci, ako píše @majkeel
Ono v mestách to bolo možno ok, ale dedinskí chlapi boli takého razenia, že využívali aj fyzickú silu na urobenie si "poriadku" doma. ČI už žene sa ušlo, alebo aj deti vychovávali fyzickou silou a nie otcovskými radami. To, že polovica chlapov po práci v zamestnaní sedelo v krčmách a boli ožrani, ani nehovorím. Častokrát žena doma musela poslúchať a šúchať nohami, o deti, záhradu a domácnosť sa musela starať sama. Ženské práce chlapi zásadne nevykonávali, bolo to pod ich úroveň. Neviem o akom úžasnom období to píšeš, bolo by fajn to upresniť, lebo možno v nejakých českých filmoch pre pamätníkov bolo vidieť protoypy mužských gentlemanov
v oblekoch a ulízanými účesmi stvárnených Oldřichom Novým, ale realita nebola až taká ružová.

0silvia0
1. máj 2019

@vendulka80 ale čo sa týka tejto témy, tak áno, najprv bola svadba a potom sa plodili deti. Ale to vyplývalo z kresťanského naladenia ľudí. Jednoducho sex pred svadbou bol hriech a hotovo. Žena, ktorá otehotnela pred svadbou, bola vysmievaná, bola označovaná za prespanku a perzekuovaná. Preto ak sa to stalo, dievča sa snažili rýchlo vydať za kohokoľvek. A už to, že deťom často vyberali manželov/manželky rodičia už ani nehovorím. Kedysi išlo skôr o majetky ako o šťastie a lásku dvoch ľudí. Čo bolo na tomto až také pozitívne?

kittykat22
1. máj 2019

@miriam11 neviem prečo plačeš za dobou ktorá bola. Bola to zlá doba, pretože najskôr sa brali ľudia kôli tomu, že susedovic Jonáš mal pozemky vedľa Kataríny, a tak rodičia naplánovali svadbu. Potom bol kresťanský tlak, a vo finále sociálny - Sedávej, panenko, v koutě, budeš-li hodná, najdou tě. Teraz je konečne doba kedy je svadba lebo sa dvaja ľudia slobodne rozhodnú, že do manželstva vstúpia. O tom, že muž ktorý sa ožení ma o ženu seriózny zaujem je nezmysel. Keby tomu tak bolo, tak 30% z nich neujde od ženy pri rozvode.

frantisska
1. máj 2019

Ale veď na to je úplne jednoduchý návod: ČISTÝ VZŤAH ! Ak žijeme spolu čisto a budujeme vzťah s vedomím že chceme zostať spolu a ľúbiť sa tak po fáze chodenia/spoznávania prirodzene príde svadba. A logicky deti prídu až po svadbe, keďže začneme spolu bývať a spávať ako manželia. Manželstvo ako každý vzťah prináša aj ťažké chvíle a skúšky a je úžasne začať tento vzťah oslavou (oslavou ktorá vôbec nemusí byt šaškovaním za veľké peniaze), kde pred všetkými vyjadríme našu lásku, kde sa ten muž nebojí všetkým povedať TOTO je moja žena odteraz a som rozhodnutý ju ľúbiť a chrániť. Tak sa potom dieťa narodí do úplnej milujúcej rodiny. Áno stať sa môže čokoľvek a všetci robíme chyby, mame iné zvyky, zázemie ale toto je správne poradie a miešanie tohto poradia má dnes tragické následky a ešte len bude mat. Čím netvrdím že kto žije bez svadby je zlý rodič alebo partner, určite sú takí a sú skvelí lebo sú obaja uvedomelí ale nie je ich veľa. A áno stále sa takí muži nájdu, držím palce.

vendulka80
1. máj 2019

@0silvia0 ved ano, ja davam za pravdu. Ako vravim v kazdej dobe bolo nieco. Ale mne chyba mozno taka ta úcta ku nam ako ženám. Ja nepíšem o majetkoch. Ved jasne, ze ludia sa kedysi brali lebo museli. A nemyslím ani dedinského tukana, ktorý lomil zenu s detmi. Takych je aj teraz dost. Myslim muza, otca rodiny, ktorý sa dokáže obetovať pre zenu, pre rodinu, ktorý nehľadí na to, co z toho budem mat ja. Ktorý dokáže zene otvoriť dvere, podržať stoličku, pozdraviť ju a byt zdvorilý. V tomto vidim to mínus dnešnej doby. A mam pocit, ze sme si tych mužov tou svojou preemancipaciou pokazili. A co sa týka toho papiera... nuž skusenosti z okolia nasvedčujú tomu, ze zeny by sa vydávali rady... len co ked ich nikto nežiada. A same seba presviedčajú, ze to vlastne nechcú. A potom chodia spolu x rokov a nic. Svadbu netreba. A zrazu sa rozídu, chlap si najde babu, zrazu kupi prsteň a do roka, do dvoch je svadba. Jednoducho manželka je nieco viac ako priateľka. Myslim tak vnútorne viac. Ze niekto so mnou počíta a nerieši, ze ci sa niekedy rozvedieme a ako to bude s majetkom...

kittykat22
1. máj 2019

@fidka79 pretože ty si s manželom 17 rokov - a ako čo s tým? Ty si vesmírna guľa pravdy a štatistiky? https://bit.ly/2ZKH4cE a áno na slovensku z manželstva ujde cca 30% ľudí. Singles je cca 41% pred 30.kou podľa štatistiky eurostat https://bit.ly/2IVOMvo Tak si to spočítaj.

maria1989
1. máj 2019

@evittam nič ma do toho nie je, ale poviem ti, že ma mrzí, ako sa tu do teba navážajú. Napr. mne si povedomá práve tým, ako ženám nezištne radíš ohľadom ekonomických vecí.

evittam
1. máj 2019

@maria1989 Vdaka. Ja neriesim. Uz som si zvykla na MK,ze ked vyjadris svoj nazor, ktory sa niekomu nepaci tak uz sa najdu tie co sa navážajú zbytocnymi ....recami.😉

evittam
1. máj 2019

@miriam11 Ale manželstvo nie je zárukou ucty. Moj muz si ma vazi az az aj bez manzelstva. 😉 Toto mi nejak unika preco tu nielen ty pises o tom aky je to len prejav ucty,ze si manželka.....
Kolko manželiek ma holy...., musi vyzit z RP a mozno este dostane aj raz za cas bitku. To je ucta?! Dakujem za taku úctu.

anabella111
1. máj 2019

@evittam ....veru nie...manzelstvo nie je zarukou ucty. Ale urcite je zarukou prava na oslovenie partnera ,,moj muz" aj mimo kruhu blizkych a priatelov. Respektive to oslovenie je v ramci verejneho zivota nepouzitelne/nepravdive. Toto oslovenie predpoklada ,,pisomnu zmluvu" o manzelstve...inak ma hodnotu len sukromnej prezyvky...ala ..moj macko...moja laska ..etc... v instituciach nepouzitelne.

vevesh
1. máj 2019

Ak je manzelstvo "iba zdrap papiera" , tak preco sa nevezmete (aj tajne o 2 svedkoch) a ten papier nasledne neroztrhate? Vsak je to iba nepotrebny zdrap papiera......alebo zeby to nebol "iba zdrap"?
Mne osobne je jedno kto ako zije, nech si kazdy robi podla vlastneho predsavzatia, predstav, situacie a v tomto dakujem bohu za tuto dobu, kedy manzelstvo nie je ani povinne, nutne a ani nikto nikoho nemoze do tohto stavu nanutit. Ale presne tato doba ukazuje, ze existuje dost ludi, ktori nemaju odvahu alebo volu priputat sa k cloveku (idealne na cely zivot). A ze manzelstvo "aj tak pravdepodobne" skrachuje je znova iba vyhovorka, pretoze uz tato veta ukazuje "zajacie umysly" v pripade problemov. Pretoze kde je vola, tam je aj cesta...

evittam
1. máj 2019

@anabella111 Muza v manželstve mas pravo oslovovať "moj manzel". Muz je všeobecne oslovenie osoby mužského pohlavia.😉

evittam
1. máj 2019

@vevesh Ale to,ze nie som manzelka neznamená, že som sa nerozhodla,ze stravim zivot s tým kym chcem a on so mnou. Pre nás su podstatne a záväzné nase deti a ze sme rodina.
Ako to manželstvo nie je zárukou toho, že to tak bude.😁😉

beky1813
1. máj 2019

@frantisska bývať spolu až po svadbe? A jedine dieta v manzelstve ma milujucu uplnu rodinu? To si riadne blbosti 🤦‍♀️

galioska
1. máj 2019

@miriam11 len problém môže byť v Tom, že ty dávaš dieťaťu niečo čo v druhej rodine nefunguje a ten chlap si tvoju dcéru nevezme alebo nebude chcieť vziať preto lebo v jeho rodine je zas normálne alebo vyrastal v takej kde to išlo bez papiera a tvoju dcéru si bude vážiť aj bez toho,,, ja som vydatá a počítam s tým že moje deti toto riešiť nebudú iná doba a určite ich k tomu nebudem hnať a určite nebudem ani odhovarat od svadby lebo ja som ju nemala( príklad)

vevesh
1. máj 2019

@evittam este raz, manzestvo nie je o ziadnych zarukach a ani o charaktere , ci o samotnom vztahu. Manzelstvo je pisomny a neodvolatelny zavazok dvoch ludi pred spolocnostou (v zmysle, ze o rok si to pred spolocnostou nemozem rozmysliet alebo vseobecne klamat,ze nie som zenaty/vydata, bez zavazkov), ktory im uklada prava a povinnosti (co a ako dodrziavaju je zase vec individuality) a ked uz to manzelstvo nefunguje, maju pravo ho pisomne, teda rozvodom, zrusit. A v tom je rozdiel, lebo vies prislovie "sluby sa slubuju, blazni sa raduju" ma svoju podstatu hlavne vo vztahoch...
A ked prejdem do individualnej roviny tvojho vztahu- je to okej, ak vam obidvom to vyhovuje a tvoj chlap je jeden z tych, ktori sluby beru vazne(na ruke mozem pocitat takychto ludi...). Totizto drviva vacsina sluby porusuje- chtiac nechtiac je jedno, ale vo vztahu za slabsi koniec taha nakoniec zena, pretoze jej ostanu na krku deti, zvacsa obmedzena v praci, aj prijmom a aj v hladani noveho partnera. Kdezto chlap dostava v 50tke obrazne povedane kriidla. Preto manzelstvo nie je iba zdrap a nemozes ho brat indivudualne. "Pariky na hromadke " vzdy boli, su a aj budu v dejinach, ale je minimum ludi, ktorym to vyhovuje a ktori na taketo veci nedoplatia...

evittam
1. máj 2019

@vevesh Vďaka za prednášku. Ale ja viem co je manželstvo.