Dnešní muži - najprv dieťa potom svadba?
Baby, čo je to za generácia mužov, ktorá skôr navrhne bábätko ako svadbu? Dieťatko mi príde ako omnoho väčší záväzok a predsa mi ho už 3 partneri navrhli, zatiaľ, čo svadbu ani jeden. Posledný mi vyhadzoval na oči vraj si dávam podmienky, keď chcem svadbu a až potom dieťa. To je dnes vážne pre mužov taký problém?
@vendulka80 chyba ti úcta ku ženám? Ono asi záleží na tom, v akom prostredí sa pohybujes. Ja som si chýbajúcu účtu ku ženám v mojom okolí nejako nepovsimla. Ani v práci, ani v rodine.
@midka prosím ta koľko rokov majú tvoje deti? Vážne si myslíš, že dnešné deti nechaju montovať rodičov do svojich vzťahov ako to bolo pred desiatkami rokov? Dnes, keď sú deti častokrát samostatnejsie, finančné nezávislejsie? Môžeš dieťaťu vstepovat co chces, ale môže si nájsť inak založeného partnera a nechať sa ním ovplyvniť...
@midka mám 27 rokov a to asi neustriehnete keďže jeden môj partner bol so silne veriacej kresťanskej rodiny a aj tak chcel dieťa bez svadby. Tiež by som si to ani nepomyslela a jeho mama si ani iné nikdy nepripúšťala ako najprv svadba a potom vnúčatá a vidíte ako to je. Mám pocit, že niektorí robia rodičom prieky.
@0silvia0 mam male deti,, momentalne to neriesim,, len dufam,,, ze nadobudnu rovnake hodnoty... uz teraz vidim u mladsieho tie otazniky,, ked sa ma pyta,, co to znamena, ze len 5 deti z triedy ma uplnu rodinu, preco spoluziak bol na svadbe svojich rodicov? ,,, preco susedov chlapec je u suseda len kazdy druhy tyzden, a vola ho ocko ... a podobne...nezijem nikde na lazoch / nechcem sa tym nikoho dotknut/ zijeme v meste sme VS obaja a myslim, celkom moderna rodina,, 🙂 🙂 ale na niektore veci mame jasny nazor 🙂
@amy456 ten vek je cekom fajn,, mam kamosky v tvojom veku 🙂 🙂 asi je to individualne,, ludia sa tazko menia,, treba hladat v inych vodach 🙂 🙂 ... trosku som videla do organizacie svadieb,, a je kopec mladych, ktori sa tesia zo svojej svadby, uzivaju si ju,, pripravy...fotenie,, atd.. , ale ok, akceptujem, ze je to individualne...ale urcite nie je pravda,, ze svadba sa teraz nenosi,, ci je to nieco nemoderne,, to ako keby si povedala, ze ziak bez 5 nie je ziak 🙂 🙂 je to len klise, ktore netreba brat vazne
@midka no vieš, len deti neovplyvňujes len ty s manželom. Príde puberta a miesto rodičov prídu deťom za vzory úplne ini ľudia a dôležité bude to, čím žijú rovesníci a nie mama s tatom. Vstepovat hodnoty deťom je super, ale aj keď by si veľmi chcela, nie vždy je to tak, ako si rodicia predstavuju. Mam doma pubertakov, takže to vidím na vlastné oči. A kým budú tvoje deti v puberte, ktovie čím budú žiť decká o 10-15 rokov...
@beky1813 veď ja ani netvrdím že jedine dieťa z manželstva môže byt šťastne a milovane, treba citát pozorne. A ja som teda šťastná že sme spolu začali bývať až po svadbe, nič nám neušlo, podobne aj veľa našich známych. To že niektoré ženy nenájdu alebo ani nehľadajú muža, ktorý je ochotný počkať na ňu a učiť sa zdržanlivosti ktorá je potrebná aj neskôr v manželstve to je ich vec. Ale potom vyplakávať je neskoro. Ale chápem že ak je niekomu vytĺkane do hlavy že si to treba spolu vyskúšať ťažko ho presvedčiť. Ja by som teda nechcela aby si má niekto skúšal a potom sa rozhodol či si má vezme.
@midka, no, s tými otáznikmi minule doklusala zo školy pubertacka. Mali v triede rozpravu, čo je správne, čo nie, čo je norma a co je mimo a tak sa dostali k tomu, že len tri deti majú spolužijúcich biorodicov a teda ti sú v menšine a definitívne mimo normy. Tak bola mierne zmätená, matematika jej síce zmysel dávala ale i tak sa to v nej bilo. Netuším, či sa jedného dňa vydá ci nie, ale nakoľko nie som nijaký fanaticky privrzenec manželstva, je mi to tiež úplne fuk. Lebo manželstvo je stále len zmluva. Možno ju dodržať ale aj vypovedať, porušiť ci neplniť. Podstatni sú tí dvaja ľudia, ktorí sa dohodli. Ak jeden z nich nechce, nepomôže ani ľudský ani boží zákon, ktorý by ho donútil chcieť. Štát priznáva manželstvu nejaké výhody, ale vydávať sa kvôli vidíme vdovskeho.... Pre katolíkov je to vec viery, tam chápem, ale inak je to fakt len bežná zmluva...
Necitala som celu diskusiu,ale za mna,ja som sa so svojim uz muzom dvakrat rozisla,tretikrat sa vratil,ale teda ja som ho stopla uz s tym,ze ked to tentokrat dame dokopy,tak uz chcem rodinu a deti a sobas😊nakoniec som planovane otehotnela a mali sme svadbu na urade za ucasti najblizsej rodiny,ja som chcela,aby sme vsetci malo rovnake priezvisko.teraz sa nam narodil syn,pri jeho krste sa zosobasime aj v kostole.pre mna to teda nie je len "papier",ale aj slub,ze budeme pri sebe stat a budovat vztah a rodinu.a mozno klise,ale z manzelstva sa uteka tazsie ako z partnerstva a nejde len o majetky,ale aj o to,ze hladame ine riesenia a nie rozvod.dufam,ze rovnako "naucim" aj nase deti
@amy456 presne tak, ja som mala najprv svadbu a potom dieťa ale mam veľa známych čo riešia toto iste. Dieťa je oveľa oveľa väčší záväzok ako svadba. Rozvedies sa a ideš ďalej ale dieťa... Choré...chore keď svadba je pre niekoho väčší záväzok ako dieťa a keď toto vám povedal. Ten pravý ešte len čaká na vás. Ten bude rozmýšľať ako vy 😊
@0silvia0 čítaj s porozumením. Dakujem.
Tradicna rodina= tradicia. Ked tuto problematiku ponimete komplexnejsie..tak musite uznat..ze pary zijuce na kopkach mimo manzelstva sa podielaju na rozpade ,,tradicnych hodnot " na Slovensku. Ja osobne to povazujem za skodu..na dovazok v case..ked o povysenie vztahov na uroven manzelstva bojuju mensiny ..ktore hodnotu rodiny nenaplnia nikdy. Rodina je zaklad statu...a aj ked sa nezosobaseni partneri s detmi povazuju za rodinu...su nou oficialne len vo funkciach rodica. Takou rodinou je aj osamotena matka s detmi..alebo otec. Moj osobny nazor...nelegalizovane zvazky vyplyvaju z popustenej moralky vo vseobecnosti. V skutocnosti je to pravda a nie je iba vtedy...ak pripustime..ze moralka vcerajska bola zbytocne vysoko nastavena. Avsak nebola. Rada sa k tomuto nazoru hlasim...pretoze ono to uz fungovalo a novy trend este nepresvedcil ..ze je lepsi...a zakony ho tiez nepodporuju. Vobec si nedovolim posudzovat jednotlivcov..ale cele smerovanie povazujem za krok do akejsi nekvality. Velky zmysel manzelskeho zvazku vidim aj v odkaze pre nase deti. Strata zasad...a podpora individualizmu..ktory z ludi vyraba cudakov..ktori dokazu povedat...forma je zbytocna. A forma je pre cloveka a ludstvo potrebna viac ..ako si vieme predstavit. S mojim nazorom nemusite suhlasit..avsak..za povod tohoto trendu ja povazujem nezodpovednost a laxny pristup cloveka k zivotu. A zle manzelstva nie su pre mna argumentom na prosperujuci vztah priatelov..ktori maju spolu deti. Zamerne nespominam city...tie su individualnym pravom...zlegalizovanie vztahu v ktorom su deti ja povazujem za zakladnu povinnost..pre viacere urovne zivota.../hodnotne a hodnotove dovody.
Manželstvo a adopcia je jediný spôsob, ako si niekoho “vybrať” za rodinu/príbuzného.
Ja a môj manžel sme nechceli byt len priatelia, partneri, chceli sme byt rodina (v zmysle príbuzenského vzťahu). Nechcela som len s niekym zdieľať domácnosť, deti, život, chcela som, aby sme sa stali rodinou.
Bolo to pred vyše 20 rokmi, takze je fakt, že naše zmýšľanie je asi starodavne, ale som rada, že sme sa na uzvatvoreni manželstva zhodli.
Nechcela by som mat deti a žiť s niekym, ktoremu za tento krok nestojím a nepovažuje ma za dosť dobrú, aby som nosila jeho meno s stala sa súčasťou jeho rodiny
Ostatných neriešim, nech si robia, čo chcú, vždy ide o to nájsť si partnera, ktorý to citi rovnako
@amy456 uz traja ti navrhli dieta? nemysleli iba sex? :P
presne som si to nedávno uvedomila, že to tak je, a podľa mňa je to práve preto, že pre chlapa je omnoho väčší záväzok tá svadba ako to dieťa, lebo aj keď sa rozídu či po svadbe či bez svadby, tak dieťa ide väčšinou matke a ak aj nie tak proste tie alimenty tam sú vždy a súd je osobitne o deťoch, či boli dvaja vzatí či nie, to nemá nijaký vplyv. Ale svadba, to už je záväzok aj voči partnerke, tam už sa delí aj majetok atď., pre veriacich je to dokonca aj duchovný záväzok a to sa holt chlapom nechce riešiť, keby náááhodou...Podľa mňa práve toto ukazuje na to, že si tú partnerku dostatočne nevážia, že si nechávajú zadné vrátka a argumentujú primitívnym argumentom, že je to len "papier". Nie je to len papier, je to skutočný záväzok. Tá žena ak sa rozhodne s nimi mať dieťa už je naveky priviazaná, ona zo sebou nesie tie deti potom všade, už sa jej ťažšie hľadajú nové vzťahy, ťažšie sa jej prežíva s alimentov, preto je dôležité aby tam bol aj ten záväzok svadby, aby pre chlapa nebolo potom také jednoduché sa jedného dňa zbaliť a odísť. My ženy by sme nikdy nemali s týmto súhlasiť a stáť si naozaj na svojom, najskôr svadba, potom deti, ak to myslí vážne, nemal by mať s tým problém. Jasné, deti by radi "robili" všetci...
@ikissedagirl nie nemysleli, ja so sexom do svadby nečakám.
@katulienkax Muži rozprávajú vtipy o ženách aj keď sú ženatý. (česť tým výnimkám). Naša známa zostala vdova ako 30 ročná. Má novú známosť, výborného chlapa! Vydať sa za neho nechce. Príde vraj i vdovské. A istota je guľomet. Toto stále tvrdí. ☺️No a dedenie ... Čo sa také dedí?! Lebo do čoho vrazím svoje peniaze, je na moje meno. A naopak. Trebárs, ja som zobrala pôžičku a sestru mám za ručiteľa na byt, tak je to na mojom mene. A keď si zobral pôžičku on a kúpil si drahé auto, je na jeho meno napísané. Proste, žena môže byť hlúpa hus nielen bez papiera, ale aj s papierom. Ale každopádne som za manželstvo tiež.
Mna keby si moj muz nechce zobrat uz davno nie sme spolu.kazda zena tuzi po svadbe a ktora vravi ze nie klame.
@sisaka tvoje zmyslanie nie je starodavne.len ludia si myslia ze svadba je draha.my sme mali krasnu svadbu v kastili len s blizkou rodinou a nezruinovalo to nase uspory3
@vroni no pre mna su to dve uplne odlisne vnimane veci 🙂 prepac, ale ja by som v takom vztahu dlhsie nedokazala fungovat.....pre mna je urcita jednotnost nazorov dolezita 🙂 ...ale nechcem to nejako dalej vyostrovat,, urcite vies byt skvela kamaratka, koniec-koncom tato debata nie je o nas, ... 🙂 snad len autorke naznacime, ze nie je sama, ktora vnima tieto veci svadba dieta - rovnako 🙂
Ked citam niektore malomestiacke komentare (prestala som po 2. strane), ani sa im nedivim. O zenach, co si svatbu vynucuju nasilu si tiez myslim svoje. Tak asi bolo najlepsie, keby si kazdy zariadil zivot, ako mu vyhovuje a neriesil inych

Prosim ta, kolko mas rokov, nech som trochu v obraze akych partnerov stretavas, asi som stara konzerva,,, ale nikdy by som nemala dieta s muzom, ktore mu nestojim, za to , aby si ma zobral za manzelku,,,,, asi som vdacna za chlapa,, ktoreho takata sprostost ani len nenapadla,, myslim, ze je vela chlapov, ktory chcu mat tradicnu svadbu,, rodinu,, dokonca si to uzivaju,..na poslednej stretavka boli, prave ti za najvacsie hviezdy 🙂 🙂 .... ale vazne myslim, ze este nevymreli,, treba ich len hladat.,.no a do buducna,, tiez by sme nasim detom nedovolili taketo volne zvazky 🙂