icon

Dnešný svet plný nevery

mirat
28. sep 2013

už viac krát som tu videl ako diskutujete o nevere a delíte ju na mužskú a ženskú.takže by som rád tomu niečo pridal.
Mužská nevera-samec si chce zaistiť čo možno najviac potomkov s čo možno najviac samicami.aby zaistil prežitie svojho rodu.(čo je iba inštinkt ktorý nám má pomôcť prežiť)
Ženská nevera-samica chce zaistiť svojím potomkom čo najlepšie podmienky na prežitie s čo možno najsilnejším a najperspektívnejším samcom.(k čomu nám pomáha aj naše úžasne podvedomie 😀 ktoré nám klame a zafarbuje skutočnosť len aby sme si splnili svoju biologickú povinnosť)
možno že sa to zdá trochu divné ale prosím neglorifikujte ľudí bo stále sme aj my iba zvieratka 😒 (toto všetko sa deje podvedome)
navyše tieto vlastnosti sa prejavujú hlavne u ľudí s nižším IQ.(čím nižšie iq tým bližšie ku zvieratkam 😀 ) a bude ešte horšie bo za posledných 100 rokov kleslo v západnom svete iq o vyše 14 bodov 😒 a budúcnosť nieje nijak ružová.bo tu máme úžasnú demokraciu a voličov ktorý nechodia voliť pre lepšie zajtrajšky ale preto že nejaký politik dá po hube inému.sľúbi čo môže.a nakoniec skutek utek(a o 4 roky mú to znova zožerú.)
no to by bolo na dlho to tu všetko rozoberať 😀
Takže hlavná téma tejto diskusie znie.prečo sme tak nezodpovední a hlúpi?(z čoho sa odvíja väčšina dnešných problémov)a ako to riešiť?teraz nemyslím politiku ani nič také 😢 skôr by som sa chcel zamerať na rodiny(ich problémy a fungovanie.)
Ps:prosím admina aby túto tému nepovažoval za spam.dakujem 🙂

vroni
29. sep 2013

@mirat, doteraz tu boli popisane vacsinou pateticke zvasty, teraz si to dorazil ad absurdum. Nevera nie je nijaky fenomen modernej doby, je stara ako ludstvo samo. Ani jej glorifikacia nie je ziadna novinka. Snad kazdy vie, ako sa volali milenky Ludovita XVI. (napriklad), ale kolko ludi vie, ako sa volala jeho manzelka? 😀 😝 Rozdielom je len to, ze kym nevydarene manzelstva nemajetnych v minulosti zostavali pokope aj ked sa manzelia neznasali, podvadzali a robili si zle, manzelstva majetnych sa castokrat rozlucili (neoficialne) a kazdy si zil svoj zivot. Dnes je rozvod beznou sucastou zivota, ale tak vela sa toho zase nezmenilo. Nehovoriac o tom, ze ked mala zena x deti, nemala fyzicky cas na sebarealizaciu a "vymyslanie", ci je otec jej jedenastich deti naozaj "ten pravy" Viera v boha ma s tym spolocne asi tolko ako globalne oteplovanie. Ak chces co najlepsie "zaistit", aby ta manzelka nikdy nepodviedla, tak si dokladne zvaz, koho si zoberies. Obrovske percento ludi sa totiz este stale berie kvoli tomu, ze je na ceste dieta, potrebuju hypoteku, maju na to vek, patri sa to alebo su este zaslepeni laskou a potom sa nestacia cudovat, co to maju doma. Take cosi ako absolutna istota neexistuje a uz vobec nie v manzelstve. Dnes, tak ako vcera ci predvcerom je najlepsia prevencia nevery poznanie svojho partnera, podobne zivotne ciele a priority, vzajomna ucta a dovera, ochota robit kompromisy a - obrovska davka stastia. Ale ako sa da zohnat stastie na objednavku - to veru neviem.

janinah
29. sep 2013

@vroni žvásty? ja píšem o 10 B.prikazaniach a to za žvást nepovažujem ani náhodou.....mne sa chlapec páči,aspoň rozmýšľa a nielen si užíva v randení ako je dnes skoro pravidlom /aspoň tak na mňa pôsobí,nepoznám ho/........autor,je pravda,že treba čo najviac spoznať kandidátku na manželstvo,veľa ti napovie jej rodinné prostredie,v ktorom žije,často platí,že vzťahy z rodiny si mladý človek prenáša do svojej budúcej rodiny....

cecil36
29. sep 2013

@vroni tlieskam, lepsie by som to nenapisla 🙂
@janinah partnera spoznas jedine ked s nim zijes v jednej domacnosti. Ok treba si vsimat rodinu a tak, ale na istotu ho spoznas spolocnym byvanim pred svadbou. To sa nikdy neda porovnat s randednim ked nie si nutena byt s tym clovekom 24 hodin, delit si domace prace, mat spolocny ucet (na tom pohorelo uz vela parov) atd.
@mirat nevera bola, je a bude, ci je skryta alebo verejna je uplne jedno lebo raz sa to podvadzana osoba aj tak dozvie. Rozvody nie su len kvoli nevere. Pocas manzelstva sa moze prihodit milion veci, ktore jeden alebo druhy nezvladne. A aj s tym najlepsi partnerom raz pride problemove obdobie a tak velmi zalezi nielen na povahovych certach, vychove, ale i na tom ako vie dotycny zvladat psychicke napätie a stres.

mima4
29. sep 2013

@cecil36
vynimocne nesuhlasim s tebou 😉 čo sa týka spoločného bývania 🙂
Realita je taká, že dnes takto žije 97 % párov pred svadbou a každé druhé manželstvo sa rozvádza. Tak ako to vôbec je? Kde je ten pozitívny efekt spoločného bývania? A toto vidím aj vo svojom okolí. A poviem ti rovno, že zas páry ktoré spolu takto nežili, sú spolu, lúbia sa, ...
Ja sama som nebývala s manželom pred svadbou. A myslím si že dokonale ani človeka nemôžeš spoznať a to ani počas manželstva 😉 Veľmi vela veci vidis aj pred svadbou počas chodenia, ale mnohé dievčatá tým, že si seba nevážia, nemajú k sebe úctu a velmi vela z nich je z rodin, kde muz mal zenu za handru... tak prirodzene tieto veci prehliadaju resp. si myslia v 21. storoci, ze manzelstvo a deti muza zmenia 😀 Ja osobne si myslim, ze debil nema zaujem o sikovnu, mudru zenu, ktora si seba vazi a nedovoli aby s nou niekto narabal ako s chuderou.... ale neraz mnohe mladucke baby z dedinky sa predbiehaju po strednej, ci už aj počas strednej, ktora sa cim skor vyda.... lebo vieme ako to chodi 😉 nemas chlapa, nemas pravdy 😀

luci78p
29. sep 2013

@lulka12 no, pekne dakujem za taký život, aky bol v minulosti, nebolo to preto,že by si ludia manželstvo viac vážili, ale rozvod sa proste nenosil, tú hanbu a ohováranie a odsudzovanie si asi nikto nechcel pripustiť, druhou vecou bola silná viera v boha, čo boh spojil,človek nech nerozdeluje a vysledkom bol život s alkoholikom, neverníkom na ukor svojho šťastia a šťastia spoločných detí .... AKO NA ČO BOLO TOTO DOBRÉ ???????????

vroni
29. sep 2013

@janinah, napisala som vacsinou, nie vyhradne 😉 Ale rozhodne som to nevztahovala na bozie prikazania, ale na vyroky, ako nevera suvisi s vierou a dnes sme konzumni a pred casom sme boli vsetci (teda nasi predkovia) super. Jednoducho mame rozne hranice moralky (vzdy sme mali), niektore urcene spolocnostou, ine vychovou, niektore dodrzujeme, ine sa nam zdaju zbytocne, niektore su dnes spolocensky prijatelne, vcera neboli (rozvod), ine boli vcera v pohode a su neprijatelne dnes (zmlatit ci znasilnit manzelku bolo "normalne" ako otvorit rano oci, dnes je to neakceptovatelne), jednoducho niektore veci sa menia a my s nimi, Nie je treba nekriticky odkyvat kazdu zmenu, nie vsetko, co je "moderne" je aj dobre. Ale zase "plakat" za starymi zlatymi casmi, ktore nikdy neexistovali je tiez nezmysel.

cecil36
29. sep 2013

@mima4 ja som odpozorovala najmä tieto dovody rozvodov:
- zly vyber partnera (nech uz je dovod cokolvek od ruzovych okuliarov az po tlak spolocnosti)
- tehotenstvo a nasledny sobas resp. sobas kvoli tehu nevesty
- kratke vztahy a zas nasledne blba volba partnera
- absencia spolocneho byvania- byvanie u jedneho z rodicov
- financie
- nevera (dlhodoba, kratkodoba, opakovana, jednorazova.....)
Opravim ta, rozvodovost urcite nie je 97%, index rozvodovosti cize rozvody :sobase bol az rok 2011 okolo 47%.
A k tomuto: "Kde je ten pozitívny efekt spoločného bývania? " Ten by sa prejavil, keby niektore zeny neboli truby a ked mi raz niekto v spolocnom byvani nevyhovuje tak zbalim kufre a odidem. Lenze co spravia trubky? Nemaju vyriesene vlastne byvanie alebo aspon alternativu k rodicom pripadne spravia tu sprostost, ze si s priatelom zoberu byt na hypeteku pomaly stylom (ak to prestrelim) mlady bude na liste vlastnictva a na nu pisana hypoteka. Alebo zoastanu "priatelmi" aj s dvoma troma detmi. Alebo si povie, ze ved uz spolu byvame, tak nebudem odchadzat aj ked mi ten chlap vobec nevyhovuje. Atd. Problem totiz nie je v spolocnom byvani ako takom, ale v tom, ze si mam z toho vziat nejake ponaucenie. Vies len baby si pri chodeni nevsimaju, ze takmer kazdu navstevu kina ci kaviarne cvakaju ony. To je je lakomy si vsimnu az vtedy ked im neda na najomne, ked budu tahat celu domacnost. No, a bohuzial su aj take co tonepochopia ani pri spolocnom byvani. Ale to uz je o inom.

lulka12
29. sep 2013

@luci78p No neviem z čoho vychádzaš, že minulosť = život s alkoholikom je povinnosť a rozvod je neprípustný...
O tom tu nie je debata.
Téma je o nevere. O tom prečo sa deje čoraz väčšom rozsahu a prečo. 🙂 🙂 🙂

Tvoj postoj je k inej téme . O prípustnosti rozvodov cirkvou a podobne . To by bolo na dlho... Nik nie je nútený žiť s človekom ,ktorý si dávno neplní vzťah k rodine ani cirkev.
Anulovanie manželstva je tiež možný... , ale to je opäť iná téma.

Keď píšeme o nevere , tak to znamená podvádzanie, zrádzanie , klamanie ,ktoré je po sľubovaní nápravy opakované...

Aj Moja sestra práve prešla rozvodom kde švagor nechcel ukončiť vzťah s milenkou a žiaden kňaz jej nekázal v takom trojuholníku žiť....
Keby ale obaja partneri vo vzťahu uznávali rovnaké morálne hodnoty a uvedomovali si zodpovednosť za rodinu a sľub daný pri plnom rozume, určite by sa egoizmus v podobe nových vzťahov tak nerozmáhal..... ☹

luci78p
29. sep 2013

@lulka12 asi si si dobre neprečítala moj príspevok - nevernikom som tiež napísala 😉

luci78p
29. sep 2013

@lulka12 vobec som nenarazala na cirkev a jej postoj k rozvodu,len som reagovala na tvoj prispevok , citujem....Pred rokmi bol rozvod až posledné riešenie a dnes je prvé... moj prispevok je moj nazor,prečo bol v minulosti rozvod posledné riešenie
a myslim, že nevera nemá s vierou nič spoločné, ježišikriste, ved ked už knaz - katolícky má deti a milenku, tak potom už čo majú robiť jeho "ovečky"?? ale to nie je diskusia k tejto téme, neverím v boha, ale to neznamená že preto som ne/verná 😒 vernosť je sila charakteru - a je jedno akú vieru vyznávam ... napr. v arabských krajinách sa nevera trestá smrťou - hlavne teda asi ženy skončia veľmi zle a predsa sa takéto prípady dejú 😕 😕 😕

cecil36
29. sep 2013

@lulka12 iba par viet: "Anulovanie manželstva je tiež možný... " a skusala si to niekedy? Nuz, na rovinu, pokial sa nevolas Anton Danko, nemas sancu uspiet.
"Aj Moja sestra práve prešla rozvodom kde švagor nechcel ukončiť vzťah s milenkou a žiaden kňaz jej nekázal v takom trojuholníku žiť...." a nezda sa ti tvoja sestra potrestana cirkvou za to, ze ju muz podvadzal? Napriklad i tym, ze uz nemoze chodit na prijmanie, nemoze byt krstnou mamou atd atd.

mima4
29. sep 2013

@cecil36
mas v mnohach veciach pravdu, len ja si myslim, ze dievcata maju strach byt narocne na buduceho partnera... mozno v BA to az take nie je, ale v mnohych dedinach to funguje tak, ze baby vyjdu strednu skolu a nastava spirala sobasov, deti... a zena, ktora je sama, bez manzela, je povazovana za divnu, ...proste sa jej prisudzuje ze ma nejaky problem... Ono, este stale plati (Bohuzial), ze na slovensku je lepsie byt rozvedena ako slobodna bez partnera.

adri266
29. sep 2013

@cecil36 kamoskina sestra mala sobas anulovany a nedavno sa druhy x vydavala v kostole, maju babo, je krstene...takze ano, da sa to...

ematko29
29. sep 2013

@danielahamar Kde je boh,že ti zaručí ok manželstvo?Boh nám nič nezaručuje,mi mu len pred oltárom slubujeme vernosť až do smrti.To by nás malo posilniť aby sme sa dokázali ovládať.Boh nám nepriložil nožík na krk,že musíš mi dať slub,My dobrovolne sme mu dali slub vernosti k milovanej osobe,kto nechce svadbu v kostole ten nemusí predstúpiť pred olttár anemusí nič slubovať.

janinah
29. sep 2013

@cecil36 nebývala som s partnerom pred svadbou /ak nerátam 5 dní,keď som v mojom byte nemohla byť,/ale vrátila som sa tam/ a predsa som veľmi dobre vedela koho si idem brať-spoločná práca,dovolenky...téma je o nevere a jej predchádzaní,nie o rozvodoch či živote s alkoholikom....nevery pribúda,lebo ľudia si nič nevážia,ani seba,ani manžela,ani toho čo majú vo vzťahu /a to nemyslím materiu/ ani Boha ani nič....však žijem len raz,tak nech si užijem...lenže nie sme zvieratá s pudom,ale ľudia s rozumom a citmi,ja osobne by som sa utrápila byť nejakým činom neverná mužovi,ktorého milujem a ani by o tom nemusel sa dozvedieť,mňa by trápilo svedomie ☹ ľudia idú "cez mrtvoly" a to vo vzťahoch,v práci i v živote a to nie je dobré 😒 vládne sebectvo,mizne pokora..otázka je čo s tým..mohlo by nám to byť jedno,ale mne to jedno nie je,čo ak moje dieťa dospeje a narazí na takého partnera a bude sa pre toto trápiť? v dnešnej ťažkej dobe je životne dôležité mať doma zázemie,istotu,dôveru..idú ťa zjesť v robote či cudzí naokolo,kdesi ten prístav človek musí mať, a kde inde,ak nie vo svojej vlastnej rodine?

luci78p
29. sep 2013

ano, ale na to treba dvoch, a čo ked jeden ten prístav vytvára ale druhý oň nestojí, tak myslím,že je lepšie ísť od seba
a taktiež si nemyslím, že je neaký návod ako sa dá nevere predísť a ani s tými príčinami to nie je také jednoznačné

mirat
autor
29. sep 2013

@vroni - ok 😀 ja viem že som precitlivení a občas veci nafukujem až do extrému(čo býva aj dosť nepríjemné 😒 ) ale tak je to súčasťou môjho charakteru.a aj keď sa snažím ovládať 😎 tak som aký som a taký aj zostanem.(radšej precitlivený ako sa hrať na niečo čím nie som-týmto nechcem nikoho uraziť)

hmm... nevravel som o glorifikacii nevery ani manželstva.ale ľudí!bo ľudia si často myslia aký sme iný,zázrační inteligenti,jedineční a pritom sme stále iba zvieratá. 🙄

ok v minulosti boli ľudia rovnaký(v súkromí) až na to že im viac záležalo na povesti a o tom čo si o nich budú ľudia myslieť.vieš vtedy hralo náboženstvo v živote ľudí dôležitú úlohu takže sa ľudia tvárili aký sú neskutočne pobožný a v súkromí .... 😕 samozrejme že bolí aj ľudia čo to mysleli vážne.(rovnako ako dnes)
takže jednoducho povedané ľudia boli slušnejší pretože to spoločnosť vyžadovala 🙄 🤐 dnes už je to iné 🙄

a dakujem ti za radu 🙂 moc ti toho vážim.

indiankaindi
Odpoveď bola odstránená
maminuska
29. sep 2013

@mima4 a ostatné dievčence, ak by ženy mali vyššie nároky na budúcich partnerov , tak verte mi , že 2/3 mužov si ani nevrzne.
A v tomto bode plne suhlasím s
@mima4 a zároveň aj s
@mirat , čo sa týka biologickej podstaty akého partnera hľadá žena. Muži by sa museli zákonite meniť, aby mali svojich potomkov. Ale dnes ich k tomu nič nenuti , ženy su tak švihnuté na hlavu , že si sami seba nevážia a dávajú na počkanie hoci komu aby " to už mali za sebou " , " aby niekoho mali ", aby aby aby ......

janinah
29. sep 2013

@indiankaindi také somariny som už dávno nečítala 😒

macamac
29. sep 2013

@indiankaindi 😕 ty zrejme nerozumieš kresťanstvu
kresťanov si tu poňala ako nadľudí, ktorí majú ísť príkladom
áno, príkladom ísť majú, ale sú to tiež len obyčajní hriešni ľudia
všetci sú si pred Bohom rovní

a nech by ktokoľvek veril v čokoľvek, nemáš právo ich "Boha" nazvať vymysleným panákom 😒
zrejme ti nič nehovorí slovo tolerancia

k tomuto : " Vidí, že množstvo veľkých zvierat, ktoré porobili hlúposti a zlotu tu behá po slobode a spolieha sa na to, že to vďaka bohu, lebo mu odpustil."
ti napíšem len toľko: veľmi ale veľmi zle vysvetlené alebo pochopené z tvojej strany, skôr by som povedala naivita
lebo "veľké zvieratá" sa určite nespoliehajú na Boha a určite nie sú tak primitívni, aby vedeli, že nechodia po slobode vďaka Bohu, ale svojim prachom a skorumpovanému svetu!

sa preber dievča 😅 😀 😀

sashabb
29. sep 2013

@janinah ja súhlasím s @indiankaindi má dobrý postreh!
A toto už vštepujú malým deťom! .... mala som taký "zážitok" kde mi skoro oči vypadli. U nás v meste je jedno rodinné cetrum, ktoré financuju veriaci, alebo pobožní alebo neviem ako by som ich nazvala... A títo dotyční robili pre deti program v parku. Deti sa hrali suťažili atď. kdežto zrazu program sadnite si porozprávame vám niečo. Dopredu sa postavilo dievča 18-19rokov a začala. "viete tam hore je pan boh a všetko vidí a bla bla. A my sa k nemu modlíme, a keď spravíme niečo zlé tak sa pomodlíme a on nám odpustí. A keď zase niečo zlé urobíme, zase sa pomodlíme a on nám zase odpustí" .... TOTO tam hovorila malým deťom a ja som normálne nechápala.

Tak o čom je táto viera??? presne o tom, čo napísala @indiankaindi

macamac
29. sep 2013

@sashabb tak nabudúce neotváraj oči, ale ústa a choď sa spýtať dotyčnej prednášajúcej, ako je to myslené
nech ti to dopodrobna vysvetlí
alebo si niečo preštuduj prv, než vytrhávaš veci z kontextu

ono totižto to nefunguje na takej primitívnej úrovni, že : zabijem suseda, pomodlím sa, poprosím o odpustenie a Boh mi odpustí
podvediem partnera, pomodlím sa a bude mi odpustené....

človek musí naozaj úprimne zo svojho srdca oľutovať a pochopiť, že nekonal dobro
nemal by mať svedomie otupené a zvyknúť si na hriech
a potom akože z "vychcanosti" sa kajať, prosiť o odpustenie a rozumovo si to zdôvodniť: "ach, super, to by sme mali, pôjdem do neba"
takto to nefunguje jednoducho
a ešte jedna vec
nie každý dostane tú milosť, že stihne oľutovať svoje hriechy tu, na tomto svete

ale to sa tu ťažko píše 🙂
a nepochopí ten, kto nechce
a ja nikoho za to neodsudzujem a nevravím, že len kresťania žijú správne a že len ony zaplnia nebo 😉

len neútočím na nikoho ne/vieru a nevyhľadávam len antipríklady

lauricka
29. sep 2013

podla mna je covek nezodpovedny a hlupy, ked si to tak sam vyberie. A naopak. Kto nechce, nie je. A ze co najviac potomkov, aby zvysil sancu na prezitie? V dnesnej dobe? 😀 Nech je rad, ze uzivi tie dve deti, co ma a tu jednu zenu, co je ich matka. A koniec koncov, fakt ma ludstvo prezit? Ved tak akosi tu viac skodime, nez prinasame uzitok, na tuto nasu planetu. Sme skor pliagou, nez pozehnanim, sa mi zda. Ale bohvie, akeho vyssieho umyslu sme sucastou. To sa nedozvieme asi nikdy.

sashabb
29. sep 2013

@macamac ja sa na take sprostosti pýtať nemusím. Zoberem dieťa a idem radšej preč ako počúvať také drísty 😎
A žiaľ veľa "pobožných" to takto berie. Urobím zle, veď sa pomodlím a bude mi odpustené. NIČ som z kontextu nevytrhla (take veci robiť nemusim), takto to tam prezentovali! a na plne ústa 😕

macamac
29. sep 2013

@sashabb hmmm je to možné,ale takýmto prezentovaním určite nikoho o viere nepresvedčí 🙂
a zvlášť deťom sa to nedá nejak racionálne vysvetliť

jednoducho, ak v niečo neverím, nechodím na stretnutia toho druhu 🙂
veď je to každého osobná vec, akou cestou sa v živote bude uberať
a ako kto vníma vieru vie tiež len on sám a ak to berie vypočítavo a účelovo, tak tomu nerozumie, lebo to tak nefunguje
jednoducho - Boha neoklameš 😉 🙂

indiankaindi
Odpoveď bola odstránená
macamac
29. sep 2013

@indiankaindi
"A kde je tolerancia kresťanov, keď ich niekto odmieta? Ktorý kresťan skloní hlavu a povie ok, je to tvoj názor, ak neveríš? Žiaden. "

tak vidíš. ja som kresťan a napísala som:
" a ja nikoho za to neodsudzujem a nevravím, že len kresťania žijú správne a že len ony zaplnia nebo"

takže nie všetci kresťania sú takí, ako píšeš 🙂
možno si sa stretla práve s tými, čo na teba takto pôsobili
alebo už len to, že ty túto vieru odmietaš, podvedome si pamätáš len takýchto kresťanov

nikoho, či veriacich, neveriacich, lekárov, úradníkov, neverníkov,.... nemôžeme hádzať do jedného vreca

pretože do nikoho nevidíme a nemôžme si dovoliť tvrdiť, prečo žije tak,ako žije, prečo spravil to, čo spravil,...

a tvoje vyjadrenie " presne takto funguje logika všetkých veriacich." je veľmi trúfalé

naozaj vidíš aj do mojej logiky? aj do logiky všetkých ľudí?
hmm? tak potom si nadčlovek 😉 🙂

lulka12
29. sep 2013

@cecil36 Moja sestra môže chodiť na prijímanie má biskupský dištanc 🙂 Je krstnou mamou mojej dcére, ale stala sa ňou skôr ak sa rozviedla...

Samozrejme žije bez ďalšieho partnera a ani by iného nechcela, lebo stále miluje toho svojho ex 🙂

lulka12
29. sep 2013

@cecil36 Aj moja priateľka má anulovaný sobáš.