icon

Dokázali by ste zniesť po svojom boku takého chlapa?

de_cember
6. okt 2022

Ahojte, idem si vyliať dušu, prípadne po vaše názory ...som krátko s manželstve s človekom, ktorý stále rozdeľuje peniaze na moje a tvoje, nikdy nekúpi nič navyše, všetko platíme vždy presne na polovicu a pri pokladni pri platení v obchode sa ma vždy pýta, či máme ešte spoločne peniaze( áno,sme spoločnú peňaženku z ktorej všetko kupujeme ).
Ak sa stane,že už nemáme a zaplati on, doma vyťahuje bločky a pýta sa ma, či sme sa za toto a za toto už vysporiadali.
Snažila som sa mu ukázať,že da sa fungovať aj ináč, idem do obchodu, kúpim niečo, prekvapím ho, prípadne uvarím, ale ja sa nikdy nedočkam ani len malej pozornosti navyše, okrem štandardných sviatkov, kedy sa to patrí a očakáva.
Dokonca aj keď ma zavolá či s ním idem na obed, zaplatim svoju polovicu...niesom na peniaze,ani zlatokopka...ale toto ma tak akosi uráža. Sme manželia, ale stále fungujeme oddelené,každý za seba.
Povedala som mu,že mám obavy,keď teraz funguje takto,že ako si to predstavuje napríklad ak by som bola náhodou na materskej, a budem mať obmedzený príjem,ako chce toto zvládnuť...jeho reakcia je,že preto musime šetriť.
Mám po 30tke, ale mám strach ísť s ním do zakladania rodiny, necítim v ňom istotu a oporu. Vlastne som ho prestala ľúbiť za to,ako mu viac záleží na materiálnych veciach a peniazoch, mam strach,že by som počúvala reči potom na materskej, že nás živí on a podobne.
Pýtam sa sama sebej, prečo som si ho vzala, vždy bol taký, len som dúfala,že nás manželstvo spojí a budeme fungovať spoločne. Aká som bola naivná. Drží ma nad vodou len to,že našťastie nemáme spolu ešte deti, pretože ja s takým mužom žiť nedokážem.
Do poradne kde by sme si veci vykomunikovali ísť odmieta, nevidí problém u seba..

vroni
6. okt 2022

@zoro9836, tak potom vieš viac než ja. Sme s mužom spolu už 19 rokov a teda neviem o tom, že by sa jeden z nás chcel rozvádzať.

de_cember
autor
6. okt 2022

@dominika1988 prvé rande - Kofola v parku, platila som ja 🤔

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
papaya308
6. okt 2022

@de_cember ako ste platili napr svadbu?

libertine
6. okt 2022

nie je to ok, je to zle nastavene. v mazelstve je majetok bezpodielovo spolocny, ale o to tak nejde. mate spolocnu domacnost a zivot, tak sa sa proste spolocne starate a spolocne financujete a nemusi to byt 1:1, lebo zavisi od prijmu kazdeho z manzelov. napriklad my to mame takto: nemame sice spolocny ucet, ale mame dohodnute, kto co plati, napr. manzel trvale prikazy na pravidelne platby, ja nakupujem potraviny, drogeriu, oblecenie detom. ale neznamena to, ze strikne vzdy takto. ak ide do potravin manzel, tak proste plati on a nepyta to odomna samozrejme. ked ideme na dovolenku, manzel napr. zaplati ubytko, ja benzin, stravu, proste sa dohodneme a nevyuctovavame si to, ze kto kolko dal. skor vieme, ze jeden z nas uz tento mesiac mal rozne vydavky, tak si to povieme a druhy povie, ze jasne, dalsie moze platit on. ked ideme na obed, plati len jeden z nas, kto chce a nevyuctovavame si to navzajom.

tessa04
6. okt 2022

@de_cember Ach, utekaaaj a rychlo. Poznam podobny pripad, manzelia, dokonca mali 3 deti spolu. On ked isiel s nimi na vylet, tak im kupil 1 dzus a 1horalku a tu rozdelil na 3 casti🙉este sa tym chvalil v praci, ze ako usetri.. Jeho zena isla do porodnice s mhd aby neminal benzin..a dalsie pikosky. Skoncilo to tak, ze jeho zena sa musela z toho liecit, nezvladla to psychicky pri nom. Ked sa dala dokopy, nastastie odisla od neho aj s detmi. On mal odvtedy asi 4priatelky, kazda od neho usla, ked zistila, co je zac..unho su peniaze numero uno. takyto chlap sa nezmeni nikdy. Ani manzelstvo ani deti ho nezmenia..

falbala132
6. okt 2022

povedz mu, ze chces uz dieta, ale mal by zacat setrit, lebo doma s nim ostane on bez prijmu a ty chces ist do prace 🙂

0silvia0
6. okt 2022

Ale tak celkovo, ono sa takto dlhodobo fungovat neda. Co tak spolocne auto? Co ak jeden chodi mhd a ten druhy vyuziva auto na chodenie do prace? Ten co chodi mhd bude strajkovat, ze on nebude platit pzp, opravu auta a benzin, ked sa autom odvezie raz za mesiac na vylet? Na vylete si kupia 3 hotdogy a 2 zje chlap. Zena mu bude odratavat zo spolocnej kasicky kolko prejedol? Budu si vazit porcie na tanieri? Ked budu deti, to budu mat zvlast ucet na deti? Bude sa preratavat aj im? Vydelovat? Ved to je tazke len citat, nie zit takuto zivotnu tazobu.

jajanka31
6. okt 2022

@de_cember skus si s ním sadnúť a ešte raz sa s ním porozprávať o právach a povinnostiach v manželstve. Vysvetli mu ze ho máš rada ale v manželstve ked jeden zarába 2000€ tak 1000 je jedného a 1000 je druhého a keď druhy zarába 500€ tak 250 je jedného a 250 druhého. Proste to nie je výmysel ale reálny fakt ze od dna sobasu nie je jeho a tvoje ale vaše. Ak nepochopí tak rozvod. A bud rada ze nemáte deti. Ty určite z 400€ rodicaku nebudeš schopná jemu platiť 50% výdaje. A povedz mu ze kľudne po materskej môžeš ísť do práce a on nech ide na rodicak kde dostane 380€ ci bude taky frajer a ci bude s tým súhlasiť. A odporúčam ani s ním nespi keď si on nechce plniť jednu manželskú zákonnú povinnosť tak ty neriskuj tehotenstvo..
Netráp sa ze si to pred manželstvom neriešila, vlastne si ani nemohla, vtedy reálne a právne boli jeho peniaze jeho a tvoje tvoje.

hope87
6. okt 2022

Ja uplne chapem, ze ti to vadi a celkom ma zaraza, ze ti to nevadilo natolko, aby si to riesila pred manzelstvom. Podla mna to je varovny prst, ked si niekto az takto zaklada na svojich peniazoch a vsetko, doslova vsetko, deli na presnu polovicu. Skoda, ze si to s nim nedoriesila este nez si si ho vzala a len si potichu dufala, ze ho manzelstvo zmeni. Podla mna je to chore.
Absolutne suhlasim a stotoznujem sa s nazorom @pralinka25.
Ano, kazdy ma pravo mat svoj nazor a jednat so svojimi peniazmi ako uzna za vhodne, a preto je dolezite, aby sa nasli dvaja, ktorym to vyhovuje rovnako. Ty si zial urobila chybu, ze si dufala, ze sa tvoj muz manzelstvom zmeni.
Ak este nie si rozhodnuta opustit ho, skus mu nastavit zrkadlo. A aj ty naozaj del vsetko na presnu polovicu. Ci s tym jedlom, ci s umytim riadu, vysavanim, atd. A uvidis, ci ho to v niecom nenakopne...ci zazrakom nepride nejake uvedomenie, ako velmi to prehana(aj ked to si nemyslim...toto musi byt hlboko v nom, ked to zenie do takych extremov).
Akoze, ja by som od nervov bola schopna spocitat aj ryzu, ci mame obaja rovnako 😀 a vazila by som kazdu porciu 😂. Je pravda, ze ja by som s takymto chlapom ani len vo vztahu nemohla byt ale pri tej predstave...😕

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
ibajaanikiny
6. okt 2022

@de_cember nie,nie a este raz nie…

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
6. okt 2022

@zoro9836 a ty nie si v praci? Ked ocakavas poobede inak naladene zenske osadenstvo do debaty?

osky
6. okt 2022

Bozinku,dakujem ti za mojho manzela!
Keby toto tu cital,by mu vlasy zisli....🙈

kaca222
6. okt 2022

@veroniq85 na zmrzlinu sa už aj teraz vykašlem 😉 akonáhle nám začne vadiť systém appky, urobíme spoločný účet, kde každý zo svojho osobného pošle rovnakú čiastku, zatiaľ to však nebolo potrebné.
Čo sa týka rodičovskej dovolenky, áno, budeme to riešiť rovnako, ale plánujem popri tom čiastočne robiť a pri synovi sa budeme striedať.

kaca222
6. okt 2022

@lindous tomu rozumiem, ale z autorkinho (aj niektorých dalších) príspevkov sa mi zdá, že chcú byť pozývané na večeru, lebo predsa som žena a chlap ma má pozvať.

Aj systém raz platím nákup ja, raz ty a väčšie výdavky sa rozrátajú môže dobre fungovať. U nás to možné nebolo, lebo si štandardne do mesta nenosím peňaženku 😂 a zase na internete platíme vždy mojou kreditkou.
V konečnom dôsledku je vždy na dvojici ako si to nastaví, problém je, keď majú o fungovaní financií odlišné predstavy

aknamorka22
6. okt 2022

@de_cember ja som mala niečo podobné s mužom. Tiež som ho volala strýko držgroš :D prepočítaval každý cent, všetko zápisoval, kalkuloval, nič nechcel kúpiť lebo však nič nám netreba, dovolenka žiadna a pod. Bol to obrovský boj (a niekedy ešte stále je) ale ako prišli deti, manželstvo, hypotéka a sám život, zmenilo sa to. Pochopil, že život nie je len o prepočítavaní každého eura aj keď tendencie na to má doteraz. Takže nádej umiera posledná. Treba sa otvorene s mužom porozprávať o tom, aké má predstavy o ďalšom živote. Aké predstavy máš ty a nájsť kompromis. Itak ak prídu deti, všetko sa zmení a bude inak ako si predstavujete. U nás sa to otočilo tak, že neraz ja musím muža krotiť aby toľko neminal :D ty jediná si poznáš svojho muža a približne vieš čo od neho očakávať. Rozvod by bolo posledné možné riešenie keď už naozaj nie je žiadna nádej na zmenu a naozaj by sa jednalo o spomínané ekonomické týranie.

sense
6. okt 2022

@cacianka asi tak lebo žiadna iná normálne zmýšľajúci by ani bicykel o neho ne oprela.

janetinka27
6. okt 2022

autorka, uz si reagovala na ine prispevky, ale na moj nie - ako mate podelene platenie za energie a ci ma manzel hypoteku na svoje meno a ak ano, kto ju plati. a takisto aj vydavky na auto, benzin, poistky

veroniq85
6. okt 2022

@osky ano vyhodou takychto diskusii a nie je ich tu zrovna malo na MK si clovek uvedomi aky poklad ma doma

siska53
6. okt 2022

@de_cember to je na rozvod.

jaond19
6. okt 2022

@de_cember toto nie je zivot ale tyrania. Razne sa vzopri, zahadzuj vsetky bločky a odmietaj toto delenie. To jedine mozes este skusit, ale uz by som asi riesila popri tom pomaly odchod.

lenkadenisa
6. okt 2022

@de_cember a pán manžel vie, že od uzatvorenia manželstva sú peniaze spoločné? či máte zrušené bsm?

marfica
6. okt 2022

@zoro9836 no ty si fakt úžasný, ty tu sedíš od rána a rýpeš, že počkaj na ženy, ktoré prídu doma z práce. Fakt vtipné. Akoby tie, ktoré píšu doobeda mali jedinú životnú činnosť vypisovať na modrého koňa. Nemôžu byť doma z dôvodu, z akého si momentálne doma aj ty? Alebo nebodaj rozdávaš duchaplné rady z práce?

babu11
6. okt 2022

@de_cember je to lakomec,ja si neviem predstaviť, že by som pri pokladni u nás v jednote začala rozpočítavať nákup na polku a každý by si zaplatil osve to jak puberťáci v krčme 😅 ja by som doma by som preratúvala aj na ml. čo komu patrí ....jeden deň zapisuj všetko aj lyžičku cukru,štipku soli ,koľko hajzláku minul,ako dlho pozeral telku atď...a milujem reči tipu máme všetko na pol to ako keď druhý náhodou ostane bez práce alebo chorý tak čo jemu nekúpim , ja si budem papkať suši a druhý suchý rožok...preboha v normálnom partnerstve takéto rozdeľovanie nie je ... som feministka a nechám môjho kľudne zaplatiť účet viem, že je rád keď ma kdesi pozve...teší ho to holt stará škola 🤗

acrobaleno
6. okt 2022

Ja by som s takým nebola a nech si inceli myslia, že som zlatokopka a že sa nechám živiť.

viestta
6. okt 2022

@cacianka napato čítam, zabávam sa. Nesklamal

laila22
6. okt 2022

@de_cember nebola tu téma o tej kofole a rande v parku?

kittykat22
6. okt 2022

Mam takeho kamrata co vsetko pocita. Bohuzial cim je starsi, tym je to horsie. Uz to zaslo tak daleko, ze sa snazi obohacovat na inych. Uplny des. A to vies, ze je sam. Poradila by som ti sa zbalit a odist. Toto bude peklo s tymto muzom. Zivot si nikdy neuzijes. Pri detoch budes len pocitat co kolko stoji a na dovolenku pojdes tak maximalne s pastikami v kabelke. Kasli na neho. Zivot mas len jeden a premarnit ho s tymto muzom. Bola by si blba.