icon

Dokáže sa manipulátor zmeniť?

21. jún 2022

dokaze to?

luxus10
23. jún 2022

@baskakl vies co treba takym ludom? este vacsiu svinu stretnut , ako su oni sami....

finett
23. jún 2022

@autorka mrzí ma, že nemáš kamarátov. Tým si o dosť ľahšia korisť. Inak manipulatori vedia od kamarátov aj pekne postupne odstrihnúť svojich partnerov. Hlavne takých pro ktorých hrozí riziko odhalenia. Môj brat je človek, čo nejakým šiestym zmyslom vie odhadnúť veľmi presne človeka a on ho prekukol hneď na začiatku. Dosť natvrdo má na to upozorňoval a tak som sa bránila a obhajovala ho. Nebola to dobrá cesta, lebo tak som len dlhšie ostávala v pseudovztahu. No po rozchode povedal presne to čo som potrebovala počuť a veľmi mi objasnil všetko. Mama tiež má oko na ľudí a ona išla na to jemnejšie. Rešpektovala ho, alennepacilo sa jej ako sa ku mne správa. V správnych chvíľach mi dávala podnety na rozmýšľanie a modlila sa aby sme sa nevzali... Okrem nich som mala ďalšie dve kamošky a svojho už terajšieho manžela, čo boli veľa opora po mnohých stránkach.
Manipulátor sa snažil od začiatku poukazovať na môjho brata, ako ho neprijal, ako ho nemá rád a vsakovakymi spôsobmi sa snažil mi ho znechutiť. Vedel, že tam hrozí nodhalenie. Skús skús to s kamarátmi, neviem ako, ale nejakých ľudí snáď poznáš...

sarahh09
23. jún 2022

@yoxinka chúďa žena už verí tomu , ze je zlá ona.

fcuk
23. jún 2022

@soldi mozem sa Ta spytat , aky si mala vztah s rodicmi? S mamou? Dakujem!

soldi
23. jún 2022

@fcuk otec narcis (oficialna diagnoza) mama manipulatorka cista

bubblies
23. jún 2022

@autorka Nie, zmenit sa clovek zmeni iba z vlastneho presvedcenia, nie lebo to chce niekto iny, alebo "by bolo vhodne sa zmenit" kvoli okoliu (a uz vobec manipulator kvoli nejakej laske - ci uz partnerkej, alebo detom...atd atd atd. Je to v nom zakorenene (ako ti aj sam hovori), a na to treba skor odbornejsie skumanie, tam by mal volit psychoterapie, nakolko nejde len o to, ze povie, ze sa "asi" musi zmenit. Uz sam ti hovori vlastne to, ze sa nezmeni a to tymto: 1. mame to v rodine, sam to vyhodnotil ako geneticky vrodene, a teda on nema dovod sa menit, ale TY to mas vlastne zacat chapat - len ti to hovori v tychto omackach, co si napisala, ze ti hovori😉

Co sa tyka klasickej zamilovanosti (a teda lasky voci partnerovi), ta totizto trva podla vedecky studii od 1 mesiaca po max 2 roky -> je to individualne u kazdeho a s kazdym partnerom to ma tiey kazdy dokonca aj inak. Viac ako 2r zamilovany clovek ani nedokaze byt. Ide o hormonalne zmeny, ktore u neho nastavaju, ale casom to oprchne, lebo neustale podnecovanie neprospieva ani mozgu. Preto ani dlhodobe pary neexistuju uz na fyzickej pritazlivosti a tych extremnych citoch, ale prenesie (alebo aj neprenesie - vtedy prichadza rozchod, lebo si nerozumeju "inak" inym sposobom, nemaju spolocne vizie ani nedokazu po zlozeni tychto tzv. zlozenych "ruzovych okuliarov" viac fungovat. Lebo sa zacnu zapajat ine zmysly, teda aj rozum aj ci je to vhodny a potencialny partner, ci dokazete komunikovat o vaznych veciach, ako funguju kompromisy atd atd.

@soldi lenze ty tu zmenu napr. chces sama, nie je to iba o tom, ze by si "tohto" partnera stratila, stratila si tymto spravanim v zivote vela, a uvedmojes si to a PRETO sa CHCES hlavne zmenit...nie len preto, aby tento konkretny partner neodisiel. Lebo to nemas garantovane ani od neho, ze ked sa zmenis, neodide...odist moze kazdy vzdy, ci sme taky alebo onaky...niekedy sa moze zmenit prave nasa polovicka a nechce byt s nami aj keby sme sa menili na jeho bozi obraz 🙂

bubblies
23. jún 2022

@autorka a zabudla som dodat: Ze tymto plytvas na neho vlastnym casom, ktory uz nikdy nevratis...je to tvoj cas, a kazdy ho mame obmedzeny. Takze ak by zmenu chcel, vyhladal by pomoc inde, nie chodit ta skusat "previedcat", lebo on sam so sebou zial nevydrzi. On sa vie, ze jednoduchsie je skusat, az kym obet sama nepovie a dost, ako to skusat na novo inde - tam to zas vyzaduje viac jeho casu, jeho energie, a je to pre neho jednoduchsie to skusat na niekoho koho pozna, ze mu to tzv "zozerie" vzdy 😉
Ja mam s tym osobnu skusenost, danej osobe nakoniec bola aj diagnostikovana porucha osobnnosti, ale to dnes ma uz asi zjavne kazdy druhy. Ono je len na nas, ako sebou nechame manipulovat, a ci vobec. Ja sama som musela nakoniec vyhladat odbornu pomoc, ale preto, ze uz som sa takym ludom chcela vyhnut - bola som tyrana takou osobou aj s fyzickym trvalym nasledkom. Takze si len zvaz, ci mozno nedat pokec s psychoterapeutom o tom, ci mas v takom vztahu pokracovat ty...(ked uz on nechce so sebou nic robit) a vela ti da taky odborny nazor a pohlad na vec, ako tu nazory na MK, ktorym neverim, pretoze vela zien tu ti bude radit, ale same to mozno doma zazivaju, tak len radia "co by spravili" keby neboli obetou same...vela zien je s manipulatormi, a vela si to nechce priznat, lebo su na nich zavisle😉 Kludne napis spravu, nemam problem aj sukromne poradit 😇

nyusika
23. jún 2022

sorry, on vie, ze sas sprava nevhodne a ty ho mas na to upozornovat ?
mate dost rokov na to, aby si mala pohodovy vztah, nepotrebujes vychovavat dospeleho muza.

fcuk
23. jún 2022

@soldi, tak to mi je luto. Klobuk dole, ze na sebe pracujes. Velmi ti drzim palce 🙂

gabrielle59
Autor odpoveď zmazal
maja2017
23. jún 2022

A ešte sa predpriprav na scenár, že keď už bude vidieť, že si naozaj rozhodnutá to ukončiť, tak sa za Tebou bude chcieť presťahovať a zahodiť celý svoj doterajší život.. Lebo Ty si pre neho všetko, bez Teba to nemá zmysel a iné bláboly. Možno sa bude chcieť aj zabiť.. Pri tomto všetkom si na nás spomeň.. A opakuj si v hlave : je to len jeho divadlo!! A ak ho náhodou vezmeš na milosť, lebo však samota je blbá, tak sa zas priprav na to, že pri úplne prvej príležitosti Ti predhodí, ako sa ON chudák kvôli Tebe obetoval a zahodil svoj život.. Takže teraz Ty na oplátku nechoď von na kávu s mamou, kamarátkou, hocikým.. Obleč si niečo vhodnejšie... A podobné nenápadné zhadzovačky...

simka17161
23. jún 2022

Mala by si vyhľadať odbornú pomoc. Skús pozrieť aj videá na yutube o manipulátoroch, odporúčam Barboru Englisch, Antoniu Morgan, Jan Dvorák. Manipulátor je človek ktorý získa energiu tým že si ju berie od druhých. Ked si dole on je hore. Nehľadia na to že to nie je fér. POrozmýšľaj sama nad sebou čo v živote chceš, ako chceš žiť, ako si predstavuješ vzťah a či to tvoj priateľ plní. Sama si možno neporadíš, nie je to ľahké bez podpory ak nemáš kamarátky či oporu v rodine.

patricia951
Autor odpoveď zmazal
jaskolka
24. jún 2022

Autorka, ta príhoda s americkými zemiakmi presne ukazuje spôsob myslenia takého človeka.
Proste všetko otočí až do úplne nezmyselnej roviny, len aby ta doplietol zdanlivo logickým argumentmi, na ktoré nebudeš vedieť reagovať. Ani nemôžeš, lebo nemajú hlavu ani patu, len ide o to, aby ta rozculil, rozplakal alebo nahneval
Ja to opíšem dve epizódy z môjho vzťahu s ex
1.prisli sme večer z vonku, ja som si sadla na gauč ku knihe. On pozeral čosi v telke. Odrazu mi vraví, veď pozeraj so mnou. Šiel nejaký program pre tých, čo chodíš posilovat, mňa to absolútne nezaujímalo. Tak vravím, nie, ja si budem čítať.
"Ale prečo, veď pozeraj so mnou"
Vieš, že ma také nezaujíma, chcem čítať. "
" Bože, musíš čítať také hlúposti? Pozeraj, je to super relácia ",
Už som bola nahnevaná, tak reku, veď čítaj ty, keď ja mam pozerať, čo ma nezaujíma. Tak ty môžeš tiež robiť, čo ja. Naštval sa, prečo ho nútim robiť, čo nechce. Nechápal, že on robí presne to iste mne. Začal nadávať, aká som hnusná a sprostá, že nechcem pozerá super reláciu, a nútim ho čítať, tak ze nech vypadnem spat a nech ho neotravujem, že som hlúpa, nech okamžite idem preč spat (boli sme v mojom byte a pozeral moju telku, keď už sme pri tom)
2.kupila som si nový televízor. Prišiel raz večer a vraví prečo nemáš na ňom aj internet?
"lebo som kúpila bez internetu. Nepotrebujem ho mat aj v telke"
"Akože nie? Veď telka s internetom je super. Môžeš si tam pozerať filmy"
"ale mne netreba telku s internetom, načo? Stacia mi programy"
"veď si zapneš hudbu"
"na to mam mobil, aj tak málokedy to robím"
"ty si hlúpa, mala, si kúpiť telku s internetom"
"bola dráha a aj tak by som nepoužívala tam internet"
"tak keď nepotrebujes internet, odhlas ho aj v byte. Načo máš internet? Hneď ho odhlas"...
A takto dokola, všetko prekrutil, vôbec sa nedalo s nim diskutovať. Výsledok, že opäť hádka, stres, krik plač, odišiel urazený, aká som debilna hlupana, že on mi tak veľmi chce dobre a ja ho odmietam
Už chápeš spôsoby manipulátora? Nikdy mu nič nevysvetlis, ani krikom, ani plačom, ani logikou, lebo všetko otočí úplne inak. A zvlášť ak bude sa ukazovať, že ty máš pravdu, to bude používať také "argumenty" bez zmyslu že ťa dopletie úplne

jaskolka
24. jún 2022

Ešte mi napadla jedna príhoda, to už bolo ozaj "top".
Neviem, či si videla Annu zo zeleného domu. Proste tú herečku. No a raz sme nepozerali seriál Monk, keď si ho videla, tak tam hrala iná herečka, tu asistentku Natali.
No a ex ta ak hneď, že pozri, to je tá, čo hrala Annu. Ja vravím, nie, kdeže, to je úplne iná herečka. On trval na svojom,ze ano to je ona, len staršia
Zasmiala som sa, ved to celkom iné ženy hrali inak sa volajú. Nie a nie a nie. Normálne som vzala mobil, a ukázala mu, že ide o dve celkom iné ženy, iné mená, aj iné miesta narodenia, proste vserko. Jeho reakcia bola, joj, bože ty musíš mat za každú cenu pravdu 🙈🙈🙈.

k0l0b3zka
24. jún 2022

Ja len tolko k tomu co pise @jaskolka.

katkine_terapie
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
iffushka
24. jún 2022

Autorka ......tebe nedochádza že ľudia sa ti tu snažia pomôcť a míňajú na teba svoj čas? A ty tu rozvíjas svoje nezmyselné úvahy? Rozíď sa s ním. Hneď dnes. Ak nie, neminaj náš čas.

katkine_terapie
24. jún 2022

Autorka: Načo sú dobré tie príklady, ktoré dávaš? Potrebuješ mať každý potvrdený? A ak ti povieme, že áno aj tu ťa chalan manipuluje spravíš čo? Dáš ďalší príklad, že či naozaj? Vieš čo je podstatné? Či sa v tom vzťahu cítiš dobre. Ak hej ostaň, ak nie odíď. Nemáš s ním záväzky, majetky, dlhoročný vzťah.... V prípade, že sama nevieš odísť, vyhľadaj odborníka - psychológa, ktorý ti s tým pomôže.

oktobermimi
24. jún 2022

Žena, prosím ta neobranuj ho. On sa nezmení a bude to ešte horšie. Moc dobre viem o com hovorím žila som z takýmto človekom a ver mi nezmení sa, zmeníš sa ty. Prispôsobíš sa ty nemu, kvôli nemu odstráníš priateľov rodinu zo svojho života on pre teba neurobí nič len bude všetko hádzať zle na teba, jedného dna budeš môcť za cenu ropy Indii ďalší deň ta postavy na piedestál a budeš jeho kralovna o par dni budeš neschopná piča čo nevie ako správne dat wc papier na držiak...
Vždy za jeho debilitu a chyby budeš môcť iba ty a nik druhy vždy prekrúti všetko aby ty si sa cítila zle nikdy si neuzná chybu že niečo posral on, vždy to budeš ty ktorá za to môže lebo "si ho rozptilovala, nepovedala mu o niečom, alebo si hlučno dychala"
Príkladom, môj Ex...
Už keď som sa k nemu nasťahovala som vedela ze mapodlznosti, jedného dna nam odpojili elektriku. Mohla som za to ja lebo som mu dávala malo na nájom, ze som financovala komplet domácnosť je vedľajšie a poplatila plnu rit jeho dlhov...
Keď mu byt zobrali do dražby bola to vina všetkých okolo, nik nevedel pochopiť ako on sa cíti.. hej mal kocovinu už nepracoval žili sme iba z môjho platu.(obranovala som ho ze sa zmení ma ťažké obdobie).
Vybavenie novej prace pre neho bolo na mne, riesenie ze nesiel lebo bol natmeleny bolo na mne hľadanie obranných vyhovoriek na mne tak ako to robis teraz ty.
Zohnala som lupcu na byt par chvy pred drazbou sa vypttila banka, moja vina bola ze som vybavila aby nemu ostalo malo penazi, mala som dohodnut vacsiu sumu za ten byt..
Postupne odrezavanie od priatelov a rodiny, lebo nik neni dobry pre mna a kazdy mi zalezi akeho mam priatela a nedopraju mi kusok stastia.
Stahovanie do Ba, vsetko na mne. Na koplet od baleni po stehovakou zhananie bytu.
Vramci fin moznosti Garsonka, mebudem ani hovorit co vsetko vo svojich ozraleckych ekscesiach znicil boli by sme tu tyzden... ale v skratke si zober ze na jedno nohy stol upevneny do steny spadnu pomali 2m vyška a 90kg vaha jasne ide k zemy.
Kto platil depozit a najom? Jasne ze ja, ved on nemal z coho ja ano mala som nasporene..mala...
Kedneho dna nafukal v robote, vedela som to hnet boli sme kolegovci. Vedela som aj to presne do bodky kolko, od SBS boli to kamosi, on ? Klamal ze to nieje pravda ze hodnota bola uplne ina a zacal rozpravat o tom ako sa to nejako preratava. Nakoniec to bola moja vina ze nafukal lebo som nebola doma a nedavala pozor na to kolko pije.
V medzi case kedbol doma meprscoval dostaval podporu, o nic sa nestaral iba slopal 24/7 slopal..moja vina, malo pracujem nemame vela eur, mam zobrat nadcasy on ma 33r on sa narobil doat teraz je rad na mne (realne odpracovane 4r, inak Pn vyhadzov...) ked robis 16h smeny nemas cas varit prat pratat... on to robit nebude to je moja povinost...
Ked som odovzdavala byt vedela som ze z depozitu nic nedostanem na zad, majitelovy som vsetko povedala ako bolo, panko sa odmietol vyjadrit a stretmut. Len potom hromzil ze som ho mala ojebat o peniaze a klamat mu e uz to tak bolo🤦‍♀️
Topka. Zomrela mu maminka uz daaavno co bol nezamestnany. Na jej pohrebe si drzo zobral papier o potvrdeni ze bol na pohrebe aby ho odovzdal do prace. Moja vina bola, ze uz ho nemal nachystany a musel si ho pytat...
Ked som ho vyhodila, narokoval si depozit nazad ze to platil on, zdokladovat uz to nevedel. Na papieroch som ako platitel depozitu a najmu bola pisana iba ja, dovod? Chcem snim "vyjebat" on vie ze mi na to daval peniaze, hmm neviem o tom ale nevadi,nemal z akych...

A take drobnosti... varila som (som kuchar) on je nevyuceny ma 8r zs. A poucovacky to nie takto to takto, opravovanie poskladaneho pradla, vkladanie viet/slov do uat ktore som nikdy nepovedala...nezasam seriale filmy z niekim pozerat. Vzdy kazde skurvene 2minuty pauca a skusanie ako na referate co si z deju pamatam ako ho chapem ci viem suvis medzy poatavamy...
Prisposobovanie sa jeho planom nie mojim,
Namoje narodky ze si mozem splnit sen, okej milujem prechadzky hor sa do do dubravskych kpcov a celodenna turistika, vecer obvinovanie ze som dojebala celi den lebo on cakal ze zajdem na zmrzku a zapadnem so najblizsej hospody 🤌🏻
U mojho tata bol 2x aj to z donutenia lebo moj ocec je neschopny nevie nic, zije na chate kde topi drevom ktore nevie nasekat, povie 33r chla ktory je zadlzeny zivy ho zena nevlastni nič.
U maminky bol tiez 2x lebo je to zakomplexovana pič co nam zavidi a nepraje a nezela si aby vedela kde byvame alebo abyknam chodila, ano realne mamca nevedela kde presne som a nikdy u nas nebola.
Sestry? Zavidia ti takeho ako ja som mat nebudu. Kamošky to iste...

Ja viem rozpisala som sa kus vela ale, nedalo mi to nerozpisat sa.

A rada na zaver, po rozchode zmen Fb, zmen cislo... zmen vsetko pokial sa da...
Moj exo mi pisal ked dcerka mala necele 2mesiace, uz ma 2r o par dni a stale.ma.snahu kontaktovat ma dostat sa po mna...

oktobermimi
24. jún 2022

@katkine_terapie vies co v tomto stadiu som bola aj ja, stale som hladala dovod branit ho.
Ale,tu musi hlavne dojat dolezity zlomovy moment kedy ona sama pochopi ze je cas ho poslat kade lahsie.
U mnabol zlom ked stale slubil ze pojde na proti alkoholické a nesiel nesiel nesiel a dovod bol ten ze "vidi jak sa ja tesim ze pujde on prec aby sem.ho mohla vymenit za teho kolegu co mna vozi do prace ked idem na nadcas" ze kolega bol gay a mal partnera uz bolo nedolezite...

autor
Autor odpoveď zmazal
nurielka
24. jún 2022

Samozrejme, že vedia v poriadku komunikovať, keď skaces ako on piska. Pochopíš vtedy ak začnete spolu žiť. Tam na pretvárky nebude mať priestor, keďže bude stále s tebou. Ste malo spolu aby si to vnímala, že je to celé zle. Ale už to, že ste spolu malo a má takéto stavy v poriadku nie je.

katkine_terapie
24. jún 2022

@oktobermimi áno, s tým úplne súhlasím. Preto odporúčam odborníka, aby ten pád bol čo najmenej bolestný a vedela, ako sa vyhnúť podobným typom v budúcnosti.

katkine_terapie
24. jún 2022

Autorka: Jasné, že vedia aj normálne komunikovať, najmä, ak ta potrebujú dostať zas do pohody. Oni nepotrebujú ovládač s vybitými baterkami, ale taký čo funguje. Tak sem tam tie baterky dajú na nabíjačku, aby ich mohli opäť vybiť skoro na "totálku". A opäť ich strčia do nabíjačky. Ale aj dobíjacie baterky majú nejakú životnosť a raz kľaknú...

oktobermimi
24. jún 2022

@katkine_terapie pravdu mas, sice niekedy to ide aj vez terapie i ked moja terapia je a vzdy budevyrozpravat sa stoho a delit sa o to co takyto vztah obnasa aby zeny vedei ze nieco nieje spravne a treba dat na svoje pocity a nie vzdy slepo verit v zmenu

katkine_terapie
24. jún 2022

@oktobermimi vieš, čo býva často problém, že ženy aj muži si myslia, že ak sa zbavia jedného toxíka, už ich čaká iba pekný vzťah. Česť výnimkám, ale často do toho spadnú opäť, lebo toxík má milión variácií a vie krásne prečítať, čo druhá strana potrebuje.

yoxinka
24. jún 2022

Ale samozrejme. Tetin muž s ňou vybral brutálne drahú dovolenku v Egypte, ona celá natešená, že aký super hotel a blabla, no čistý raj. Ukazovali nám spolu prospekty … A potom pomaly nemohla vyjsť z izby, lebo sa podľa jeho slov správa ako štetka a balí každého upratovača, čašníka, hocikoho a ešte k tomu počúvala, že by mala so sebou dačo robiť, lebo ako to vyzerá v plavkách … teta má 170cm, 59kg a takú postavu, že može prádlo pre Victoria’s Secret fotiť, na rozdiel on jej muža, ktorý je otrasne hrbatý, má pupek, lebo je lenivý jak voš a ešte má a chlpatý chrbát. Sesterka mi hovorila, že keby nie sú Egypte, ide domov.

janickacrazy
24. jún 2022

@oktobermimi to je neskutočné ten tvoj príbeh, mňa len zaráža to, čím ťa tak očaril, keď si bola ochotná s ním byť vo vzťahu, keď si vedela, že má dlhy, je nezamestnaný, atd. a naviac ešte aj alkoholik, to je ozaj vražedná kombinácia