Dôvody na svadbu
Ahojte, pisem za kamosku, je uz 10 rokov s partnerom zasnubena, maju 3rocneho syna a stale sa JEMU nechce zosobasit, vraj na to papier nepotrebuje,peniaze maju, ale ona je smutna a chce sa vydat, kupil jej znova prsten aby ...vlastne ani neviem preco, vsak ak si ho ona chce vziat a on ju nie, tak ho podla mna nemala prijat, mala trvat na svadbe lebo clovek nikdy nevie co sa mu moze stat a ostane na dieta sama bez dochodku po nom napr......co vy nato?dajte padne dovody preco sa maju vziat...?dakujem
Ja vždy hovorím, kde sú deti, má byť svadba. Pre mňa je to už sakramentský dôvod dať si tieto praktické veci do poriadku. (Nikoho ale neodsudzujem, každý si urobí ako uzná za vhodné) Ja som stará škola 🙂 .... a čo by dali takí homosexuali za to, keby sa mohli u nás sobášiť 😉
@sandria mno, vybavené ☹
@sandria ale ani tady u nás by neměla ten vdovský jistý,už jsem tady dávala na to odkaz, takže to pořád nevytahujte. kdoví, co tam v tom holandsku byl za problém, spíš bych to viděla na dědické řízení, že bylo vše psané na toho chlapa a tak o všechno přišla. pokud je hypo, leassing na partnera, tak ten druhý má bohužel po jeho smrti smůlu, ale i na slovensku.
@sandria.. každý stát to má jinak předpisově ošetřené, takže to respekuji.....jedno je asi jisté. rodina "s papírem" má víc plusů na celé zeměkouli než jen obyčejné žití na hromádce....co v mládí může být třeba bráno jako zbytečnost, ve stáří se už projevuje jako problém ...navíc, když neštěstí nechodí po horách, ale po lidech,měl by na to člověk myslet
Ci sa vam to pači alebo nie, zakon nechrani neformalne zväzky tak ako chrani formalne.
Taky konkretny priklad : dvaja spolu byvaju, napr. muž je majitelom nehnutelnosti - bytu, družka tam investuje dajme tomu nemale peniaze - nabytok, nejaka prerabka. Spoločným bývaním alebo investíciou nevznika ziadny pravo k bytu vlastnika. A ten moze kedykolvek druha z toho bytu vyhodit....Dokonca aj trvaly pobyt má len evidenčný charakter a žiadne práva k nehnuteľnosti tým nevznikajú. Cize kebyze nastane takato situácia tak družka odide s holou ritou, pravo na jej strane viac menej nestoji ..ok ak ma bločky moze skusit dokazovat, ale ma kazdopadne velmi sťaženu poziciu, manželka však automaticky spada pod BSM...takze je väčší ,,problém,, ju vyšachovať.
Nárok na vdovsky patri len manzelovi/manzelke, odškodnenie z dovodu smrti v dosledku pracovneho urazu alebo choroby z povolania zase patri len do manzelstva.
Dedenie : druh alebo družka môžu dediť len v druhej, prípadne tretej dedičskej skupine, ak druh nezanechal zavet - kto dnes na to myslí v nejakej 40tke 50tke??? treba však zdôrazniť neraz ťažké dôkazné postavenie druha, družky...a stačia hamiždnejšie deti druha z prveho manželstva.
Mnohí to poznáme ze aj v daniach je tam ulava - nezdanitelna čast na manzela/manzelku.
Takze pravne nie je o čom...je to proste lepšie, bodka, punktum. 😉
dakujem za názory, budem pri nej stáť a psychicky ju podporovať,určite nebudem za ňu nič riešiť, opýtala sa ma ,chcela radu a ja som jej v podstate povedala to čo tu píšete, tak môžem byť spokojná, už ako ona s tým naloží....je nanej... verte, že mi to už aj "lezie" na nervy, že o tom často rozpráv, asi aj preto, že ideme kamoške na svadbu v novembri....pekný deň všetkým.
@sardinka335 presne tak. Ziadna lepšia inštitucia pre život dvoch ľudí z právneho hľadiska neexistuje. V prípade rozchodu je to tiež ťažké, ale všetko ostatné je ešte ťažšie. Minule som dokonca zachytila, že ak rodič, ktorý má iné meno ako dieťa, s ním chce vycestovať, mal by mať pri sebe splnomocnenie druhého rodiča. (Čiže ak nie som vydatá a moje dieťa má!eno po svojom otcovi, mojom partnerovi napr.) Jasné že mám právo a ním vycestovať, keď viem, že som matka. Ale oni to nevedia a kdesi v tramtarii sa naťahovať na policajnej stanici by sa mi nechcelo...
Keď tak uvažujem, neviem si predstaviť ako sa to rieši, keď som napr. tretíkrát vydatá a mám 3 deti, každé s iným... a 2x som ovdovela... 🙂
no hlavne sa mujú zobrať LEBO CHCÚ... ak jeden nechce, tak o čom to je? Keď ho dokope do sobáša aj tak nič nevyhrá... ja neodsudzujem páry, ktoré nie sú zobraté a majú deti.. sama som bola s partenerom 10 rokov a potom bola svadba 😀 ale tehotná som až po.. mne osobne by vadilo, keby ma bol parter žiadal o ruku alebo na svadbu pristúpil až po mojom nátlaku... tak buď chce alebo nechce... takže "kamarátke" odkazujem, že nech sa s tým buď zmieri a čaká (asi na veky) a keď jej to vadí, tak nech zabalí veci a ide.. ale keďže majú dieťa, tak asi to prvé (ak teda zbytok klape...)
@sardinka335 manzelka automaticky spada pod BSM iba v pripade, ze byvanie nadobudli uz ako manzelia. Ak manzel nadobudol dom/byt pred uzatvorenim manzelstva, alebo ho zdedil alebo dostal do daru (hoci uz aj pocas trvania manzelstva), tak manzelka na ten byt nema ziaden pravny narok presne tak isto, ako keby bola len druzka.
@sandria tym tvojim pribehom chces povedat, ze keby boli manzelia, tak nie je teraz sama s dlhmi a dvoma polosirotami? Dlhy by zazracne zmyzli same a pan by snad ani neumrel. Holt sa slecna prepocitala, zdroj financii jej odisiel a asi dostala trochu priucku. Vy ste sa spolu znasili len prist na to, ako vydolovat peniaze zo smrti cloveka. To je dost smutne...
Ale ano, s "papierom" je vela pravnych veci "jedoduchsich" a netreba ich osetrovat osobitne. A neplynu z toho len spominane vyhody v zmysle toho, ako sa dostat po smrti partnera zabezpecit - moze sa to aj paradne vypomstit. Zdedit sa da nie len majetok, ale aj dlhy, ktore si partner pocas partnerstva narobi.
i u smlouvy úrazového nebo životního pojištění existuje kolonka "obmyšlená osoba" (nevím jak je to nazvané slovensky) , a znamená to, že osoba, uvedená jako "obmyšlená", automaticky dostane po smrti pojištěnce uzavřenou částku na "smrt", zhruba do dvou měsíců po úmrtí pojistitele.....pokud tam ta osoba není uvedena, jde smlouva do dědického řízení a rvou se o ni dědicové.....
šéf nám vyprávěl, že měl klienta, který byl ženatý, a protože jim to nějak moc neklapalo,měl i bokovku, se kterou si pořídil dítě. aby je legálně zabezpečil, kdyby náhle zemřel, uzavřel si úrazovou pojistku na dost vysokou částku pro případ smrti.mohl si to dovolit, protože ostatní rizika tam neměl, ty měl uzavřené na "oficiální" pojistce, o které věděla jeho rodina. bohužel měl autonehodu a zemřel. když rodina zjištovala jeho věci do dědického řízení, objevili i tu jeho druhou smlouvu s tou vysokou částkou. skoro dostali infarkt, když jim v pojištovně řekli, že nedostanou vyplacenou ani korunu, protože ty peníze jsou vázané na jméno té "milenky", která byla uvedena jako obmyšlená osoba. ta dostala peníze na účet do třech měsíců po smrti toho pána. rodina musela čekat na vyplacení pojistné částky z "oficiální" pojistky až po skončení dědického řízení, což v jejich případě,trvalo skoro až rok. ...takže asi tak 😵
uz len z dovodu OCR, pohrebov a roznych rodinnych udalosti, na ktore maju rodinny prislusnici zo zakona narok na volno pripadne preplatenie nakladov a uz vobec napriklad so suhlasom ostatneho rodica, ktory musi mat takmer na kazdu udalost ci cestovanie je manzelstvo maximalne vyhodne praveze v dnesnej dobe to najvyhodnejsie, no a neposledne musim povedat ze je rozdiel ked na zenu inak vnimaju a pozeraju a vedu rozhovor s vydatou a inak so slobodnou neviem ci to este niektora takto ma ako ja ale skutocne ma beru "serioznejsie" ako ked som iba slobodna co je zvlastne este stale v tejto spolocnosti 🙄 hovori sa ze manzelstvo je iba papier ale v niektorych situaciach dost dolezity papier ktory pomoze alebo uprednostni
@deltaa toto som jej nespomenula, nakoľko nežijú na slovensku ,ale ja tiež niesom vydatá a mám očr aj P na dieťa aj P na neho ,takže to až taká výhoda nieje-teda mám to aj ako slobodná lebo žijeme v spoločnej domácnosti s našim dieťaťom aj keď sme boli v hmotnej núdzi tak sme boli posudzovaní ako manželia aj keď sme neboli svoji a nedostali sme o nič viac ani menej .... jediná výhoda z môjho pohľadu je ...- je asi ten dôchodok ak by manžel zomrel, nižšie dane počas manželstva, odpočítateľná položka ak by bol živnostník a ja by som nerobila, nadobudnutie majetku po vydaji..a to hlavne, že ti v nemocnici nič nepovedia a tobôž po telefóne.ak som na niečo zabudla...to je už jedno, všetko bolo hore od iných spomenuté...
@carrot_apple ale manzelka ma napriklad narok aj na pohreb svokrovcov mas 1 den narok a aj 1 den ak by si ten pohreb vybavovala a ani nemusis s nimi zit v jednej domacnosti ale ja si myslim ze uplne najvyhodnejsie je ze bez suhlasu druheho rodica nemozes ist s deckom prakticky nikam ani na vylet... pretoze ta mozu posudzovat ako ze si ho uniesla ja si myslim ze je toho dost tych vyhod
@anickabasnicka prepáč, ale tieto príbehy, sú zaujímavé tým, že ich je tak jeden z desaťtisíc, možno ani toľko nie. Ten chlap nechcel zabezpečiť svoje legitímne deti, ale iba to, ktoré mal s milenkou? To by som si tipla na kvalitný výplach mozgu zo strany milenky, ktorá v tej dobe ešte asi na tvrdo disponovala "kvalitami", ktoré u mužov dokonale zatemňujú mozog. Ale ak už, tak obvykle je bokovka bokovkou a manželka manželkou. Prípadne sa manželka stane rozvedenou ex a milenka postúpi na manželku. To sú dve najčastejšie varianty a milenka užíva rôzne darčeky, možno aj hodnotné, ale k tomu, aby dostala po jeho smrti nejaké významné sumy, dochádza málokedy. Inak, vôbec som nepochopila, prečo to ten dotyčný nevyriešil jednoducho rozvodom. Mohlo mu dôjsť, že by si tak uchoval aspoň akú takú úctu svojej rodiny po jeho smrti, než ako toto absurdné a pokútne riešenie hodné treťotriedneho chlapa.
pre mňa napríklad iný ako ten, že sa chceme vziať a úradne to potvrdiť obaja dôvod neexistuje. hoci keby bolo tak ako rodina chce boli by sme svoji už keď sme spolu začali bývať.... lebo vraj sa patrí... keďže im to nevyšlo snažili sa nás vmanipulovať do toho keď som bola tehotná .... lebo vraj má dieťa prísť do úplnej rodiny.... stále nie som vydatá a tak skoro ani nebudem. vyhovuje nám to tak ako to je. keď to budeme chcieť urobíme to. ale nebudeme to robiť pretože to niekto iný chce alebo sa patrí. Kamoška zas keď je taká vydajachtivá a už ju to nebaví nech dá ultimátum. Keď sa jej nepáči, že sa nikam neposúvajú vo vzťahu. Známy povedal a to po roku chodenia... Alebo sa zoberú alebo idú od seba... v novembri sa berú 🙂 niekedy asi treba tak...
ja som svojho tiez trochu postrcila k svadbe. nenutila som ho, nemuseli sme sa brat...
len som mu povedala nieco v zmysle - chcem zit v manzelstve kvoli svojej viere a kvoli nejakym vyhodam v zakone. bud to respektujes a urcime si datum, alebo budeme nadalej iba priatelmi, mozeme aj randit, ale nespoliehaj sa na to, ze si nenajdem ineho.
nuz ale po desiatich rokoch a spolocnom dietati . ak on nedokaze pochopit, ako velmi jej na tom zalezi...ked on nechape, ze pre nu to nie je iba papier...
neviem, ci ma cenu nejaka rada.
@alaguema .,.ale on zabezpečil svoje legitimní děti, však po něm dědily, to ti je málo?! protože předpokládal, že by legitimní rodina oškubala tu druhou, tak je zajistil tou smlouvou. naopak se mi to zdá, když už se zakoukal někde jinde, že se zachoval dobře. mohl se na tu druhou vykašlat a byla by odkázaná jen na dědictví svého dítěte. 🙂..a proč se nerozvedl, nevím, asi měl k tomu nějaký důvod .....
do takychto veci tlacit chlapa sa veru nevyplaca!!🙂
@anickabasnicka ale to je riziko " podnikania " mat dieťa s ženatým chlapom .
protože předpokládal, že by legitimní rodina oškubala tu druhou ... koho druhou a koho oškubala ? Má milenka morálne alebo iné právo na podiel na majetku, poistke ? Nemanželské dieťa detí zo zákona ako manželské a to je správne , ale čo má s tým milenka ?Deti dedia rovnakým dielom , ale milenka z kola von .
Zaujímavá diskusia, podľa mňa pádne, rozumné dôvody na svadbu sú úplne mimo. Jediný dôvod ktorý by mal byť pre svadbu je láska. Nič viac. Bože čo sa to s nami deje? ☹
@maminuska ... co sem taháš morálku, kdyby se na tu babu vykašlal, tak by neměla nic, a za to by jsi ho neodsoudila?...život není ani čený ani bílý, bohužel je pestrobarevný a stávají se různé věci, jen naivní člověk si myslí, že se všechno točí kolem desatera. když už si pořídil "milenku" a s ní i dítě, tak se cítil za ně zodpovědný, tak se o ně postarla, on k ní cítil morální odpovědnost, at už se ti to líbí nebo ne.... ale já tady nemíním rozebírat, jestli to je nebo není morální, to mě nepřísluší soudit, já jsem jen uvedla příklad, kdy se dá dědické řízení obejít , a to uvedením konkrétní obmyšlené osoby....................takže končím debatu nad cizí morálkou, do které nám oběma je s prominutím prd 😎
@ejmylia láska jako důvod je tak možná ze začátku, ale po 10letech spolužití, kdy žijí spolu už de facto jako manželé, tak tam je potřeba hledat spíš racionální a pádné důvody, proč to celé zpečetit..............už jsem psala, že ten pravý čas ona dáma zřejmě promeškala hned ze začátku vztahu .........u nás se říká, že pokud se člověk neožení mladý a slepý láskou, tak později už má s tím jen problémy....a asi na tom je něco pravdy
@anickabasnicka samozrejme že tam ťahám morálku .., nie neodsudila by som ho zato že milenke nič nenechal , odsudila by som ho za to ak by vylúčil nemanželské dieta z dedenia napr.prepisom .Ako som povedala riziko "podnikania"- ) pre tú milenku .
@anickabasnicka napisala si, ze nedostali nic. Ak dedili ostatny majetok, tak ok, u mna je taky chlap aj tak chumaj a o zenach, ktore si nechaju urobit decko od zenateho chlapa, si tiez myslim svoje...ale tak kazdy robi, ako vie a chce.

@sardinka335 veď píše o sebe 😉 no ale tvárme sa,že kamoška... 🙂