icon

Druh a družka

breznan26
3. jan 2016

Dobry den.
Potrebujem vediet vas nazor.
11 rokov zijem z priatelkou co ma dve deti.
Deti aj priatelku milijem a staram sa o ne ako o vlastne.Zijeme v svokrinom byte.Nedavno svokra navrhla ze byt daruje priatelke (dcere)
Zarazillo ma ze sucastou darovacej zmluvy je vecne bremeno.Bolo mi povedane ze je to koly jej exmanzelovi keby dcera zomrela aby nemohol predat byt ako spravca majetku deti do 18 rokov.Z pritelkou sme chceli predat byt ked jej ho mama daruje a kupit si vetsi alebo rodinny domcek.Vyrieila by sa aj moja situacia ziskal by som nejaky podiel na majetku keby nahodou doslo k rozchodu na stare kolena by som neostal na ulici.Zo zenou sme to preberali a pocas diskusie mi povedala ze ju manipulujem a ze mi ide o byt.Absolutne ma v tomto nechape.Rozmyslal som ze si kupim vlastny byt,ale podstata toho je na co by mi teraz bol.a zatazil by som rodinny rozpocet o splatky hypoteky ktoru ani nepotrebujeme.Pride mi to ze by to bolo odomna sebecke splacat sebe byt ked rodina potrebuje inde peniaze.Mohol by som kupit dom kde by sme zili spolu ale na to uz nemam dost prostriedkov ,tam by to prave riesil predaj ich bytu.Mne tato situacia pride nefer.Nikto z nich nepozera na mna ale ked trebalo splacat firemne auto tak im to prislo vhod ze som ho splacaj ja.Ked som prerabal byt nikoho netrapilo ze som cudzi co nema podiel v byte a vrazal do toho svoje peniaze a svoju pracu.Zena povedala ze to mam vicislit a ona mi to vrati.To by som odnej nikdi nevzal.Uzavrel som debatu tym ze sa uz viac nebudem starat do ich bytu ani do chaty ktoru som tiez prerabal.Asi fakt prestanem brat ohlad na rodinu poriesim aj svoje zalezitosti bez ohladu na to ci to bude prospesne rodine.

karolinka2010
3. jan 2016

@breznan26 necitala som odpovede. Poznam v okoli takyto par,ale poriesil to chalan uplne super podla mna. Kupil byt na hypo,dava ho do prenájmu,prachy z hypo sa mu vracaju najmom,este je v pluse,a ziju si stastne nadalej. Keby sa rozisli,stale ma kam ist,a ona ma svoj byt od mamy. Podla mna idealne riešenie aj pre teba...

timea7
3. jan 2016

@karolinka2010 presne toto sme mu radili viaceré

oliva276
3. jan 2016

Synovec, ktorý až do vlaňajšej sezóny, kým sa mu nestal úraz, hral hokej (1. liga - dorast) vyhlásil, že cena 200 € za hokejku "bauerku", s ktorými hrávali, je "reál."
Takže uvedená cena nemusí byť premrštená.

oldman50plus
3. jan 2016

Môj synovec, tiež už dorastenec a má 185/90kg poláme aj 3 hokejky za zápas ak má smolu. Nie vždy, ale volá to spotrebný tovar. Práve preto až také drahé nekupujeme ale aj tak .... Mesiac s hokejkou ale ani náhodou, to asi ani týždeň v sezóne

breznan26
autor
3. jan 2016

@janinah
je to naozaj pravda.teraz ich uz brzdim v nakupovani vsak nemusia mat profi
da sa zohnat aj za 140 eur mozno aj za menej ale to uz nechcu ze su onicom.
momentalne splacam aj brankarsku vystroj a tam stala jedna lapacka skoro 500 eur.

wheelsonthebus
3. jan 2016

Ok, tak su aj drahe hokejky, chapem, ale ziju 4 alebo 5 v dvojizbovom byte, deti maju do 18 rokov, realne nemozem uverit, ze raz do mesiaca resp. za dva kupuje hokejky za 200 eur z toho prijmu.

svetluska82
3. jan 2016

@breznan26 tie ceny mas riadne premrstene, lapacka 500e ? somarina... MOj syn hra za dorast a nikdy sme tolko penazi nevrazali za veci na hokej. Ak su decka velke, nemozu si privyrobit na brigade?

miriam11
3. jan 2016

@breznan26 dalsi príklad toho, ze majetok a peniaze vedia rozhadat rodinu a narusit vztahy. Nic mi do toho nieje, ale ja sa divim, ze nie ste manželia. Chapem ta, ale aj druhú stranu. Na tvojom mieste by som zacala riešiť svoje byvanie, ked sa priatelka bude pytat, preco je zrazu menej penazi v spoločnom rozpočte, vysvetli jej svoju situaciu, ze predsa nic nieje tvoje, ako tu uz pisali, ze si prichyleny bezdomovec ( prepac za vyraz), inu moznost nemas. A na rozdiel od nej, ty riesis vase spolocne hniezdo, ona si riesi miesto lenpre seba a deti, teba z toho vynechava. Strucne a jasne.

breznan26
autor
3. jan 2016

idealyzovat sa nepotrebujem.
potreboval som len nazor ako by to riesil niekto iny.
Niektory co prispely nie velmi uctivo na moju adresu tak si uvedomte ze je to annonymna diskusia.
A v ramci annonymnej diskusii mi nezalezi ci tu budem hrdina alebo zlocinec.
Ak sa budem idealizovat ludia mi neporadia tak ako by mali.
A v podstate mi tato diskusia pomohla si ucelit myslienky.
Rady z kupou bytu su fajn ,uvazoval som o tom uz davnejsie.Takto aj spravim a nebudem sa uz nokoho pytat.Predtym mi to vyhovorili svokrovci (aj ked papierovo nie su svokrovci)stym ze mame kde byvat ze mozme dokonca stavat u nich na poschodi v dome..Zas je otazka za akych podmienok.To som ale odmietol.Ty co napisali ze je priatelka zlatokopka ,nie nieje.Snazil som sa vykreslit situaciu vystizne ale tazko sa to vykresluje do zopar viet.

marcy77
3. jan 2016

@breznan26 Múdro. Kúp si byt. Ak aj na hypotéku. Dáš ho do nájmu a Váš "rodinný" rozpočet to nebude zaťažovať. Ak sa to tvojej priateľke nebude páčiť, sorry ale aj ona má svoj vlastný byt, tak prečo ty nemôžeš? A nech sa v budúcnosti stane čokoľvek, máš kde hlavu skloniť. Ak nie, máš investíciu pre svoje vlastné dieťa, ktoré plánujete.

breznan26
autor
3. jan 2016

@svetluska82
somarina to nie je .profi vystroj stoji aj viac.
Je to tym ze im chcela priatelka vyhoviet .deti sa blaznili kto ma lepsie korcule a podobne.ty co mali smejdi tym sa smiali.To uz viac nepripustim.Zatazilo nas to na dost dlhu dobu.teraz si chlapec kupil hokejku za 120 eur a musi byt spokojny lebo sa to neda tahat donekonecna.
Brigadu schvalujem ,buduce leto si starsi chlapec okusi co je to zarobit si na seba.

argyro
3. jan 2016

@breznan26 a to je aké riešenie že si ty kúpiš byt? teraz sa budete ako deti doťahovať že kto z koho? tak chcete spolu bývať či nie? myslím osamote, bez svokrovcov, ako rodina. aky je problem kupit si byt spoločne, presťahovať sa tam a ten manželkin prenajimať?

breznan26
autor
3. jan 2016

@oldman50plus kua tak vas chlapec ma riadne silne strely 🙂
Nas ich tolko nelame ,chvala bohu.
Teraz hraje za 9 rocnik aj ked uz mal byt dorastenec.
Ale prestupil do ineho klubu kde by ako dorastenec nestacil.

breznan26
autor
3. jan 2016

@argyro ak bude v mojich moznostiach kupim vetsi a moze sa prenajat ten mensi.
Hodnota 2 izboveho 40000 eur hodnota 4 izboveho 70000 eur
a zas sme doma : ) idealne predat mensi a kupit vetsi.70000 eur je uz riadna hypoteka
Z 2 izb by to sotva stacilo na vykritie hypo ked je tam najom skoro 300 eur.
Aj ked ten by bol nizsi ak by tam zila dajme tomu 2 clenna rodina

surriana
3. jan 2016

Splácaš,prerábaš,investuješ....A nemáš mať nárok na podiel v byte?No to by som sa nato pozrela....!!!Klobuk dolu,lebo nieje vela takych ktory by sa radi starali o detičky ktoré nie su ich,a ešte k tomu dve....a kedze vás chlapov je takých máááálo tak sa pytam ako by asi tak tvoja družka žila dnes keby nebolo teba???Možno by sa našiel dalsi taky ale co ak nie???!!!!Takze podla mna by si tam jednoznačne podiel mal mat!Vychovavas a sponzoruješ ju aj jej deti aj teda napriek tomu ze ich milujes niesu tvoje....Prepáč ale co si vlastne za tých 11 rokov dosiahol?Družka prerobyla,kupila a co mas ty?Len zaťažený "rodinný rozpočet??,,MoŽno to viznie hlupo ale nemyslim to zle ked poviem ze Si Fakt Macher Ked Si Vezmes Na Krk Zenu Z Dvoma Detmi.

mala_hobitka
3. jan 2016

@breznan26 Kazdy z vas uvazuje sam za seba. Co by bolo keby rozchod. Co tvoje zabezpecenie? Co jej zabezpecenie? Co deti? Co davky?

Kym budete uvazovat kazdy osve tak nebudete rodinou v pravom zmysle. Dovodom na spoluzitie bez sobasa kvoli davkam? Fakt? ...aspon vidis jej priority

beech
3. jan 2016

@breznan26 aspoň si odkladaj bločky a faktúry lebo nikdy človek nevie čo sa stane-ja som investovala do bytu ex na prerábku a nábytok a neboli sme zobratí a našiel si priateľku a vyhodil nás z bytu aj so synčekom síce mám doklad o tom koľko mi dlží doteraz peniaze nemám lebo nemá mi ich z čoho vrátiť má exekúcie neviem či sa niekedy peňazí dočkáme ale pre teba výstraha buď opatrný!mysli na zadné vrátka!

timea7
3. jan 2016

@breznan26 ak sa piati tlačíme v dvojizbovom byte, tak deti môžu vymýšľať len za predpokladu, že si polovicu na drahú výstroj dokážu na brigádach zarobiť. Ak nie, sorry, čím skôr si zvyknú na to, že nemôžu mať všetko, tým lepšie.

bonaqa2013
3. jan 2016

@wheelsonthebus tak to by som chcela vedieť ako im má on vyúčtovať prácu, čo prerábal byt a chatu.... A ona mu na oplátku vyúčtuje večerný sex.... 😀 😀 😀
ja by som tie dve zas nenazvala rozumnými, ale vychcanými ženami.... 😉 😉 😉 😉 😉

danavdana
3. jan 2016

@breznan26 no, chapem aj ju, aj teba.
Na tvojom mieste by som si kupila byt na hypoteku a dala ho do prenajmu. Z prenajmu budes splacat hypoteku a nezatazis rodinny rozpocet. Ak by ste sa rozisli, neostanes na dlazbe a ak ostanete spolu, budete mat proste byt a prijem z prenajmu( po splateni hypoteky).
Ale to, ze investujes do cudzieho a nenapisu na teba ani cast, je dost nefer.

jeennyv
3. jan 2016

@breznan26 pokial nemas spolunazivanie s niekym pravne osetrene ci uz manzelstvom, spolocnym majektom, prosto ak tvoje meno nefigurie nikde..vzdy si len spolubyvajucim a nemas aj keby si to tam cele prerobil narok na nic, len na ich dobru volu keby nieco... cize aj ja ti radim zabezpec seba...to by som poradila ci zene alebo muzovi v takej situacii..spolu by som do domu alebo tak investicne nesla...tym, ze sa vas vztah neposuva inde do manzelskej roviny aj po rokoch, stat sa moze vselico a budu z toho len potahovacky....

oslo1
4. jan 2016

Ja si myslim, ze nie je ani tak problem v byte, ako vo vasich financiach.
Ja som mala za slobodna byt. Ked sa ku mne manzel mal stahovat, tak sme riesili financnu otazku. Dohodli sme sa, ze si zalozime jeden spolocny ucet, na ktory budeme davat polovicu vyplaty, nakolko sme nevedelo, kto kolko zaraba, byslo to tak, ze zarabame zhruba obidvaja rovnako. Zo spolocneho uctu sa financovalo vsetko spolocne, ucty, strava a tak, plus aj fond oprav. Zo svojho som si hradila hypoteku, nakolko ma prichod manzela neovplyvnil v jej vyske. Nechcela som, aby sa manzel podielsl na jej splatkach. Bolo mi srdecne jedno, ze inde by platil najomne, ja som mala tiez vyhody z hypoteky, nakolko najom by ma vysiel raz tolko, byvsme v Londyne.
Co tym ale chcem povedat, ze sme to msli vyjasnene hned od zaciatku. Nikto nemsl pocit, ze taha za kratsi koniec. Byt bol z casti prerobeny pred prichodom manzela, zbytok prerobil on, dobrovolne, velmi vela veci v ramci sviatkov, ked sa nudil.
Nakoniec sme sa zobrali, byt predali a kupili dom.
Co sa vas tyka, ako mate podelene financie? Zostane ti vobec peniaze na to, aby si si nasetril na deposit?
Zaznela tu svadba, tvoja priatelka ma trapne vyhovorky, majetok sa da pravne osetrit. Rata s tebou do buducna?
Ked maye chudonny rozpocet, vsetci sa budu musiet uskromnit, vratane deti. Kamaratkin syn hra hokej, vsetku vybavu ma z bazaru a funguje. V hlave nema nakakane, tsk ma aj normalne hodnoty, ktore sa nezakladaju na drahej vybave. A napokon, kde maju deti otca?
Ja sa tiez priklanam k nazoru, aby si si kupil sam svoj byt. Z najomneho budes platit hypoteku. Ak by vam vztah nevydrzal, neskoncis na ulici. Ak by ste spolu zostali stastni na veky vekov, tak si z neho nastarobu zaplatite domov dochodcov.

argyro
4. jan 2016

@breznan26 no ano ale ak si kupis maly byt ako ti tu radia ako "zadne vratka" tak budete naveky zit v malom byte so svokrovcami - mozno vam to tak obom vyhovuje, v tom pripade OK - a svoju SPOLOCNU buducnost nebudete mat poriesenu. ale to uz vy dvaja musite vediet aky mate vztah, co vas spolu drzi a ci to vobec myslite vazne aj do buducna (po 11 rokoch som predpokladala ze ano)

katarinapekna
4. jan 2016

neviem, kto tu spomínal zlatokopku, nečitala som to celé, ale pobavilo dokonale.....zlatokopka je preto zlatokopka, lebo profituje z muža a nevešia si na krk chudáka. ktorý v tomto prípade má akurát tak holú prdku. mňa by zaujímalo načo jej je 11 rokov takýto chlap? zakladateľ - rieš si seba, byť papierovým bezdomovcom je skutočne "mužský" počin a partnerka narozdiel od teba aspoň rozmýšľa.

namornicka
4. jan 2016

Neurážaj sa za ostrejšie vyjadrenia, baby (vrátane mňa) ti chcú iba otvoriť oči. Zrekapituluj si, čo si napísal prečo nie ste papierovo rodina a nemáte spoločné bývanie: "nechce si ma vziať, svokrovci nesúhlasili, nechce na mňa napísať časť majetku, deti potrebujú to a hento". Uvedom si,m že všetky dôležité rozhodnutia ohľadom peňazí a bývania menežuje ona jej rodina. Kde si tam ty a tvoje potreby? Nemusíš vyhlasovať vojnu, ani robiť čachre-machre s bytmi typu tento predáme, henten kúpime, onen prenajmeme. Racionálne si vyhodnotil, že ten vlaastný (hoci aj malý) byt ti treba, kúp ho a daj ho do prenájmu. Budeš mať nehnuteľnosť ak by niečo, ale ak by nič, v čo všetci vrátane teba veríme, budeš mať z nájmu príjem a odkladaj si peniažky. A ďalej fungujte ako doteraz. Že ti to budú vyhovárať? S chladnou hlavou im oznám, že to potrebuješ (plus uvedieš dôvody) tak, ako ti ona oznamovala, že syn potrebuje hokejovú výstroj. Najlepšie by bolo ak by si príliš nediskutoval, proste už si sa rozhodol, "teraz moja milá budeme do spoločnej kasy dávať každý toľko a toľko, spravodlivo rovnako ....... nevychádza na toto a hento? Juj tak niekde musíme ušetriť, čo navrhuješ z čoho zľavíme?"..... atď.

namornicka
4. jan 2016

A vieš čo? Veľmi ľahko sa môže stať, že zrazu si ťa bude chcieť vziať. V tom prípade sa s kúpou bytu poponáhľaj skôr ako by ste sa zobrali.

cokololadka
4. jan 2016

My sme boli v podobnej situácii. Ešte za slobodna som mala vlastné bývanie na hypo. Keď sa ku mne vtedy ešte priateľ nasťahoval, na domácnosť ( voda,elektrika,kurenie,strava...) mi prispieval, ale hypo som si platila sama. Ked sme sa vzali, byt som predala,a z predaja som si vyrovnala zostatok hypotéky. Kúpili sme si väčší byt ktorý je už náš spoločný. Myslím si že toto bolo pre nás najlepšie riešenie.
A uplne súhlasím s
@namornicka tak toto by som ti radila aj ja.

jhalena
4. jan 2016

@breznan26 Vsetko je otazka ako celu vec podas priatelke. Pre stvorclennu rodinu je 2 izbovy byt maly, jednoducho potrebujete vacsi. Ved prave kupou vacsieho bytu myslis na rodinu, aj na vasu buducu, Kam by ste spolocne dieta dali v 2 izbovom. Uz vcera bolo neskoro na kupu bytu. Musis byt v tomto sebecky, lebo priatelka stale uprednostni investiciu do svojho syna ako investiciu do nehnutelnosti, ktora jej nepatri. Aj keby to bol tvoj vlastny syn, nechapala by som uprednostnovanie investovania do jeho vystroje nad investovanim do stechy nad hlavou.

kvetinkakk
4. jan 2016

@mima4 ani darovana a ani dedicstvo nejdu do BSM ani nic co bolo pred manzelstvom. Vdaka Panu Bohu

kvetinkakk
4. jan 2016

@mima4 ani darovana a ani dedicstvo nejdu do BSM ani nic co bolo pred manzelstvom. Vdaka Panu Bohu
@argyro