Druh a družka
Dobry den.
Potrebujem vediet vas nazor.
11 rokov zijem z priatelkou co ma dve deti.
Deti aj priatelku milijem a staram sa o ne ako o vlastne.Zijeme v svokrinom byte.Nedavno svokra navrhla ze byt daruje priatelke (dcere)
Zarazillo ma ze sucastou darovacej zmluvy je vecne bremeno.Bolo mi povedane ze je to koly jej exmanzelovi keby dcera zomrela aby nemohol predat byt ako spravca majetku deti do 18 rokov.Z pritelkou sme chceli predat byt ked jej ho mama daruje a kupit si vetsi alebo rodinny domcek.Vyrieila by sa aj moja situacia ziskal by som nejaky podiel na majetku keby nahodou doslo k rozchodu na stare kolena by som neostal na ulici.Zo zenou sme to preberali a pocas diskusie mi povedala ze ju manipulujem a ze mi ide o byt.Absolutne ma v tomto nechape.Rozmyslal som ze si kupim vlastny byt,ale podstata toho je na co by mi teraz bol.a zatazil by som rodinny rozpocet o splatky hypoteky ktoru ani nepotrebujeme.Pride mi to ze by to bolo odomna sebecke splacat sebe byt ked rodina potrebuje inde peniaze.Mohol by som kupit dom kde by sme zili spolu ale na to uz nemam dost prostriedkov ,tam by to prave riesil predaj ich bytu.Mne tato situacia pride nefer.Nikto z nich nepozera na mna ale ked trebalo splacat firemne auto tak im to prislo vhod ze som ho splacaj ja.Ked som prerabal byt nikoho netrapilo ze som cudzi co nema podiel v byte a vrazal do toho svoje peniaze a svoju pracu.Zena povedala ze to mam vicislit a ona mi to vrati.To by som odnej nikdi nevzal.Uzavrel som debatu tym ze sa uz viac nebudem starat do ich bytu ani do chaty ktoru som tiez prerabal.Asi fakt prestanem brat ohlad na rodinu poriesim aj svoje zalezitosti bez ohladu na to ci to bude prospesne rodine.
@timea7 ja som len napisala, ze ziadny chlap by nepriznal, ze si doma vala sunky. Samozrejme som nemyslela, ze si ich vala doma on. To by som si nedovolila. To bolo len na margo toho, ze by boli ine reakcie na jeho prispevok, keby napisal, ze si doma vala sunky, co mi prislo nerealne taketo priznanie. Moze byt aj najpracovitejsi chlap na svete a vo vsetkom super, urcite si vyhovuju, ked su spolu 11rokov. To uz je pekne cislo, ale v podstate ani on ani jeho priatelka asi este byt nikdy nevlastnili kedze ziju v byte jej matky a ta sa teraz rozhodla, ze ten byt dcere a jej detom daruje. On uz zjavne ratal s tym bytom, co mi teda nepride ok.
@mima4 presne tak, na to som myslela aj ja, že keby si boli pred desiatimi rokmi kúpili spolu byt, platili hypo plus energie a všetko, čo k tomu patrí, tak by im zrejme na život ostalo podstatne menej, ako keď prispeli na nájom a energie u svokry. Aj to treba zohľadniť, že si mohli dovoliť viac.
vzhladom na to ze to nie je tvoja rodina aj ked spolu zijete, ja by som si poriesila svoju hypo a svoje vlastne byvanie, tkaze rodinu by si o nic neoberal......prave preto aby som sa nestala bezdomovcom...dalsie moznost je sa zoberte a porieste si vlastne byvanie kt. bude vasej , vlozte obaja rovnaky podiel a jej to...a v priatelkinom byte by som sa podielala len na alikvotnej casti vydavkov...
Dakujem za prispevky.
to ze niesme zobraty znamena ze niesme rodina?
o deti sa staram ,neplatim len byt najom ale aj ine vydavky suvisiace z z rodinou.
trebalo chladnicku tak som ju kupil,trebalo pracku tak som ju kupil atd.
deti studuju aj sportuju,sport nieco stoji tak sa financne podielam aj na tom.
Opravi auta tiez riesim ja.To robi zomna len spolubyvajuceho?
Zena si ma nechce zobrat lebo by prisla o socialku.Aj byt jej mama prepise len preto aby este dostala od statu prispevok na byvanie.Kazda koruna je fajn to chapem.
A ze si nabila hubu z ex je pravda.Je to hajzel ktori ani neposiela riadne vyzivne.
Ked sa rozviedli zobral detom vsetko aj postele.
Nechcem podiel na byte.Chcel som si svoju cast dobudovat aby to bolo uzitocne pre vsetkych.Zena povie ze by sa nam zislo uz nove auto.Teraz ked som jej povedal ze si kupim radsej byt ako auto tak sa na mna hnevala ze nerozmyslam ako rodina.Ako som povedal uz sa viac nebudem starat do bytu ani ich majetku.
Dosplacam detske hokejove vystroje to je 250 eur mesacne a zalozim si stavebne sporenie o 5 rokov si kupim byt.ten prenajmem.Len je otazka ako bude zena dalej kupovat dalsiu vystroj ked ja si budem sebecky sporit?jedna sprosta hokejka stoji skoro 200 eur.tu zlame chalan za mesiac,niekedy za dva.Nas spolocny prijem je okolo 1200 eur.len deti stoja mesacne 800 eur.Najom za byt je 300 eur.,preto som chcel riesit dom lebo co som zistoval tak aj z pozickou by nas to stalo do 400 mesacne.Chceli sme este jedno dieta a v dvojizbovom byte by to bolo nerealne zit.
Ale chapem aj zenu a svokru.Boja sa radsej vsadia na istoty.
Len ja si zacinam uvedomovat ze cas mi uteka a takto sa to neda donekonecna.
@breznan26
no ty s tvojom priatelkou nie si rodina, to je fakt.
a z toho co si napisal mam pocit, ze trochu to tvojej priatelke aj vyhovuje... ona je socka, a ty si ju takto vydrziavas...ked ide o prachy, zrazu ste "rodina"... ale inak o manzelstve s tebou neuvazuje,..vsak socialna davka brutal motivacia... 😀 😀
inak, fakt si dobre pri tebe zije 🙂 z davok by hrdlacila..ty si vlastne tichy sponzor... sa ti cudujem.
PS: aka svokra? ty uz si zaťom? raz pises, ze si slobodny a mas len druzku a potom uz zrazu manzelku a svokru...trocha mas v tom bordel 😉
Tak pani by chcela socialny prispevok a zaroven detom kupovat hokejovu vystroj? Si velky dobrak a ona z teba robi blbca. Kup si ten byt, radim ti. Nespoliehaj sa na nu. Nadalej prispievaj na rodinu
Zijete v dvojizbovom byte a mate take vysoke vydavky? A priatelka nema potrebu riesit byvanie? Tie priority mate velmi zle nastavene, pri takychto vydavkoch je otazne ci by ste vobec hypoteku zvladli, ked este planujete dieta a tym by vypadol na nejaky ten cas jej prijem. To ste tym padom ani nic nenasetrili? Podporovat deti v konickoch je chvalihodne, ale treba mat najpr poriesene zakladne veci. No nezavidim ti, ale proste nemozes ratat s niecim, co nikdy tvoje a ani priatelky nebolo. A ak jej mama dava byt naozaj len z toho dovodu co pises tak to uz vobec nie.
ale v rozumnej miere. Nech si aj ona spocita na co na a nema. Splatka sa vystroj je vzhladom k vyske basho prijmu velka. Treba si volit hobby adekvatne k prijmu.
@breznan26 tak si sadnite a poriadne sa porozprávajte o financiách 😉
Urob si prehľad svojej finančnej podpory pre rodinu svojej priateľky napr. za posledného polroka (aj dlhšie, ak to vieš spísať) a jasne jej povedz, že tak ako ona pochopiteľne myslí na seba a svoje deti - čo by bolo, keby sa niečo stalo, tak aj ty musíš myslieť na to, že roky bežia a ty sa proste bojíš...
POROZPRÁVAJTE sa v kľude a pokoji, toto sú racionálne veci, ktoré treba vyriešiť a mali ste ich vyriešiť už dávno, nie až po 11 rokoch 🙂
Držím palce ! Pravdu máte obaja - každý tú svoju, ide len o to, či nájdete konsenzus, ako si navzájom pomáhať a nie sa potápať 😉 aj tu platí, že vo dvojici sa to lepšie ťahá 😉
Ja žasnem - tebe počas 11 rokov nikdy nezišlo na um, že tvoja priateľka ťa okrem iného vychcane využíva ako sponzora či "vrece, potras sa?" Ak máš trocha hrdosti, spíšeš pravdepodobné náklady, ktoré si za tie roky investoval do kúpy firemného auta a rekonštrukcie bytu a chaty a spýtaš sa priateľky, či si za dlhodobý sponzoring nezaslúžiš korektné jednanie. Nebyť teba, mala by pravdepodobne podstatne nižší životný štandard ona a jej deti - začni už konečne myslieť aj na seba, na svoje zabezpečenie.
dvojizbák a ty,žena,deti- min. dve a svokra? ....uff,natesno ste.....po právnej stránke si chudzí človek,takže ako ti tu radia poobzeraj sa po svojom vlastnom byte,bývaní a ten si splácaj a nevrážaj peniaze do cudzieho majetku
@janinah no dobre, ze si napisala, ja o tom nemam sajn. Tak zjavne nas tu dobre odr...., ale skoro mu to vyslo lebo uz ho tu zaciname lutovat.
@wheelsonthebus a ešte ten chalan láme hokejku skoro každý mesiac,tú 200eurovú ,ta buď chalan totálna nešika alebo hokejka z kartonu 😀
@breznan26 neviem, ale niečo mi tu nesedí. Vy žijete toľkí v dvojizbovom byte a ty kupuješ hokejky po 200 éčiek? S dvomi deťmi sa tam tlačiť toľké roky, vy ste nikdy nerozmýšľali o vlastnom bývaní? Nájom v dvojizbovom byte máte 300 eur ?!? O akú sociálku by žena prišla? Tomu nerozumiem. A sorry, ale tú chladničku, alebo práčku si potreboval aj ty, či? Tak isto si potreboval aj kuchynskú linku, sporák, sprchu a tir si nakupoval, alebo áno? Vy ste sa nikdy o otázke financií nerozprávali? Prečo ti chce teraz priateľka vrátiť investované peniaze do bytu jej matky? Veď ich nemala brať, nie? A z čoho ti ich chce vracať, keď má sociálku?
@breznan26 začínam byť z toho totálny jeleň....dostanete príspevok na bývanie a máte okrem bytu chatu? Váš spoločný príjem je 1200 eur, 800 stoja detí, 300 nájom, nezarátal si energie, poistky, mobily, benzín, a strava je kde? A hokejku za 250 eur už používajú profesionálni hráči, môj partner tiež hráva hokej, tak viem, koľko stojí výstroj, aj keď chápem, že deti z nej vyrastú. Že nie ste rodina, že si len spolubývajúci a priateľ, to vidíš teraz sám. Život bez sobášneho listu prináša výhody aj nevýhody a tie si treba uvedomiť, kým sa človek preň rozhodne.
@breznan26 ja som zila s manzelom 8 rokov v byte ktory mi nepatril. Muz si myslel, ze ma pravo m i diktovat aj kedy mam mat vecierku.Ak sa mi nepaci " mozem ist lebo to je len jeho byt",aano bol lebo ho nadobudol pred svadbou. Peniaze som vrazala do cudzieho bytu az mi dosla trpezlivost: jedneho dna som dala navrh odchadzam a beriem hypo. To ste mali vidiet ten sok ako sa rozhybal, a siel so mnou. Hypo maju teraz dobre uroky, takze to nie je az take hrozne splacanie. Uz konencne nepocujem vetu ze je to len jeho byt a mam vacsiu slobodu. Radim ti usetrit na drahej vystroji ahokejkach, aj moj syn hra dlhe roky hokej a hokejka fakt dobra stoji cca 70e.
@janinah ajmoj hra hokej a fakt neviem co za hokejky a vystroj kupuje. Pokial nehraju v NHL tak hokejka za 70e a korcule za 100 e uplne postacuju.
@svetluska82 nikdy by som nežila s mužom, ktorý by mi dával najavo, že ak sa mi nepáči, môžem ísť, lebo byt je jeho. To už nie je o byte, ale o vzťahu. Vyriešila si to super, len to malo prísť oveľa skôr.
Nie ste rodina ved tie deti ani nie su tvoje a uprimne ak je pravda to co pises sorry ale si bud hlupak al. Naivny, dotovat praiatelku a jej deti a ked chces spolocny byt tak priatelka kvoli par eckam zo socialky to odmieta?....cele divne...
@timea7 my mame divny vztah aj som to riesila aj tu na konikovi....Takze aspon v tomto som sa rozhybala
@svetluska82 a ako ste to doriesili s bytom teda?
@svetluska82 my máme ešte lacnejšie,nové a dobré.... 😉
@mima4 bola som ochotna aj cenu rozvodu ist do ineho bytu, tak som povedala, že odchadzam davam navrh na BSM ab y som si mohla vziat hypo len na seba tak chcel vidiet novy byt, bol ajna obhliadke so mnou a nakoniec ze ide so mnou aj dohypo. Kedze to bolo jednoduchcsie riesenie ako rozvod a vysporiadanie BSM suhlasila som. Byt svoj predal, kde byvalis vokrovci a svokrovci sa stiahli do ich bytu. Byty sme mali vymenene, predtym. Svokrovci mi nvedia prist nameno,lebo oni na to doplatili prerobili aj muzo v byt a teraz aj ten ich a my sme odisli
@svetluska82 dobre si spravila! si jeho manzelka!
@svetluska82 pamätám si ťa, hlavne, že si spokojnejšia, ako si bola.
@breznan26 niektoré časti si si zjavne vybájil...hokejka za 250EUR a podobne. Na tvojom mieste by som si kúpila byt a prenajala ho, ako ti tu už bolo napísané niekoľkokrát. Tvojej priateľke sa to síce nemusí páčiť, ale nie je to jej vec, rovnako ako nie je tvoja vec, čo ony s matkou urobia so svojim bytom. Nie je to tvoja rodina. Ani frajerka, ani jej deti, ani jej matka. Možno máš k tým deťom citové väzby, ale nie je tvojou povinnosťou skončiť kvôli nim jedného dňa na ulici.

@99zuzula ak by som bola v situácii jeho priateľky, nikdy by som s jeho návrhom nesúhlasila. Na jeho účet by som previedla čiastku, ktorú do bytu investoval a nemala by som žiadne výčitky svedomia. Ešte by som mu navrhla, nech si kúpi byt a prenajme ho, nájom pokryje hypo a sú si absolútne kvit. S mužom, ktorý 11 rokov so mnou žije ako s priateľkou, nie s manželkou, by som ja osobne nikdy nešla do spoločnej nehnuteľnosti.