Druhé dieta v dnešnej dobe

adeladulova
26. nov 2023

Ahojte, rozmýšľate ešte niektora nad touto ťažkou otazkou? Uz viac ako rok citim túžbu po druhom dietati, no vždy keď prídem z obchodu s potravinami, vážne váham či do toho ísť a či prežijeme prve roky na rodičaku.
Momentálne máme celkom slušný príjem, keďže obaja pracujeme, lenže su to práce, ktore sa nedajú robit formou HO, a mne navyše ponukli povýšenie, co som prijala, od januára sa mi zmeni aj pracovná doba, príde viac zodpovednosti.. a ja rozmyslam ze v tom case zacneme pracovat na bábätku, viem totiz ze to nepride hneď.
Mam len taku potrebu pocut nazor inych, a ci v tom nie som sama, dakujem za precitanie 😉

mirko84
26. nov 2023

@adeladulova nuz, prve co ma napadlo, nemusis byt cele 3 roky doma. Obaja nasi boli s mamou prvy rok, potom som siel s kazdym na matersku ja a ked mali rok a tri stvrte sli do jasli.

dskjhfdlkdjhl
26. nov 2023

@adeladulova Ziadna doba nie je idealna. Boli tu ovela horsie doby a ludia deti mali. V podstate sa teraz maju ludia az prilis dobre.

zorkahorka
26. nov 2023

Kebyze mam vaetko prepocitavat a riesit cez peniaze, tak memam nic. Bud to dieta chceš, alebo nie.
Materska je v postate vo vyske prijmu, rodicak mas s pridavkami 500 eur. Tajze minimalne rok to financne utiahnete urcite

denkabemommy
26. nov 2023

@zorkahorka rodičák +pridavky na 2 deti je už takmer 600€ 🙂

Autorka 2 deti sa zvládnuť dajú v pohode, ak máte nejaké € aj našetrené bokom, tak je to úplne v pohode zvládnuteľné 🙂

zildo
26. nov 2023

Druhé dieťa pokiaľ je malé nestojí veľa peňazí,pretože prevažne všetko dedí po staršom súrodencovi.Az potom,keď začne chodiť do škôlky je to cítiť,ale keď zarábate obaja,dá sa to zvládnuť.Zvladaju to aj s viacerými deťmi..Ja som vždy túžila po dvoch deťoch a neľutujem. Aj dovolenky sa dajú zvládnuť.byvaju rôzne zľavy do určitého veku..
Je to u nás niekedy psycho ale veselo😉

saxana000
26. nov 2023

Dieta toho do roka az tak vela nepotrebuje.druhy rok sa staci trosku uskromnit vynechat dovolenku lyzovacku a treti rok uz mozes pracovat a rodicak pouzit na vykrytie jasli.pripadne teda porozmyslaj ze si urobis malu financnu rezervu aspon jeden rok sa snaz co najviac odkladat na preklenutie toho najtazsieho obdobia..lepsie uz to asi nebude.ale ak nezijete bez vody a elektriny urcite sa to da zvladnut len uz ste si zvykli na svoj standart a clovek je tvor pohodlny nerad sa vzdava svojho pohodlia..

anjelicek26
26. nov 2023

Ako pise Miro vyssie, tri roky doma su luxus... ktory som si nikdy nedopriala ani nedoprajem... v aprili sa nam narodi malicky a ja po roku pojdem normalne zasa do prace... Nie, nic neprepocitavame, ale ani sa do tej situacie nikdy nechcem dostat... Zacnem 30h uvazok a na 40h ked bude mat 3 roky... nastastie mam v praci moznost zacat o siestej, ked by bol chory, tak HO...je mi jasne, ze nie kazdy ma tu moznost... ale ja budem cele poobedie uz od jednej doma...

lenka7477
26. nov 2023

čo je na tom ťažké ? Ak máte byt, aj keď podnájom , príjem, partnera o ktorého sa môžeš oprieť , tak sa netreba na dobu vyhovárať .

adeladulova
autor
26. nov 2023

@mirko84 manzel je živnostník, na matersku isto nepôjde, do jasli davat male dieta nechcem, točiť sa v soploch budu uz dvaja a to v praci tolerovat isto nebudú.. ale ano, od syna do isla do prace, tak mal 2 roky (cisto len poobedne a len par dni v tyzdni)
@zorkahorka 500e je zial tretina mojho platu, takze to citit budem 🥲

adeladulova
autor
26. nov 2023

@anjelicek26 ty si vzdy taka super mama, na vsetko mas odpoved 👌

zenulkaaa
26. nov 2023

Ak tu tuzbu raz mas, tak si ju spln. Nebudes lutovat to ze si druhe mala, skor sa moze stat ze na stare kolena budes lutovat ze si ho nemala.
Ja mam aktualne druhe po 8.rokoch, a poviem ti ze po prvom mi zostalo strasne vela veci, a zakladna vybava, postielka, kocik, plienky a ine doplnky vsetko vies vybavit do 1000€, ak ovsem nepotrebujes kocik najmodernejsi a najdrahsi. Ak bude dietatko dojcene, tak vazne nepotrebujes prvy polrok pre neho nic, akurat tie plienky.
Co sa tyka platu- ved prvych 8mesiacov dostavas matersku, co je 75 % z hrubeho platu a ten zvysok to mas ako to co by si mozno precestovala a prejedla v praci. No a za mna vzdy sa da najst nieco popri, cim si vies privyrobit.
Ja som pri prvom synovi robila na dohodu z domu a plus som od jeho 1. roka chodila vypomahat na 1 den v tyzdni do prace kde spm aktualne zamestnana a kde aj teraz pri druhom synovi na materskej zostavam robit na dohodu z domu.
Takze podla mna sa to da a ako hovori jedna moja dobra priatelka: vhodna doba na dieta nebude nikdy.

natalka13
26. nov 2023

Rodicak nieje aby si ty vyzila. Je to pre dieta. Nieje to tvoja nahrada prijmu. Nato je materska polroka.

sissi2183
26. nov 2023

@adeladulova ved budes dostavat pocas tehotenstva aj tehotensku davku popri plate! Tuto si mozes celu odkladat na obodobie po prechode na rodicak. Plus 140e danovy bonus na dieta mesacne. Na Slovensku sa nikdy tak neoplatilo mat deti ako teraz. Ak nebudes mat druhe dieta teraz, lepsia doba nikdy nebude. Ked budes doma, nebudes mat vydavky ako ked chodis do prace - pohonne latky, servis auta, ani tolko oblecenia nebudes musiet pre seba kupovat. Nuz a jasle, co ti poviem, potom nemaj dieta vobec, ked ho tam nechces dat. Moje mladsie dieta bolo v jasliach od 11 mesiacov a nijak jej to neuskodilo, naopak, 10x predbehla rovesnikov, ktori v jasliach neboli. Jasle su luxus v porovnani so skolkou. A deti tam nie su tak casto chore ako v skolke. Coskoro budeme mat tretie dieta a uz teraz je prihlasene do jasli. A sme zial na cakacej listine. Po roku chcem ist do prace. Nechcem, aby sme boli zavisli len od muzovho platu a takisto ja potrebujem pouzivat mozog aj na ine veci ako vymena plienok. Ja nevidim nijaku pridanu hodnotu pre deti, ked matka sedi 3 roky doma. O to viac im doprajeme vyletov a dovoleniek, ktore su pre bezne rodiny s matkou 6 rokov na rodicaku financne nerealne.

tiezjedna
26. nov 2023

@adeladulova a tvoj výpadok príjmu by predstavoval veľký pokles rodinných financií? Pretože o ničom inom ako spočítaní si nám/nemám na to to nie je...

milanemila
26. nov 2023

@adeladulova keby som musela rozmyslat, ci to financne zvladneme kym budem na materskej/rodicaku, tak by som do dalsoeho dietata nesla. Financny stres skodi psychike a aj partnerskemu vztahu. Radsej by som mala 1 dieta. Naklady na babo su este dost male, ale to dieta raz vyrastie a chcem aby mohlo chodit na kruzky, venovalo sa sportom, aby sme mohli chodit po svete, vzdelanie atd.

sasa1310
26. nov 2023

rozmýšľam nad čím som ja rozmýšľala, keď sme sa odhodlali na druhé dieťa. Úrok na hypotéke 7,5 %, materská iba 55 % z platu a rodičovský príspevok bol tuším 2500 Sk. O tehotenskom príspevku sa nám ani nesnívalo. Na druhé dieťa tiež nebolo "kočíkové". Neexistovalo žiadne pepco, kde som kúpila lacné oblečenie a pod. A platy bol tiež úplne inde. Píšeš, že zarábate obaja dobre, tak nechápem, kde je problém.

zmrzlinka2021
26. nov 2023

@adeladulova pozri, buď mať druhé dieťa pre teba je priorita alebo nie? Neprespavate v aute, ako mnoho rodín v iných štátoch, ani túto správu nepíšeš z bunkru, lebo máme vojnu. Reálne sa máme najlepšie v histórii ľudstva

zmrzlinka2021
26. nov 2023

@milanemila lenže to čo píšeš, nie je finančný stres. Stred je nemať z čoho navariť, nemať na zaplatenie nájmu, liekov, nie krúžky a športy.

sasa1310
26. nov 2023

@adeladulova snáď by si nechcela aj rodičák mať 1500 eur. Prepáč, ale 500 eur má niekto plat a tebe sa to máli ako rodičovský s prídavkom.

milanemila
26. nov 2023

@zmrzlinka2021 tak pre kazdeho asi nieco ine 🤷🏼‍♀️ pre mna je financny stres, ked dieta pride a povie, ze sa chce naucit bicyklovat alebo chodit na plavanie a ja mu poviem, ze nie lebo na to nemame peniaze. To co ty pises su pre mna existencne problemy ak si clovek nevie zapltit stravu a byvanie.

majlo1234
26. nov 2023

Aj u mna je 500 euro menej ako tretina platu, ale na rodicaku nemam take vydavky, ako keby som chodila kazdy den do prace. Menej platim za benzin, za jedlo, na oblecenie pre seba neminiem skoro ani korunu…pre mna financie neboli hlavna otazka, mna skor matalo, ako to budem zvladat s dvoma detmi, kedze manzel sa pri prvom nesiel zrovna pretrhnut. Nakoniec vsak tuzba po “dokonalej” rodine a predstava, ze budu partaci, zvitazila. Opytaj sa ma o rok, ci to nelutujem😃 viem, ze to bude iste obdobie tazke, ale hadam to nejako zvladneme. Neskor, keby som uz nabehla do nirmalneho zivota, a na normalny spankovy rezim, by ma uz asi nikto neprinutil ist do babatka😃

slavomira236
26. nov 2023

@adeladulova tak ked je to tretina platu tak to si uz musela pekne nasporit teda ked si rozmyslala nad dietatom. Mas pekny prijem mus tiaz a bojis sa druheho dietata?? Tu u nas na vychode su platy podstatne mensie a bezne maju ludia 2-3 deti.

majlo1234
26. nov 2023

@slavomira236 ide o to, ze ludia uz potom maju urcite predstavy a naroky podla svojho zivotneho stylu. Ja tomu na jednej strane rozumiem.

marca12
26. nov 2023

@adeladulova Kvoli peniazom by som sa nevzdala tuzby po druhom dietati. Ved neuvazujes o piatom. Dve deti sa daju uzivit. Vykaslat sa na karieru. Radsej zit skromnejsie,ale za to obklopena laskou. Ked uzivis jedno,uzivis aj druhe.

zorkahorka
26. nov 2023

@denkabemommy no vidis, dokonca 600... ja som dostala este po starom

zorkahorka
26. nov 2023

@adeladulova no pozri. Nie si jedina ani prva, ktora padla z 1500 na 500. Ked to zvladli ine, zvladnes to i ty. Sama sa casom nastavis na rezim - toto nepotrebujem, toto nekupim. A ked nie, pojdes do prace

adeladulova
autor
26. nov 2023

@marca12 ano, toto je pre mna najsilnejsi motiv 🤗
@slavomira236 vies, nenasporila som nic. Ciduj sa svete, po 2rokoch som sla do prace a museli sme kupit druhe auto, opravit to prve, zaplatit a kupit to co sme si nedovolili ked som bola s prvym na rodicovskom a tak dalej. Pracujem rok a pol (prvy polrok brigadne poobedne) a ako pise
@majlo1234 uz mame standard, urcite peniaze vzdy v reserve, takze ak ma nieco do 500e v danom mesiaci prekvapi zaplatit (auto, spotrebic, vianocne darceky, rodinna oslava, synovi bicykel, vikendovy pobyt atd...), vlastne ma to neprekvapi. A to sa mi páči.

Ja som hlavne narazala na tie potraviny, ide o to ze to vsetko ide tak priserne hore, a isto vsetko este porastie, ci vlastne ist do toho.. aj nafta a benzin, vsetko zdrazuje, elektrina, plyn atd..
Ale @sissi2183 ma pravdu, tehotenske cele mozem odložiť, kocikovne tiez, a materska bude tiez vyssia ako rodičak.
Dakujem vsetkym, uz len aby to vyslo a bolo babatko hlavne zdravé

adeladulova
autor
26. nov 2023

@zorkahorka uz skoro vsetko mám ☺️ rada by som este vyplatit pozicky a bolo by mi uzasne 🤭

zmrzlinka2021
26. nov 2023

@milanemila ale veď bajkovat a plávať vieš naučiť dieťa aj ty a manžel. Ja som z rodiny, ktorá mala takmer existenčné problémy, ale toto som vedela.

diamand2326
Autor odpoveď zmazal
Zobraz