Druhé dieťa - za a proti
Tak dievčatá, idem si k Vám vyliať srdce. Máme jedno dieťa, milujem ho nadovšetko. Bolo plánované, všetko som podriadila jemu. Chcela by som mu dopriať súrodenca, ale som " závislá" na svojej práci. Neviem si predstaviť robiť niečo iné. Samozrejme mi 3 roky miesto nikto držať nebude, nakoľko moju prácu musí niekto robiť. Manžel do mňa husti, že to je jediný problém prečo nechcem druhé. A v podstate má pravdu aj, keď trochu sá obávam aj toho, že zas budem na všetko sama, ako pri prvom. Manžel sa ho bal kúpať a do roka mi s ním moc nepomáhal. Teraz by čokoľvek urobil preto aby sme no mali. Sľubuje že mi s ním pomôže, dokonca povedal že pôjde aj na materskú na pol roka. Malá ho miluje, sú teraz takí parťáci. A ešte sa chcem opýtať, ak by som sa po pol roku vrátila do práce s tým, že by manžel ostal pól roka doma a išla by som na späť do práce na pol roka a zase by som ostala pol roka doma musia mi držať ešte stále pôvodné miesto? To by už v podstate malo malé rok a pól.
počas rodičovskej ti musí zamestnávateľ držať miesto. Počas tvojej rodičovskej môžu na tvoje miesto prijať niekoho dočasne, dokým sa nevrátiš. Akonáhle sa budeš chcieť vrátiť, musí prepustiť zamestnanca, a je povinný ťa vziať na tvoje pôvodné miesto.
A čo také jasličky? V nemecku je rodičak rok a hajde musíš do prace, ak teda nezaraba manžel nadštandardne. Môžeš skúsiť byť napr. Rok doma, to by ti snáď miesto podržali, pol roka muž a Jaslicky od roka a pol.
Urcite mat druhe ziadna praca za to nestoji ja som bola doma stale s detmi a nelutujem
@pseudomonas87 Absolútne si neviem predstaviť odložiť ročné dieťa, a ani 18-mesačné do jaslí. Veď sú ešte strašne malí, nesamostatní a na koľko detí je jedna učiteľka?
Napríklad ako často im kontrolujú plienky? Ja niekedy keď nestihnem včas pozrieť, už je pretečené.
PS: mám 17-mesačné dvojičky
Ja sa vraciam po MD do.prace a nástupe na MD (RD) manžel.. ak.sa vraciach po MD a nezostáva na RD tak.myslim že.zam. ti musí vrátiť miesto prípadne sa nejako dohodnete ..ak by si bola na RD do 3 rokov tak miesto ti držať nemusí .. ale či je to tak všade neviem.. u nás je to takto
A prečo to chces takto kuskovat? veď zostaň rok a potom môže ísť manžel na MD a potom dieťa do jaslí..načo ísť na pol roka do práce a potom na RD? Rok to bude tak či tak.. či ide ti o príspevok na jasle,tým ,že pôjdeš do práce počas RD a dieťa do jaslí..
Tazko radit, no poviem ti svoju skusenost. Mala som 2 deti po sebe a nad druhym som tiez chvilu vahala, lebo muz do vecera v praci, ja sama s dietatom cele dni, ale na druhej strane som vedela, ze ked sa vratim po prvom do prace, uz sa mi bude tazko odchadzat na matersku. A vek tlacil. Spatne som rada, ze sme isli do druheho. Vela veci bolo druhykrat jednoduchsich - porod, starostlivost o babatko a pod. Nieco bolo samozrejme tazsie - nocne vstavanie vo vyssom veku sa ovela viac podpise na unave. Plus starostlivost o 2 deti je niekedy narocna, najma ked ma kazde iny spankovy rezim. Ale na druhej strane, starsie dieta vie mladsieho surodenca zabavit, mnohemu naucit a potiahnut dopredu. A neskor aj postrazit. A aj ked sa pobiju obcas, tak vidno na nich, ze sa lubia.
Pokiaľ ďalšie dieta chceš tak do toho chod. Dieťa máš lásku na celý život. V práci ta bez problémov nahradia a zajtra si na teba ani nespomenu. Za 5rokov možno už deti nebudeš môcť mat a v práci ta prepustia a co potom? Môže sa stať čokoľvek. Pokiaľ ale po dalsom dieťati netúžis a chces ho len preto lebo chce manžel, tak to je potom iná vec.
Na nete som našla ešte toto k.tej praci: Skončila sa mi rodičovská. Musím dostať svoje pôvodné miesto?
Zamestnanec, ktorý sa vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky, má právo požadovať od zamestnávateľa zaradenie späť do pracovného procesu tak, aby bol zaradený na pôvodnú prácu a pôvodné pracovisko a aby sa mu po skončení rodičovskej dovolenky zachovali všetky práva v pôvodnom rozsahu, ktoré mal v čase nástupu na rodičovskú dovolenku, vrátane akýchkoľvek zmien, ktorý vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.
Moja pracovná pozícia bola počas rodičovskej zrušená.
Ak nie je možné zaradiť zamestnanca na pôvodnú prácu a pôvodné pracovisko, pretože práca sa nevykonáva alebo pracovisko bolo zrušené, zamestnávateľ je povinný zaradiť ho na prácu zodpovedajúcu jeho pracovnej zmluve.
Miesto ti musia drzat 3roky, ano musia akceptovat tvoj navrat z materskej aj ked sa rozhodnes vratit po pol roku a nastupit znova na rodicovsku/ oznamenie sa dava rok vpred.
Je zle mat len 1 dieta, musis byt potom animatorka do jej 18, takto si to odtocis na zaciatku a potom sa deti zahraju.
Mala som pracu snov, ked som otehotnela zistila som ze to zas az taky hollywood nebol. Praca bola, bude, chyba je lipnut na niecom.
Tak dve male deti daju zabrat aj keby si vobec neriesila pracu. Ale zavisi aj od "typu" diietata. Ja mam dve super neposedne deti co stale nieco vyparatia a padam na hubu aj ked manzel dost pomaha. Aj okupe aj sa postara...u mna plati ze 2 deti nie su dvojnasobne starosti, ale starosti na druhu...
@kp7333 ak sa môžem opýtať koľko ste mali rokov keď ste mali druhé? Ja mám doma 9 ročnú.
@11iva11 prvé išlo do škôlky ako 25 mesačné. Nebol žiadny problém, pretože bola samostatná. Najedla sa obliekla a nemala ani plienky. Mne bolo smutno ona bola medzi deťmi spokojná.
A co ak by manzel isiel na matersku od 6 mesiacov a ostal by cely rok. Ked slubuje ako velmi bude pomahat nech ostane dlhsie a ty sa zbavis toho problemu s prerusovanou materskou dovolenkou a ci ti budu drzat miesto.
Keď si s druhým už toľko čakala neverím, že by si ho dala v roku aj pol do jasli😉nie je to jediný zamestnávateľ, ak si dobrá prácu si najdes.Tisíce žien zostávajú doma 3 a viac r a miesto im podržia, alebo vezmu niekoho na zastup.Ak nie si lekárka či nejaká vedkyňa je bezpredmetné sa tým zaoberať.
Jedinacik je za trest, za trest, za trest. A nemam to od seba, mam to od jedinacikov. Ake som mala krasne detstvo s bratom. Veselo doma, na dovolenke, navsteve... V puberte kto ma zaviezol z kina 🙂 v dospelosti s kym mam naraz krpcov.
Md je cca 8 mesiacov nie pol roka. Potom moze ist manzel nie len na md ale este potiahnut rd.
Mala som 37 rokov.
@11iva11 no bohužiaľ je to tak, Tvrdy kapitalizmus, rok rodičak a čau, preto väčšina žien to rieši tak, že idú na Polovičný úväzok, ale nejako inak sa dohodnú so zamestnávateľom, napr. Práca 3x do týždňa a babo ide bud do jaslí, alebo do súkromných jaslí, kde sú napr len 4 deti atď.
Mne sa vidí že sa menil zákon a musia držať miesto rok. A ja za seba určite maj druhé dieťa, mám veľa kolegýň, kamosiek ktoré tvrdia že banuju že namaju viac detí, že akosi stále váhali. Nikdy nevieš ako sa bude uberať tvoj život, čo sa stane, možno naozaj ja čo mám 4 deti budem mať menej vnucat ako ty, ktorá mas len jedno, ale to su také dohady . Dcéra bude určite šťastná keď bude mať parťáka a život s deťmi je taký farebný. Ja by som nemenila s nikým. Ale zas som si tu prečítala príbehy o tom ako baby nechcú deti a nie len jeden a dosť ma to prekvapilo. Držím palce 😉
Tak napríklad ja mám veľmi zaujímavú vedúcu pozíciu, vzdelanie, robim aj inú odbornú činnosť popri tom, pričom mám doma 2,5 ročného syna, s ktorým som od nástupu na MD doma, ale keďže nie som typ ženy, ktorú by napĺňal život domácej gazdinky a vždy som to o sebe vedela, že chcem od života viac, tak som už pred otehotnením pracovala na tom, aby som si zabezpečila prácu, ktorú budem robiť z domu s občasnými výjazdmi do práce. Zamestnávateľ mi veľmi vyšiel v ústrety. Flek mi stále držia s tým, že som sa o pár mesiacov mala vrátiť do prace, dokonca mi ho predĺžili na dalších pár rokov. No ale ja som opäť tehotná- vytúžene plánovane a opäť budem pokračovať v tej istej práci z domu a občasnou pravidelnou fyzickou návštevou. Flek mi podržia, až kým sa nevrátim z druhej RD. Musím ale povedať, že toto všetko ma stalo veľa rokov štúdia, praxe atď, ja som okrem toho veľký plánovač, takže som si išla za svojim a som nesmierne šťastná, že sa mi to splnilo. Po pravde, ak by mi aj zamestnávateľ nevyšiel v ústrety a flek by mi nepodržal, nikdy by ma to neodradilo od druhého dieťaťa. Moj život nestojí na práci, s mojom vzdelaním a skúsenosťami by som si určite našla aj inú fajn prácu a raz keď budem mať viac rokov, nebudem spomínať na to, akú som mala super prácu- lebo to je strašne pominuteľné a každý z nás je nahraditeľný, aj keď si mysli, že nie, ale budem sa pozerať na svoje dva úžasné poklady- lebo to jediné má podľa mňa z dlhodobého hľadiska zmysel. Nechcela som stratiť samú seba a svoj život, preto stále pracujem- aj keď jednoduché to vôbec nie je, ale na druhej strane, nič by mi nestalo za to, aby som prišla o najkrajšie roky s mojím dieťaťom len kvôli práci. Mama je pre svoje deti nenahraditeľnou a vždy aj ostane, pričom pre každého ďalšieho je ako osoba nahraditeľná. Toľko moj pohľad☺️
@extempore to je blbosť, vždy ide o to, čo vie človek ponúknuť, a ak má hodnotu na trhu, dopyt bude po ňom vždy. A pre mnoho zamestnávateľov je žena s deťmi atraktívnejšia ako bez- organizovanosť, efektívnosť, time management, schopnosť riešiť krízové situácie atď atď...
Tiež som sa nevedela hneď odhodlat k druhému dieťaťu a teraz mam tri. Pri každom dieťati, manžel viac a viac pomahal, lebo aj ja mám toho viac. Ale aj sestrička veľmi pomôže. Niektoré zeny majú v tom veku ešte len prve 🙂 No sama si neviem predstaviť, že by som nemala súrodenca. Je to na tebe, ako to cítiš 🙂
@lucinka1988 prepáč, ale to čo píšeš je absolútna kravina. Robila som personálnu manažerku a NIKTO nechcel zamestnať ženu s detmi. Aj zamestnávateľ vrazi do rozvoja zamestnanca nemalé peniaze a ked ma začať zarábať firme prachy tak odide na matersku? Alebo bude na OčR? Nehrozí... možno v nejakom ideálnom svete, avsak ja som sa s tym nestretla. Ked si mal generálny vybrať z dvoch uchádzačov, pričom jeden bol muž zo SŠ a druhy žena s vš, po kazdej stranke lepšia tak si vybral muža. Tiez ma to štve, ale je to tak. Ako mame súkromný život tak mame aj život profesny, ktory je tiez dôležitý.
@extempore áno, pre ch**ov zamestnavatelov to funguje tak, ako píšeš ty a pre dobrých zamestnávatelov to funguje ako píše @lucinka1988 . Mám skúsenosť s obomi
@extempore V nadnarodnych firmach to takto nefunguje. Firemna kultura je postavena na rovnopravnosti zien a muzov a nikto nediskriminuje zenu len kvoli tomu, ze ma deti alebo moze ist na matersku. Vzdy su prvorade skusenosti a pracovny vykon. Na druhej strane OCR sa cerpa minimalne - riesi sa to homeofficom. Sama mam 2 deti, po materskej a rodicovskej som nastupila k povodnemu zamestnavatelovi na skrateny uvazok a OCR som este necerpala.
@jaass mužov starký má štyri žijúce deti a 26 vnúčat a chodíme k nemu akurát my raz za dva týždne, potom niektori raz do roka (možno piati). Moja babka má jedno žijúce dieťa a dve vnúčatá a sme spolu každý druhý deň. Vážne myslíš že počet detí je istota že nebudeš sama v starobe?
@extempore to je tvoja skúsenosť, ja mám zase opačnú. Každý inteligentne zmýšľajúci manažér sa pozerá na schopnosti uchádzača a pri žene s deťmi je väčšia pravdepodobnosť, že nebude striedať prácu každú chvíľu, nehovorím o dalších výhodách. Z praxe mám skúsenosť, že práve ženy, čo nemali deti, odišli po 1-2 rokoch na iné miesto, pokiaľ neotehotneli. Nehovoriac o tom, že veľa mojich bezdetných kolegýň bolo chorých oveľa častejšie ako 4 deti ďalšej kolegyne. Ty porovnávaš uchádzača muža so ženou, ja som reagovala na komentár k tomu, že žena s dvomi deťmi si ťažko hľadá prácu- a to je blbosť. Kvalitný ľudsky kapitál si vždy nájde dobrú prácu, lebo takých je ako šafránu. Tiež som robila na personálnom a mám s tým priamu skúsenosť. Určite závisí aj v akej sfére sa pohybuješ a tiež, na koho žena natrafí pri pohovore.
@kp7333 presne tak!!!a nielen v nadnárodných firmách!!!

Je na vás, čo je vám prednejšie. Práca či dieťa. Práca sa dá stále nájsť, no rodiť neviete donekonečna. Neexistuje nič lepšie, ako dať dieťaťu súrodenca. Keď vidím, ako sa hrajú, smejú spolu, rodila by som ďalej. No už nemám dvadsať, takže dve stačia.