Druhé dieťa - za a proti
Tak dievčatá, idem si k Vám vyliať srdce. Máme jedno dieťa, milujem ho nadovšetko. Bolo plánované, všetko som podriadila jemu. Chcela by som mu dopriať súrodenca, ale som " závislá" na svojej práci. Neviem si predstaviť robiť niečo iné. Samozrejme mi 3 roky miesto nikto držať nebude, nakoľko moju prácu musí niekto robiť. Manžel do mňa husti, že to je jediný problém prečo nechcem druhé. A v podstate má pravdu aj, keď trochu sá obávam aj toho, že zas budem na všetko sama, ako pri prvom. Manžel sa ho bal kúpať a do roka mi s ním moc nepomáhal. Teraz by čokoľvek urobil preto aby sme no mali. Sľubuje že mi s ním pomôže, dokonca povedal že pôjde aj na materskú na pol roka. Malá ho miluje, sú teraz takí parťáci. A ešte sa chcem opýtať, ak by som sa po pol roku vrátila do práce s tým, že by manžel ostal pól roka doma a išla by som na späť do práce na pol roka a zase by som ostala pol roka doma musia mi držať ešte stále pôvodné miesto? To by už v podstate malo malé rok a pól.
@lucinka1988 nejdem sa tu s tebou vadiť. 10 rokov mojich skusenosti hovori za seba. V korporáciách v Bratislave to moźno niekedy je tak ako hovoríš - pri tisíckach zamestnancov je veľká zastupitelnost, ale v menších a užšie špecializovaných podnikoch žena s dieťaťom nema šancu. A nemusi to znamenať, že manager je debil. Len proste aj on je tlačený na efektivitu a musi znižovať naklady na silu. Ak ma mat headcount 50 ľudí a z toho povedzme 25 žien v produktívnom veku tak ho moze aj poraziť ak mu par mesiacov pred skončením projektu kľúčová zamestnankyňa zahlási, že ide na rizikové tehotenstvo. Ak vypadne klikačka v IBM je to ine ako ked vypadne quality managerka v strojárskej firme. Podla mojich skusenosti na 85% pozícii chcu zamestnavatelia skor chlapa.
@extempore tak našťastie sa pohybujem zrejme v úplne inom prostredí ako ty. Tuto situáciu som zažila jednak ako kompetentný zamestnanec, ktorý rozhodoval o prijatí/ neprijatí druhých a jednak ako zamestnanec, ktorý sa uchádza o prácu. V prvom prípade išlo vždy o schopnosti uchádzača a v drvivej väčšine zabodovali skôr ženy- matky! Hovorím o menších spoločnostiach a užšie profilovanej práci. V druhom prípade som nesmierne vďačná za to, že mi zamestnávateľ drží vedúcu pozíciu už 3 roky s tým, že podrží ďalšie 3, kým sa vrátim s druhým dieťaťom naspäť. Samozrejme, že mám za seba zástup, ale to len do okamihu, kým sa vrátim naspäť. Navyše mám možnosť vykonávať prácu kontinuálne z domu, čo aj aktívne využívam. Čiže minimálne v prípadoch, ktoré mi prešli pod rukou a minimálne v mojom prípade je našťastie situácia úplne iná a nijako ma nediskvalifikuje to, že mám deti, práve naopak!!Tvoju skúsenosť Ti neberiem, veď každý sa pohybujeme v inom prostredí a stretávame iných ľudí, takze je to ok. A navyše, zamestnávateľ nemá právo pýtať sa ženy, či má alebo nemá deti, v mojom prípade by to nový zamestnávateľ ani nezistil, lebo kontinuálne pracujem bez prerušenia a nepotrebujem v CV uvádzať, že som zároveň na RD. Ale samozrejme závisí, o akých pozíciách sa tu bavíme a tiež, aký odborný profil má ten ktorý zamestnanec.
Zamestnavatel zo zakona je povinny ti drzat rovnake pracovne miesto iba pocas MD. Vela zalezi aj od dohody, dnes sa uz bezne mamicky vratia po roku do prace, potom moze na matersku nastupit manzel. S jaslickami dnes tiez uz problem nie je, aj ked budu sukromne. Ako pises, medzi detmi by bol dost velky vekovy rozdiel, mali by rozne potreby, rozny okruh kamaratov, cize v podstate doma budete mat dvoch surodencov, jedinacikov
@ichi224 ja mám bratov, s jedným dvoj a s druhým 10 ročný rozdiel, takže v podstate to bolo tiež také, že každý z nás mal svoj okruh priateľov. Ale teraz v dospelosti, keď niekto z nás potrebuje pomôcť alebo poradiť, tak sme tu jeden pre druhého. Stačí zavolať. Tohto sa trochu bojím, že za kým pôjde dcéra. Nad jaslíčkami som tiež rozmýšľala. Žiaľ ako v práci, tak aj v živote mám rada veci naplánované. Nikdy som v podstate nič neurobila, čo by som mohla ľutovať.
Tak este existuju priatelia na ktorych sa clovek moze obratit, ak ma problem alebo potrebuje poradit. Tiez nie vsetky vztahy so surodencami v dospelosti funguju...Jasne, chapem, aj ja mam rada veci naplanovane a dieta je velka zmena do zabehnuteho zivota.
Keby som mala rozmýšľať keby bolo keby tak by som nemala deti, lebo aj tak sa o mňa nikto nepostara lebo budú žiť v zahraničí, nepostavila by som dom lebo deti sa potom kôli nemu pohasteria, nešla by som do obchodu lebo čo ak kúpim skazenu salámu, atď... Zivot je práve preto krásny lebo je pestrý , každému sa páči niečo iné. Nie všetko sa dá naplánovať. Ak chces deti máš na to nejaký čas, v robote budeš do 65 či ako to má byť.
to, ze ti maju drzat miesto iba pocas materskej dovolenky uz davno neplati. Zena po rodicovkej dovolenke ma narok ziadat zamestnavatela o rovnake zaradenie ako pred nastupom na matersku tak, ako ti vyplyva z tvojej pracovnej zmluvy prip. Kolektivnej zmluvy, ak u vas posobia odbory. Samozrejme, ze ak ta budu chciet vyhodit urobia to tak, ze miesto zrusia (realne zrusene byt nemusi, len mu daju iny nazov a jemne inu napln prace, aby to bolo v sulade so zakonom) a tebe bud ponuknu inu pracu alebo odstupne. Takze pravo vratit sa mas, ale nemusi to tak aj byt.
@ichi224 toto uz neplati, nie je to v zakonniku prace. zena ma narok aj po rodicovskej dovolenke ziadat zamestnavatela o rovnake zaradenie ako pred nastupom na matersku, tak ako jej vyplyva z prac. zmluvy alebo kolek. zmluvy. Ale druha vec je ta, ci ju tam budu chciet, ak nie, moznosti na ukoncenie su.
Ja osobne do druhého dieťaťa nejdem. A to nie kvôli práci, to mi je jedno, keď niekto chce dieťa tak tomu podriadi všetko si myslím. Ja si opačne neviem predstaviť mat 2 deti. Možno aj preto ze dcéra bola náročná keď bola menšia a preto ze jej chcem venovať všetok čas. Ak ty to tak necítiš co podľa mňa nie keďže so popredia dávaš sčasti aj prácu tak by som do toho nešla. A už kvôli tomu vôbec nie ze to chce muž.
Trosku iny pohlad na vec a to len na margo jedinacikov, ze aki su nestastni. Ja som jedinacik a surodenec mi nikdy nechybal a ani som ho nikdy nevyzadovala a “nedrankala” od rodicov. Decku je jedno ci ma brata/sestru alebo nie, teda mne to bolo jedno. A som tu, nie som odlud-pekne som sa socializovala. 😂 Nikomu nechcem brat iluzie, ale surodenci nie su iba laska a porozumenie. Staci, ked pride na majetky.
@acrobaleno naša ma také obdobia, že chvíľu áno chvíľu nie. Od malička je samostatná, priebojna a trochu tvrdohlavá, v podstate je povahovo rovnaká ako jej tatino. A pre mňa je stred vesmíru. V podstate sa jej snažíme splniť všetko po čom túži, ale samozrejme nie hneď. Nechcem aby si myslela, že lusknutim prstov dostane všetko.
@1gabriela13 práveže, bola náročná, ja som do jej 4 rokov nevedela čo je spánok. Najskôr bola hladná každé 2 - 3 hodiny, potom zuby. A nehovoriac o tom že ani poobede moc spaniu nedala.
Zuby boli nočná mora, cez deň ako tak no v noci des. Cez deň som potom chodila, ako chodiaca mŕtvola.
Tam nie je co riešiť...buď chces ešte dieťa alebo nie veď to ty sama musíš vedieť a cítiť nie niekto iný alebo sa ideš riadiť podľa fóra na MK?ak tu napíše cca 80% mamičiek diskusie ,že áno určite tak a vtedy si povieš hmm áno určite budem mať aj druhé dieťa...nuž želám správne rozhodnutia do života
To mas o postoji. Ja mam 3r a 7m deti. Hej dala som sa na to znova. Starsi stale x krat v noci hore, mladsi na mlieko a idu zuby. Lenze ja sa nad tym nezamyslam. No tak sa zopar rokov horsie vyspim. Deti su malicke kratko a len raz. Rychlo vyrastu a toto zostanu len spomienky. A cely zivot budu mat chlapci jeden druheho aj my ako rodicia ich. Spwkulacie o zlych vztahoch a odstahovani neriesim, som optimista a v rodine vladne dobra nalada aj vztahy. Cim viac kuriatok, tym viac lasky. Do prace sa nachodim do smrti dost, kvoli tym par rokom na md sa nebudem ponahlat, ani spanku
@acrobaleno presne tak. Aj ja som jedinacik abolo mi super. Ziadne problemy v kolektive. A ked vidim niektore rodiny, ako sa mastia deti za majetky. Je mi na smiech.
@stanulienkat vidis a ja s bratom sme zdedili a normalne sme sa dohodli bez problemov. Moj otec s mojou tetou zdedili a dohodli sa. Ake rosambo
@acrobaleno tak myslím že veľa záleží aj od povahy dieťaťa, niekto má radšej svoj priestor, iný "potrebuje" súrodenca. Neda sa to tak jednoznačne povedat. Nasa dcéra teda dranka ďalšieho súrodenca.
@stanulienkat tak "mastit" sa vedia aj deti s rodičmi, tety so synovcami... Máme prípad v rodine, kde sa pre majetky nebaví rodič s dieťaťom, tak podľa tejto logiky by ľudia nemali mať žiadne dieta,lebo čo ak príde na majetky.
@ajka0207 je to strasne individualne, preto taketo temy su uplne bezpredmetne. 90% napise ze druhe dieta ano a realne to mozno mamicka neda.
@stanulienkat len to je taky argument.... :D je to jeden z x pricin hadok v rodinach, rovnako byva sporom ci sa mladi ne/beru v kostole ci ne/krstia deti, ci sa daju na extremny sport, vegetarianstvo a vsetko mozne. Za vsetko sa ludia v rodibach hadaju, niektorí aj za nos medzi ocami. Kvoli tomu ne/mat surodenca... No chapes ze odveci
Ja som si vzdy hovorila ze ked tu raz s muzom nebudeme, tak aspon budu mat deti jeden druheho...ja milujem svoj job, ale deti milujem viac...nechapem aka praca by mi stala zato aby som jej podriadila pocet deti...samozrejme pokial na to nie su financie, chapem.
Ja som mala v 38 dieťa. To, že má manžel problém s tlakom nemá ako ovplyvniť zdravie tvojho dieťaťa. Máte už jedno zdravé, čiže je väčšia pravdepodobnosť, že aj druhé bude. Tvoja dcéra je podľa mňa vo výbornom veku. Tak to aspoň vidím v okolí, že väčšie dievčatá sa idú väčšinou z bábätiek zblázniť, ako ich majú radi. Môj starší syn je o niečo mladší, ale keď sa na neho jeho mala sestra prvýkrát usmiala, tak hotovo, nedá na ňu dopustiť.
@bubuzu nakoniec máme doma pár týždňové miminko. Aj, keď som ešte pár rokov váhala. Našťastie nebol problém ani s otehotnením a bábätko je zdravé. Staršia ju zbožnuje a malinká od 6 tich týždňov prespí celú noc. Najlepšie rozhodnutie, aké sme urobili.♥️
@dzulli1980 u nas praveze naopak.prvej sa strasne bal a ja som spravila chybu ze som ho do toho tetlacila.druhu som mu hodila na ruky hned po tyzdni uz poucena po prvej a odisla do obchodu.sice nekupal ale prebaloval krmil z flase pestoval uspaval.oblecenie som mu nachystala take jednoduchsie co len rozopol a dieta do neho strcil a uz ma nebolo. Musel si poradit sam po 3.tyzdnoch som sedela v kine s kamoskou bez obav.dnes ma mala pol roka a ja nie som otrok dietata.kym sa ja staram.o babetko on sa na 200% venuje starsej..takze u nas to naozaj neplati.

@extempore ja mam opacnu skusenost, mne zamestnavatel drzal miesto 9 rokov a pri navrate mi nerobil ziadne problemy, naopak. Vdaka tomu ma vo mne lojalneho zamestnanca a naozaj sa snazim tuto ustretovost oplatit. Sef si uvedomuje, ze mladsi a bezdetni zamestnanci su sice fajn, ale nie su vzdy natolko stabilni a je dobre mat zastupenych aj rodicov s detmi ci starsich ludi, lebo kazdy prinasa do kolektivu nieco ine.