Dva domy v jednom dvore
Rodiiča si prerobili na dvore dom, my zostávame v ich 50-ročnom, niečo sme prerobili,..brat zostáva s nami bývať, nechce ich zaopatriť, dohoda bola, že ak sa odsťahuje-vyplatíme mu štvrtinu, no teraz mama povedala, že keď zostáva, ich dom bude po tom ako zomrú jeho..nevrazil tam ani euro, zdá sa mi to nefér, mama hovorí-aby nezostal holý milý, ako to vyriešiť? ďakujem.
ááááááno, áááááno, držíte spolu 😀 😀 😀 😀 nejak mi to uniklo, ešteže si mi to pripomenula, lebo takéto bývanie a tieto koksoviny čo tu riešiš ja vidím tak na ďalšiu samovraždu 😀 pááána svatéééého, načo sa ženíte, vydávate, máte deti, ked sa držíte materinej sukne zubami-nechtami 😀 😀 😀 toto je sci-fi....a vraj dospelí ľudia 😀 😀 niekto ozaj nedospeje nikdy 😎
@ivkadracova V prvom rade má brat právo dediť rovnakým dielom ako jeho sestra. Keď ho chcú vyplatiť, tak polovicou z hodnoty majetku. Ale po morálnej stránke sestre neprislúcha deliť rodičovský majetok, pretože je to v prvom rade právo a vôľa rodičov. Môžu nechať závet alebo spísať darovaciu listinu, keby chceli majetok inak prerozdeliť. Oni, nie sestra.
A len tak, mimochodom, čo sa týka "50 ročných domov", bývajú veru často postavené v o dosť lepšej kvalite a z poctivých kvalitných materiálov ako tie dnešné novostavby. Takže by som sa na rodičovský dom nepozerala v až tak zlom svetle.
@lafamme to s doopatrovanim ti kto povedal? Je jedno kto sa stara o rodicov, na majetok rodicov mate narok ty a brat v rovnakom pomere. Ak si to tak praju rodicia, ak by nie, tak maju moznost ti darovat/odpredat majetok,a le ako sa tvoji rodicia vyjadrili, neplanuju to... bolo by to svinstvo voci tvojmu bratovi, lebo aj on je ich syn a je jedno aky mas na to pohlad. A medzi nami, ja by som taku sestru ako ty nechcela 🙂
Ak investujes do niecoho co nie je tvoje na papiery, tak to je ian vec... na dom co si prerabas a budes v nom zit a pod. uz mozete teraz vsetky veci vybavit a necakat kym ti zomru rodicia a predmetom dedicstva sa stane aj to co si tam sama investovala...
Keď držíte spolu tak, že ste v jednom dvore a brat hento a rodičia tamto, tak neriešiš. Nerozumiem o čo Ti vôbec ide ani za mak.
@lafamme
@lafamme pozri....je to majetok rodicov...ako oni rozhodnu,tak bude....vela deleni a rozhodnuti rodicov moze byt nefer voci jednemu z deti...ale je to ich rozhodnutie a hotovo
a dalsia vec...nie je samozrejmostou,ze ked dieta doopatruje rodicov,patri mu automaticky polovica....
predsa starat sa o rodicov by malo byt samozrejmostou,nie?
uz o tom,co a ako do bududcnosti..hmm...to by ste sa mali porozpravat vy s bratom...rodicia nieco chcu a je to na vas a najma na ferovosti vas dvoch...uz nie rodicov=tak isto aj straostlivost o rodicov...
aspon moj pohlad
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/ako-vyriesit-dedicstvo/ na vyjasnenie, možno pochopíte viac
@lafamme Vztahy mozu byt teraz pekne, ale moze sa vsetko zmenit ked dojde k deleniu majetku alebo nedajboze k dedickemu konaniu. Ak brat bude chciet mat vlastny zivot, aj tak odide, a ja na Tvojom mieste ratam s tym ze on sa starat velmi nebude. Aj to by ma posunulo k tomu prebrat s rodicmi majetok.
.
@nuvaring Podla mna je pekne dostat dom od rodicov, pripadne jeho cast, je tam domov dost, ked sa im tam paci, preco by mali ist prec? vies kolko rodin by dali vsetko za to aby mohli byt pri rodicoch, je to neskutocna pomoc s malymi detmi, teraz neberme do uvahy negativa.. Viacgeneracne zitie este uplne nevymizlo. Dnes je doba samoty, a zakladatelka to ma poriesene dobre. Ked su dobre vztahy a su tam majetky kde chcu zit tak naco sa zbytocne zadlzit? Treba to len poriesit nacisto, aby sa problem nepreniesol do buducnosti.
@lorela ano, pravo a vola je to ich, ale navrhnut to moze, najme ked to bude dobre riesenie.. ja v tom nevidim problem.
@ivkadracova Súhlasím ale naopak vidím problém v tom, že sestra sa stavia, z nejakého dôvodu, do pozície č. 1.
Prosím ta čo je na tom pekné?????? Toto napr?????? Táto téma?????? Alebo čo???? Že ti matka vidí do hrnca dennodenne???? Alebo supnut deti starej materi keď mám takú potrebu????? Sa vydala,má deti nech sa stará! Aká vypomoc? Načo výpomoc????? Fakt nechápem.......ja nepotrebujem žiadnu výpomoc,nie som nikomu zaviazana ani nič, vždy som si poradila a žijem a dokonca spokojne a stastne.
ok dievčatá, nehádajte sa, vyriešim to už nejako.
Zbytočne to tu rozoberáte. Stále nevieme o zakladateľke ide. To čo tu prezentujete sú len Vaše dohady. Teda ja som z toho jeleň.
@lafamme podľa toho, čo píšeš, ste všetci relatívne mladí, vrátane rodičov. To je fakt potrebné riešiť takéto dochovanie rodičov už teraz? Človek nikdy nevie, čo mu život prinesie... brat sa môže o rok oženiť a vypadnúť, môže odísť do zahraničia, ten, ktorý má byť dochovaný (rodič) raz sa môže starať o teba v chorobe (božechráň, nič zlé ti neželám). Rodičia sa rozhodli takto, ja osobne by som to akceptovala a nedelila žiadne štvrtiny, polovice. Veď rodičia sa môžu dožiť ďalšie desiatky rokov a ten dom už nebude nový! Možno sa tak rodičia rozhodli, že nový je len 2-izbový a "starý" je viacizbový. Určite to rodičia prebrali, rozhodli sa ako sa rozhodli a určite sa rozhodli podľa ich najlepšieho svedomia a vedomia. Skôr sa mi zdá, že z tvojej strany by si si mala korigovať svoju nenásytnosť po majetkoch a naučiť sa dopriať aj druhému a tolerovať rozhodnutia iných 😉
@lorela to nic, to si musi poriesit v hlave sama, to ja riesit nebudem ani v tomto smere radit.. 🙂 ja som len napisala ohladom toho majetku ze je bdobre ked je vo veciach jasne uz na zaciatku. Dobry navrh nikoho nezabije. Kvoli tomu sa hadam nerozvadia.. Mozno prave naopak to ocenia, ze po ich smrti budu vstahy na pravej miere. Ja byt rodic dospelych deti, tak to vnimam prave takto, nechcem aby sa mi deti tahali po sudoch.
@nuvaring tesim sa s Tebou : ) aj ja zijem podobne ako Ty. A tiez nemam rada ked mi niekto zasahuje do sukromia. Ale to sme taka povahy. Je vsak vela inych ludi, ine povahy, submisivne, radi si nechaju poradit, radi sa pytaju a zdiealju starosti.. nemozes podla seba sudit vsetkych. Mne by napr. dakedy dobre padlo mat tu na blizku dakoho komu mozem raz za cas bez starosti dat dieta/i..
Zjavne je lafamme s viacgeneracnym zitim v pohode, tak naco by sa zadlzovala? A moze sa rodicom odvdacit tak, ze s ao nich na starobu postara a nemusi kvoli tomu cestovat, podla mna aj to jej vyhovuje, ma to dobre vyriesene. To nie je zly priklad pre deti. Mne je to sympaticke.
@naoi no ja by som teda taku moznost prijala, aj ked viem zeby to bolo veeelmi tazke (zitie s rodicmi).. tazko sa stava ked musis zaroven byvat v byte a platit ho, je to velmi nakladne, casto az nerealne pre mladu rodinu
Prípad od prípadu. ... Zložité bývajú súrodenecké vzťahy.
a čo je na tom sympatické? ved skús trochu rozmýšľať aj z druhej strany. načo si tí rodičia stavajú (opravujú) druhý dom????? ved keby boli takí šťastní a celí bez seba, tak žijú pekne všetci v jednom dome na hromádke ako mravčekovia. ved je logické, že aj tí starí ľudia potrebujú kľud a svoje súkromie. ved tiež vychovali deti, starali sa, chodili (alebo ešte chodia) do práce a len čo odchovajú vlastné deti už majú mať na krku ďalšie v podobe vnúčat?????? každý sa poteší aj vnúčaťu, je mi jasné, ale nie 24-hod. denne sa motať pod nohami a žiadne súkromie. aj starí ľudia si potrebujú oddychnúť a nie celý život sa motať okolo detí. dakujem, ja si toto určite neprosím.
@nuvaring tak to nevies ako to vnimaju stari rodicia.. mozno si prerobili druhy dom lebo chceli prvy aj druhy nechat v buducnosti svojim detom, mozno su prave taki, a mozno mas pravdu ty, co nikto z nas nevie, takze je bezpredmetne sa o tom vobec bavit.
Nazor na majetok som ja nezmenila, a rady k tejto teme su na mieste.
Tak sú aj vychcani rodičia, čo majú v pláne starať sa a vychovávať vnúčatá za cenu krachu manželstva mladých alebo si len zabezpečiť vymienaca plienok k smrteľnej posteli.

@lafamme smutne :-/ ale nemali by ste sa handrkovat kto dostane dom po smrti rodicov ale tesit sa z nich , ze su este na svete .. ( ked to chcete mat poriesene sadnite si s rodicmi a porieste to , ale aby boli spokojne obidve strany. Mozes odkupit dom ak budu rodicia suhlasit a oni tam budu dozivotne byvat a brata vyplatis a budes mat dva domy ..
Velmi malo informacii si napisala , tak toto su len take uvahy ,,,...