Dve deti a práca. Už to nedávam

16. dec 2023

Máme 2 dievčatka, staršia má 7 je prváčka, mladšia má 4 roky. Od septembra pracujem na jednu smenu, škôlka škola nosiť/vyberať deti, učiť sa doma so staršou. Mladšia sa sama nezahrá musím byť nonstop pri nej. Som unavená z práce. Víkendy chodíme von aby som deti unavila, varím pečiem upratujem. Teraz ledva čakám kedy baby zaspia, mladšej ešte treba nechty ostrihať v spánku. Zajtra zase kolotoč povinnosti, aj cez víkend vstávame o 6tej. Darčeky ešte nemám kúpené, ani nič napečené.
Vedela som že bude sakra ťažké fungovať všetko na sto percent práca deti domácnosť, no som úplne ko vôbec to nedávam. Nemám čas na seba na oddych.
Manžel robí na smeny má ťažkú fyzickú prácu. Doma keď sa venuje dievčatám ja si rýchlo niečo porobim a neoddýchnem si. Mladšia je ako môj cecok stále len so mnou, manžel ju nemôže ani uspať. Neviem kedy si nájsť čas na oddych alebo kde nabrať silu fungovať ďalej?

nifnea
16. dec 2023

Este trosku musis vydrzat a bude to dobre.mas fajn rozdiel o take 3 roky budu baby samostatsneksie a tebe bude lepsie.aj ked sno domacnost je vzdy aj skola bude ale mozno budu baby samostatne v skole. Teraz sa spoli nevyhraju?

vler
16. dec 2023

Darceky kup/objednaj len par pre deti. Ziadne darceky pre dospelych. Namiesto pecenia kup 2-3 druhy vianocneho peciva, stol sa nemusi prehybat. A 4 rocna je uz dostatocne velka na to aby si ju ty a manzel naucili ze mama potrebuje chvilu pre seba a tu chvilu aj dostane. Postupne predlzovat intervaly.

eeffka
16. dec 2023

Darceky si mohla mat nakupene cez internet za 30min a napecene netreba mat 10druhov, ake si to nastavis v hlave take budes mat. My mame uz postaveny stromcek, ked pride darcek hned ho rovno balim aby ma to nezdrzovalo neskor , piect budem medove platy co kupujem cize uz napecene,plnka e za 20min a este 1 zakusok neviem aky. Ustves samu seba prehnanymi poziadavkami sama na seba.

anjelicek26
16. dec 2023

Od septembra este neubehlo vela casu a proste ste si nezvykli. Darceky sme vsetky objednali s netu, piect sme upiekli dva druhy, stromcek boli dnes kupit. Same pisomky, vianoce vecierok a predstavenia a deti predstavenia zo zborom a bezne kruzky a finisch v praci.. tie pisomky a aby to deti nepototo v skole su mi prednejsie...a nie,nepripustam Si,ze je toho vela.. Bude co stihneme,co nestihnem nebude. Dostat sa do tejto hladiny alfa a do toho tempa je postupny proces.. Ale vsetko Bude. Hlavne Ako Budu deti starsie.

lujza123
16. dec 2023

Robíš toho zbytocne veľa, preto nestíhas. Všetko sa dá robit jednoduchšie, alebo nerobiť vôbec. A ten zbytok prác lepsie zorganizovať, to je cele

Takýchto tém tu bolo už veľa, zakaždým to iste, premotivovana žena ktorá chce mať domácnosť tip top, všetko robí sama akokeby ani muza nemá

Co robievas poobede ked prídeš z prace? Staršiu posad v kuchyni za stôl nech si robí úlohy , mladšiu posad tiez s nejakým pracovným zošitom, omaľovánkou , ty si zatiaľ navaris jednoduché jedlo, skontroluješ úlohy, dáte si večeru, muž môže spratať riady a máte voľno.
Co viac treba? Prať, upratovať môžete cez víkend ved ste dvaja na to

autor
16. dec 2023

@nifnea Ja som si myslela že budú partaci no málokedy sa spolu zahrajú.
@vler Nechápe to menšia potrebuje stále mať pri sebe niekoho nezabavi sa sama.
@eeffka Ja nechcem 10 druhov napečené, chcela som len niečo suché a niečo plnené. No ani na to nemám silu.
@lujza123 Neviem čo mám vynechať.? Poobede dôjdeme domov o 17teh, rýchlo sa učiť so staršou mladšou sa zahrať, medzitým niečo navariť alebo správať kuchyňu a už je večer. Večer sprcha rozprávka uspať deti.

vler
16. dec 2023

Ked varis, var aby bolo na viackrat. Taktiez vecera nemusi byt varene jedlo. Chlebik s pomazankou, alebo sunkou a syrom moze pripravit aj chlap. A ked budes varit menej casto, bude aj menej toho co treba spratat v kuchyni.

elmivelmi
16. dec 2023

No moja mama okrem toho co mas ty mala 2 deti navyse.Plus rano vstavala o 5:00 sla podojit kravu,vykudat mastal,dat sviniam,sliepkam a krave jest.Potom utekala domov do prace na 6,dosla o 14 a musela navarit,ist na role,vecer dat zasa gazdovku do poriadku no a 4 deti.
V sobotu sa tiez cely den pracovalo doma a gazdovke.
Takze-nauc si 4r na samostatnost a dokazes este viacej.Akoze ano je dost na anevy vozenie deti do skoly a skolky.

rivini
16. dec 2023

Ono niekedy staci par veci na ulahcenie zivota. Ja varim napriklad jedla, ktore su rychle, zdrave a daju sa dobre zamrazit. Vopred planujem celotyzdnovy jedalnicek aj to, co zamrazim na horsie dni, ked nestiham fakt nic. Aj ked sa stravujeme zdravo, tym, ze to mam dobre zorganizovane, naozaj netravim vela casu varenim. A uz vobec nie cez vikendy…Upratujem vzdy priebezne, lahke povinnosti ci ulohy splnim okamzite. S muzom sme dost zorganizovani, tiez sa velmi angazuje aj v domacnosti (pracuje omnoho viac ako ja). Dieta sme naucili tiez vzdy veku primerane pomahat a mam pocit, ze cim je starsie, tym viac veci zvlada samo. Je to o drzku, no tiez si vravim, ze to raz prejde😊. Tiez je take, ze samo sa nezahra, no naucilo sa, ze mam teraz vyklada pracku, ze teraz vari obed, ze mainz pracu a ono sa musi chvilu zabavit samo…

vandica
16. dec 2023

A cez víkend si oddýchnuť nevieš? Veď sa vyser na upratovanie aspon jeden víkend, alebo muž nech povysáva, to hádam zvládne aj keď ma náročnú prácu. Veď ty tiež nie si robot. Var na dva dni. Alebo resp, cez týždeň potrebujete mať navarené každý deň? Vy sa stravujete v práci, decka v škôlke, škole.
A keď dnes uz padas na hubu, zajtra si sprav oddych. Či čo aké povinnosti ťa čakajú okrem navarenia nedeľného obeda? Ja som napríklad už upustila od toho aby som mala vyblískanú domácnosť. A to mám druhé dieťa zatiaľ len na ceste.

elmivelmi
16. dec 2023

a nevies pri vareni zabavit tu 4 ale o pri vareni pisat so 7r ulohy?A preco mate varene vecere?Nestaci suche,ved teple jedlo manu na obed,nie,?

betulinka1
16. dec 2023

Hlavne sa vyspi. To je zaklad. Cize cez vikend ta deti nemusia budiť, nech si pustia telku a su ticho v obyvacke. Ty kludne spi. Varenie rob rychle, netreba pri tom stat pol dna. Z casu na cas si zober dovolenku, ked su deti v skole a skolke, muz v praci. Je to super. Nic nerob, chod na masaz, s kamoskou sa dve hodky niekam vykúpať do trolej vody. Volam to den pre mna 🤣🤣🤣🤣 no a co je hlavne. A ukludnim ta, takyto kolotoč ma podla mna 80% zien. Cize bude lepsie, deti budu vacsie ale teraz len vydrzat a premyslat, ako si ukradnes svoj cas pre seba. Trosku vysvetluj uz aj detom, co očakávaš. Ze proste aj ty si potrebujes oddychnut. Ze 4 rocnej precitas rozpravku ale zaspávať uz hadam vie aj sama. Pripadne jej este na vecer pusti rozpravku na CD. Neupadaj do depresie ale zacni to organizovať aj s casom pre seba.

ivangeline
16. dec 2023

Upusti vsetko co mozes. Nechci byt perfektna a pojde to. 🙂 Proste navar na 3 dni. Na sviatky sa nepretrhni,staci jeden suchy a dalsi kludne aj z obchodu. Viac doveruj detom a nechaj im zodpovednost.. za odlozenie,ci napisanie ulohy a pod. a tiez nezabudni na manzela. Ako dnes povedal na omsi knaz... Pride Ježiš a nie hygiena. ;D Takze ked je manzel s detmi,oddychuj!!!

vandica
16. dec 2023

@ivangeline tak toto je mega že príde Ježiš a nie hygiena 😂 Dobreee 👍

autor
16. dec 2023

@vandica Cez víkend buď robíme niečo alebo ideme von na výlet.
@betulinka1 Bohužiaľ nevie menšia zaspať sama musím byť pri nej pokiaľ nezaspí. A v práci je tiež masaker veľa roboty, nedajú mi len tak dovolenku.

oli18
16. dec 2023

A ty si myslis, ze ine zeny co za zivot maju? Ze prechadzku ruzovou zahradou? Len kazda to ma zariadene tak, ako jej to vyhovuje. Ty si zrejme este svoj system nenasla, robis veci zivelne a to ta vycerpava. Ved ak mas rodinu, musis robit to vsetko, co kazdy. Vsetky sme tym presli, urychlit sa to neda. Prehodnot priority, zapoj do yoho manzela a starsiu dcerku, alebo od niektorych, menej dolezitych veci upust uplne.

lujza123
16. dec 2023

Moja bola tiez takáto ze ani sekundu sama. Za jedno je aj taká povaha ze potrebuje sociálny kontakt ale som si ju aj tak rozmaznala. Ked som s tým začala vedome pracovať a prestala jej robit animátora tak sa naučila byt samostatnejšia. Ono aj pre to dieťatko 4 ročne je dôležité chvilu byt sama so sebou a nudiť sa. Nuda deti učí nájsť si svoju zábavku, nespoliehať sa na dospelých.

A vieš co pomáha mame ktorá nic nestíha? Nájsť si nejaký koníček ktorému sa bude venovať pár hodín týždenne. Znie to úplne šialene, ale ked sa naučíš v tom zhone nájsť si ešte navyše čas sama na seba za jedno si super oddýchnes a za druhé naučíš sa nejakú menej podstatnú povinnosť dať bokom, napríklad to uspavanie 4 ročnej.

Všetko je len také ake si to urobíš

pseudomonas87
16. dec 2023

@elmivelmi akože k čomu je tento komentár dobrý? K čomu? Aby si autorku ešte viacej zdeptala , zhodila a ukázala aká bola tvoja mamka hrdinka?
Áno to naše babičky/mamky také mozno boli, 6 deciek, roľa, domácnosť, práca....
Ale aký bol ten skutočný vzťah s deťmi napríklad? Ja si nepamätám žeby mne sa moja mama tak venovala ako ja dcére, výlety , spoločný program no isto....teraz je proste iná doba, baba sa nemusí zdret až do špiku kosti, umorit, len aby bolo všetko dokonale.

Milá autorka, koláče môžeš aj čosi kúpiť, veď nemusíš piecť, ja tento rok upratujem úplne normálne, nič extra, okná neumyvam. Koláče donesie mama a čau.

vafinka
16. dec 2023

Ahoj,autorka a keď ma muž prvú sme u nemôže on doma navariť či dačo doma o riadiť? Až ti pomôže veď to môže aj keď má druhú smenu,aj ty máš a máš toho tiež dosť,mladšiu musíš proste niakym spôsobom naučiť že potrebuješ čas aj na domácnosť nie len pre nu

snowflakenel
16. dec 2023

Vitaj v klube. Od vela veci som upustila. Kupila som umyvacku, na vianoce sme kupili kvalitny roboticky vysavac, este chcem susicku teraz na zimu. Varim na dva dni a ano, aj my mame varene vecere tak 2x do tyzdna. Podla toho, ci deti zjedia obedy v skole,,skolke. Tiez,mam skolacku, ulohy pisem s nou, no zas som ju naucila tak, ze sa hra sama. Pracujem na pol uvazku, som rehotna a chxem si este dorobit vs..... manzel chodi donov ojoko 18.00. Steavuje sa doma, cize navarene musi vyt, no patri k tym, ktori zjedia sladke, slane, sem tam aj polotovar. Nakupy ma na starosti vacsinou on. Ja sa,staram o domacnost, on o okolle domu. Zahrada, len travnik a okrasne stromceky. Cez vikend kazde popokudnie berie deti k babkam. Upratovanie nehrotim, robim priebezne.
Niekedy robime s manzelom tak, ze pok dna je s detmi on a ja idem niekam na welkness a dalsi tyzden zas naopak.

snowflakenel
16. dec 2023
snowflakenel
16. dec 2023

Je pravda ale aj to, ze kedysi ludia robili vo fabrikach, deti boli bez problemov v jasliach, skolkach, skolach, rodicia o 14.00 sli z prace domov. Deti chodili zo skol vacsinou same, nebola taka premavka, na cestach minimum aut. rodicia sa stihali viac venovat detom aj kadeco porobit. My sme vacsibou casu travili vonku na ihriskach. Nama zavolala z okna a sli sme domov alebo presne vedela u ktprych susedov prave sme. Ja si to tak pamatam. Babky v 50 tke na dochodku.
To co bolo pre nasich nepredstavitelne, je teraz bezne a naopak.
Teraz sme radi, ked prideme donov o 17.30 s vypkazenym jazykom.

kristinapetronela
16. dec 2023

Verím ti ale ja mám 3 deti a vstávam ráno okolo piatej aby som všetko postihala ,zobudím neskôr deti ,vychystam do školy ,idem do práce ,po práci obchod ,krúžky ,navariť ,učiť sa ... Ale mňa to baví .... Už som si zvykla .takže zvykneš si aj ty pomaly. Na jar to už bude lepšie . Darčeky máš kúpené za hodinku ,napečené tiež ....

cecilia29
16. dec 2023

Veci si musís ulahcovat. Chováme kozy a mame 3 malé deti. Takže robím len to co musím ...vtedy sa to dá zvládnuť 🙂

dankabetka
16. dec 2023

Ahoj,mam deti rovnako velke ako ty (7 a 4), cez tyzden sa dostaneme domov medzi 16:30-17:00, syn chodi do druziny, ulohy pise aj tam ( ved ma cas do 16:10,kym pre neho pridem)skontolujeme alebo dorobime doma za kuchynskym stolom( svoj v izbe nepouzil este ani raz a to jedruhak 🙃,tam by mi bol od ruky). Kym sa uci ja chystam veceru( suchu alebo sem tam varim ...ale vzdy len co sa zje, my nevarime do zasoby...mame na to svoje dovody), mensi ma v case uloh starsieho v rukach tablet ( myslite si o mne co chcete😀 ja sa neroztrham...a sam sa nechce tiez hrat ),muz chodi domov okolo 18:00, lebo nosi rano deti on a tak zacina neskor v praci( ja zas chodim skor a vyberam deti poobede ). Dame veceru, nejaku hru alebo debatu s detmi, vecernu rutinu a o 20:00 zhasnute, neuspavame, chalani maju spolocnu izbu, svetielko pri zaspavani, obcas pridem k nim ak este nieco chcu ale nezvyknem tam ostavat( iba ak su chori) . Potom porobime domace prace ( nalozit mycku, zvesat pradlo z predchadzajuceho dna, vyvesat oprate, upratat kuchynu- to uz robime spolu s muzom a prebereme pri tom nase pracovne dni-mame podobne profesie). Po 21:00 uz nerobim nic, oddychujem.
Uplne nechapem co vsetci tolko upratuju, ked doma su az vecer. Raz za tyzden prebehem vysavacom, nemame otvorene skrinky ani policky, takze plochy na usadnutie prachu su minimalne, kupelnu mam prebehnutu za 30 minut aj to je vela. Vikend travime mimo domu. Nepeciem, varim malicko ( len vecere ak tak a sem tam vikend) nezehlim ( muz ma nekrcive kosele- odporucam) , okna som umyvala cez dusicky ( bolo volno ), darceky nakupujem okolo oktobra ( nemam rada nahanacku) , perniky pecieme okolo 5.12 druhy krat 20.12 ( prve sa zjedia za 2 dni 😂).
Cez vikend si chceme pospat a deti muz naucil, ze pred 7:30 k nam nemaju liezt( chvilku to trvalo ale naucili sa ) o 7:30 ich mame v posteli samozrejme 🤣 oboch. Takto je to u nas a vsetci su v pohode, ja sa ani nesnazim vsetko robit sama, nechcem byt za sluzku, nemusi byt vsetko tip-top.

doriiis
16. dec 2023

Máš zlý systém a deti visiace na tebe.Ja som stále toho názoru,že keď sa aj žena po RD vráti do práce tak ak muž by mal trošku vyliezť z komfort zóny a zmeniť veci tak,aby to slapalo.Vyhovarat sa na fyzicky ťažkú prácu...to je také typicke

nerko
16. dec 2023

Su lepsie dni a horsie dni. Moje rady: Zakladom je, aby si nemala potrebu robit vsetko na 100%. Muza viac zamestnaj, zapoj do beznych cinnosti, ked je doma. Zajtra je nedela, ak je doma, tak mu nechaj deti. Ty si zajdi nakupit co Ti este treba, darceky. Sama v klude, a mysli aj na seba. Kup si nieco pekne, daj si kavu v meste. Cez tyzden urob cesto na medovniky, linecke. Decka mozu vykrajovat a zdobit. Vecer, ked deti zaspia to zabal. Ja som sa naucila nerobit program na kazdy vikend, netreba deti brat na vsakovake vylety. Babky byvaju blizko, tak robim aj to, ze deti nabalim s manzelom a na pol dna idu cez vikend na navstevu. Ja si zatial v klude upracem, nakupim, vylozim nohy a pustim Netflix. Starsia uz aj spava u babky, mladsia par x spala. Par x v roku si sama zajdem do väcsieho mesta. Polabzujem obchody, dam si obed, kino, Aperol. A s partiou bab 1x za rok ideme na wellness. Strazi vtedy manzel. Samozrejme aj muz si zajde, on ma zas ine zaluby. Tento rok som tiez mala plany, ako budem mat vsetko v predstihu a v klude, kde vsade pojdeme na trhy a na klzisko, tip-top upratane. A vies co? Starsia zapal pluc, nakazila sa mladsia, ja aj manzel. Nie naraz, vsetci postupne. Takze uz mesiac sa davame dokopy. Popri tom latame robotu, darceky v skrini nezabalene. Napecena az babovka, bordel v byte, jak keby mi tu bomba vybuchla. A je mi to jedno, bo teraz nemame kvoli chorobe ziadne navstevy. A ja sa len modlim, az to prezijeme a neskonci nikto v nemocnici. Bo uz aj take Vianoce sme mali. Tak sa hod do kludu, su to len Vianoce. Vekom deti a zmenou tvojho pristupu sa to bude urcite zlepsovat.

nika23t
16. dec 2023

Aj ja som to takto podobne mala, 3 a 6 ročne dcerky, v júni som nastúpila do prace, v septembri ma preradili vyššie, práce neskutočne veľa, staršia nastúpila do 1.rocnika. No prvý rok bol tazky, aj manžel si musel zvyknúť, že nejake povinnosti mu pribudli, lebo som nestíhala všetko. Bola som unavená, vyčerpaná, niekedy aj znechutená. Potom sa to pomaly nastavilo, všetci sme si zvykli, že sa niečo zmenilo. Postupne sa to ustálilo a ja som si neskôr vedela nájsť čas aj na seba. Dodnes mám pocit, že sú dni, kedy to časovo nedávam a potrebovala by som, aby bol deň aspoň o 10 hodín dlhší. Ale pre Teba je najdôležitejšie spomaliť a vyselektovat najnutnejšie. Daj si napr 3 dni v týždni, kedy naozaj nerob nič, čo nemusís. A oddychuj. Zapoj viac do prace dcérky aj manžela. Chápem, že je vyťažený, ale to si uz aj Ty. Deťom ľahšiu prácu, nech sa zabavia aj pomôžu. Moje napr poukladali utoerky, podávali mi riady z umývačky, pozametali, utreli prach. Jasne, ze som musela po nich opat urobiť veci, ale aspoň sa zabavili, kým som ja robila iné. Nepec, nevar každý deň. Ja som ani nezelhila, ak som nemusela. Proste zjednoduš si veci co najviac. Podľa dôležitosti. Alebo si zapni rozprávku a deťmi, urob si kávu alebo čaj a relaxuj. Všetko je to o tom, ako sa nastavíš. Nič nie je dôležitejšie ako Tvoja pohoda a vnútorný pokoj. Cim viac sa budeš trápiť, tým viac sa to prenesie do všetkého, čo budeš robiť. Ale uvidíš, že o pár mesiacov to bude lepšie.

autor
16. dec 2023

@oli18 Neviem ako to majú iné nepoznám každého, no nevedela som že všetko bude takéto vyčerpávajúce.
@snowflakenel My k bankám nechodíme skoro vôbec, svokrovci nemajú záujem a moji rodičia nemajú čas na nás.

ivuska027
16. dec 2023

Akože máme tiež dve deti, sme bez babiek, dedkov, krstnych, tiet a pod. A chodime obaja do roboty. Prepáč, ale čo sa učíš s prváčkou? Posad v kuchyni za stôl a nech si robí. A malá sa musí naučiť trochu sama. Už je veľká dosť, dá sa jej to vysvetliť. Predpokladam, že spia spolu v izbe, takže precitaj rozpravku a sevas, aké uspavanie? Toto všetko si robíš sama. Co chces , aby ťa niekde odviezli? Preorganizuj si komplet domácnosť od piky. Upratuj keď vládzeš, keď nevládzes, oddychuj. Bordel nema nohy, neutecie. A muža tiež zapoj. Rodina je to aj jeho rovnako ako Tvoja. No a čo, že ma ťažkú robotu, ani ty neležiš.