icon

Ex učí dieťa, aby škaredo oslovovalo mňa/rodičov

6. júl 2025

Dieťa sa vráti od otca a hovorí mi slová typu “mamka”, to isté na starých rodičov.
Viem že je to robota ex. Je toto nejako napadnuteľné? Alebo čo môžem v tejto situácií robiť? Stretli ste sa s niečim podobným? Dieťa má 2 roky, ešte je ovplyvniteľné. Ex na dieťa nehľadí, takto mu magorí hlavu aj keď som ho x krát upozorňovala

petronelag
6. júl 2025

To ešte nie je nič zlého, v týchto vzťahoch rozvedených sa vyskytujú aj horšie veci.

deti95060810
6. júl 2025
@bonboniera

A to dehonestujúce oslovenie starých rodičov je aké? Nebodaj babka a dedko?

@bonboniera áno ... na východe v pohode baba - dedo.
na strede starký - starká...
u susedov musela byť stará mama....
mojej mame keď povedala malá neter že babička tak mama zostala nepríjemne zaskočená - že to je oslovenie ako pre 90 r. ... a ona mala 45.

bessie12
6. júl 2025

Slovo "mamka" vôbec nie je hanlivé ci škaredé slovo. Je to normálne oslovenie rodiča.

jasminet
6. júl 2025

Ohýbaj ma mamko, dokým som ja Janko, neohneš ma mamo, keď ja budem Jano... 😉

misinka20
6. júl 2025
@deti95060810

@misinka20 to záleží od kraja, mesta... ak sa raz niekde nepoužíva tak sa nepoužíva... čo na tom nechápete...
môj otec bežne svoju mamu oslovoval mamo, mamka a pod. ale to je východ - tam úplne bežné...

@deti95060810 No už chcem vidieť čo by na to akože povedal súď, či kuratela? Nie je to hanlivé slovo a autorka má asi veľa času a nervy na exa kedže rieši takéto hlúposti. To hovorím z pozície matky, ktorej dieťa chodilo od otca s výrazmi ako "tvoja mater je_bnutá" a horšími.

sidicek
6. júl 2025
@deti95060810

@bonboniera áno ... na východe v pohode baba - dedo.
na strede starký - starká...
u susedov musela byť stará mama....
mojej mame keď povedala malá neter že babička tak mama zostala nepríjemne zaskočená - že to je oslovenie ako pre 90 r. ... a ona mala 45.

@deti95060810 tak ale dospelá žena sa s oslovenim mamka snáď vie popasovať aj sama nie? Hlavne keď si je vedoma, že polka slovenská ma toto oslovenie ako milé. Toto su úvahy nezreleho decka alebo ohrdnutej exmanzelky.pomaly súdom zákaz styku by chcela pre takú blbosť

4stanka4
6. júl 2025

Baby ste hnusne ze ste sa tu pustili do autorky. Ja som z okolia ZA a u nás sa tiež berie oslovenie ako mamka=mater. Viem ze na východe to je bežné ale u nás nie. U nás sa oslovuje bud mama, mamina, mamicka ale istotne nie mamka.

autor
6. júl 2025
@4stanka4

Baby ste hnusne ze ste sa tu pustili do autorky. Ja som z okolia ZA a u nás sa tiež berie oslovenie ako mamka=mater. Viem ze na východe to je bežné ale u nás nie. U nás sa oslovuje bud mama, mamina, mamicka ale istotne nie mamka.

@4stanka4 ďakujem 🙂) taktiež je to u nás synonymum slova mater. A dosť zle sa to počúva z úst 2 ročného dieťaťa.
To čo tu začali riešiť podaktoré, to netreba ani komentovať.

jana_eyre_2
6. júl 2025

Akoze, ja som tiež zo západu, mamka sa u nás nikdy nepoužívalo, ale aby som to slovo považovala za škaredé? Uvedomujes si, koľkých žien si sa mohla dotknúť tým, že hovoríš že svojim mamám hovoria ich deti "škaredo"? Škaredo je premna nejaká nadavka, nie narecove slovo ktoré nepouzivam.. mamka je normálne narecove oslovenie a len by som dieťaťu opakovala aby mi vravelo ako chcem..

Mňa moje deti volajú maminka, alebo mama..

jana_eyre_2
6. júl 2025
@4stanka4

@4stanka4 ja mám zo Žiliny rodinu od otca a moja sesternica a bratranci vždy svojim rodičom hovorili mamka a tatko.. pochádzali z bytce..

slavomira236
6. júl 2025

Pre mna je mamka krajsie ako mama

huxy
6. júl 2025
@4stanka4

@4stanka4 ja som zo stredného slovenska a maminu často nazvem maminka alebo mamka. Absolútne nechápem, čo je na tom hanlivé🤔 pre mňa je dokonca oveľa horšie povedať mama 🤷🏼‍♀️

bielasovicka
6. júl 2025

Čože? Ze mamka je škaredé slovo počujem prvý krát. 🤔

modrava
Autor odpoveď zmazal
bielasovicka
6. júl 2025

No co už sa tu ja nedozviem na staré kolená........

sense
6. júl 2025

Tak slovo mamka nie je hanlivé ani nadávka, rovnako ako tatko nie je, bežné sa u nás pouzivalo. A nie nie som z východu.
A nie napadnutelne to nie je. V danej situácii nemôžeš nič robiť, čo môžeš skúsiť dieťa na to neupozornovat , samo odpozoruje že u vás sa vraví inak. Alebo môžeš dieta zakaždým opraviť že nie si mamka ale mama

sisaka
6. júl 2025

Ja som tiež so stredného Slovenska a prvý krat som čítala až tu na MK, že mamka je pekné oslovenie mamy.
U nás tiež mamka = matka, v živote by som si nedovolila tak osloviť svoju mamu a tiež by mi vadilo, keby ma tak volali deti. Našťastie to nemajú od koho odkukať.
Autor - dieťa má 2 roky, normálne mu hovor, ako chceš byť volaná. Poď k maminke/mamičke… Ak povie Mamka prosím si piť, povedzmu Maminka ti dá piť…. Skrátka utvrdzuj ho vo forme, ktorú chceš, aby používal.
Ak sa dá s ex normálne komunikovať povedz mu, že by si chcela, aby používal rovnaký tvar ako ty. Viac s tým neurobíš

marhulka13
6. júl 2025

Tiež mi moja dcéra zvykne povedať mamka, nie je to urazlive, tak na súde to určite neobstoji

jaskolka
6. júl 2025

Prvýkrát počujem, že mamka je škaredé oslovenie 😮😮Tu je to úplne bežné,a podľa toho milé hlavne z úst detí...v škôlke bežne povedia, prišla mamka, prišiel tatko..
A k otázke...nie,nemôžeš to napadnúť,lebo mamka (nech to u vás znamená hocičo) rozhodne nie je nic urážlivé a už vôbec nie vulgarizmus,či dačo podobne.To,že konkrétne u vás v slangu to znamená "mater"fakt nic neznamená,lebo všeobecne sa to berie ako zdrobnenina slova "mama"

lilope
6. júl 2025
@4stanka4

@4stanka4 tiež som z okolia Žiliny a nikto tu neberie oslovenie mamka hanlivo a v okruhu známych mám mnoho Kysučanov, Čadčanov, z ďalekého Skalitého na hranici s Poľskom, no nikdy som nepočula, že by oslovenie mamka bolo hanlivé. To musia byť ďaleké Kysuce kde to takto berie možno pár dedín ak vôbec.

januska12323
6. júl 2025

Za hanlivé to považuješ len ty a tvoje okolie. Dieťa uč ako chceš aby ťa oslovovalo a nerob zbytočné rozbroje.

deti95060810
6. júl 2025
@misinka20

@deti95060810 No už chcem vidieť čo by na to akože povedal súď, či kuratela? Nie je to hanlivé slovo a autorka má asi veľa času a nervy na exa kedže rieši takéto hlúposti. To hovorím z pozície matky, ktorej dieťa chodilo od otca s výrazmi ako "tvoja mater je_bnutá" a horšími.

@misinka20 a kde autorka píše že to chce dať na súd... len sa jej nepáči oslovenie mamka... to je všetko.
susedka si nárokovala na oslovenie stará mama - nie starká alebo dokonca baba - ako sa hovorí na východe.
hádam úplne normálna vec že si môže autorka povedať ako si neželá aby ju jej vlastné dieťa volalo...

nevenka
6. júl 2025

Netreba robit z komara somara. Ale do istej miery chapem, ak vie, ze taketo oslovenie ti vadi a zamerne to takto dieta uci, tak je to na nervy, ale na sud? Prosim Ta, jednym uchom dnu, druhym von.
My maminu volame mamina, maminka, to iste aj manzel, sesternicine deti oslovuju mamu mama, otca tatino, to u nas je nezvyk, my len ocko, ocino.
Moj bratranec, o 10 rokov starsi vola mamu mamka a otca volal otec, ale tam bol aj ten vplyv vychodneho Slovenska trosku, z tej strany. A nepovazovali sme to za hanlive vobec.

jaskolka
6. júl 2025
@deti95060810

@misinka20 a kde autorka píše že to chce dať na súd... len sa jej nepáči oslovenie mamka... to je všetko.
susedka si nárokovala na oslovenie stará mama - nie starká alebo dokonca baba - ako sa hovorí na východe.
hádam úplne normálna vec že si môže autorka povedať ako si neželá aby ju jej vlastné dieťa volalo...

@deti95060810 píše,že či je to nejako napadnutelne...tak zrejme myslela aj súdne. Lebo fakt slovo "mamka"nie je nič všeobecne urážlivé, tak to vníma len autorka,podľa regiónu,kde žije .
Napríklad u nás(rusíni)sa bežne povie napríklad "sluchaj jij,ona je tvoja matir"a je to normálne upozornenie dieťaťa,nič urážlivé.

motylik2559
6. júl 2025

Ahoj, som priamo z BA a teda slovo mamka mi skarede nepride a to som rodena bratislavcanka co tu zijem cely zivot🙂 Sice sme to nikdy tak nepouzivali, ale hanlive mi to nepride. Ja dokonca kolkokrat poviem mojej mamine kvazi z cestiny,ze mamčo😄a jej sa to este aj paci🙂 No kazdy je inak zvyknuty...ak to tebe pride hanlive, tak jedine vykomunikovat s muzom nejak, ine sa poradit neda...ale pred napr pred sudom alebo nejakou instituciou by ti toto neobstalo..to len na okraj. Ked som isla citat prispevok som si myslela, ze tam bude pisana nejaka nadavka...Ono keby ti maly zacal hovorit mater, tak to uz ano, to moc pekne by nebolo myslim viacerym, ale mamka tam nic zle nevidim🙂

nevenka
6. júl 2025
@deti95060810

@deti95060810 manzelovu starku museli deti oslovovat "stara mama" a zdravit sa "bozkavam". Ja som si na to tiez zvykla, lebo ona sa stala starkou v 43 rokoch a prislo jej to hrozne, avy ju volali deti starka 🙂. Svagrina jedna si zvykla tiez, druha nie. Ale uz je stara mama aj prastarkou, tak ju volame babicka a nase deti ju zdravia "bozkavam, babicka". Moju svokru deti oslovuju stara mama, ale uz sa aj pozabudli, tak obcas je "starka" a prezije to v pohode, moja mama je odjakziva starka a meno. A starkych rozlisjju tak, ze starky a meno.
Takze tiez si myslim, ze ma pravo ppvedat, ako ju ma dieta volat, ale ked je ex debil, a naschval ju tym drazdi, ja by som sa na to asi vybodla a jednym uchom dnu, druhym von. Aby som mu ukazala, ze ho mam u prd*le. A dietatu povedala, ze sa mi viac paci, ked ma vola maminka.

pasomnica
6. júl 2025

A starých rodičov ako oslovuje?

simonka1304
6. júl 2025
@beata_k

Mamka je skarene oslovenie? Ja viem, ze je teplo, ale az tak teplo nie je aby oslovenie mamka bolo skarede slovo.

@beata_k 🤣🤣

gab1sol
6. júl 2025

Tak ja pochádzam zo Žiliny, takmer celú rodinou z jednej strany mám z Kysúc a až teraz som sa dozvedela, že slovo “mamka” je v týchto končinách hanlivé, poburujúce, urážlivé… 🤷‍♀️

selthia
6. júl 2025

Tiež som z Kysúc, nikdy by som si svoju mamu nedovolila nazvať mamka... je to u nás naozaj nevhodné