icon

Ex učí dieťa, aby škaredo oslovovalo mňa/rodičov

6. júl 2025

Dieťa sa vráti od otca a hovorí mi slová typu “mamka”, to isté na starých rodičov.
Viem že je to robota ex. Je toto nejako napadnuteľné? Alebo čo môžem v tejto situácií robiť? Stretli ste sa s niečim podobným? Dieťa má 2 roky, ešte je ovplyvniteľné. Ex na dieťa nehľadí, takto mu magorí hlavu aj keď som ho x krát upozorňovala

Strana
z4
sidicek
6. júl 2025
@marhulka13

Tak mne sa viac paci oslovenie mamka ako mamicka. Z toho sa mi chlpy jezia.

@marhulka13 aj mneeee, neviem také psycho mi to príde, aj keď viem ze iracionalne ale nepomohlozem si , svagrinu tak volajú deti a brrrrr

selthia
6. júl 2025
@sidicek

@bielasovicka no vieš kysucania 🙂tam logiku nehladaj

@sidicek aspoň že to tvoje škatuľkovanie všetkých Kysučanov v 21. storočí je logické 🙂

pikachu999
7. júl 2025

Slovo mamka je normálne oslovenie nevidím na tom nič škaredé

spenat9
7. júl 2025

Ja zasnem normalne ake ste sa tu pustili do autorky za to ze u vas je toto slovo normalne, ja som z trnavy a keby na mna dieta na ihrisku kricalo mamka tak by som sa prepadla od hanby a ostatne mamicky by boli zhrozene ake mam nevychovane dieta.. v tomto pripade vobec nie je cudna autorka ale vy nakolko ste sa do nej pustili absolutne nepravom len kvoli vasej nevedomosti

bielasovicka
7. júl 2025
@spenat9

Ja zasnem normalne ake ste sa tu pustili do autorky za to ze u vas je toto slovo normalne, ja som z trnavy a keby na mna dieta na ihrisku kricalo mamka tak by som sa prepadla od hanby a ostatne mamicky by boli zhrozene ake mam nevychovane dieta.. v tomto pripade vobec nie je cudna autorka ale vy nakolko ste sa do nej pustili absolutne nepravom len kvoli vasej nevedomosti

@spenat9 hm, no musím sa ozvať, lebo tak ja už neviem.... Moja nevesta je z Trnavy, a svoju mamu oslovuje mamka. A nikdy nič také nespomenula ani ona, ani ta mama, že to je zle oslovenie.

spenat9
7. júl 2025
@bielasovicka

@spenat9 hm, no musím sa ozvať, lebo tak ja už neviem.... Moja nevesta je z Trnavy, a svoju mamu oslovuje mamka. A nikdy nič také nespomenula ani ona, ani ta mama, že to je zle oslovenie.

@bielasovicka nehovorim ze je to takto v kazdej domacnosti, mozno jej rodicia alebo prarodicia boli z inych casti slovenska a v ich rodine je to normalne oslovenie ale u nas na zakladnej bolo bezne ze ked niekto bol vytoceny na rodicov tak o mame hovoril ako o mamke, manke a rozhodne to nebolo pekne slovo a vo vseobecnosti v trnave nie je bezne takto oslovovat mamu nakolko to je pokladane za urazlive.. ja keby som moju mamu oslovila mamka tak by sa urcite urazila a taktiez mozes vidiet ze aj v tejto diskusii sa ozvalo vela zien ktore taktiez pokladaju vo svojich regionoch toto slovo za urazlive takze je ocividne ze som si to asi len tak z brucha nevymyslela

fiirsttiime
7. júl 2025

Ja neviem ale mam pocit ze autorka by skôr predychala keby otec učil povedat dieta ze mama je p.c. ako fakt? Už sme sa dozvedeli ze v iných krajoch je mamka moja milovaná nič hanlivé tak prosím prestaňte tu fakt skor urážať tie maminy ktoré deti oslovujú mamky a s láskou... fakt chora doba toto... ked ti dieta vyrastie a bude v puberte ešte s radosťou budeš spomínať na to hanlivé slovo mamka ...

bielasovicka
7. júl 2025
@spenat9

@bielasovicka nehovorim ze je to takto v kazdej domacnosti, mozno jej rodicia alebo prarodicia boli z inych casti slovenska a v ich rodine je to normalne oslovenie ale u nas na zakladnej bolo bezne ze ked niekto bol vytoceny na rodicov tak o mame hovoril ako o mamke, manke a rozhodne to nebolo pekne slovo a vo vseobecnosti v trnave nie je bezne takto oslovovat mamu nakolko to je pokladane za urazlive.. ja keby som moju mamu oslovila mamka tak by sa urcite urazila a taktiez mozes vidiet ze aj v tejto diskusii sa ozvalo vela zien ktore taktiez pokladaju vo svojich regionoch toto slovo za urazlive takze je ocividne ze som si to asi len tak z brucha nevymyslela

@spenat9 ja netvrdím ze si si to vymyslela, len ze to nie je tak všade. Dokonca môj svat, nevestin otec, tiež svoojej 85 ročnej mame hovorí mamka. A sú rodení Trnavčania. Tak preto mi to je čudné. 😉

bielasovicka
7. júl 2025
@spenat9

@spenat9 a áno, hovorí aj tak ze manka. A nič zlé tým nemysli. A mne sa aj paci keď hovoria tak po "trnavsky ". 😄

tramtada31
7. júl 2025

My sme rodení Bratislavcania (viac generácii) a mne muž vraví maNka a ja jemu ociak😀 a nám to hanlivé nepride, mame taký žargón. Deti nás volajú normálne: mami a oci, oco

taktotedanie
7. júl 2025

@author ako co chces riesit? Sud, ze ex uci dieta hovorit na teba mamka? 🤷🏻‍♀️

lilope
7. júl 2025
@spenat9

@spenat9 zbytočne ju obraňuješ, autorka zrejme nemá záujem o diskusiu. Očividne je to ďalšia vymyslená téma len na rozprúdenie vášní ako tu každá druhá.

777januska777
7. júl 2025

Ja nemám rada oslovenie "tato" uplne mi trha uši, vôbec to nepoužívam, ale keď to používa pri mojich deťoch niekto iný neriesim. Ja pouzivam oco a ocko, deti si sami vyberu aké oslovenie sa im páči viac. A nejdem ludi okolo mna silou mocou presviedčať na to moje "spravne" oslovenie.
Ved autorka používaj oslovenie aké chceš a uvidíš, že časom si dieta zvykne a bude ta volať ako chceš a nebude ta isto volať mamka, keď to nemáš rada. Fakt takáto hlúposť za konflikty nestojí.

slavomira236
7. júl 2025
@777januska777

Ja nemám rada oslovenie "tato" uplne mi trha uši, vôbec to nepoužívam, ale keď to používa pri mojich deťoch niekto iný neriesim. Ja pouzivam oco a ocko, deti si sami vyberu aké oslovenie sa im páči viac. A nejdem ludi okolo mna silou mocou presviedčať na to moje "spravne" oslovenie.
Ved autorka používaj oslovenie aké chceš a uvidíš, že časom si dieta zvykne a bude ta volať ako chceš a nebude ta isto volať mamka, keď to nemáš rada. Fakt takáto hlúposť za konflikty nestojí.

@777januska777 ja zas ked pocujem Oco az ma striasa..otec mi nevadi ale Oco Ocko ..

katusik456
7. júl 2025
@4stanka4

Baby ste hnusne ze ste sa tu pustili do autorky. Ja som z okolia ZA a u nás sa tiež berie oslovenie ako mamka=mater. Viem ze na východe to je bežné ale u nás nie. U nás sa oslovuje bud mama, mamina, mamicka ale istotne nie mamka.

@4stanka4 a pre mňa je oslovenie mama zas menej vrúcne a bez štipky emócie ako mamka. Som z Košíc, teda východ, bežne sa tu nehovorí mamo ani nič podobne, jednoducho pekne mamka a hotovo

spenat9
7. júl 2025
@bielasovicka

@spenat9 ja netvrdím ze si si to vymyslela, len ze to nie je tak všade. Dokonca môj svat, nevestin otec, tiež svoojej 85 ročnej mame hovorí mamka. A sú rodení Trnavčania. Tak preto mi to je čudné. 😉

@bielasovicka ale ja som nikde netvrdila ze je to vsade, hovorim ze v trnave je to bezne vnimane ako hanlive oslovenie pre mamu a preto uplne chapem ze autorke sa to nepaci.. ja viem ze oslovenie mamka bezne funguje v inych regionoch ako uplne normalne a vobec na tom nevidim nic zvlastne..

marhulka13
7. júl 2025
@spenat9

@bielasovicka ale ja som nikde netvrdila ze je to vsade, hovorim ze v trnave je to bezne vnimane ako hanlive oslovenie pre mamu a preto uplne chapem ze autorke sa to nepaci.. ja viem ze oslovenie mamka bezne funguje v inych regionoch ako uplne normalne a vobec na tom nevidim nic zvlastne..

@spenat9 vidíš a ja tiež pochádzam z TT a používali sme bežne oslovenie mamka

spenat9
8. júl 2025
@marhulka13

@spenat9 vidíš a ja tiež pochádzam z TT a používali sme bežne oslovenie mamka

@marhulka13 na toto som uz odpovedala predchadzajucej vabe tak ti to len skopirujem:

nehovorim ze je to takto v kazdej domacnosti, mozno jej rodicia alebo prarodicia boli z inych casti slovenska a v ich rodine je to normalne oslovenie ale u nas na zakladnej bolo bezne ze ked niekto bol vytoceny na rodicov tak o mame hovoril ako o mamke, manke a rozhodne to nebolo pekne slovo a vo vseobecnosti v trnave nie je bezne takto oslovovat mamu nakolko to je pokladane za urazlive

bielasovicka
8. júl 2025
@spenat9

@marhulka13 na toto som uz odpovedala predchadzajucej vabe tak ti to len skopirujem:

nehovorim ze je to takto v kazdej domacnosti, mozno jej rodicia alebo prarodicia boli z inych casti slovenska a v ich rodine je to normalne oslovenie ale u nas na zakladnej bolo bezne ze ked niekto bol vytoceny na rodicov tak o mame hovoril ako o mamke, manke a rozhodne to nebolo pekne slovo a vo vseobecnosti v trnave nie je bezne takto oslovovat mamu nakolko to je pokladane za urazlive

@spenat9 tak ale keď je to v jednej rodine hanlivé, a v druhej nie, tak to je také cudne. Tak by to malo byt všade hanlivé, nie? Ja nemudrujem, len to nechápem.

spenat9
8. júl 2025
@bielasovicka

@spenat9 tak ale keď je to v jednej rodine hanlivé, a v druhej nie, tak to je také cudne. Tak by to malo byt všade hanlivé, nie? Ja nemudrujem, len to nechápem.

@bielasovicka ale comu nerozumies? U niekoho je slovo tatko tiez vnimane ako mile slovo, u niekoho ineho zase moze byt vnimane neuctivo.. vsak u kazdeho moze mat kazde slovo iny vyznam, taktiez v nareci moze mat slovo iny vyznam, medzi jazykmi moze byt vnimane rovnake slovo inak (napr. Polsky kohut = k***t) a tak isto je to aj s mamkou.. to ze je u nas vnimane ako hanlive neznamena ze musi mat ten isty vyznam inde.. v slovencine (a aj vsade na svete) mame aj velku kopu homonym teda slov ktore zneju rovnako ale maju rozne vyznamy, vsak to je uplne normalne, tak nechapem co je nepochopitelne na tom

spenat9
8. júl 2025
@bielasovicka

@bielasovicka tu ti posielam aj normalne dohladatelne informacie na nete, ze to slovo moze byt vnimane inak podla regionu. Uz ked toto nebude dostatocne pochopitelne, dokazatelne, tak uz ozaj neviem ake ine vysvetlenie tebe, pripadne aj ostatnym, mam dat:

bielasovicka
8. júl 2025
@spenat9

@bielasovicka tu ti posielam aj normalne dohladatelne informacie na nete, ze to slovo moze byt vnimane inak podla regionu. Uz ked toto nebude dostatocne pochopitelne, dokazatelne, tak uz ozaj neviem ake ine vysvetlenie tebe, pripadne aj ostatnym, mam dat:

@spenat9 ok. Ďakujem.

sisaka
8. júl 2025
@spenat9

@spenat9 👍
ešte že sa to dá vyhľadať, lebo niektoré nie a nie pochopiť, čo na takom milom oslovení môže autorke vadiť, aj keď tu x ľudí napíše, že v ich regióne to rozhodne nie je nič milé.

huxy
8. júl 2025
@sisaka

@spenat9 👍
ešte že sa to dá vyhľadať, lebo niektoré nie a nie pochopiť, čo na takom milom oslovení môže autorke vadiť, aj keď tu x ľudí napíše, že v ich regióne to rozhodne nie je nič milé.

@sisaka akurát tie "vyhľadané" info nie sú absolútne správne. Lebo na strednom Slovensku to nie je hanlivé, ako sa uvádza.

Strana
z4