icon

Fajčiarsky dym od susedov v našom byte a na chodbách bytovky

4. máj 2022

Ahojte, ako ste riešili keď vás dlhodobo otravoval sused jeho fajciarskými splodinami? Nám dym roky ide cez vetračku z druhého poschodia na štvrté, a tiež dym stúpa hore a tak máme zadymenú celú chodbu pred bytom a keď ideme okolo bytu susedy na druhom tak ani nevravím aký je tam smrad.
Dokým sme nemali deti, tak som zatínala zuby, ale teraz sa to už nedá. Dieťa má imunitný problém, alergie a silny nábeh na astmu. Susedu som viac krát upozornila, no nepomohlo, dokonca sa zaćala vyhovárať na susedu oproti nám na poschodí, ale od nich som dym nikdy necítila. Byt je pre nás kvôli tomuto doslovne neobývateľný. Zvažujem trestné oznámenie. Poraďte ako ju usmerniť a kde to riešiť. Ďakujem.

autor
4. máj 2022

@moni73 neuveríš, ale nik nad ňou (pod nami) dlho nebýval a oproti má fajčiarku. Hore oproti nám bývajú fajčiari ale od nich nikdy nič necítiť lebo nie sú tuhý fajčiari a nefajčia v byte ale z okna/balkóna. Keďže dym stúpa hore, dolným susedom logicky nevadí. Teoreticky to môže vadiť novým susedom pod nami a nám. Opakujem otázka ale nie je vadí nevadí,ale aké skùsenosti a riešenia kto má s týmto tu.

zuzahajdulka
4. máj 2022

Autorka, na webe je toho viac, len som chcela pajcnut jeden priklad (od advokátskej kancelárie Ficek & Partners). Je hrozne, aki bezohladni su ludia, ked vedome a umyselne vystavuju celu bytovku zdravie ohrozujucemu dymu, zvlast male deti. Mala by si mat najprv dokaz o upozorneni suseda (napr. e-mail), dalej upozornenie spravcu, ak to nepomoze, obrat sa na obec a ak ani to nie, tak na sud. Si v uplnom prave, neni o com. Ja som takto konfrontovala susedov a v stadiu upozornenia mestskej casti s tym prestali - respektive chodia fajcit von, cca 50m od bytovky. Takze da sa, treba ukazat svaly a necuknut. Podstata je, ze ty nie si v pozicii prosiacej o laskavost, ale si obyvatelka v plnom prave. V niektorych statoch USA, mozno uz aj inde vo svete postavili mimo zakon fajcenie v domacnosti, kde su deti. Perfetkne. Dufam, ze sa toho dozijem aj na SK.

mandarinka555
4. máj 2022

Nepreháňaj to zase, lebo to vyzerá, že si hysterka ako z učebnice....určite sa nejde zadusiť z toho, že cez 1/4 mm dierku ti prejde nejaký dym okolo rúry z radiátora...Prečo si tie fugy neutesníš napríklad silikónom ? Ja som si to utesnila za desať minút. Chcela by som vidieť, ktorý "dobráčisko" by mi zakázal fajčiť v mojom byte...A keby si aj volala na suseda políciu, tak čo ? Prídu a čo urobia ? No asi tak 💩

moni73
5. máj 2022

Autorka, nepoznam dom, kde by bolo 5 poschodi bez vytahu. Mozno taky existuje, nehadam sa.... Pytas sa na skusenosti: robim spravcu, takze ti viem povedat, ze susedia nevyhadaju ine veci, napr. 20 maciek v byte, "zberatelov", bezdomovocke hlucne navstevy, psychicky narusenych susedov pobehujucich nahych a vykrikujucich po chodbach, atd. Kopec starsich panelakov v ba ma azbestove - zdraviu skodlive odvetravacie rury

autor
5. máj 2022

@mandarinka555 spíše sa záoisnica ako je nafajčené na chidbe pred jej bytom, pred naším a v našom wc.

kamajka
5. máj 2022

Toto inac bolo pred par rokmi aj v spravach, a aj tam sa vyjadrili ze aj ked na to paragraf existuje, nie je jednoduche ani uspiet na sude, nehovoriac o tom ze Ta to bude stat aj nejake tie peniaze. Muselo by sa dokazat ze ten dym je nadpriemerny, na to by tam museli prist sudni znalci a pomerat to...susede staci ked zo dva dni bude fajcit pomenej predtym nez to pridu pomerat a cela Tvoja snaha aj prachy budu v cudu.. ja by som sa radsej odstahovala ako sa takto trapila s neistym vysledkom.

autor
5. máj 2022

Veľmi prosím o rady a komentovanie LEN ĽUDÍ, ktorí chcú poradiť, alebo taký problém riešili.

Fajčiari ktorým vydymovanie susedov nevadí, prosím zdržte sa urážok a komentovania môjho príspevku.

Ďakujem.

roztlieskavacka
5. máj 2022

My sme to chceli riešiť pár rokov dozadu. Ale nepochodili sme, dokonca ani nešlo o vlastníkov bytu ale o najomcov-tuhých fajčiarov. Žiaľ museli sme to tolerovať 10 smradlavych rokov. Potom sa odsťahovali. Veľmi nepríjemne, chápem že ta to štve ale niekedy človek musí iba pretrpiet.

kvetinka75
5. máj 2022

chápem, že ti to vadí, ale fajčí vo svojom, tak s tým asi nič nespravíte. Pachy sa žiaľ šíria - varenie, cigarety a pod. Ľudia neuspejú s vážnejšími problémami a s týmto obávam sa, že nikto to nebude riešiť

kvetinka75
5. máj 2022

inak napadlo mi, keď ideš von, všade smrad, výfuky áut, v obchodných centrám klimy, to je tiež nič moc a pod. To je OK? Ľudia majú oveľa vážnejšie problémy aj my sme mali a nepochodili sme lebo -.... jednoducho sú doma a môžu si tam robiť čo chcú. Stýmto tu nepochodíš.

missdiva
5. máj 2022

@moni73 existuje xy 5 posch. bytoviek bez vytahu, v starom meste je ich veeelmi vela ale so zvyskom suhlasim.

moni73
5. máj 2022

@missdiva fakt som netusila. Myslela som, ze 4 su max🙊

simonah73
5. máj 2022

ja Ti verim. mali sme s tym ten isty problem. najprv sme mavali dvere z kupelne otvorene aj ked sme neboli doma, potom neviem co sa stalo u susedov, ale zacali v byte fajcit, takze ked sme prisli domov, plny byt smradu od cigariet zo stupacky, tak sme ich zacali zatvarat, aby smrad zostal len v kupelni, co samozrejme nebolo riesenie, aj sme ich prosili, ci by nemohli fajcit mimo bytu, nic nepomohlo. pomohlo teda az prestahovanie sa do domu.

mandarinka555
5. máj 2022

Písala si, že fajčí v byte, nie pred bytom...A vo svojom si každý môže robiť čo chce, ak neruší nočný kľud....Takže s tým neurobíš vôbec nič....A policajti sa s takými vecami ani nebudú zaoberať, lebo to by museli "zasahovať" v každom druhom vchode tisícov panelákov....Ľudia proste fajčia , takže ak chceš mať čistý vzduch, tak jedine ísť bývať do lesa😝

zuzahajdulka
5. máj 2022

@mandarinka555 asi ta niekto oklamal. Kukni si tu vela razy spomenuty paragraf 127 OZ.

nika523
5. máj 2022

Náš sused fajčil na balkóne pod našou spálňou bolo to hrozné všetok smrad sme mali v spálni, bolo nám povedané že môže aj v byte je to jeho byt a balkón a môže tam fajčiť koľko chce. Verím že ti to vadí mne to vadilo tiež je to hrozný smrad, spálňu sme mali vždy smradlavu a nemohli sme ani otvárať okno. Fajčiari by sa mali kus uvedomiť a brať ohľad na druhých a áno je to humusacke fajčiť v byte to potom všetko smrdí nábytok, oblečenie...
Ale myslím si že keď dobrovoľne s tým nebude chcieť prestať tak s tým nič nespravíš, je to jej byt a môže fajčiť koľko chce

mandarinka555
6. máj 2022

@zuzahajdulka Mňa ? Píše sa tam totiž o.i. .....susedia, ktorí vás "nad mieru primeranú pomerom" obťažujú...A kto tú mieru obháji vo svoj prospech ? Je to slovo proti slovu, alebo čím chceš merať dym z cigarety ?

askimbibi
6. máj 2022

😂😂😂😂😂

askimbibi
Autor odpoveď zmazal
zuzahajdulka
6. máj 2022

@mandarinka555  Kto dobrovolne fajci, musi extra blby, takze asi tazko chape aj ine suvislosti. Obtazovanie pasivnym inhalovanim cigaretovych splodin netreba merat, akekolvek mnozstvo je zdraviu skodlive. Mas zmylene pravne chapanie. Clovek si vo svojom byte nemoze robit co chce. Moze si robit len to, co neobtazuje susedov. To, ze ludia fajcia, je ich vlastna sprostost a nikto iny nie je povinny sa tym trpiet. Na to su zakony. Ak majitel nehnutelnosti neupusti od konania znemoznujuceho riadne uzivanie nehnutelnosti ineho majitela, v konecnom dosledku moze byt zacate exekucne konanie. Takze asi tolko pre informaciu aj pre @miselar@mistymay33@luliu@andrejka1974@kvetinka75@skolara@moni73 , @limoncino@nikpa

kvetinka75
6. máj 2022

@zuzahajdulka teoria je jedna vec, prax druhá. Asi nemáš veľa skúseností s problémovými susedmi. Riešili sme oveľa vážnejšie problémy a nie iba dym a fajčenie a človek nepochodí. A predstav si, že človek si môže robiť vo svojom byte čo chce. Aj fajčiť, aj buchotať. Keby si niečo riešila a obehávala rôzne inštitúcie a ľudí, tak by si vedela ako to v skutočnosti chodí. Ale tiež si asi bez skúseností a iba ,,teoretička,, ktorá vie dohľadať info na nete. Ibaže v skutočnosti si s tým nepomôžeš . TAkže toľko.

zuzahajdulka
6. máj 2022

@kvetinka75 dosiahla som aby profi bubenik prestal cvicit v bytovke (bol tak zvyknuty cele roky, nez som sa tam nastahovala ja) a aby susedia podo mnou chodili fajcit mimo svoj byt, dokonca 50 m od svojej bytovky a tiez, ze pracovnici prevadzky na prizemi budovi musia chodit fajcit na druhu stranu cesty, nez rovno pod mojim balkonom. Takze asi tak. Pytaj sa, ak nieco nevies 😉

autor
6. máj 2022

@zuzahajdulka súhlasím👍👍👍,fajčiarenské splodiny sú radioaktívne a nevidím dôvod aby toto museli dýchať malé deti (astmatické) a onedlho aj novorodenec!!!

Keď si moja suseda fajčí jej problém, ale má fajčiť a správať sa tak, aby to nebolo plná chodba od nej hore. Nám to hore stojí. Vśetci máme špajzy pred bytom, do bytu stúpame hore dole aj 3 krát a toto inhaluje tehotná žena a astmatické dieťa!!!!! Keď ide naša milá suseda do špajzy, aspoň keby nevetrala na plnú hubu byt polhodinu pri tom. Tvrdí mi, že ona na wc ani v byte nefajčí 🤦‍♀️ tak asi bude treba nech to prídu kompetentní veru.

autor
6. máj 2022

Sa troška uvedomte niktorí čo tu píšete že vo svojom si môže robiť každý čo chce!

Môžete si robiť čo chcete ale vo svojom DOME (ale ani to xeljom neplatí) nie v bytovke!
Ja tiež nedovolím, aby malý dupal, hádzal si v byte loptu, či trieskal po radiátore!! Ani plastové odrážadlo mu nedám, stoličky mám podlepené, papuče nehlučné... Jednoducho ja by som si nedovolila otravovať susedov hlukom, smradom, napriekami. Ja neviem kde žijete, ale naozaj platia zákony, a sù tu pre nás všetkých. Treba ich dodržiavať.

kvetinka75
6. máj 2022

@zuzahajdulka neporovnávaj pracovníkov, ktorí tam nič nevlastnili s vlastníkom bytu. My sme tiež všeličo povybavovali ale čo sa týka majiteľov bytov, pokiaľ nerobia nejaký extrémny hluk ako si mala napr. bubeníka a pod. tak nedosiahneš nič. Veď pomôž teda autorke dosiahnuť svoje. Určite ti bude vďačná.

kvetinka75
6. máj 2022

to že ty si to nedovolíš, neznamená že aj ostatní sú takí. Nie je prípad ako prípad. Ak má niekto nad tebou dreváky a dupe celý deň, ver tomu, že si nepomôžeš a takých vecí je veľa. Sú jednoducho ľudia, ktorí kým to nezažijú nepochopia a kašlú na druhých

nikpa
6. máj 2022

@zuzahajdulka možno máš pravdu ale je to ťažko vymohutelna vec. Budem sa súdiť so susedou lebo fajčí, dajme tomu, že vyhrám. A za pol roka sa mi do vchodu nasťahujú ďalší dvaja fajčiari...

kvetinka75
6. máj 2022

@zuzahajdulka a to že chodia že chodia susedia fajčíť 50 m od bytovky, to ti veru neverím. Na to nie je žiadny ,,zákon,, Alebo daj vedieť kde si to vybavila. Určite bude autorka a veľa ľudí ktorí s tým má problém rado za radu.

autor
6. máj 2022

@kvetinka75 kašľať je jedna vec a to že budú konfrontovaní zákonom a pokutamu plus v prípade neprispôsovenua sa aj inými sankciami je vec druhá.

Ešte raz 🙏🙏🙏 nekomentovať ako sa nevyrieši, a nedá a pod.
Písať podnety rady skúsenosti.

Ďakujem!!!

matkahelka
6. máj 2022

nechcem ti brat iluzie, ale nijako si nepomozes. nijako. a to hovorim z vlastnej skusenosti. a mam svagra pravnika. s tym na ziadnom sude neobstojis. to keby si sused zalozil vatru v byte alebo udil slaninu, ze by bol dym viditelny cez okna, mozno.inak fajcenie vobec nie. on moze vo svojom byte fajcit kolko chce. u nas bol toto jeden z dovodov preco sme z bytu odisli do domu. lebo nemam v izbach nadymene, ani na balkone popolcek z cigariet, ani ma o tretej rano nebudia susedia hlasnym sexom, ani sa moje dieta nestrhava zo spanku pri kazdej vrtacke, kladive, co kto v byte pouzije.