icon

Finančné napätie v manželstve po zmene príjmov

14. apr 2025

Dobré ráno/ deň. Tak teraz napíšem ja príspevok na diskusiu lebo som ozaj už vytočená do vývrtky! O mesiac máme len 2 výročie sobáša a máme 10 mesačné dieťa a myslím si že aj posledné výročie pokiaľ sa manžel nespamätá. Zo začiatku vedenia chodu domácnosti sme si zaobstarali spoločný účet. Od tej doby čo na ten účet chodí odomňa len rodičovský príspevok,tak manžel začal počítať ako strááášne veľa rozhadzujem keď som reálne prispela len veľmi malou čiastkou!
Môžem minút len do výšky môjho rodičovského príspevku. Keď som zarobila dajme tomu 1100euro tak som mohla minút len do výšky môjho zárobku.
Mali sme ostrú výmenu názorov a tak som si nas*atá otvorila naspäť vlastný účet na ktorý mi chodí rp. Samozrejme teraz vychádzam len s odratými ušami. Auto máme len jedno a i to bolo moje pred svadbou a samozrejme s PHM sme sa striedali každý mesiac sme dali plnú nádrž čo bolo tak 90 euro,ale teraz z rp to dosť pociťujem. Prišiel autom domov a tam prázdna nádrž - pretože teraz mám byť na rade ja kto má zaplatiť 90 za plnú nádrž - vravím to si nemohol kvapnúť aspoň za pár eur? Nie nemohol pretože ON teraz bol prezuť pneumatiky a umyl ho !!!!!!!
Akože to čo je toto za správanie úplná otočka o 180°
Ide teraz kupovať ešte jedno auto - podľa jeho slov - ide SI kúpiť auto a bude si len to jeho financovať!!!!!!! No čo vy na to 😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡

monicazbb
14. apr 2025

Podaj žiadosť na vyživne na dieťa 😀, seriozne. Myslim že by to malo ist aj keď ste manželia.Presne neviem ako čo, ale viem že sa to dá. Je povinný!!! sa o vas s dieťaťom postarať.

autor
14. apr 2025

@any_soj keď som pýtala nejaké to euro tak on na mňa že a ty mi dáš koľko

januska12323
14. apr 2025

Prosím 😳

autor
14. apr 2025

@melanta prt makový nasporil pred manželstvom ale počas manželstva, čiže to ide kupovať z peňazí nám ALE veď ON ich ZAROBIL NIE JA ❗

lucia13022023
14. apr 2025

No ja mam nervy už len z toho co čítam. Akože ja nie som ten typ ženy ktorý chce aby muž za ňu všetko platil a sama si nezaplatí ani zuvacky, ale toto je moc. Ved si na rodicaku s JEHO dieťaťom, neprišla si o prácu lebo si dajme tomu nezodpovedana atď... Lakomy debik

rejka7
14. apr 2025

Autorka, je mi ťa naozaj ľúto, tak ako aj obrovského počtu žien na SR, ktorým po narodení dieťaťa dôjde s akým hovädzom žijú a hlavne zdieľajú a v tvojom prípade ešte dlho budú zdieľať dieťa. Ja ťa chápem, pred svadbou to bolo iné, aj keď s tými financiami bol lakomy aj predtým, ale tak keď ani príchod dieťaťa ho nezmenil, už ho nič nezmení. Vidím to na rozvod, skôr či neskôr, s takými chudakmi sa nedá normálne žiť, jedine o každý cent na výživnom súdiť. Sucitim s tebou, je mi ťa ľúto, hlavne sa čo najskôr osamostatniť a vypýtať výživné.🥰

ivik4
14. apr 2025

Este mam riesenie, ty chod do prace tiez a on nech plati opatrovatelku žid hnusny. Lebo nebyt Teba tak sa prijem znizi aj jemu, musel by sa niekto starat aj o JEHO dieta predsa,pripadne by on bol na rodicaku.

sense
14. apr 2025

Náklady na bývanie platí kto? Koho je bývanie? Výživné môžes žiadať aj počas manželstva

lienka.7
14. apr 2025

@autorka sorry, ale ďalší ch.j, co nepochopil, ze z RP sa nežije! Toto urobiť môj mm, tak na ten rodicak pakuje on a ja ho budem tak vydelovat. Toto je fakt sila👎👎👎

lienka.7
14. apr 2025

@autorka a ako ti tu napisala @melanta tak najskôr rozhovor, ak pán nepochopi, ze sa ma starať o teba aj dieta, tak smer súd a vyzivne a ak sa nespamata ani potom tak smer súd a rozvod. Inak ako ti tu napisali baby, chybu si urobila už na začiatku. Nechápem, naco vám vlastne bol spoločný účet? Aby mal prehlad o tvojom prijme? To je inak ekonomicke týranie, keby nevedel, Chudák...

autor
14. apr 2025

@lienka.7 vieš to boli na začiatku pekné reči o spoločnom účte. Som myslela, že peniaze budú spoločné keď už sme mali po svadbe ale 💩 akurát tak
Je to debil ale ja ešte väčší joj ale som vytočená sama na seba

0kristina0
14. apr 2025

Takeho by som oplula a hodila mu rozvodove papiere do ksichtu.

autor
14. apr 2025

@lienka.7 čítala som mu článok z internetu o spoločných peniazoch a o tom že sú spoločné ale to VÔBEC som nepochodila a neviem či to nechápe alebo sa hrá na hlúpeho ale on hneď že na čo ja chcem od neho PENIAZE keď mi chodí pravidelne na účet RP. Ja že no napríklad na stravu? A on že ale veď on už tento mesiac zaplatil za stravu 200euro tak teraz ju mám platiť ja a začal to počítať vo výpise koľko spolu platil stravu
Že 13,55e coop jednota, 16,55 coop jednota, 40e albert atď

abbey1
14. apr 2025

Ale prečo sa rozčuľuješ? Bol to sobáš a tehotenstvo z donútenia? Rodičia vás počas spánku oddiali?

autor
14. apr 2025

@sense náklady na bývanie platí on a bývanie je jeho

autor
14. apr 2025

@abbey1 a kto by sa nerozčuloval, samozrejme som dobrovoľne na to pristúpila ale tiež aj on na to dobrovoľne pristúpil. Tiež dobrovoľne ma žiadal o ruku. Neviem teda čo čakal či sa rozkrájam na štvrtky aj sa starať o dieťa sedieť doma na riti a zároveň zarábať tisíce a zároveň vyvárať a stíhať veci okolo domácnosti

autor
14. apr 2025

@abbey1 a ešte ho čakať v ložnici v negližé celá nažhavená z pána veľkomožného

melanta
14. apr 2025

Citujem ťa: Je to debil ale ja ešte väčší

Kľud. Áno, pochybila si, ružové okuliare si mala. Ale už je zbytočné teraz byť na seba nahnevaná. To ti len pridá na nervoch. A ja by som povedala, že práve teraz potrebuješ byť v kľude. Z toho, čo si napísala, že ste sa o tom bavili, o BSM, že vypočítava ti, kedy koľko minul za nákup, tak asi je zbytočné to s ním ďalej riešiť. Takže:

1. Podaj na súd žiadosť o výživné na seba aj dieťa. Urob to, ešte tento týždeň. Neodkladaj to.

2. Všetku komunikáciu si ukladaj pre prípadné potreby súdu, či už ohľadom výživného alebo neskôr ohľadom rozvodu. Ak niečo riešite ústne, zapíš si to, čo kedy ste riešili a ak bola reakcia. Ale snaž sa čo najvaic riešiť písomne (sms, whatsapp alebo čo používate).

3. Začni premýšľať nad bývaním a osamostatnením sa. Aby si bola pripravená ak to budeš musieť urobiť. Lebo k tomu príde ak máš čo len trochu hrdosti.

4. Negližé ulož do spodného šuflíka a pán nažhavený nech si to urobí sám.

srbskalizzy
14. apr 2025

Vrat mu rovnakou mincou Dm plienky pre dieta 45eur DrMax lekaren 63eur...kokos...
Daj mu panvicou po hlave, nech sa mu v tej hlave rozsvieti.

abbey1
14. apr 2025

Ale snáď si vedela, koho si berieš. Ľudia sa nemenia zo dňa na deň. Nie sme v rozprávke.

autor
14. apr 2025

@abbey1 nie nemenia ale tiež sme len ľudia a robíme chyby. Či čo tým chceš teraz povedať.

mamaaja82
14. apr 2025

Pozri vedela si aky je aj tak si si ho vzala a spravila si s nim dieta,nikto ti ho nenanutil,mas co si si vybrala.Mas moznost odist,poziadat o vyzivne na dieta a seba alebo ostat a penit zvysok zivota.

autor
14. apr 2025

@srbskalizzy kupuje lídlacke za 8€

stvura
14. apr 2025

Hm...no mas to vesele autorka, plne sa viem vzit do tvojej nalady. Tak co ti poradit? Normalne ako dietatku si ho posadit a spisovat - lava/prava strana. Na jednu prijmy, na druhu vydavky. A ako si to predstavuje, ak mas byt doma a starat sa o dieta tak dobre, tym padom najde jasle a delia sa na polovicu. Vsetko tykajuce sa dietata sa deli na polovicu - vsetko, aj ciastka na byvane, aj plienky, aj roztek, vsetko. Bez pardonu. Ziadne take ze ty raz to, raz to, prispievate rovnakou ciastkou na ucet z ktoreho idu platby alebo on si kupuje svoje jedlo, ty svoje a z detskeho mu das polku preplatit. Inac v tomto pripade straca vyznam slovo rodina a mozes sa v klude odstahovat.
Zit v rodine/ako rodina znamena nejake povinnosti ale aj prava. Ak to nechape sa kludne vymente, nech on ide na rodicovsku a skusi si to.

zitaje
14. apr 2025

No takto. Zisti si, koľko by stálo platiť opatrovateľku na cca. 10 hodín denne. Polovicu tej sumy si ty odrobíš, keďže si doma s dieťaťom, druhú polovicu by ti mal platiť, lebo sa staráš o jeho dieťa. Jasné že aj o svoje - to je tá tvoja polovica. Auto, ktoré si mala pred svadbou, je tvoje, ak ho chce používať, môže, ale buď bude platiť za prenájom auta, alebo sa môžete dohodnúť, že ho môže používať, ak bude stále tankovať on. Veci pre dieťa musíte platiť tiež 50:50, keď chcete žiť v takomto biznis manželstve. A odporúčam pomaly si tú opatrovateľku naozaj zaobstarať a ísť do práce, lebo toto dobre neskončí.
Nerozumiem takýmto vzťahom.
Druhá vec je, že ak ste manželia, neexistuje tvoje a moje peniaze.
Ak ti vyhovuje deliť všetko napoly, tak ako píšem vyššie - plus jeden deň víkendu sa na 100% stará otec dieťaťa, druhý deň matka. Potom napíš, či sa mu to páči. Lebo mladý pán je spokojný, že nič neplatí, lenže nechce ani nič navyše robiť. Asi si myslel, že dieťa sa vychová zadarmo, samé, bez pridanej energie...

autor
14. apr 2025

Aký dôvod rozvodu by ste uviedli? Nemôžem tam napísať len .. hospodárim len s rodičovským príspevkom. On sa bude brániť že veď platí, aby to nebolo slovo proti slovu

betulinka1
14. apr 2025

Akoze toto je presne príklad toho akého chlapa doma žiadna nechce. Akože PHM si zaplať ty. A koho dieťa ním rozvážaš? Ty nemáš príjem, lebo sa staráš o spoločné dieťa a nie sedíš doma s vyloženými nohami. Toto by som mu povedala. Že haló ty sa spamataj. Ja som prišla o príjem a ty tu budeš ekonomicky terorizovať? Ste trojčlenná rodina. Čiže odhadom sú Vaše výdavky na stravu, dieťa cca. 500€. Takže na ten spoločný účet by mal ísť nejaký pomer z príjmov. To znamená napríklad pomer 70% od neho a 30% od teba. S tým, že z toho sa platí strava, dieťa. Sadni si k číslam, spíš si mesačné náklady, daj mu to na papier. Veď aj ty si musíš vedieť kúpiť niečo na seba oblečenie, kozmetiku, ísť k zubárovi. Ten tvoj chlap je dobre mimo.

mischy00
14. apr 2025

@abbey1 tento mal už nejaké indície aj pred manželstvom ale verím tomu, že človek to vtedy nevníma ako hrozbu, obaja mali príjem, čiže možno ani autorka to nevedela dať až do takého súvisu. Veľa vecí človeku docvakne až neskôr, ked si spätne premietne veci.. .a kľudne sa dá zmeniť aj človek, čo nebol lakomec, mal priemerný príjem a zrazu sa mu začne dariť a čim viac peňazí, tým väčší čávo a nenazranec.....

lucia147852
14. apr 2025

Vzala si si blbca. Už pred svadbou bol taký, ale keďže si mala príjem, tým si to tak nepociťovala. Podaj návrh na výživné na seba aj dieťa za trvania manželstva. Budeš ma tom lepšie ako teraz. Ale ozvem by som už uvažovala, kam pôjdem aj s dieťaťom. Pri prípadnom vysporiadani BSM nezabudni žiadať polku nového autá

zitaje
14. apr 2025

dôvod rozvodu: ekonomické týranie