Financovanie zdravotnej starostlivosti a dospelé dieťa
Su tu rozne diskusie o tom ci a ako financne podporovat dospele deti. Dcera ma skoro 20 je na VS prijem nema, vsetko financujeme my, nie je narocna skor naopak velmi skromna, planuje si v lete brigadu. Minule som ju vyzdvihla u zubara a zaplatila som 200€ (2 zuby, este 4potrebuje, o zuby sa stara poctivo, ma problem so sklovinou, asi zdedila po mne, mam ju ryhovanu, viac nachylnu na kazy). Nie je problem...ale tak mi napadlo....aj keby pracovala popri skole tak si to neufinancuje sama, aj keby uz bola po skole a pracovala na TPP tak je to riadna palka (sice sme v BA ale aj tak by to pre nu bolo financne narocne). Ako to mate vy? Financujete napr. zubara, lieky, platby u lekara dospelym (VS aj pracujucim mladym) detom?
Keď bola na VŠ rodičia mi zubára platili aj nejaký liek keď bolo treba a pod., keď som začala pracovať tak samozrejme ze nie, ani by mi nenapadlo. To už bolo na mne aby som si z výplat setrila aj na také výdavky.
Keď som bola na VŠ, rodičia mi platili internát a prispievali na stravu, ale nič iné. Za zubára by mi asi čiastočne pomohli, ale bežné zdravotné výdavky, cestovné a všetky moje aktivity boli len v mojej réžii.
syn keď bol na Vš - všetko som hradila ja....Žiadne brigády nemal, pretože dochádzal do školy denne 35 km, - 35 tam 35 naspäť, mal náročnú VŠ, často sa učil - skončil s červ. diplomom....
To isté mal aj jeho kamarát z gymn. - žiadna brigáda, mal čo robiť aby mal výsledky na medicíne... 😉
@tykat starsej dcere aj synovcovi, (v nasej opatere) financujeme vsetko v rozumnej miere. Obaja su na VS. Lekarov je uplne samozrejme, ze platim, prioritou je studium. Niekedy to ide riadne do penazi, hoci obaja su skromni. Hlavne synovec nas stoji vela, studuje v zahranici, takze tie naklady su vyssie a hoci by rad brigadoval, cez semester to proste nejde, studium je velmi narocne, vela casu travi v skole ( minuly semester mal skolu 6 dni v tyzdni, aj v sobotu!) a naozaj vela casu travi v kniznici. Volnocasove aktivity financuju z vreckoveho, popripade brigad, ale ked vidim, ze uz nemaju, ak mam, tak im nejake drobne dam.
Ja som skoncila VS v 25r a uplne vsetko mi financovali rodicia. Nemala som ziadne brigady, ale neplatene staze skoro kazdy semester, priamo v mojom odbore, co bolo urcite do zivotopisu lepsie ako kadejake brigady. Mesiac po statniciach som si nasla pracu v odbore, kupila si byt s priatelom a bola samostatna 😊 tak planujem viest aj svoje deti...
@janinah ak nebudem bezvládna a odkázaná na starostlivosť (mám na mysli skôr tu fyzickú) od inej osoby, tak dúfam, že dokážem zabezpečiť seba a aj deti. Robím všetko pre to. Deti budem podporovať do kedy to bude možné a budú to potrebovať. Na veku nezáleží
@tykat ja mám syna 20ročného na VŠ, cez prázdniny bol na brigáde, dobre si zarobil, tak mu to stačí na celý šk. rok, platí si z toho oblečenie, ktoré chce a nepotrebuje alebo ked ide niekam von, kúpil si nový komp, proste veci, ktoré nie sú úplne nevyhnutné, my mu platíme náklady na školu, cestovné a stravu. Zuby má našťastie úplne bez kazu, tak tam ušetríme, ale inak to by som mu samozrejme cvakla ja, takisto nejaké lieky, ked potrebuje.
Mna nasi (teraz uz len otec) financuju doteraz 🤣 pocas vysky mi platili najom, sukromnu vs, vacsie vydavky. Ja som robila, a to som mala kapesne pre seba. Teraz nam napriklad platia dialnicnu znamku, kupili kocik, mamina mi kedysi posielala sem tam na kadernika, lekarske vydaje to bola/je pri velkom naklade samozrejmost este teraz (mam 30), sem tam mi oco supne 50tku na benzin. My ale zasa makame doma, ked nieco treba vybavit vybavime, ked nam u rodicov nieco chyba, tak si to kupime, ocovi sme kupili 2 stroje do posilky,... my si doprajeme navzajom 🙂 mna nasi dotovali vyrazne na vs, teraz je to tak 50:50, a ked bude oxo na dochodku, tak to bude zasa opacne 🙂
Čo môžem za seba povedať, keď som ja chodila na VŠ, platila som si zubára sama, ale zas neboli to takéto pálky. Čo sa týka iných zdravotných problémov, to mi občas prispela lebo som počas štúdia dosť vážne ochorela a tie lieky, dochádzanie boli dosť drahé. Ako som začala robiť, začala som sa liecit zas inde a platila som si už sama zasa.
Pokial dieta studuje,je na rodicovi starostlivost. Urcite budem co najviac a kludne aj vsetko financovat. Ved komu da clovek,ak nie vlastnemu dietatu. Ja som pocas VS obcas brigadovala. Rodicia sa hnevali,ze sa mam venovat skole a nie chodit po brigadach. A to zili od vyplaty k vyplate,aby nam mohli dopriat vs studium a byvala som na internate o to to bolo financne narocnejsie. Ja zijem v malom meste a tiez platim 100€ za plombu. V modernejsich zariadeniach su tie cenu vyssie,ale aj kvalita. To sa neda porovnat s predoslym zubarom,ktory robil zuby ako na pase za 25€. Tie plomby nic nevydrzali,zuby boleli. Podporuj dceru dokedy mozes a dokedy bude ona chciet. Ja som napr. po skole nezobrala od rodicov ani cent. Hned som mala pracu a starala sa o seba a aj som prispievala do domacnosti,kym som chvilu este byvala s nimi. Nechceli peniaze tak som robila nakupy a kadeco co bolo treba. Takisto to budem robit pri mojich detoch a snad z nich vychovam ludi,ktori nebudu cakat,co im rodicia daju,ale pomahat im budem
@tykat ešte nemám deti v takom veku, ale pokiaľ budem môcť, dám aj to posledné, aby nemuseli popri výške pracovať. Len cez leto, aby vedeli, že peniaze z neba napadajú, a dá to námahu ich zarobiť. Ja som pracovala celú výšku, žiadne diskotéky, koncerty, kiná, kávičky, aby som dofinancovala nevyhnutné výdavky. Na keď je to na jednej strane dobrá škola do života, na strane druhej... ten bezstarostný život, o ktorý som týmto prišla, mi už nikdy nič nevráti. Je mi ľúto, keď s kamoškami náhodou spomíname a zasa a zasa zisťujem, že som tam a tam nebola, to a to nezažila, lebo som pracovala. Čo už.
tak ja som brigadovala asi od 10 po znamych(strazenie, vencenie psov, umyvanie aut a podobne, predtym som zbierala papier a plasty) a potom od 15 aj normalne brigady na zmluvu. Od 18 som si platila uz vacsinu veci sama, jedine ak bolo nieco fakt velke, alebo som naozaj nemala a trebalo mi napr lieky, tak mi to kupil ocko. Ale mala som posielane pridavky rovno na moj ucet namiesto vreckoveho a mala som aj stipendium + tie moe brigady. Vtedy sme s manzelom isli do noveho podnajmu aj s mojim ockom, kde sice oficialne za nas 2 platil najomne len manzel 100e ale vskutocnosti uz vtedy sme mali spolocny rozpocet, po skonceni mojej skoly by som uz ale platila aj ja 100e, ale tym, ze som prisla o brigady, kedze som uz nebola student a este som nebola zamestnana, tak som nemusela a chvilu potom sme odisli do zahranicia. Ale musim uznat, ze vtom obdobi nam otec dost pomahal este financne aj sem tam zaplatil nakup. Ked sme sa vratili zo zahranicia, uz sme sli do manzelovho domu, pretoze predtym ho prenechal svagrovcom, kym si dokoncia nadstavbu nad nami. A to uz som nemala ani stipendium ani pridavky, vyzivne nic.... uz som normalne pracovala a fungovali sme. Neskor bol chvilu aj manzel este na rok student a nepracoval, tak vtedy nam zas pomohla svokra s potravinami, ale to bolo take spolocne ze aj nam aj svagrovcom, pricom oni pracovali obaja, Ale vseobecne sme si vpodstate od tych 18 vsetko platili sami sem tam s vypomocou a neskor to bolo uz take, ze ak nam trebalo pomoct, tak sme to potom rodicom vratili a vpodstate doteraz to je tak, vzdy, ked je niekto z nas na tom lepsie a niekto horsie, tak si poziciavame, alebo sem tam ak sme spolu v obchode, tak nam rodicia zaplatia nakup alebo my im alebo si kupime nieco navzajom samostatne ked nieco zbadame v meste napr ale to sa stane mozno raz za pol roka. Naviac svagrovci od nas odkupili spodny dom a my od 22 byvame uz uplne osve v inom meste, cize fakt uz len ak je nieco vacsie a niekto z nas nema, tak si poziciame ale aj vratime cim skor a ak sa neda, tak minimalne si to splacame kazdy mesiac. Pokial je to take, ze tu zubarku nema ako utiahnut, tak si myslim, ze ok, hlavne ak vas to nijako nezatazuje a viete, ze neutraca svoje peniaze na blbosti a ak ju chcete nejako podporovat a zaroven naucit samostatnosti, tak by som to asi skor riesila tak, ze by som niekam odkladala to "vreckove" a potom pri nejakej prilezitosti to darovala. Ci uz ako pomoc s vybavenim bytu, pri dietati, pri svadbe alebo pri nejakej velkej oprave/investicii. My sme to vacsinou tak mali, ze vsetko sme si hradili sami a ak nam chceli rodicia silou mocou pomoct, tak az ked sme na to mali peniaze, tak nam cast darovali/zaplatili, napr na vodicak som si nasetrila sama a az potom mi ocko priznal, ze uz vyplatil polovicu v autoskole. takisto na auto sme si nasetrili sami a az potom sme dostali nieco naviac abo povcedali, ze nam doplatia par stoviek, alebo napr svadbu sme si tiez platili sami a az potom nam povedali, ze chcu aspon obed zaplatit oni, ale neratali sme s tym ani sa na to nespoliehali.
No po VS som so financovala vsetko sama. Pocas VS tp bolo socialne stipendium a vyzivne, ostatne som si zarobila na brigadach. Obcas mi mama nieco poslala ale neboli to sumy 200€
Silne individualna vec. Su rodicia, co platia vsetko a po VŠ aj byt "do startu" daruju. A deti potom ako dospeli sa vyvysuju nad druhych a tvrdia, ze ved staci sa snazit a vsetko je..
Vsetko co sa tyka zdravia som ochotna platit vysokoskolakovi az kym sa uplne neosamostatni. Vsetko ostatne nie.dostane svoje pridavky a ostatne nech si zarobia same. Nech mi nikto netvrdi ze sa neda..vo firme mame tolko vysokoskolakov vsetkych moznych studii co takto chodia na par hodin tyzdenne a zarabaju si popri.viac menej ocakavam od deciek ze po maturite aj v pripade studia pojdu do podnajmu niekam s inymi studentmi nech si uziju studentsky zivot so vsetkym co k tomu patri..aj ked co sa tyka infrastruktury by to vobec nebolo potrebne.
Ja som po maturite odisla do zahranicia kde som rok robila ako aupairka aby som si zarobila na VS,kedze nasi by to neutiahli. Pocas toho roka som mame vtedy posielala mesacne 50frankov v obalke,cize v podstate som ju podporovala ja 😂 (vtedy to bolo fakt dost penazi) ale fakt mali toho malo,boli tam este 2 surodenci. Po nasetreni som sa vratila a isla na studium.popri praca este,vsetko som si platila sama.po 2 rokoch ked dosli peniaze som sa dala na dialkove a popri praci na plnom dostudovala.takze aj tak sa da..netreba decka rozmaznavat..mna to uz na tom dennom nebavilo,potrebovala som zarabat a nie tam tych par drobnych a zivorit dalsie 3 roky.. okrem ineho som sa na dialkovom ovela viac musela ucit ako na dennom..na dennom sa clovek vela spolieha ze si zapamata..na dialkovom si viac samouk a priprava na skusky je teda ovela namahavejsia..
mňa rodičia podporovali , študovala som do tridsiatky , brigádu som mala , ale po čase sa to nedalo časovo utiahnuť , keďže VŠ bola v inom okrese a každý deň som cestovala , dokonca rodičia chceli , aby som sa venovala škole a nie práci
fin ma rodičia podporujú aj teraz , nemajú s tým problém ani oni , ani ja 🙂
vôbec to neriešime , dokonca mama mi hovorila , že aj jej babka kupovala aj keď pracovala ,
ale nie je to tak celkom zadarmo , od 18 sa starám o naozaj ťažko chorého otca ..... rodičia to nepovažujú za moju povinnosť
Tak to má tvoja dcéra fajn rodičov, moja mama bola v tom čase keď som chcela ísť na vysokú vdova, takže som musela do práce a nie študovať. Podporila by som, kým by sa finančne neosamostatnila...a ako sami vidíte, peniazmi nemrhá.
Silne individualne.
Kolega plati dietatu vysku v blave 200 eur.
Ked k tomu pride, tak ja urcite nebudem mat 2x200 eur mesacne len na zakladnu platbu na vyske. Okrem toho este potrebuje aj dalsie vreckove a to nehovorim o tychto nahodnych platbach navyse.
Takze velmi ma to mrzi, ale toto uz nezvladnem platit. Inak budem podporovat dieta dovtedy kym budem zvladat.
Nikdy som nebrigadovala v detstve, rodicia to nevyzadovali, ani prispievat, ked som este u nich byvala. Ale vztahy mame skvele a sme schopni si kupit navzajom veci, ktore vieme, ze potesia toho druheho a nic za to nechceme.
Podľa mňa nie je dôležité to, čo kto deťom platí a dokedy, ale naučiť ich hospodáriť. Mne naši neplatili nič, nemohli si to dovolit. Moja známa ma dve deti, 30, 40 s rodinami a úplne nesamostatne 🤦♀️ chodí s nimi po lekároch, samozrejme to aj platí. X krát jej volajú aby vybavila to ci ono, "požičala" 100ku, ktorú nikdy nevrátia... Je v dôchodkovom veku, už nemá taký príjem a tiež ju trápi co s nimi bude ak tu ona už nebude.
Ak rodic dieťaťu pomôže nemusí to automaticky znamenať že bude neschopné, ale treba to sledovať a korigovať.
Nepozeraj na ostatných, ak tvoje dieťa hospodáriť vie, má zdravý pohľad na vec a nič nevyžaduje z rozmaru, pomáhaj koľko chceš, ona to ocení.
Kym chodil do skoly tak sme mu financovali skolu, byvanie, stravu a lekara. Ked vyštudoval tak mu nefinancujem nic, prave naopak, byva teraz s nami tak prispieva financne do domacnosti on

@tykat mňa to ešte len čaká, dcéra je zatiaľ na gympli, ale pokiaľ bude normálna, tak určite ju v 18 alebo po maturite nebudem kopať do zadku nech už vypadne a stará sa sama. Ani mne to naši neurobili a keby bolo treba, tak by nám bez váhania pomohli aj dnes. Zatiaľ sa spolieham na to, ako sme dcéru vychovali a že proste tak nejak prirodzene príde ten deň, kedy sa naplno osamostatní a do 30 bude mať ešte dosť ďaleko.