icon

Hádky ohľadom výchovy detí

27. nov 2021

Zdravím,
Chcem sa spýtať na váš nestranný názor.
S partnerom vychovávame dve deti ja mam svoje v osobnej starostlivosti...je to 7mak, partnerov syn je tretiak.
Ja svojho syna sa snažím vychovávať k samostatnosti a taktiež zodpovednosti k plneniu úloh a toto som začala praktizovať aj pri partnerovom synovi a tu nastáva problém...
Jeho syn už v druhom ročníku mal na vysvedčení 2ky...ulohy robí jedine s pomocou otca ok beriem, ale vyžaduje, aby mu ich partner diktoval..takže samostatná práca 0 bodov..pisanie katastrofa, sama učiteľka volala partnerovi, že chlapec píše najškaredšie z triedy..tak mu vravím nech mu dá každý deň prepísať aspoň 5 viet...partnerova odpoveď bola, že synovi povedal, aby krajšie písal a to bolo všetko.
Čo sa týka známok slovenčina sama 2ka 3ka..berú vybrané slová...on sa ich naučí ale keď píšu diktát, alebo prepisuje urobí chyby...vravim partnerovi nech mu diktuje doma...netreba on je názoru, že pokiaľ ma 2ky 3ky tak je to dobré..ale v treťom ročníku?? Čo bude, keď bude vo vyšších ročníkoch preberať ťažšie učivo...ja by som sa s chlapcom učila, ale sám mi povedal, že on sa bude učiť iba s mamou, alebo ocom...
Je toho oveľa viac ja neviem...bola by som rada, keby sa chlapec viac snažil...

Mám to nechať tak, alebo sa snažiť...Lebo mám pocit, že partner, keď mu niečo poviem ohľadom jeho syna hneď zvýši hlas a spusti sa hádka...

cariad
27. nov 2021

Pýtaš na nestranný názor; neviem čo sa do toho miešaš, konkrétne do vzťahu k učivu a hľavne božechráň má 2ky 3ky na základnej škole čo on prepája bude dostávať neskôr???!!! Nepleť sa do toho to ako ho učitelia ohodnotila nemá veľa spoločné so šikovnosťou. Ja som dostávala aj horšie na Slovensku v zahraničí vyštudovanú vysoká škola teraz študujem znovu. Ja som bola úplné odpísaná svojími rodičmi (vlastnými), učieľmi a nemala som nič dosiahnuť.
Keď sa mu nechce učiť nechaj ho tak nie je to koniec sveta veď neprepadá, že píše najškaredšie z triedy, no moje najstaršie dieťa tiež (tak ako jeho otec), a vieš čo on na to povie, že keď bude niečo potrebovať napísať tak to aj tak vytlačí, napíše v počítači.
Podľa mňa vyrábaš doma dusnú atmosféru len koli tomu, že dieťa nejde takým tempom akým tvoj milovaný synček išiel. Ja by som sa s tebou hádala tiež. A ako povedali vyššie možnože za to ani nemôže.

basska_b
27. nov 2021

A ten chlapec ma striedavu starostlivosť alebo ako to je? Nejako som sa nedočítala. Čiže neviem, či máš teda zaujať postoj, že sa budeš s ním učiť, alebo to nechas na jeho matku a otca. On ťa asi ako rodičovsku autoritu nerešpektuje, tak kašli asi na to. Nie každý je dobrý žiak

luccija
27. nov 2021

@basska_b píše, že je v striedavke
Autorka snahu si mala nechaj to na nich.

luccija
27. nov 2021

@zmrzlinka2021 lebo ma to dieťa každý druhý týždeň týždeň domabl preto to rieši ..To chlapec za chvíľu si nebude musieť ani tanier odložiť a o pár rokov ako pôjde do puberty jej splechne do tváre, že nie je jeho mama čo mu rozkazuje.Raz žije v jej rodine mal by sa prispôsobiť nie?

jana_eyre_2
27. nov 2021

A ešte doplním k tomu písmu - môj syn je ľavák, takže jeho písmo tak aj vyzerá.. môj muž je tiež ľavák a píše ťažko čitateľne.. nevidím v tom však nič hrozne, ja som nikdy nepochopila prečo ľudia tak lipnu na tom, aby boli deti dokonale vo všetkých smeroch.. dokonalý nie je nikto.. premna je najdôležitejšie aby sa deti vedeli chovať slušne k ostatným a boli tolerantne..

ckocka
27. nov 2021

@luccija V svojej alebo spoločnej domácnosti možem trvať na dodržiavaní prevádzkových pravidiel, ale prečo by sa malo cudzie dieťa prisposobovať mojim požiadavkám na dosiahnuté známky? To je vec ktorú si možem ošéfovať len u svojich detí.

horalka1986
27. nov 2021

Necitam komenty, ale som na strane tvojho parnera ak si odmyslim ze mu diktuje ulohy. A co ze skaredo pise? Neovplyvnis to a mozes sa aj na hlavu postavit a ze ma 2ky? Vazne? To je nejaká zla znamka? Moj syn pise otrasne. Vlastne obaja. Cely prvy stupen mal dvojky aj trojky. Teraz je na druhom stupni a je bez par vynimiek jednotkar. A nie je pravda ze ta do neho nic. raz je to syn tvojho parnera a preďkpoladam, ze ich vychovavate spolocne. Moj muz vychovava tiez moje dve deti a keby som mu povedala ze ho do nich nic, tak ma asi zbali a pošle do pečka. Takze jedine co mozes je, ze ho k samostatnosti budes viest ty. Aj ze sa s nim budes ucit, lebo v 3 triede mi to príde normalne sa dietatu venovat a neries pismo a dvojky. 🤷‍♀️

autor
27. nov 2021

@cariad tak ja sa starám lebo sme už dlhšie spolu...spolu sme bojovali za striedavu lebo chlapec keď k nám chodil každý druhý víkend si napr. neutieral po veľkej v 6 rokoch zadok...hadaj kto ho to naučil??? Ruky umyť po toalete??? Zabudni 🙂 ale mne to nevadí...moj to vedel skôr lebo som ho k osobnej hygiene, povinnostiam viedla od mala...zrejme si ma správne nepochopila...ja som uplne v pohode s tým keď dieťa má 2ky 3ky pokiaľ na viac nemá...ale on je šikovný ale lenivý a obaja rodičia na to kašlú....vadí mi to aj v tom, že v domácnosti sú dve deti a predsa ak môj syn príde zo školy a ide sa naučiť a pripraviť do skoly a partnerov syn hneď skočí na tablet a je na ňom do večera keď partner si spomenie a spýta sa "... Ulohy máš?" jasne, že nemá tak môj príde a opýta sa "prečo on si nerobí ulohy?" (chlapcove meno nechcem zverejniť preto píšem "on") je to nefer už keď zijeme spolu mali byť platiť rovnaké pravidlá

autor
27. nov 2021

@horalka1986 a kde som písala, že ma do neho nič? Keby ma do neho nič tak tu nepíšem...to písmo...on sám po sebe nevie prečítať...jeho učiteľka volala môjmu partnerovi, že ma najskaredsie písmo nech s nim trénuje písanie....ale on to odmieta

ckocka
27. nov 2021

Lenže tie pravidlá si musíte vy dospelí dohodnúť. Ak sa nedohodnete, možete sa rozísť alebo akceptovať jeden druhého, čo iné chceš počuť?

autor
27. nov 2021

@jana_eyre_2 aká dokonalosť?? Ja sama nie som dokonalá tak ako by som mohla cakat od 8rocneho aby bol dokonalý 🤣 naše hádky sú stále na tom, že ja chcem aby už keď niečo robil nech to robí ako má...to, že mu partner diktuje napr slovnú ulohu z matiky aj s výsledkom to je ok?

autor
27. nov 2021

@ckocka napísala si pravdu a ja nezahodim dlhoročný vzťah...takže akceptujem ich štýl výchovy

zmrzlinka2021
27. nov 2021

@luccija lenze to je rozhodnutie autorky tejto temy, ze sa rozhodla zit v spolocnej domacnosti s priatelom, ktory takto uvazuje a funguje. Pokial jej vadi tento pristup, bud sa porozprava o tom s priatelom, ze funguju na principe "spolocnej domacnosti" a zasahuje to aj do jej domacnosti, napr. ze po sebe dieta neuprace alebo sa zariadi inak.

horalka1986
27. nov 2021

Ty nie, ale ked som rolovala na odpoved, tak som zachytila vetu ako neries, je to jeho dieta. Fakt blby nazor.

andrejka1974
27. nov 2021

A co tak navrhnut aby sa ucili spolu chlapci mozno si vybuduju lepsi vztah starsi mu to vysvetli a najdu spolocnu radosť a moze byt problem aj v uceni mam dcerku uz siestacku a ucime sa spolu ide jej to tazsie, ale ona sa snazi aj ucitelia vravia ze je sikovna hoci jej to trva dlhsie uci sa na trojky lepsie to naozaj nejde mozno je tam aj ini problem a treba to riesit hlavne s manzelom.

autor
27. nov 2021

@andrejka1974 veď to beriem a ja som rada, že s nim robí aspoň tie ulohy, lebo inak som s chalanmi sama...len vieš on nemá čas lebo sa s ním treba dlhšie učiť...tak on mu to jednoducho nadiktuje...veď aj na tom sa zvadime ja mu poviem nech ho nechá aj samého premýšľať lebo keď mu všetko povie, alebo mu dá opísať tak sa to nenaučí a už je oheň na streche...

horalka1986
27. nov 2021

Mna by zaujimalo, ze ako to u vas funguje ked pridu chlapci zo skoly . Ty povies svojmu aby sa siel ucit a druhemu nic? Alebo mu,povies a on ta ignoruje?

taga
27. nov 2021

Ja by som zakrocila.
Nie kvoli znamkam, ale kvoli tomu, ze chlapec ma asi na viac a otec anmiesto toho, aby ho motivoval, aby ho ucil vyuzit svoj potencial, aby sa chlapec snazil, tak ho vedome demotivuje, zabija v nom prirodzenu chut byt lepsi, snazit sa, ucit sa... toto by mi velmi vadilo. Nie chlapcove znamky, ale otcov postoj. Za to by odo mna dostal poriadne vysvetlene.

jana_eyre_2
27. nov 2021

O tom, že diktuje aj výsledky píšeš prvý krát 😉 je iné keď mu diktuje vety a iné keď mu diktuje výsledky či odpovede ktoré by mal vedieť.. veď vpohode hádajte sa ďalej, to určite veľa vyrieši..

mironka
27. nov 2021

ja neviem...ale ked kvoli takemu pristupu bude syn vo vyssich rocnikoch nosit zle znamky a nedajboze bude na prepad,potom ho otec zacne trestat a vyhrazat sa mu? Pokial bude dovtedy trojkar dvojkar no ok...ale aby sa otec vtedy neprebudil a jedinym vysledkom bude synov vzdor a maximalne nastavenie zrkadla syna otcovi: ved,oco,ti to bolo jedno a stacilo ti to tak...

saraxyz
27. nov 2021

Tu máš odpoveď "naše hádky sú stále na tom, že ja chcem aby už keď niečo robil nech to robí ako má..". Škoda, že sa tu nedá podčiarknuť "ja chcem".
Ak už veľmi niečo chces, tak to nechaj všetko tak. A možno sa chlapec zmení. Ty ho chces na Tvoj obraz.ale to tak nefunguje

amelie2017
27. nov 2021

Ja ta absolutne chapem, o co ti ide. Tu nejde o 2ky, 3tky, ale o ten pristup k uceniu. Ale bohuzial, toto naozaj ty nemozes ovplyvnit, lebo je to jeho vzdelanie a dajme tomu netyka sa vasej rodiny. Co by som ale netolerovala je, ze jeho syn moze byt cely den na tablete, zatial co tvoj si najprv musi urobit ulohy. V tomto by ste s partnerom mali byt jednotni, lebo si neviem predstavit fungovat do buducna. Planujete chlapcov viest k domacim pracam? Musia doma nieco robit? Aby to nedopadlo, ze nakoniec bude makat len tvoj syn a druhy nic. V buducnosti by sa ti to mohlo nepekne vypomstit, syn by sa mohol od teba odvratit, ze on bol vzdy ten znevyhodneny- vies, ako taka popoluska, ja makam a druhy dostane, co chce. Pises, ze kvoli tomuto nechces zahodit vztah, ale pre mna by boli nezhody vo vychove jednym zo zakladnych dovodov. Na detoch, aj tych vlastnych stroskota nejeden vztah, lebo zhodnut sa na vychove je narocne. Vo vasom pripade narocnejsie. V prvon rade mysli na svojho syna.

autor
27. nov 2021

@horalka1986 no ako k nám prišiel na striedavu tak som obidvom hovorila...bol boj len, aby si ruky umyl a prezliekol sa do domáceho...aj som sa s ním začala učiť a nemám pocit aby sa mu to nepáčilo no len potom prišiel "zákaz" učenia sa so mnou takze teraz prídu domov môj sa ide učiť, ulohy, a on ide na tablet a večer sa učí

autor
27. nov 2021

@amelie2017 veď môj partner a ja vychovávame môjho syna od jeho 6 rokov...partnerov syn chodil k nám len každý druhý víkend...vtedy absolútne nemusel nič robiť...ale odkedy je na striedavej sa snažím ho zapájať...takže ustelie si posteľ, dá si oblečenie do koša na pranie...a pod.

autor
27. nov 2021

@saraxyz ale tak čo je na tom zle ze JA CHCEM veď keď už píše tu ulohu tak môže si dať záležať aby ju napísal pekne...doma sa predsa nemusí ponáhľať...taktiez chcem, aby si sám zastruhal farbičky a nie aby mu ich otec struhal, aby si zošity do dosák dal...to je podľa teba zle?

autor
27. nov 2021

@mironka to je naša častá téma...ja si myslím, že čo sa naučí od začiatku tak to bude robiť stále...a keď mu nikto nepovie, že to dokáže spraviť aj lepšie keď sa trošku posnaží...tak sa snažiť nebude...

autor
27. nov 2021

@jana_eyre_2 hádky nevyriešia nič...veď ma to štve...nechcem sa hádať...preto rozmýšľam, že sa na to vyprdnem a nebudem partnerovi nič ohľadom jeho syna hovoriť, keď ma poprosí chlapec aby som mu pomohla tak mu pomôžem

stanulienkat
27. nov 2021

Ja si myslim, ze mas spravny postoj aj pristup. No asi zbytocne mrhas energiou. To, ze nie ste s partnerom jednotni, je velmi zle. Zrejme nemate spolocne hodnotove rebricky. Mna osobne by to velmi demotivovalo a asi by som nemohla byt vo vztahu s takym clovekom. Teba podla mna nevycerpava len ten jeho syn, ale aj otec. Taketo dlhodobe spolunazivanie urcite vazne nastrbi vas vztah. Ak nie teraz, v synovej puberte urcite. Len si nenechaj skakat po hlave a nerob im sluzku.

autor
27. nov 2021

@taga veď preto sa hádame...v podstate to je jediné na čom ša dokážem zvadiť...😔

saraxyz
27. nov 2021

Vieš čo je zle? Že TY CHCEŠ. Opýtala si sa, čo CHCE on?