Hnevá sa manžel bezdôvodne na televíziu pre syna?
Ahojte, máme 2 ročného syna, ktorý už cez deň nespava a silno vyžaduje pozornosť- dokáže sa aj zahrať sam, ale musím pri ňom sedieť. Keď potrebujem nachystať jedlo alebo sa sama najesť, tak mu pustím telku s tým, že on ,,musí,, pri Tom piť vodu lebo inak mi cez deň vôbec nechce piť a aj ho pri telke musím kŕmiť, pretože je nejedak. Občas, keď sa inak nedá, tak mu telku pustím, aby som si vypila kávu. Ale dokopy na ňu cez deň pozerá cca 30minut, max hodinu a púšťam mu detské videá a pesničky, ktoré sú náučné. Manžel sa na to hnevá a rozpráva aj svojim podotýkam bezdetnym kamošom, že mu púšťam telku a všetci to riešia, že sa mi s ním nechce hrať a tak ho odbavim telkou. Minule som bola skoro celý deň mimo domu, manžel sa o syna staral a urobil aj nejaké domáce práce a povedal mi, že mu ani raz telku nepustil, tak, že keď to on dokáže, prečo ja nie. Syn ma proste pred mužom oveľa väčší rešpekt ako predo mnou a on to nedokáže pochopiť, že keď ja niečo robím, tak ma vkuse ťahá za nohavice, vešia sa na mňa alebo naschvál robí neplechu. Synovi sa pritom naplno venujem, pozná už aj všetky pismenka abecedy, farby, čísla atď.lebo ho to baví, tak ho to hravo učím, preto má hnevá, že zo mňa pomaly robí najhoršiu mater za to, že mu pustím občas aj telku. Aký máte na to názor? Nepúšťate takýmto malým deťom TV vôbec?
A moja veru telku kukala, a lalat, ma cochvila 18, i na bilingvalny gympel sa dostala, i rocnikovu pracu dnes na umeleckej skole obhajila. Chcem tym povedat, ze to, ze dieta chvilu kukne telku, z neho debila neurobi, ide o to, co robi po zvysok dna.
Ja telku doma ani nemám. Takže nie nepúšťala som ju ani keď mala dva ani keď mala tri. Jedli sme spolu ,a stolom. Ráno vstávala o 5 a večer zaspavala o 22 a cez deň nespavala od roka a pol. Kávu som pila ráno pri raňajkách. A podotýkam, že moje dieťa je extra náročné. Áno bolo to náročné ale to je aj teraz.
Akože neber to v zlom ale keď telku tak proste vybraný obsah a nie pri jedle. A aby som pustila telku preto aby sa napil vody? V žiadnom prípade. Telku mu netreba ešte vôbec ak to však bez nej nevieš tak ok ale nie pustat mu ju aby sa najedol a napil. Toto ja nejak som nikdy nechápala.
Nie je problém, že syn pozerá 30min telku, i keď pochybujem, že to je len toľko. Problém je, že mu vytváraš zlé návyky. Telka, aby dieťa jedlo, pilo a podobne,...je cesta do pekla do budúcnosti.
Premýšľam, ako prežili naše mamy, keď nám nemali akú veľkú pustiť, aký tablet dať v kočíku či v reštaurácii do ruky. No asi nejedli, nepili a nič nerobili. ;)
To len na odľahčenie.
@abbey1 neviem, ale myslim si ze dnesne matky napriklad cca 35 rocne.. su zeny ktore vyrastali v domacnostiach kde telka bola. Aj ja som ju pozerala a teda neboli to naucne kreslene videa.. bol to sitkom, telenovely od 17 do 19.. potom pocasie spravy, sitkom a nejaky film na styl komedie ci zas serial alebo smiechoty, vilomeniny a somariny do 22 a tak akty x ci ako to bolo.
Rano telerano 3 hodiny, a sem tam sa zmestila 5 minutova rozpravka.. a sme vsetci tu..
@abbey1 no ja neviem, ale ja som teda bola na telke odmalicka, takisto moj 50 rocny brat😂 a ked si nevedela poradit, tak nas tak zbila, ze sme sa radsej ani nehli z miesta ;)
Do restik sme nechodili
@jajanka31 presne😂 s tatkom som kukala detektivky a dallas😂 s mamou telenovely
@hederamonstera no a kolko toho bolo,krok za krokom, alf, konecne zvoni, priatelia, 2 a pol chlapa a kooopec ineho, a vsetky tie latinsko americke telenovely, a vecerne relacie ako milionar, aj sutazne a zabavne a potom filmy vsetkeho mozne zanru..
@hederamonstera Prosím ťa, akú televíziu celý deň pozeral tvoj 50 ročný brat? Ja mám 50 tento rok a veľmi dobre si pamätám, ako vysielala Tv. A že vás bili rodičia? Nuž, nemal každý šťastie na milujúcich rodičov. Mrzí ma, že máš takúto skúsenosť. Nás našťastie rodičia výchovávali inak.
@hederamonstera a tie restiky asi rovnako. Zmojho okolia vsetci moji spoluziaci vobec nikto nechodil do restauracie. To bola udalost ked sme ako 14rocne isli s kamoskami 1.krat na pizu.. do restiky sa dostal niekto tak ze uzavreta spolocnostbabka ma 50tku..
@jajanka31 Píšem naše mamy. ;) Čiže šup k základnej matematike a zistíš, že v čase mladosti našich matiek, teda v čase, keď sme my boli deti, vysielala Tv pár hodín denne. A Tv sa zapínala skutočne výnimočne.
Vyhovárať sa, že keď nezapnem dieťaťu tv, nenajem sa, alebo sa nenaje a nenapije dieťa je šialene.
Píšem, že nie je problém 30 min tv denne, problém je, aké návyky autorka u toho dieťaťa vytvára.
My sme v cukrárni boli raz týždenne, v reštaurácii, hlavne v lete každý víkend. Vlastne ste sa chytili slova reštaurácia a unikla vám pointa, že tablet v ruke pri jedle, alebo aby dieťa nevyrušovalo pri jedle iných. ;)
Kto chcel, pochopil.
@abbey1 ano uz vieme ze mas 50.. ano nase.. tak respektuj aj to ze vacsina matiek tu nema 50..teda matiek co ma male deti do 10 rokov.. to co pouzivali matky na upokojenie/ uspatie/ liecenie atd deti pred 50 rokmi je ich vec.. to co pouzivaju dnesne matky je vec dnesnych matiek. Su to nerealne neporovnatelne situacie.. a som presvedcena ze keby nieco take k dispozicii mali tak to pouzivaju. Tak ako pouzivali vtedy dostupne veci co mozno boli este skodlivejsie.. nez nejaka tv
@abbey1 to netusim aku pozeral, ale akurat dnes mi mama spominala ako nachytala sestru, ze si vymysla, ze jej moj brat robi zle a pritom on vklude pozeral telku , ze ked mal asi 4-5 rokov. No nebila nas casto ale teda ziadna respektujuca vychova to nebola (v tom case nic vynimocne) a nase spravanie nebolo teda take uvolnene ako su deti pri nas (vdaka bohu, ale je to vacsi zaberak pre nas, este v dobe silnej individualizacie, kde su rodiny uplne odrezane od komunit, tj matky cele dni same, to je chora doba, uplne neprirodzena pre vychovu deti)
Tiez mam 2.5 rocnu. Rano jej pustim na 15 minut k ranajkam a vecer k veceri. Ma to ako taku formu odmeny. Niekedy ked mame narocnejsi program tak nestihneme vobec pozerat. Niekedy jej pustim len pesnicky na reproduktor bez obrazu aj to jej staci, tancuje. Teraz je to jednoduchsie v lete je vela roznych aktivit a sme vacsinou vonku. Ked je dazdivo tak pozera viac. Tiez som len clovek. Inak je sikovna, ma kvoli tv aj siroku slovnu zasobu. Ked strazi babka tak tv nejde vobec lebo ju babka nevie zapnut tak dieta ju ani nepyta pustit 😂
Do toho cca roka nevidela tv ze vobec, ked sa este nehybala a sme my pozerali tak som ju davala chrbtom k tv, ked uz bola mobilna tak sme tv pred nou nezapinali. Ale ja nevidim na tom nic zle, a to tiez sa jej vela venujem. Kavu si spravim a vypijem teplu len ked si rano privstanem alebo po obede ked spi. Moj muz zase jej pusti tv ako prvu volbu jemu sa nechce vymyslat jej aktivity. To potom vidim ked pridem domov ze len pozerala tv ked nie su vobec rozhadzane hracky 😂 ale tvrdi ze si trebars citali.
Ahoj, manzelovi by mozno pomohlo zostat s nim najmenej tyzden sam. Ak by sa dalo, sla by som kamsi, k vasim, do wellnessu, kupelov akoze s chrbticou, to je jedno kam. Ale ze odstrihnut a nechat ich uplne samych (bez navareneho a s kopou pradla atd)...
A potom (no ale kludne uz aj ihned teraz), by mu bolo fajn poooriadne vycistit zaludok ci sa nehanbi ta obsierat po okoli a kamosoch, bez ohladu ci maju deti. To je co toto za chovanie? Ohovarat vlastnu manzelku pred inymi! Za toto by bol u nas riadny cirkus...len raz mi na zaciatku naznacil, ze nieco nezvladam...s kludom anglicana som mu poslala pracovne ponuky pre seba s vyskou platu a zahlasila, ze ma presne 1 tyzden na to, aby mi oznamil, ci sa chysta na zmenu - lebo sa ideme vystriedat a on nastupi na matersku. Skoro osedivel...neustupila som, az na koniec kym prosil nech si to fakt rozmyslim, vsetko pochopil, otocil. A to mam uzasneho a empatickeho manzela oproti tomu co ta citam.
Nasa dcerka bola do 1.5r bez tv, potom to uz naozaj niekedy neslo, nemam pocit viny ani vycitky, no a moj manzel je s tym maximalne ok a pustime jej krtka, alebo pesnicky a komentujeme alebo rychlo spravime co treba. Tiez to frcalo max hodku denne (pocitala som to).
Tiez nespava cez den od 1.5 roka, ked nespi, poobede chyti rapel a ma chut vsetko rozhadzovat atd. Pomahalo chodit von. Ma 2r a 2 mes, denne prejdeme vyse 10km a ja som v 9 mes.tehu v rizikovom...No chod o 14tej v 32C v tieni na slnkom rozpalene sidlisko a ihrisko...
Tak mozno exiatuju deti, co su menej narocne a tv do 3r naozaj nemali. To z nich ale lepsoch ani mudrejsich nespravi a ani z teba horsiu ci lepsiu maminu.
Tatinka treba vniest do reality, 1 den nestaci ak je dieta konecne rado, ze sa mu ocko venuje viac ako 2 hodky jasne, ze vydrzi...taky tyzden...v tych najvacsich horucavach nech to ma grady...nech ostanu sami.
Ja nevidim v tom problem pustit 2r na 30 min nejake pesnicky, pre mna je zle krmit a davat pit dietatu iba pred telkou 🙈 som mala kulturny sok na dovolenke, ked v restike doslova vaetky deti pri jedeni kukali do telefonu alebo tabletu, kde im isli videa. My mame 4r a 1r a teda naozaj asi jedini nemali nic a mame pravidlo, ze pri stole ani ja ani muz telefon nevytahujeme.
Tu je celkom dobra informacia o tom preco je TV nevhodna pre male deti.
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/pediate...
Ja som zacala synovi pustat videa pesniciek ked mal asi 1.5 roka aby som mu mohla umyt zuby - asi 5-15 minut. Stal sa z toho celkom uspesny predspankovy ritual. Postupne sa to predlzilo a dnes ked ma 4 roky pozera asi pol hodinu. Asi pred mesiacom.
Mne muz dost pomoze ked potrebujem cas pre seba. Ak sa muzovi nepaci ze pustas TV, poziadaj ho aby syna pravidelne kazdy den zabavil kym sa v klude naveceriac, das vanu, zacvicis si alebo nieco ine na relax.
Tiež by som ako 1. riešila tych kamarátov. Keď už sa s nimi rozpráva, tak nech mi tie múdrosti nenosí domov a nechá si to v sebe. Nepotrebujem počuť múdrosti ľudí, ktorí deti nemajú.
Ja som sa tiež dušovala, že nepustím do 3 rokov. Pustila som v roku a pol. Odvtedy má každé ráno rozprávku. Ja si vypijem kávu, pripravím raňajky a pod. Ja mam celý život rada pohodové rána, teda toto mi vyhovuje.
Ja by som dala mužovi, nech vyberie, čo je podľa neho vhodné na tých 15- 30 minút. Ak by odmietal, ja by som to zatajila. V tomto som sobec. Ak ide o moje psychické zdravie a tento čas mi pomôže, pustila by som ale zbytočne by som to nespomínala.
Tiež už poznám deti čo odrástli na celodennej televízii od narodenia. Sú normálne, niektoré dokonca nadpriemerne inteligentné.
@jajanka31 predstav si, že moji rodičia už vtedy vedeli že tv sa obmedzuje...
@hederamonstera tak tak 🙂
Ja zasnem normalne ze nepustate telku niektore. To co robite cely den? U nas ide tv nonstop. By som sa zblaznila v tom tichu. Aj mala pozera casto. Ma 3,5 roka, do skolky ide v septembri, sama sa nezahra. Unudili by sme sa.