Interupcia pre vážny dôvod
Dobry vecer.Ani neviem kde mam zacat.Pise sa mi o tom strasne..Dokonca mam depresie z mojej situacie,tak prosim, nesudte ma.
Som na Konikovi uz dlhe roky,no pre moju otazku som si zalozila novy nick,nakolko je to pre mna velmi tazke.K veci.V july tohto roku som podstupila UPT.Situacia ma k tomu donutila,nakolko sme mali s teraz uz byvalym muzom vazne problemy..(alkohol,drogy,milenky,automaty,no skratka vsetko zle,co si len bo vztahu mozete predstavit).Ja hlupana som sa snazila situaciu zachranit kvoli nasej 3rocnej dcerke,mali sme sex.Samozrjeme som brala antikoncepciu,ale na teste som si nasla dve ciarky a skratka mi situacia ani pri najmensom nedovolovala si babo nechat.Bolo to pre mna strasne tazke,ale moj muz sa mi smial do oci,ze je to moja vec,ale on druhe dieta nechce a mam sa zariadit tak,ako chcem,ale on sa na vychove podielat nebude.Tak som sla na interupciu.Uz sme aj rozvedeni vdakabohu,ale mam jeden obrovsky proboem,s ktorym sa po psychickej stranke nikdy nevyrovnam.Po rozvode mu samozrejme ostal byt,kedze ho nadobudol este pred sobasom,tak som nemala pravo na vyrovnanie a ani som necakala,ze by mi ho kvoli dcerke ten chudak nechal.Odstahovala som sa do podnajmu,ktory zvladam platit len tak tak,pri jeho 150€ vyzivnom.Ale uz zacnem o probleme,ktory ma zoziera.Koncom minuleho mesiaca som si bola v byte byvaleho pre posledne veci,ktore nam s dcerkou v byte ostali.A tam sa to stalo.Och,strasne sa mi o tom pise..Znasilnil ma..Samozrejme som po rozvode vysadila antikoncepciu,kedze ani v najhorsom sne som vztah a chlapa nechcela vidiet blizsie ako na 500metrov.A meskala mi ms,ja som si ani nevedela predstavit,ze po tomto strasnom zazitku ostanem este aj tehotna..a ono sa to vazne stalo.Test ukazal 2ciarky.Psychicky som sa zrutila.Moja otazka je...Na internete som citala,ze moznost podstupit interupciu je iba v dobe 6mesiacov od seba,cize dva krat do roka,ale ja som jednu podstupila v july..Niec je tam spomenute,ze obet trestneho cinu znailnenia moze toto 6mesacne obdobie porusit a ist na interupciu po znasilneni,ak si dietatko nemoze nechat.Som v takej situacii,ze len tak tak stihnem zaplatit najom a uzivit dcerku,druhe babo neprichadza do uvahy a ked si spomenie za akych okolnosti a s akym clovekom baby :( som na dne....Nemate s tymto niekto skusenost?Som rozhodnuta interupciu podstupit,ak sa to bude dat.Vela preplakanych noci,ale inak sa neda.Prosim poradte kde to mam riesit.Trestne oznamenie som nepodala,on je hajzel schopny ma aj zmlatit,keby sa dozvedel,ze som ho udala..Dakujem za kazdu pomoc...Pekny vecer :(
@volterra no mne to praveže vôbec nešlo do hlavy, ako je možné, že napriek tomu, zakladatelka na interupciu ide. LEbo zas ono to asi má nejaký význam, prečo je to takto naformulované. A samozrejme povedať, bola som znásilnená nestačí. To môže samozrejme povedať hockto, kto používa interupciu namiesto antikoncepcie. ale tak toto sa tu asi už teraz nedozviem, ako funguje tento biznis. No evidentné je, že kto chce tak si cestičku nájde, aj ked nie celkom v sulade so zákonom.
@vejula ako vidim,tebe vela veci nejde do hlavy a nechapem,naco strkas nos tam,kde ta netreba.Tvoje rady su uplne bezpredmetne...A ked mas chut riesit zakon,nech sa paci,obrat sa ministerstvo zdravotnictva,tam budu tvoje otazky zodpovedane.A vidim,ze antikoncepciu z nas nepouziva viacero 🙊 Pekny dnik,zajtra na mna mysli 😛
@vejula ako sa to hovori?Aky daj,taky vrat?Aj ine zeny ma odhovarali od UPT a reagovala som vetou dakujem za pomoc,ale mam v tom jasno Slusne,normalne...No tvoje prispevky su od zaciatku utocne na moju osobu,pochybovanie..Tak necakaj,ze sa k tebe budem slusne spravat..Kto do teba kamen,ty donho noz..Pa
@vejula aký význam to má podľa teba, že je to takto v zákone naformulovane? Ibaže ten zákon hovorí aj to, že žena môže podstúpiť UPT skôr ako po 6mesiacoch aj iných prípadoch, napr ak už 2x rodila, alebo už má 35 a viac rokov. Aký je v tom rozdiel, či ešte nerodila, alebo rodila 3x? Zákon by mal trvať len na jasnom poučení o možných rizikách zákroku, ale rozhodnutie, či bude niekto používať UPT namiesto antikoncepcie nech nechá na rozhodnutí každej plnoletej ženy.
@volterra tak na tejto formulacii zákona skutočne nevidím moc logiku. Aký je rozdiel či bude chodiť na interupciu každých pár mesiacov žena s jedným dieťaťom či dvoma, to fakt neviem pochopiť. Myslela som, že okrem zdravotných rizík je snahou tohto zákona i predísť tomu, aby ludia využívali interupciu ako jednu z foriem antikoncepcie - ktorou veru nieje.
@vejula My sme mali takú susedu, bola tam 7x v priebehu pár rokov. No bola to alkoholička a asi to nemala v hlave úplne v poriadku. 😖
@vejula a prečo by mal zákon predchádzať tomu, aby ženy používali UPT namiesto antikoncepcie? Ani jedno, ani druhé nie je zo zákona preplacane poisťovňou, ide tu čisto o zasahovanie štátu do slobodného rozhodovania žien a v neposlednom rade o zasahovanie do podnikania v zdravotných službách ( v tomto pripade je UPT platená služba = podnikanie). A toto sa mne nepáči.
@mommynick ježiš marja.....tak nezakladaj diskusaky ked si neni spokojna s tým čo ti ludia pišu...ze ty do nej noz, ty jej nesiahas ani po členky....kopeš okolo seba ako chrobák prevrátený na chrbát ......Kde si mala rozum ked si po nasilneni nešla po tabletku PO???????????? za 20 eur Escapelle !!! Toto by som riešila ako prve...lekarne su na kazdom rohu a tato moznost tu je, ale uz je neskoro, mala si na to 3 dni ale nič si neurobila a musela si vediet ze to riziko otehotnenia tu je. Ja byt znasilena tak prve čo si pýtam u gyndara hned na další den je Postinor. ...šak ok, tvoje rozhodnutie, tvoj zivot. Ale beriem to tak ze toto všetko su len ,,obranné reakcie,, lebo inak by človek takuto vypätu situáciu nevedel zvladat psychicky.
Co ti tu teraz mame popriat, ze držíme palce aby ten potrat dobre dopadol? Ano, nech ti dobre dopadne, ja neprajem nič zle, ale ak idem z kožou na trh tak holt musim ratat aj s reakciami, ktoré sa mi nebudu pačit.
@sardinka336 ona si nepýtala rozhrešenie, ona sa pýtala na možnosť 2.interrupcie do polroka od 1.... 🙄
@vejula Kedze si zjavne nezazila extremne nasilie, tak nevies, ze existuje tzv. disociacia. Psychika sa pred zblaznenim chrani tak, ze clovek "nic neciti". Autorka temy tu pred par stranami spomenula, ze kupodivu napriek strasnym veciam, co zazila/podstupila, nic neciti. Mohlo by ist teda o disociaciu.
Ale pokojne ju nic dalej. Ona toho vdaka disociacii teraz znesie vela... Ovela viac ako Ty. A nezabudni sa jej znovu pochvalit aky mas pekne nalinajkovany rodinny zivot. To jej urcite teraz neublizi. Odreaguj sa. Na kom inom nez na zene, co zazila privela na to, aby este dokazala trpiet.
Pre ostatne ciste edukativne: disociacia je napriklad ten stav, ked obete po Hiroshime isli potichu po uliciach a nebol to pociatocny sok, ale odtrhnutie citoveho prezivania od reality. Poznam zenu, u ktorej napriklad strach po pokuse o jej vrazdu prisiel az po rokoch. Dovtedy slo o disociaciu. Rakze neublizujte pbetiam len preto, ze netrpia podla Vasich laickych predstav. Niekedy netrpia, lebo ak by trpeli, zrutili by sa.
@sardinka336 nebudem riesit tvoj komentar,ale si velmi zla zena...A svojim prispevkom si ukazala,kto komu nesiaha ani po clenky...Trosku menej zlej energie a vybusnosti do buducna prajem... Poslem ti aj srdiecko,nech sa aspon trosku usmejes ❤
@sue a??? čo si tým chcela povedat? mne to neadresuj...ja by som taku blbost neurobila ze si nedam tabletku po o tom som presvedčena..jedine ze by ma drzali zavretu niekde v klietke a nemozem von. Moznost mala...tabletka po...nevyuzila ju tak pojde na potrat, ja jej to pravo neberiem ale to ze neprikyvujem na kazdy jej šplech neznamena, ze ju odsudzujem, ale zakrývat pravdu nikomu nepomoze.
@mommynick moj komentár nerieš, lebo nie si schopná si priznat chybu a tu ti budu masirovat ego ako mas ,,disociu,, či čo....pochybujem ze dotyčna je psychiater aby takto diagnostikovala po nete ale to tu nie je nič nezvyčajne. Kazdopadne rozum si asi nestratila tak snad si vedela ake su moznosti v 21. storočí ze su tabletky po....ty tu hádzeš po ludoch ,,pomyslene,, nože a mne ideš kazat o zlej energii....nedaj sa vysmiat.
@sardinka336 tým som chcela povedať, že buď nevieš čo je čítanie s porozumením, alebo tvrdohlavo odpovedáš na otázku, ktorá nebola položená....
@sue s čítaním máš asi problém ty sama....ja som dotyčnej na jej otazku odpovedala na strane 2....načo sa opakovat, ale zhrniem to kedze chapem, ze sme na strane 25 - hned mala ist na gynekologiu kde by dostala tabletku po a oboznamil by ju lekar s dalšími moznostami, takze chybu urobila aj ona.
@xxxxxnnnnn - pozrieš to tu, pls? ďakujem 🙂
@sardinka336 mohla ist hned aj na pohotovost a dostala by ju tiez... ja som to vyriesila tak, raz ked sa nam podarilo... :D v sobotu.... pred 1000 rokmi... :DDD daju sa veci riesit aj hned.. netreba cakat s tym "ci sa zadarilo a ci nie", hlavne ak viem ze neberiem antikoncepciu a dieta nechcem.. :/ nuz ale... kazdy mame svoj osud v svojich rukach.. ja by som si bez bodyguarda k byvalemu po veci nesla ani nahodou :D
Baby,nerieste ju,zrejme to nema v hlave celkom ok,ked sa tak nezmyselne rozculuje nad nezmyselnym prispevkom.Ja tiez neprajem nikomu nic zle,ale tebe prajem,aby si zazila do bodky moju situaciu a hned po znasilneni utekala urevana k doktorovi miesto domov...Netrep,treba najprv rozmyslat,kym napises takuto idiotinu.Ja sa neobhajujem,urobila ci neurobila spravnu vec,ale ty nemas ani najmensie pravo mi pisat komu ja siaham a nesiaham ani po clenky ty trubadura...Este sa stipem,ci vobec taketo kreaturi mozu zit na tomto svete,ako si ty...Hned by bol svet krajsi,keby sa clovek najprv vzil do situacie zeny a potom dristal dve na tri...Rozum mi ostal stal a ty si ta posledna,komu sa budem pardonovat a vysvetlovat svoje kroky po tom cine...Kra.a
@mommynick pls, uz necitaj a nereaguj. ja ta podporujem v prave rozhodnut sa, ale teda nepraj nikomu nic zle, toboz nie to, co si prezila ty. (tabletka po sa moze vziat do 48, neviem, ci nie aj 72 hodin ... ano, skoda, ze ti to nenapadlo, to ale nic nemeni na tvojom prave rozhodnut sa a hotovo)
zajtra mas zakrok, pories si malu, aj seba, aby si sa po nom mohla o nu postarat a uz niec nepis. nech sa ti vzivote vodi lepsie, ako doteraz - to myslim uprimne.
popros este raz adminov - postou - aby diskusiu zamkli/zmazali, lebo co sa zajtra docitas, ta budev ytacat este viac ....
@sardinka336 trocha empatie by nezaskodilo...nevies ako to bolo, ci nebola v takom soku, ze nevedela tri dni vyjst z bytu, ci mala kde dat dieta, ci...je milion dovodov preco. V pripade znasilnenia nefunguje racio tak ako bezne, mozes konat skratovo, inak ako by si bola v beznej situacii. Kedze predpokladam, ze si znasilnena nebola, nevies ako by si ty reagovala v tejto situacii. Teroticky teraz hovoris co vsetko by si spravila a v reale by to bol mozno pravy opak.
@sardinka336 podla mojho nazoru zakladatelka temy bola veeeelmi kludna a trpezliva za tych 24 stran co jej tu nalozili, takze celkom chapem ze uz zacina byt nastvana, ja by som bola uz kazdeho poslala do... chcela by som vidiet ako by si po znasilneni utekala do lekarne po escapelle, ani by si nevedela ako sa volas. ist na potrat je hrozny cin, avsak v tomto pripade neexistuje dobre riesenie a potrat je to najlepsie z tych zlych.
@mommynick tak to je smutne, ze pre teba je idiotina ist si pre tabletku po aj keby si išla na druhy den k tomu lekarovi ze nie hned, ale tvoja vec ....tak teraz musiš ist nohy roztiahnut na vyškrab...kludne si ulav, hladaj vinníkov a nadavaj, mne to nevadi teraz si hrdinka tu na anonymaku ale toho chuja sa bojiš...tam chod jemu nadavat.
..Ja nie som ani apriori proti potratom - som za tuto moznost, zena by ju mala mat. Ale tiez nevidim dovod tlieskat takemuto rozhodnutiu len aby som bola akoze in.

@bodka13 Ale detičky za to nemôžu.