Ja a Ty vs. MY v dlhoročnom vzťahu

denisa98752
26. júl 2018

Prosím o názory. S priateľom sme spolu 8 rokov, máme plánované 4 ročné dieťa, bývame spolu, nie sme zobratí. On nechce vôbec o tom ani počuť, dôvod "načo nám to je", ja po veľkej svadbe tiež netúžim, ale pre "poriadok v rodine" by som svadbu o 2 svedkoch uvítala. Teraz kupujeme dom do spoločného vlastníctva, berieme spoločnú hypotéku. Chýba nám ale na rekonštrukciu. Navrhol, že nám peniaze dá jeho brat a ich rodičovský byt bude dediť potom sám. Ja som tento jeho nápad interpretovala mojej sestre tak, že švagor nám dá peniaze a my sa zriekneme nároku na byt. A on po mne vyštartoval, že "snáď JA sa zrieknem". Ja som to tak vôbec nemyslela, žiadne osobné nároky na byt jeho rodičov si nerobím, len nás vnímam v množnom čísle, aj som mu to povedala, no už to prešiel mlčaním. Je mi z toho smutno, že preňho sme stále ja a ty.

ivka185
26. júl 2018

Ahoj ja na tvojom mieste pokial by sme neboli my ,do nicoho spolocneho a tobôz nie hypoteky by som nesla, a ked tak jedine ze budeme zobrati, inak nemas istotu ziadnu, jednoducho mu to vysvetli ze ti to tak citis a bud to pochopi a urobi tak, alebo pochopis jak to mysli do buducnosti on.To je len moj nazor ja by som to urobila tak, rozhodnutie je na tebe.

pribinak
26. júl 2018

No on si drzi otvorené zadné dvierka. Proste tu logika nepustí. Ano ziadnu hypotéku nerieš pokial nebudete zobratí. Ako vydatá zena mas viac práv co sa tyka sociálno-ekonomického zabezpečenia.
Sobáš nie je o smiešnou papiery, ale o tvojom postavení

sardinka32
26. júl 2018

@denisa98752 Ak ta to trapi uz teraz, tak toto bude jablkom svaru medzi Vami stale. Podla mna by sa to nemalo prejst mlcanim, preco tak razne reagoval. Spolocna hypo bez svadby je vzdy osemetna zalezitost, najma ak jeden z partnerov stale riesi moje a Tvoje.

saslavka73
26. júl 2018

@denisa98752 Tak mu to takto povedz. Ak ho to nemrzí tak ...

najk
26. júl 2018

@ivka185 akoze nema ziadnu istotu. Ved ak bude na liste vlastnictva, tak bude mat rovnako narok na polovicu domu ako partner bez ohladu na to, ci su zobrati, alebo nie.
@denisa98752 podla mna robis z komara somara. Ved ma pravdu, ze on sa zriekne naroku na byt a nie Ty. Keby moj manzel bol v Tvojej situacii, tiez by mi vadilo keby hovoril, ze my sa zriekneme naroku na moj rodicovsky dom. Ja som sa ho uz zriekla, ale rozhodne nie MY. A to sme zobrati 7 rokov. On sa nezriekal nicoho, tak by nemal dovod hovorit, ze my. Premysli si hlavne to, ci Vam klapu ostatne veci a neries takuto blbost.. Ak TA trapi, ze nie ste zobrati, tak rieste to. Ale rozhodne neries, ze mu vadilo, ked si povedala, ze sa aj Ty niecoho zriekas. Lebo nezriekas..

stanik_67
26. júl 2018

istoty by som sem netahala, lebo ako bude spoludlznicka, tak aj spoluvlastnicka. ide skor o to, ze uz ked su dvaja tolko spolu, maju dieta, byvaju, planuju dom a hypo, uz by sa nemali delit na ja a ty

zuzanka.zuzu
26. júl 2018

@denisa98752 tak ja som takmer vždy za "my" (aj v ostatných diskusiách) ALE v tomto prípade ide naozaj o JA - je to JEHO dedičstvo - a inak je sympatické, že myslí na VÁS, že už teraz sa chce zrieknuť dedičstva (ktoré ešte ani nemá, čiže aj jeho rodičia počítajú s VAMI ako s rodinou) a vybudovať si spoločný byt... za mňa palce hore 🙂

čo sa svadby týka, takého chlapa by som fackovala... ale tak ty si mu dala dieťa pred svadbou, tak čo už. on už naozaj má všetko.

janinah
26. júl 2018

Už tu x žien vyplakávalo,že chlap nechce manželstvo,ale to je len a len ich chyba.Dali mužovi všetko vrátane dieťaťa a to bez sobáša,tak ozaj už niet páky chlapa k sobášu "dokopať".Tak sa s tým zmier,nič iné ti neostáva.

jankavt1
26. júl 2018

Keby malo vase dieta priezvisko po tebe, a az po svadbe by si urobila zmenu, urcite by sa do svadby hrnul viac. Ale ty si iste dala dietatu jeho priezvisko, ze???

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sissy27
26. júl 2018

@denisa98752 hm a načo by si ťa bral? Dieťa si mu dala aj bez svadby, tipujem, že aj priezvisko má dieťa po ňom, do hypotéky tiež ideš bez svadby, varíš, perieš, upratuješ, zohrievaš posteľ tiež aj bez svadby... Tak načo by sa ženil, keď všetko dostane tak či tak? Aký význam by to preňho malo mať? 🤔

miadi
26. júl 2018

To sa netrap pre slovička ved jemu to len znelo blbo lebo ozaj on by sa zriekol naroku na byt.. Ale tu svadbu s 2svedkami odporučam. Ak je to "len papier" tak by namal byt problem ti ten papier dat ked ho chceš. Mozno si ten papier chces dat zaramovat a vyzdobit nim vaš dom. Taku maličkost pre teba neurobi?

erikavesela
26. júl 2018

Co sa hypoteky tyka, tam by som si tazku hlavu nerobila..budes na LV a spoludlznik, takze o nic neprides, to, ze vas chce zabezpecit, tym, ze zhana peniaze, ako dokoncit dom je, hoci este nic nededi podla mna celkom dobry cin z jeho strany, ano, chlapy sa do svadby nezenu, ale skus mu vysvetlit, ze keby sa tebe, alebo jemu nieco stalo, tak ty alebo on by ste nemali moznost sa ako rodinny prislusnik o zdravodnom stave informovat, ani ked si ty alebo on matkou alebo otcom vasho spolocneho dietata, ktore vychovavate spolocne v spolicnej a harmonickej domacnosti, mozno to bude a argument, ktory zaberie...

pininka
27. júl 2018

Je pravda,ze chlapi niekedy takto hovoria, aj ja som uz muzovi viackrat dohovorila ked povie,ze som vam kupil darcek na narodeniny a pritom sme ho boli kupovat spolu a sme manzelia tak su to predsa nase peniaze. Na tvojom mieste ked uz sa pustate bez svadby do tychto velkych investicii urxite by som sa poradila s pravnikom, pretoze je tu dost tem ohladom toho ze zene ostali tak akurat deti na krku.

denisa98752
autor
27. júl 2018

Dakujem vsetkym za nazory. Som si uplne vedoma toho, ze ON sa zrieka, v zivote by som ani obraz z ich bytu nezobrala za svoj. Len som to vo veselej vrave povedala ako "my". Dotklo sa ma asi to, ze nie sme svoji a taketo situacie mi to vyhadzuju na oci. A mate pravdu, je od neho pekne, ze chce toto pre NAS spravit, to som cez moje "dotknutie" nevidela. P.S. ano dieta ma jeho priezvisko a uz aj ja by som chcela :D na LV budeme obaja, takze tu sa nicoho neobavam.

misatko89
27. júl 2018

Aj ja by som chcela svadbu mame deti dve jedna 3 a druha 2 jeho priezviska teraz to lutuje ale svadbu nechce kvoli tomi,ze jeho rodicia sa rozviedli tak je proti svadbe vraj aj tak by to nic nezmenilo a rozchod sa moze udiat aj ked su ludia zobraty..takze do toho ho nedotlacim nastatsie my nemame hypoteku..mame dom s moznostou platenia najmu a este dva roky a uz bude nas.je na mna pisany a on plati kedze nemam na ,,najom,, z rodicaku..je to smutne,ze dnes chlapi svadbu nechcu ale tak zas tlacit jo do toho nebudem ked bude chciet mozno raz budeme svoji ked budeme mat 50 rokov..ja uz si s toho hlavu nerobim

kvetinka75
27. júl 2018

keby to bolo u nás, a mala by som o tom niekomu hovoriť, tiež použijem vetu Muž sa zriekol dedičstva. Nevidím na tom nič hrozné. Keby to bolo z mojej strany, tak tiež poviem že ja som sa niečoho zriekla. A to sme zobratí.

kahlan1
27. júl 2018

len papier, len papier...........taka hlúposť manželstvo je manželstvo nie je nad to po všetkých stránkach. Ja osobne by som nešla ani len do dieťaťa bez svadby. Je to pohodlne byť takto lebo človek sa zbalí a odíde, nie je nútený o vzťah bojovať. A nie je to len papier, ak už aj niekto neverí v Boha, je to niečo čo ťa chráni alebo jeho a vaše deti v prípade úmrtia napríklad. Sama som vdova a vďaka tomu mám mnohé kamarátky, ktoré najviac zo všetkého ľutuju, že neboli manželkami.......

dominika6
27. júl 2018

@denisa98752 vieš čo mu povedz,?
ten dom kúpiš ty alebo ja?
splácať ho budeš ty alebo ja?
dieťa je moje alebo tvoje?
budúcnosť je moja alebo tvoja?
je to egoista,to že ťa nechce ani po 8 rokoch ale nemá problém urobiť dieťa,je sebecké a ty zrejme skáčeš ako on píska..

saslavka73
27. júl 2018

Inak my sme manželia a keď som dedila ja tak môj muž sa o to velice zaujímal a keď mal dediť on, jeho rodičia si nás zavolali oboch a oboch sa pýtali, lebo súrodenci ho mali vyplatiť z rodičovského, ale jeho sestra už mne povedala, že sa nemám do toho starať. Takže tieto veci....... ako v každej rodine asi.

saslavka73
27. júl 2018

Ja sa na to pozerám ako matka. Bolo by mi ľúto, keby si urobila decko s nejakým čo svadba v nedohľadne. Ja som im už teraz povedala, deťom, že žiadne také dávať jeho meno v tomto prípade. Nech si dajú svoje. Ak nechcú obaja svadbu a obaja to tak považujú za v poriadku, vtedy je to v poriadku, ale ak jeden len ticho súhlasí, niečo nie je ok.

evalin88
27. júl 2018

My s partnerom tiež nie sme my.. On je totiž JUDr. Takže za všetkym vidi pravne ťahanice :( nie romantiku ale syn samozrejme musel mať jeho priezvisko lebo. "to by si mi nespravila". :(

caelley
27. júl 2018

Ja som sa tiez zo zaciatku chcela vydavat, urobila som presne tu istu chybu, co ostatne zeny - dala som dietatu jeho priezvisko. Tak nejak som ratala s tym, ze aj ked sa hned nevezmeme, aspon ma poziada o ruku. Blbost 🙂 Maly bude mat 5 rokov a ja som stale slobodna. Pred par mesiacmi prisiel s tym, ze by sme sa teda mohli vziat. Bohuzial, uz nechcem, uz sa mi to zda trapne, ako keby som cakala len na to a hura po takom case a 5 rocnom dietati sa konecne rozhodol si ma zobrat. Myslim si, ze ludia sa maju brat, ked su stastni, zalubeni, nie ked je zena frustrovana X rokov ze ju ani len nepoziadal o ruku a potom huraaa, tak sa teda konecne rozhodol, hodim sa mu okolo krku. (Mne by uplne stacilo, keby sme boli zasnubeni, nemusel si ma hned brat.)

anonymka11
27. júl 2018

Myslím si že na toto čo ti povedal sa hnevať nemôžeš lebo naozaj dedí on ale tiež to mohol povedať normálne ale viacej by ma na tvojomieste hnevala práve tá svadba a práve to že ani po 8 rokoch neráta s tebou ako s manželkou pretože je to pre neho papier ja si myslím že práveže to že je to pre neho papier a pre teba dôležitá vec mal by to brať do úvahy a spraviť to kvôli vám aj kvôli tebe nemala si dieťatku dávať jeho priezvisko ja som ostala tehotná neplánované vtrdy ešte s partnerom presne sme toto riešili ja som chcela svadbu on až neskôr ale chcel požiadal ma o ruku ešte keď som bola tehotná ale ja som povedala rovno že ak si ma nechce zobrať dieťa bude mat moje priezvisko povedal mi že jemu to nevadí lebo zobrať si ma chce takže tu som mala istotu že môžem dať jeho lebo sa zoberieme ak by povedal že si ma zobrať nechce alebo možno niekedy tak priezvisko dám svoje teraz sme už manželia všetci sa voláme rovnako a svadbu neberiem ako papier dala mi viacej možností a on by si to mal uvedomiť

ivik111
27. júl 2018

@evalin88 nebuď smutná,ber to tak,že sme večne slobodné....ani u nás doma "MY"nie sme "MY"....

maminuska
27. júl 2018

@evalin88 tak si mu to pekne urobiť mala p. Judr.
Ani jeden právnik ktorý ma zastupoval nežil nadivoko , všetci boli ženatí alebo vydatí.

saslavka73
27. júl 2018

@evalin88 tak ak si spokojní nie je čo riešiť.

caelley
27. júl 2018

@kahlan1 Preco v pripade umrtia? My nie sme manzelia a ma zivotnu poistku na mna napisanu...

ertlovik18
27. júl 2018

@anonymka11 pripomina mi to jednu vetu, co som pred par dnami citala. "V tvojom zivote sa vyriesi mnoho problemov, ked prestanes v spravani inych voci tebe vidiet to, co tam chces vidiet ty, a zacnes vidiet to, co tam ozaj je" 🙂

kahlan1
27. júl 2018

@caelley tak to máte fajn lebo mnohé to nemajú a viem že žiadna útecha ani nič ale aj ten vdovský príspevok vie pomoct