icon

Jack Russell terier a dieťa

magmolatus
23. nov 2015

Čaute baby, je možno netradičné že tu prispieva chlap, ale občas fórum čítam a niekedy sa tu človek dozvie aj nejaké použitelné informácie.
Pokúsim sa to písať jednoducho, lebo vidím, že občas sa téma dosť zvrháva.
Mám 33, manželka tak isto. Máme 11 mesačné dievčatko. Sme 2,5 roka zobraný, cca 4,5 roky sme spolu, poznáme sa ale 12 rokov. Máme doma Jack ruseell teriera, má 5 rokov. Mám ho od malička, Vlastne ho mám "dlhšie" ako svoju manželku (dúfam že týmto nikoho neurazím).
Už pred narodením malej sa manželke moc nepáčilo, že budeme mať v byte dieťa a psíka. Samozrejme že tam bol strach ako sa pes zachová po príchode člena rodiny.
O psíka sa "staráme", nemôžem povedať že ukážkovo, lebo nie je na neho toľko času ako by som si predstavoval. Chodíme s ním von, ale už s ním nechodíme toľko aportovať aby sme ho vyšťavili na maximum ako to bývalo niekedy, aj keď táto rasa sa v podstate "uštvať" takmer nedá. Ale po zdravotnej stránke ho držíme tip top.
Stáva sa že keď príde domov sused domov, alebo sa vykecáva na spoločnej predchodbičke, že pes zašteká, alebo zavrčí. Stane sa že tým zobudí malú a polovička je na to dosť nasraná. Myslím že sa o nu stále bojí, že jej čosi urobí.
Ona by bola najradšej aby sme ho dali preč. Stále mi argumentuje, že ho mám dať mojim rodičom, majú rodinný dom, ale to ja nechcem, keďže mojej mame je jedno čo mu dá a nejak sa z toho nevedela poučiť a pes mal vkuse žalúdočné problémy, grcal a mal až gastritídu (to bolo ešte keď sme u našich zo bývali).
Svokrovcom ho dať určite nechcem, to ani nebudem vysvetlovať prečo, ale určite by sa o neho nevedeli ani z ďaleka postarať.

Ja sa snažím nejak argumentovať, že je to fajn mať psíka, aspon si malá zvyká trochu aj na alergény, teší sa z neho, sem tam ho trochu kolenačky naháňa, rehní sa na nom ked mu v byte trochu hádzem loptu. K malej sa správa dobre, chodí okolo nej, stane sa že ju oblizne, alebo jej zoberie nejakú hračku, lebo sa besní, ale niako jej neublížil. Ak sa stane že ho nejak nešťastne chytí za ucho a potiahne ho, on zapiští a stiahne sa. Ak malá plače ked jej ťaháme sople, pridá sa aj on. 🙂
Uvedomujem si že to je aktívne plemeno, ale nikdy sa nič nestalo (malú nezhodil... ani nič podobné).

Ja si myslím že psík do rodiny patrí, ale neviem ako jej to mám ešte odargumentovať aby to nejako prijala.

Ďakujem za typy a odpovede.

tykat
24. nov 2015

@magmolatus ...jack russella vyblázniš v byte 😀 no to ťažko, susedia majú párik vo veľkej záhrade a mám pocit, že to sú psy na solárne baterky, koľkokrát idem okolo tak vyskakujú až nad 2,5m plot a štekajú o dušu, štekajú na každý list čo spadne, na každú muchu čo preletí, v kuse behajú po záhrade, ja som ich popravde ležať ešte nevidela.

Ku téme, nedáš ho preč teraz tak ho možno dáš preč až keď malú v "rozbesnenosti" kusne, ale to už možno nebudeš musieť, žena sa zbalí aj s deckom a tebe ostane nevybláznený pes. Jack russella ktorý nie je dostatočne vybehaný by som s malým dieťaťom fakt bez dozoru nenechávala, a žena tiež nemôže mať oči všade takže chápem že má obavy. Ak má žena-matka obavy brala by som to vážne. Ale možno budeš mať štastie a nič sa nestane.

bykaterina
24. nov 2015

@sardinka335 ano pes ma rozum, na rozdel od niektorých ludi. ked prides domov ta víta. prides do obchodu ani predavacka ta nepozdravi.
co sa tyka toho ze pes zautoci - on nazautoci len tak ak mu skocis na labu ani ti nepovies o dakujem ze si mi skocil na nohu 100kg vahou ,takze je normalne ze pes vybehne. detto ked ides na neho ze ho chces mlatit tak jasne ze sa brani. Ako aj clovek, predsa ked na teba pojde niekto z remenom tak sa budes branit
priala by som ti takých psikov ake mam doma su to dve zlaticka ktore ta mju radi ci mas peniaze alebo nie a aj s blbou náladou alebo ked sa ti nedari

sardinka335
24. nov 2015

@bykaterina ale my mame u rodičov zverov dost, 2 psov, mačku, papagaje...s tymto som vyrastala cely zivot, pes so mnou spal v posteli. Ale proste stale je to zviera a stale je možné ze bude reagovať nepredvidatelne. Ja osobne velmi nemusim ked vidim ako ,tomu,, obliekaju svetre a špaciruju sa po obchodnom centre...a ked vidim ako niekto nezbiera hovna tak by som mu to najradšej hodila ako zasielku do schranky...potom deti ani na travu nemozu stupiť lebo same hovna, niektore deti si tu ,,drobnu,, haved ako morča, korytnačka chcu na trave ,,venčiť,, a pribehne mi tam pes a majitel ,,kilometer,, od neho ani nevie čo pes robi. Takto som si musela davno pradavno ,,hamovať,, morske prasa lebo by mi ho zahrdusil pes čo pribehol ani neviem od kade a otravoval kym si ho panko neodtiahol preč. Kazdy uz pomaly venčí psa štylom - bez voditka s pokrikom ,,on vam nič neurobi,,.....a čo mna ma čo onuchavať a motať sa mi pod nohami.

bykaterina
24. nov 2015

@sardinka335 no s tymi hovnami to je jasne 😀 ale kto za to moze ? clovek, ten pes nevie po sebe upratat
a to obliekanie 😀 no to mas tiez pravdu je to des a svojich neobliekam a ani by to na sebe nezniesli

nasa mala je od mala na nich naucena

veronka91
24. nov 2015
Používateľ veronka91 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od veronka91.

@bykaterina jeeeej ti su krasni 🙂 velmi sa mi to paci ked si deti vytvaraju vztah k zvieratam od malicka

suzie_17
24. nov 2015

@malabiba Čo je na jeho otázke také čudné? To sa teraz musí on nutne prispôsobiť rozmaru svojej ženy, inak on je automaticky ten zlý? Teraz má žena trochu viac starostí okolo dcérky, ale keď väčšina starostlivosti o psa je na mužovi, tak jej aktuálna nálada nie je dostatočný argument na to aby ho nútila sa ho vzdať...keď sa na to pozrieme z manželovaj strany, tiež to môžeme jej prístup považovať trochu za sebectvo, keď proste ona si dupla že ho nechce a argumenty ju nezaujímajú

sardinka335
24. nov 2015

@suzie_17 presne si to vystihla...ak niečo nechcem a som o tom 100% presvedčená, tak ani ,,anjel z neba,, resp. argumenty ma nepresvedčia - predpokladam ze je to aj pripad manzelky zakladatela temy. Proste si dupla a ziadne argumenty ju nezaujímaju.
Kazdopadne pes bol ,,sučasťou balenia,, ked manzelka išla do vzťahu s manzelom takze mali si to vydiskutovať na začiatku a vyriešiť. 🙂 ako to bude so psom.

ghostsgirl
24. nov 2015

@magmolatus Psíka určite nechať🙂 Odporúčajú to aj lekári... za pár min. nájdeš na nete množstvo článkov od odborníkov 🙂

Okrem toho, pes je predsa člen rodiny, nechápem ako môže žiadať, aby ste sa ho zbavili...

magmolatus
autor
24. nov 2015

Pre niekoho je to len zviera. Chápem že majú ľudia aj taký postoj.
@tykat pokiaľ ho dosť dlho trápim, tak ho únava aj v byte, len to musím robiť dosť agresívne aby sa santil o dušu. Ale zase nie tak že mi potom vypije liter vody a je na smrť upachteny.
@sardinka335 toto na psickaroch neznášam. Nájdu sa aj u nás taky čo majú pri uchu telefón a ani netušia kde je ich pes.

magmolatus
autor
24. nov 2015

@malabiba tu Ba som spomenul lebo tam som sa najviac stretol s extrémnymi viac ako inde. Myslel som že nárazas na to.

marisenka
24. nov 2015

jJa by som psika urcite nedala prec.Uvidite aki budu kamarati ked ked bude dietatko vacie uvidite aki budu priatelia.

jhalena
24. nov 2015

@magmolatus Podla mna sa o toho psa poriadne nestaras, najma vzhladom nato, ze je to plemeno, ktore potrebuje vela pohybu a je cely den zavrety v byte a ty sa s nim len po robote vyblaznis v byte. Ved je to uplne pomylene, sam pises, ze ma durit lisky v nory, tak je uplne proti prirode, aby takyto pes travil vonku denne len pol hodinu na vyvencenie. Manzelku tiez chapem, ma so psom zlu skusenost, tak je cely den v podvedomom strehu, aby pes dietatu neublizil. Je to tvoj pes, tak sa o neho aj staraj, ber si ho cez den so sebou do roboty, k rodicom vybehat na zahradu, vecer ked prides zober dieta aj psa na poriadne dlhu prechadzku. Ked manzelka nebude mat psa na starosti mozno psa tiez prijme lepsie.

zuzulka333
24. nov 2015

Vziadnom pripade nedat prec aj ja mam JRT dokonca dvoch a vzivote vzivote by som ich nedela prec srdce by mi puklo ☹ A vies co by to bolo prenho ? tak len tolko

natalym
24. nov 2015

@magmolatus Pes je v pohode, ale treba sa mu venovať a zvlášť tomu plemenu čo máš. Behať, šport a pod, je to aktívny pes.
Ak manželka s ním nie je uzrozumená, tak bude problém vždy. Ale však to vedela aj predtým, že máš psa, tak čudné, že teraz problém.

malabiba
24. nov 2015

@suzie_17 no pre mňa - ak je pre chlapa dôležitejší pes, tak nie je o čom 🙂

magmolatus
autor
24. nov 2015

@jhalena trochu si vytrhla vetu z kontextu. Ale čo som čakal. Psovi sa venujem koľko sa dá, to že sa dá s ním vyblázniť aj v byte je vec druhá. Ale nechcem toto ďalej rozvadzat, je to mimo tému.

magmolatus
autor
24. nov 2015

@malabiba kto povedal ze je dôležitejší pes. Vieš ako to chodí na fóre, ak jej vyhoviem tak som "podpapučak " ak nie tak som zase chrapun a pokrytec.
Pravda je asi niekde v strede. Áno zastávam sa ho. Mám ho preto lebo som sa tak rozhodol a kúpil som si ho na to aby som sa o neho staral a nie ho v prípade nespokojnosti alebo nejakej nepohodlnosti dal proste preč. Nie je to vec, ktorú proste vyhodis keď ťa omrzi.

bykaterina
24. nov 2015

@magmolatus inak este ze nie si moj sused 😀 a nebyvas nado mnou by som ta prihlusila keby som pocuvala santenie psa
@veronka91 no Chiara ma rada veru zverinec teraz uz aj na voditku sa spaciruje so svojim psom a to ma len 1,5 r

malabiba
25. nov 2015

@magmolatus napísal si to ty, že žena nech si hovorí čo chce - ty hcceš psa a hotovo - to nie je váza na polici... psíka si si zadovážil ako hračku, resp. koníček - v tom robia ľudia chybu, neberú zvieratá ako živé bytosti - je to pre nich len prostriedok na rozptýlenie....nevravím, že ho máš vyhodiť, skôr mu nájsť iný domov

sardinka335
25. nov 2015

@magmolatus ja suhlasím s tým, ze ak uz raz zviera máš tak sa máš o neho starať do jeho smrti a nie ho hadzať niekomu na krk samozrejme mozu sa stať nepredvidatelne veci ako napr. ze moja dcera ochorela na zlateho stafylokoka, ktorý sa jej usadil v oku! a kožna povedala - morské prasa preč. Liečili sme sa ROK!!! Takze človek nikdy nevie ale to nie je tento pripad.
Takto by som sa to snazila povedať aj manzelke - to ze chapeš ze to nie je idealne, ale to zviera mas uz od začitaku, vedela do čoho ide, nekupil si si psa bez jej vedomia a nedotiahol ho domov. Je to o kompromise.

malabiba
25. nov 2015

@sardinka335 áno, ona si žiaľ našla a zobrala muža so záväzkami - so psom 😀 takže treba porozmýšľať či si nájsť muža so psom, lebo možno by sa mohlo stať, že nám ten pes vo vzťahu začne vadiť, no a kedže je to člen rodiny, tak je to nezlučiteľné, tak asi si nájsť radšej muža bez záväzkov - bez psa 🙂🙂

malabiba
25. nov 2015

@magmolatus ja mám doma rybičky, členov rodiny, čo ak začnú môjmu mm vadiť .....fuuuha 😀 😀

mysicka36
25. nov 2015

@malabiba vieš, ale je rozdiel, kebyže ona psa nechce a on ho na just kúpi. To ano to by bolo sebecké.
Ale tu sa jedná o to, že @magmolatus mal tohto konkrétneho psa už v čase kedy ju spoznal. Tak je trochu divné, sa ho teraz zbavovať len preto, že šteká. Nikomu nijak neubližuje. (to by bola zase iná situácia)

Ja na jej mieste by som povedala mužovi, že niesom taký nadšenec do psíkov ako on. A keď už tento psík zomrie, nechcem ďalšieho v byte. Aby to prosím akceptoval. Ale už len z úcty k manželovi by som nežiadala, aby psa ktorého má dlhšie ako mňa dával preč.

sardinka335
25. nov 2015

@malabiba vieš napr. moj muž on nechce ziadne zviera v byte - ziadne. Ale na morske prasa pristal, ze bude v ,,koterci,, a starostlivost som prebrala ja lebo viem ze on na to neni, nema to rad, a preto som všetok servis okolo zabezpečovala ja - čistenie kazdy 2 -3 den, krmenie, zelenina, nakup sena a zradla.
A nikdy som od muža nechcela aby to robil on - viem ze to nema rad, ale povedal ze ak ,,my,, sa budeme starať - no vieš si predstaviť ze deti dokazu tak dať vodu a krmenie a ,,čuranky,, som robila ja.
Takze je to o dohode, ktora sa dodrzuje. A fungovalo to az kým neprišla ta choroba.

lune
25. nov 2015

Mame kralicka, ale je volne v pivnici 😉 , celu ju ma pre seba a chodime s nim este aj von, neuteka, je zvyknuty. Na zachodik chodi sam od seba do otvorenej klietky. Ma tam okienko a beha si ako sa mu zachce. Ale psika a mimino by som v ziadnom pripade nedovolila... ked vidim mamicky ako na jednej ruke pes uviazany a zaroven ucia dietatko chodit...no katastrofa. Ale psikov mam rada, len nie zarovno s babatkami. Podla mna kompromis. Psik z bytu na rok - dva prec, kym dieta trochu nepodrastie, ked bude mat 3 roky same pomoze so starostlivostou aj maminka uz bude vyrovnanejsia. Pekny dnik vsetkym 🙂

mysicka36
25. nov 2015

@lune schopné matky stíhajú všetko, neschopné hold musia dať toho psa preč 😝 a ešte vyplakávajú ako im doma chlap nepomáha 😀

malabiba
25. nov 2015

@mysicka36 schopné matky sa na psa vykašlú - načo zbytočná záťaž a prekážka

lune
25. nov 2015

@mysicka36 vsak ked Ti nevadi, ze babo lize chlpy a sliny od psa z dlazky...ved ked sa dietatko
vala po zemi vsetko to ma na rukach a nasledne v ustach...ak riadis a dezinfikujes dlazku 2xdenne to si superschopna, gratulujem! Ved maj v pohode doma psiu budu ked Ti to nevadi....Este raz psik ano, ale k rodinnemu domu a nie do bytu a ku babatku...

mysicka36
25. nov 2015

Ďakujem za pochvalu 😀 ano som schopná a mám čistejšie dlážky ako niektoré domácnosti bez psa. Neviem či ti niečo hovorí pomôcka ako kefa na vyčesávanie psov, vysávač alebo mokrý mop. Ale nevadí, netráp sa pre to, že ja stíham.

bykaterina
25. nov 2015

@lune joj prosim ta zas nerob z toho raketovu vedu 😀 , nasa mala ma 1,5 r a este nebola chora. doma bezne upratujem. a suhlasim @mysicka36 mnohe psickarky maju doma cistejsie ako tie co maju muza ktory im pomaha a oni maju na robote len hipp presnidavku otovrit a ist na manikuru a vlasy 😀
mam rodinny dom a mam 2 psov v dome nas JRT by vonku zamrzol 😀 aj teraz lezi pri krbe a vyhrieva kozuch 😀