Jack Russell terier a dieťa
Čaute baby, je možno netradičné že tu prispieva chlap, ale občas fórum čítam a niekedy sa tu človek dozvie aj nejaké použitelné informácie.
Pokúsim sa to písať jednoducho, lebo vidím, že občas sa téma dosť zvrháva.
Mám 33, manželka tak isto. Máme 11 mesačné dievčatko. Sme 2,5 roka zobraný, cca 4,5 roky sme spolu, poznáme sa ale 12 rokov. Máme doma Jack ruseell teriera, má 5 rokov. Mám ho od malička, Vlastne ho mám "dlhšie" ako svoju manželku (dúfam že týmto nikoho neurazím).
Už pred narodením malej sa manželke moc nepáčilo, že budeme mať v byte dieťa a psíka. Samozrejme že tam bol strach ako sa pes zachová po príchode člena rodiny.
O psíka sa "staráme", nemôžem povedať že ukážkovo, lebo nie je na neho toľko času ako by som si predstavoval. Chodíme s ním von, ale už s ním nechodíme toľko aportovať aby sme ho vyšťavili na maximum ako to bývalo niekedy, aj keď táto rasa sa v podstate "uštvať" takmer nedá. Ale po zdravotnej stránke ho držíme tip top.
Stáva sa že keď príde domov sused domov, alebo sa vykecáva na spoločnej predchodbičke, že pes zašteká, alebo zavrčí. Stane sa že tým zobudí malú a polovička je na to dosť nasraná. Myslím že sa o nu stále bojí, že jej čosi urobí.
Ona by bola najradšej aby sme ho dali preč. Stále mi argumentuje, že ho mám dať mojim rodičom, majú rodinný dom, ale to ja nechcem, keďže mojej mame je jedno čo mu dá a nejak sa z toho nevedela poučiť a pes mal vkuse žalúdočné problémy, grcal a mal až gastritídu (to bolo ešte keď sme u našich zo bývali).
Svokrovcom ho dať určite nechcem, to ani nebudem vysvetlovať prečo, ale určite by sa o neho nevedeli ani z ďaleka postarať.
Ja sa snažím nejak argumentovať, že je to fajn mať psíka, aspon si malá zvyká trochu aj na alergény, teší sa z neho, sem tam ho trochu kolenačky naháňa, rehní sa na nom ked mu v byte trochu hádzem loptu. K malej sa správa dobre, chodí okolo nej, stane sa že ju oblizne, alebo jej zoberie nejakú hračku, lebo sa besní, ale niako jej neublížil. Ak sa stane že ho nejak nešťastne chytí za ucho a potiahne ho, on zapiští a stiahne sa. Ak malá plače ked jej ťaháme sople, pridá sa aj on. 🙂
Uvedomujem si že to je aktívne plemeno, ale nikdy sa nič nestalo (malú nezhodil... ani nič podobné).
Ja si myslím že psík do rodiny patrí, ale neviem ako jej to mám ešte odargumentovať aby to nejako prijala.
Ďakujem za typy a odpovede.
@mysicka36 to ma tesi, ze sa vies tak pekne pochvalit a ze vies upratovat to je fakt cool 😉 , nezabudni dat preventivne odcervit seba aj svojich drobcov... a mile majitelky psikov ja nic proti ale doma to mat je humac, to ma nepresvedcite 🙂 navstevam u psickarov sa obcas nevyhneme a hoci je to rodina dakujem, neprosim
@bykaterina nechodim na manikuru, ani na vlasy, denne varim a normalne sa staram o rodinu ale niektorí ludia uz vazne nechapu co je v pohode a co nie, poznam jednu co spava so psom ( aj manzelom podotykam) a kazdy vecer mu pcha do zadku cipky lebo ma zlatu zilu ( nie manzel) 🙂 . Vytvarate si chore vztahy, kde na prvom mieste je zviera alebo ho davate rovnocenne s clovekom. Pes je len pes, ci macka, ci ine zvieratko. Sama mam kralicka, snazim sa aby mal vsetko ale vzdy bude na prvom mieste DIETA a manzel ...
@tomiholjubavi smutne, ze Ta nik nepodporil a nepodrzal, ked si potrebovala. Vidite baby tu je priklad ked pes je brany ako clovek, ak nie viac. To psickarstvo je "diagnoza".... 😀
@lune a co dnes nie je diagnoza? niekto je bio-fanatik, dalši raw, dalsi by pre svoje očko-neočko postoje dokazal vrazdit, niektorí čo prejdu na veganstvo sú otravensi od svedkov jehovovych, su ludia tak postihnuti pedantizmom az je to na hranici obsedantno-kompulzivnej poruchy, dalsi si zas nekupia nič neznačkove... niekto to vola diagnoza, niekto zivotny styl...to, že ty považuješ vlastníctvo psa za humáč je tiez zo škály zivotnych presvedčení, resp. diagnoz... 😉
@lune no ved to su tvoje priority 😀 a tvoj nazor
dufam ze ta nevykoti ale u nas psi spia s nami 😀 ,moji psi maju cistejsie nohy ako niekto pod jazykom
@bykaterina aj moj pes spí s nami...kazdy den ma trikrat umyte nohy aj zadok...pochybujem, že takuto hygienu praktizuje viac nez 20% chlapov 😀 a predsa si pravidelne líhavajú k svojim čistučkym zenuškam do postele 😀
@tomiholjubavi no to poznam 😀 aj zuby im cistim tym nasim
teraz sme mali v docaske na posledy 2 havkacov a po 5 dnoch kde myslis ze boli ? no pridem si lahnut a mm obklopeny 4 psami v posteli 😀 a pritom sluboval ze ani panovi nepojdu do postele 😀
prisli novy majitelia a oni ze co uz vedia a tak. a hovorim no ucia sa cikat a kakat vonku nezabudnite ich pochvalit zatlieskat a dat 1/4 piskoty 😀 a mimochodom kazda je gaucoví typ a uz aj posteloví.
no skratka čio čio gaučio 😀 a oni OK u nas to budu mat detto tak aby sme ich nemuseli preskolovat. Ja no to veru nemusite zaklady maju vstepene. Hned ako prisli z chlieva kde ich mali zistili co je to 5* hotel all inclusive 😀
🙂 😉 🙂 😉 😉 🙂 ...presne o tom som pisala... pekny vecer humusacky 🙂 😒 🙂 😉 😉 😉 🙂 😠 🙂 🙂 😉 😉 😉 😒
@tomiholjubavi vazne? Aj ja som mala psa chow-chowa ale bol "ubytovany" pri blizkom rodinnom dome, zomrel chudacik na taku zvlastnu chorobu, neviem ako sa vola. Ver tomu, ze som ho mala rada tak ako len dievcatko moze mat rado svojho psa...Ale uz vtedy som chapala, ze do bytu pes nepatri...
@lune ty tomu hovoríš humusactvo ale @tomiholjubavi tomu hovorí canisterapia ale tomu nemôžeš rozumieť keď tvoj pes zomrel na "záhadnú chorobu".
@lune ze humusacka 😀 no to teda je oslovenie ja sa tak necitim a svojich psov milujem, Jedine oni ma vedia pochopit a nekecaju mi do nicoho 😀
uz sa tesim ked s nimi budem spat dnes chrbatik o chrbatik , ale to nepochopis ked ti je smutno a oni pridu a zacnu ta olizovať a utesit
@bykaterina ja mam na to dietatko 🙂
@magmolatus no nazov si nepamatam, bolo to davno. Len viem ze to mal pravdepodobne dedicne a rozpukavala sa mu koza na tele ako kvet az do ziveho...museli sme ho dat utratit...
...pre mna je moje dieta to najkrajsie co ma mohlo postretnut, keby bolo treba vzdam sa cohokolvek...zviera je a bude vzdy len zviera, akokolvek ho mas rad... nenechaj odist zenu aj s dietatom prec koli Tvojej zavislosti na chlpacovi...
@lune vsetko to zalezi od vychovy podla mna...kazdy clovek sa rodi s tym, ze ma zvierata rad..vsetky, nielen psov, ale aj ryby, vtáčky, prasata.. (videla som raz video, kde maly chlapček hladkal kapra a plakal, ze ho neda, lebo je taky krasny...jednoducho v detoch ta laska je). az neskor od okolia odpozoruju, ako sa k ostatnym druhom spravat. takze ako dievcatko si urcite mala rada svojho psa, ale kedze si videla, ze pes ma byt "ubytovany" niekde na zahrade pri blizkej chatrči a do domu nepatri (lebo nepochybujem, ze tak ti to bolo prezentovane a vstepovane) a tak to praktizujes aj ty...my, co sme boli vychovavani tak, ze pes bol odjakziva v dome, mame psa v dome aj teraz. Moj otec, dedo, pradedo, prapradedo (a dalej uz neviem)..vsetci mali psa doma...vzdy bol sucastou domacnosti a nikdy nebol uviazany na retazi na zahrade. preto to aj mne pride normalne, ze nezavezem psa na dedinu, ale bude so mnou. Taki ludia, co si kupia zviera a potom ho niekde pichnu, by si mali zvazit, ci takto potrebuju obmedzovat seba a hlavne trapit zivu bytost, pre ktoru je prirodzene žit v svorkach. myslim, ze kraliček ti plne postačí a psa by som ani neodporučovala. raz pride ten den, ked tvoje deti začnú drankat šteniatko...ale predpokladam, ze aj oni budu v dospelosti prezentovat rovnaky nazor ako teraz ty, lebo ich to naucis. fakt, mam to vypozorovane zo strasne vela rodin - tam kde rodicia nemaju vztah k zvieratam, na 90% ho nemaju ani deti. vychovou sa z nich ta laska vyženie.
@lune ludia si vytvaraju chorobne vztahy ku zvieratam - poznas jednu co dava psovi cipky.... to chces povedat ze je vadna? Logika nepusti - ten pes ma ocividne zdravotny problem, ona ho riesi. To je zodpovednost. Riesi to iste po dohode s veterinarom - to je ten lekar co studoval na univerzite aby vedel ako liecit choroby. Kazde dieta sa narodi s laskou ku zvieratam a keby to bolo na nom, ako batola by spalo kludne obklopene kralikmi a steniatkami. To dospeli, ktori uz totalne odpadli od prirody, ho naucia, ze nono, to sa nerobi.... my sme pani tvorstva a ostatne je chore....
mne od puberty pes spal v perinach. Ten pes by dal za mna zivot ( jeden frajerik skusal, kam az v mojej ochrane ten pes je ochotny zajst ). Takeho partaka nebude mat clovek, ktory toto nedokaze pochopit
@lune ja ked konecne budem mat tak aj to bude v mojej posteli 😀 mam 180 siroku tak sa nas tam zmesti habadej 😀
teraz si to strihnem s krtniatkom a nasimi chlpacmi
treba si položiť otázku prečo človek nahrádza sociálne vzťahy s ľuďmi vzťahmi so zvieratami - je tam absencia niečoho - blízkeho človeka, dieťaťa, samota, alebo len rozmar...zvieratá od nepamäti žili s ľuďmi, ale ako zvieratá, nie na úrovni ľudských vzťahov - a tu sa v dnešnej dobe deje nejaká chyba - napr.: mám známu nemôže mať deti - chová mačky aj dýchala by za ne
@tomiholjubavi Pes bol volne na zahrade a ni ZATVORENY v byte, to je trapenie Ty mudrlantka... pes ma byt vonku, hrat sa zit v prirode, volne behat, nie zit zatvoreny v prehriatom byte a lezat s panickou v posteli...
Co Vam vsetkym uz naozaj hrabe?
@magmolatus my tiez imunizujeme a socializujeme (aj psa, aj krpca 😉 ) od malicka. Pripajam dokaz. A nedala by som psa prec, kvoli dietatu. To by muselo mat fakt velmi vazne zdravotne problemy...
@lune ty musis byt strasny emocionalny kripel, bez stipky taktu. Co keby napisala nejaka baba, co to naozaj nepozna, lebo jej dieta nie je z nejakeho dovodu dopriate? To je ako menejcenna, ty matka roka. Och, boze :-\. Mna nastastie taketo typy nevedia urazit, ale dalej si tu ventiluj svoje komplexy

@magmolatus ja by som svojho psa v zivote nedala preč...ani keby sa nam rovno narodili 5torčatá 🙂 Je pravda, ze mi nemame JRT, ale brabantíka, ktorý je velmi pokojnej a povalačnej povahy... ale to je jedno aku mas rasu, kazdy pes lubi svojho pana rovnako. Ja som s mojim presla najhorsie obdobie svojho zivota, stal pri mne pocas rozvodu, ked ma byvaly terorizoval citovym vydieranim, dodaval mi pozitivizmus pri zacinaní noveho zivota, spolu sme sa prestahovali do cudziny, spolu teraz zijeme stastnym zivotom. a vzdy ked som smutna, ze nemame deti, on je tu pre mna, aby ma potesil...raz, ked deti budem mat, tak z vdaky za vsetku tu radost, co mi priniesol ho mam dať preč? priznavam, ze moj pes ma rovnocenne postavenie s mojim muzom, rodicmi a sestrou.. všetci ostatní idú az po nom. a moze sa pohorsovat kto chce. niekto povie, ze je to chore, ale ja to tak citim. Lebo ked mi bolo najhoršie, všetci okrem psa sa na mna vysrali.
Myslim si, ze je to normalne, ze nechces dat psika prec, hoci si to manzelka žela...nie je na tom nic cudného. ako tu uz niekto pisal, ona vedela, ze mas psa, vedela, ze priemerny pes zije 15-17 rokov a rozhodla sa napriek tomu s tebou zit a mat dieta...neviem preco sa teraz stazuje..ja som tiez vedela akeho ma moj muz otravneho tatka, rozhodla som sa to respektovat, vzali sme sa a preto teraz nebudem robit intrigy a nahovarat muža, aby sa svokra zbavil...hoci popravde, vyhovovalo by mi to viac. problem nie je v psovi, ale v neschopnosti spravit kompromis a v tuzbe presadit si svoje stoj čo stoj.