icon

Jack Russell terier a dieťa

magmolatus
23. nov 2015

Čaute baby, je možno netradičné že tu prispieva chlap, ale občas fórum čítam a niekedy sa tu človek dozvie aj nejaké použitelné informácie.
Pokúsim sa to písať jednoducho, lebo vidím, že občas sa téma dosť zvrháva.
Mám 33, manželka tak isto. Máme 11 mesačné dievčatko. Sme 2,5 roka zobraný, cca 4,5 roky sme spolu, poznáme sa ale 12 rokov. Máme doma Jack ruseell teriera, má 5 rokov. Mám ho od malička, Vlastne ho mám "dlhšie" ako svoju manželku (dúfam že týmto nikoho neurazím).
Už pred narodením malej sa manželke moc nepáčilo, že budeme mať v byte dieťa a psíka. Samozrejme že tam bol strach ako sa pes zachová po príchode člena rodiny.
O psíka sa "staráme", nemôžem povedať že ukážkovo, lebo nie je na neho toľko času ako by som si predstavoval. Chodíme s ním von, ale už s ním nechodíme toľko aportovať aby sme ho vyšťavili na maximum ako to bývalo niekedy, aj keď táto rasa sa v podstate "uštvať" takmer nedá. Ale po zdravotnej stránke ho držíme tip top.
Stáva sa že keď príde domov sused domov, alebo sa vykecáva na spoločnej predchodbičke, že pes zašteká, alebo zavrčí. Stane sa že tým zobudí malú a polovička je na to dosť nasraná. Myslím že sa o nu stále bojí, že jej čosi urobí.
Ona by bola najradšej aby sme ho dali preč. Stále mi argumentuje, že ho mám dať mojim rodičom, majú rodinný dom, ale to ja nechcem, keďže mojej mame je jedno čo mu dá a nejak sa z toho nevedela poučiť a pes mal vkuse žalúdočné problémy, grcal a mal až gastritídu (to bolo ešte keď sme u našich zo bývali).
Svokrovcom ho dať určite nechcem, to ani nebudem vysvetlovať prečo, ale určite by sa o neho nevedeli ani z ďaleka postarať.

Ja sa snažím nejak argumentovať, že je to fajn mať psíka, aspon si malá zvyká trochu aj na alergény, teší sa z neho, sem tam ho trochu kolenačky naháňa, rehní sa na nom ked mu v byte trochu hádzem loptu. K malej sa správa dobre, chodí okolo nej, stane sa že ju oblizne, alebo jej zoberie nejakú hračku, lebo sa besní, ale niako jej neublížil. Ak sa stane že ho nejak nešťastne chytí za ucho a potiahne ho, on zapiští a stiahne sa. Ak malá plače ked jej ťaháme sople, pridá sa aj on. 🙂
Uvedomujem si že to je aktívne plemeno, ale nikdy sa nič nestalo (malú nezhodil... ani nič podobné).

Ja si myslím že psík do rodiny patrí, ale neviem ako jej to mám ešte odargumentovať aby to nejako prijala.

Ďakujem za typy a odpovede.

rawmamka
26. nov 2015

@magmolatus Ahoj, my máme to isté plemeno už takmer 6 rokov, k tomu 3 deti......a napíšem ti z pohľadu ženy - matky - nikdy som neoľutovala, že psíka máme a to práve kvôli deťom. Práve manžel bol vtedy na začiatku proti kúpe psa do bytu (teraz sme už v RD) a musela som si ten boj s ním vybojovať a dnes sám priznáva, že je rád, že ho máme a že nechápe, prečo reagoval kedysi tak ako reagoval. U teba je to ľahšie ešte v tom, že pes prišiel skôr ako žena a dieťa. Takže zjavne nebude problém v psovi......ale v žene, resp. vo vzťahu. Držím palce, aby si spravil správne rozhodnutie - pes totiž nie je vec, ale cítiaca bytosť.

sasanka146
26. nov 2015

Aj my mame JRT a prezil s nami narodenie synceka aj dcerky. Vsetko bolo v uplnej pohode a doteraz su z nich kamosi.Maly ma 5 a mala 2.Hladkaju ho,olizuje ich,hracky im sice neberie,ale nikdy by mi nenapadlo riesit,ci dat psa prec kvoli babatku.Jedine,ze by bol k nim agresivny.

lucopeda
26. nov 2015

@magmolatus mam doma velmi podobnu situaciu, mame to iste plemeno uz a 8 rokov, a muz ju mal od steniatka, cize ju ma dlhsie ako mna. Kde sme spolu zacali byvat bolo to peklo nevedela som pochopit ich vztah stále chcela byt medzi nami az som mala pocit ze ziarli, potom som ju nejako zacala akceptovat, aj teraz mi sice sem tam zdvihne adrenalin hlavne kde zacina plznut, alebo kde ju vyhodim z jednej postele a o sekundu sa rozvali na druhej posteli.
Mame aj 2-rocnu dceru, a tiez som sa na zaciatku bala aka bude reakcia zo strany psa, kdeže JRT je ziarlive plemeno a pocula som rozne pribehy... no musim povedat ze maju spolu super vztah a pre dceru je to najlepsi priatel. Jedno z prvych slov bolo Sasa-tak sa vola psik 🙂
A co sa tyka imunity tak isto super zatialal nepoznáme ATB a dufam ze to tak ostane este dlho.
Inak tiez argumentujem niekedy ze ju dajme prec no muz to zhrnie ze by si uz nikde nezvykla a tym ma schladi, asi ma pravdu ved kde je cely život s jednym panom a potom zrazu koniec? A tiez kde je pes od malicka nauceny na byt tak s tym nemá ziaden problém, podla mna taka změna ze zrazu by mal byt niekde priviazany ku plotu... neviem ci by to rozchodil 🙂
Drzim palce

nyusika
26. nov 2015

@lune mojtykvet, nieco tak sproste a emocionalne plytke som na tomto fore davno necitala.
odkial beriete presvedcenie, ze prave Vy ste ten clovek, co ma nam, huusackam, ukazat spravne smerovanie ??

lune
26. nov 2015

@nyusika neberiem a zjavne som trafila na strunu, ked tak reagujete ako reagujete...uz sa len na Vas 🙂 smejem hehe 😉 🙂 😉

barnica
26. nov 2015

My mame dvoch psikov... cane corso 70kg teliatko a mini pidi yorkshirku a dvoch synov skoro 3rocny a 5mesacny. Jediny problem mame troskuu s tym vacsim psikom nakolko on deti lubi a strazi ich no ale je pupek neopatrny a stane sa ze ich nechtiac zhodi teda starsieho . Susedia sa tiez divia aj svokra stale repta ze naco nam je take tela k detom. Ale my sme mali s manzelom jednu hadku ohladne psov a vyriesili sme ju raz a navzdy. Zhodli sme sa ze psi chceme aj k detom a proste si vsetci musia zvyknut. Jak psi tak deti a aj susedia svokra a celkovo. Deti ktore vyrastaju zo zvieratkom su odolnejsie zodpovednejsie a aj opatrnejsie. Mne sa paci ze nas mensi aj vie zaspat pri hluku ked nas cane corso robi na dvore ramus nakolko neznasa romov ludi na bycikloch a macky 😂 je to truhlik 😁

1tatiana137
26. nov 2015
Používateľ 1tatiana137 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od 1tatiana137.

@barnica ja tiez si myslim ze psikovia k detom patria 🙂

rawmamka
26. nov 2015

@lune Toľko smútku, nenávisti a zlosti som už dávno nečítala 😢 ......dúfam, že sa ti čoskoro polepší a začneš mať rada svet okolo seba.

puklica13
26. nov 2015

@lune teda nic v zlom...ale naco ti je kralicek v pivnici??? Aj to je zivy tvor a urcite je stastim bez seba ked 95% travi sam ako vo vazeni...ved ho radsej daruj niekomu kto bude mat k nemupozitivny vztah...fakt nechapem...k ostatnym tvojim nazorom sa nebudem vyjadrovat lebo cista strata casu

natalym
26. nov 2015

@lune Ja to chápem. Ja mám muža, nie že by nemal rád zvieratá, ale sú to len zvieratá. Nemá rád keď sa im pripisujú ľudské vlastnosti a keď niekto povyšuje psa nad vlastné dieťa napr. alebo človeka. A povedzme si pravdu, niektoré zvieratá sú prioritne určené na obživu a nie na maznanie. Pes má byť psom a nie hračkou.

puklica13
26. nov 2015

@magmolatus tiez mam pocitze problem je niekde inde a niev psovi...holt dupkat nozickami a tvrdohlavo sa drzat svojej pravdy je najlepsia cesta do hrobu manzelstva...myslim ze si pisal ze kompromis je ze jeden ustupy...nie, kompromis znamena najst riesenie ktore bude akceptovatelne pre obe strany....skus sa pozriet na to z jej pohladu, co jej vadi aspon vyjadrit snahu o hladanie riesenia...sam priznavas ze na psa mas malo casu, a to plemeno jednoducho potrebuje viac behania...co takto najst v okoli nejake starsie decko ktoremu rodicia psa nedovolia a dohodnut sa ze za par eur bude chodit vencit psa..cojaviem 3xtyzdenne na hodky... decko si privirobi , pes sa vyblazni a napatie klwsne( ak teda problem nie je niekde uplne inde)

magmolatus
autor
26. nov 2015

@puklica13 nie je problem s tym že by mal nedostatok pohybu, to sa tu len tak v diskusii zvrtlo. Lebo som podotkol, že da sa pes unaviť aj v byte, samozrejme že to bolo myslené tak, že ak je vonku hnusne, tak sa s nim nebudem promenadovať v daždi.

magmolatus
autor
26. nov 2015
puklica13
26. nov 2015

@magmolatus tak neviem...v uvidnop prispevku sam pises ze sa mu uz nevenujes tolko ako predtym...a prepac ale toto je vpodstate polovne tzn.pracovne plemeno...to v byte nemas sancu "unavit" aj ked mu hodinu vkyse hadzes lopticky...

nyusika
26. nov 2015

@puklica13 jemine, ale ved on pise, ze ma menej casu,. ale stale dost..a zase sas chytate len jednej myslienky, ale iba spolovice.
nepisie, ze je jeho snaha unavovat psa v byte, ale ze ked je to nutne, da sa to...

tomiholjubavi
26. nov 2015

ja som mala psa, ked som deti este neplanovala...nie je to moja prioritna "náhrada" za dieta a preto ho nedam prec, ani ked deti budem mat.
@lune pes je urceny byt v prirode ale nie sam. aj clovek je prirodny tvor a tiez by ti nerobilo dobre byt sama niekde v zahrade pri dome, kym zvysok rodiny je na byte...a tiez je rozdiel aky pes...su tzv. primitivne plemena, ktoré si zachovali zivotny styl svojich predkov a keby ich pustis do lesa, ulovia si obzivu a v pohode funguju bez človeka...a potom su psy - ludsky vytvor, ktory vznikli umelym krizenim a zamernou selekciou. maju pramalo spolocne s divokymi zvieratami a bez cloveka by uhynuli. Psy ako mops, kavalier spaniel, maltézak, pekinézer, alebo brabantík sú praveze určene na zivot s ludmi v ich domoch. boli na to vyšlachtene a nikdy v dejinach nemali inu funkciu, nez len tešiť svojho pána. nemaju vrodené instikty, nechytajú stopu zveriny atd. atd. ludia si sami začali vyrabat tieto rasy uz pradavno...nie preto, ze by si nahradzali depriváciu ludskeho konaktu, ale kvoli tomu, ze pes vie poskytnut cloveku nieco, čo ziadny človek nedokaze. je to proste iny živočisny druh s inymi prejavmi priazne. Ludia odjakziva na celom svete tisícky rokov chovajú tzv. spoločenské /rozumej nelovecké a nepracovné/ plemená a majú ich iba na mojkanie. Nie je to vykrik poslednej doby, ani posledných storočí. Už starovekí kréťania (v období doby bronzovej) sa spomínajú ako prví majitelia tzv. izbovych psíkov.
Jediné čo za poslednú dobu narastlo - a to vyrazne - je počet netoleratných ludi, ktorí kazdy druhy zivotny styl než svoj, odsudzuju ako nieco choré a cítia potrebu sa povyšovať.

magmolatus
autor
26. nov 2015

@nyusika Presne tak ako píšeš.

@puklica13 V byte mu nehádzem, to by nemalo efekt, ale dá sa uskákať, mám na to celkom dobrú metódu.
Tiež som nepovedal, že na neho čas nemám, ale že ho mám menej ako keď dieťa nebolo.
Jediný kompromis je len to že ho budem brávať do práce.

mysicka36
26. nov 2015

@lune ☹ máš to ťažké v živote, keď ťa vytočí fakt, že niekto má rád psa a nedá ho preč len preto, že ide mať dieťa. To nieje povyšovanie zvieraťa nad človekom. Niekto má to srdce viac otvorené a chce túto lásku naučiť aj svoje deti. To je celé. Nemusím byť ani humusáčka. Verím, že u teba doma by som toho humusu našla viac ako u mňa 😝

mysicka36
26. nov 2015

Keď sa narodí druhé dieťa, tiež prvé nedáme k babke, lebo už na neho nieje tolko času a je na obtiaž. Veď načo si robiť zbytočné starosti, keď máme nové bábo? Toto mi príde úplne také isté 🙂

Pozor, stále sa bavíme o tom, že pes je vychovaný a nie rozmaznaný agresor, čo by nebodaj vrčal na decko. To by letel fakt vzduchom raketovou rýchlosťou, že by aj zabudol prečo to vlastne vrčal 😠

puklica13
26. nov 2015

@magmolatus pozri mne je srdecne jedno ako a ci vies svojho psa ustvat v byte...o tomto tato debata prioritne nie...ja si len myslim( a mozem sa samozrejme mylit) ze problem nie je v psovi ale niekde inde...manzelstvo totiz (aspon pre mna) nie je bojisko kde jeden alebo obaju bojuju systemom kdo z koho...
Ak mas riesenie tvojho problemu o ktorom si vedel uz pred zalozenim diskusie tak mi trochu unika podstata tvohej motivacie..

vivi
26. nov 2015

My máme psa NO ale je na dvore, tiež sme ho mali skôr ako deti. Tiež nám ich veľa krát zobudil, keĎ štekal a tiež som mala nervy na to. LEbo po prebdenej noci, som bola rada keĎ chvíľku spali. Ale to trvalo tak 3 roky, než aj ten mladší vyrástol a teraz už je dobre. Deti ho milujú a aj on ich. Dovolí im robiť si s ním čo chcú a keď má toho dosť, ide si ľahnúť do búdy...hihi a deti vlezú za ním 😀

Takže treba to len vydržať, dcérka nebude stále maličké bábätko, podrastie a bude mať v psíkovi parťáka. A tiež je to dobré na socializáciu a vytváranie vzťahu k zvieratkám 🙂

malabiba
26. nov 2015

@natalym mňa tak milujú moje deti....... a aj môj mm 🙂 a aj v jednej posteli spolu spávame 😀

lucopeda
26. nov 2015

@mysicka36 uplne si to vystihla.

mamutka
26. nov 2015

@malabiba @lune vy to ale beriete ako "clovek nahradza socialne vztahy s ludmi vztahmi so zvieratami". ale to tak v uplne beznom a normálnom zivote vôbec nie je. Clovek doplna, rozsiruje. Nenahradza. Pokial nejde o pustovníka co zije len so zvieratami.
Je to presne ako keby sa niekto bal, ze keby sa mu narodilo druhe dieta, tak to prve pride o lasku. Mudry clovek vie, ze materinska laska sa nedeli, ale nasobi.
Mat velmi rad zvierata, pustit si ich pod kozu, do domu a hoc aj do postele neznamena, ze clovek nevie co je to ludska laska, ze potrebuje nieco nahradzat. Znamena to, ze ma velke srdce.

mamutka
26. nov 2015

inak vo vseobecnosti ma vedia pobavit komenty "zvierata do bytu nepatria" no a kto tam patri? deti travili dectvo lietanim po luke, po potoku, lozenim po stromoch a potom zaliezli do perin. A dnes? Sedia v skole, sedia doma. Pohybu minimum. Z generacie na generaciu horsie a horsie. V tom sa zhodujeme so zopar rodicmi z okolia, ktori deti beru vela do lesa a pod. Kedysi decka vonku, dnes aby ich clovek hladal - doma pri monitore. Clovek sa nezdravo vytrhol z prirody a tvarit sa, ze je to OK mu nijako neprospieva. A preto, ze nemame prachy na dom v meste v ktorom zijem, ale sme len v byte, preto sa neobmedzim a nevykopnem zviera von.
Niekto k zveratam vztah nema a ma velky dom. Ma ich preto snad chovat? Lebo pes patri na dvor?
Pes, macka a pod. patria k ludom, ktori sa o ne vedia zodpovedne postarat a hotovo. Aj nas pes, kym som vyrastala s rodicmi, spaval v posteli. A mali sme vsade cistucko. Nech si kazdy zariadi ako vie. Netreba hned nadavat do humusakov

tomiholjubavi
26. nov 2015

@andrejta prenadherny parik 🙂 mopslik aj synačik 🙂

lune
26. nov 2015

@natalym dakujem, aspon jedna normalna osoba 🙂 😉 ved ja mam psikov rada, len psickarov uz az tak nie...

lune
26. nov 2015

@rawmamka vdaka, mam sa fajn a som ok, ale pozeram sa otvorenymi ocami a pisem co sa mi nepaci, to je vsetko...

lune
26. nov 2015

@puklica13 netrap sa, treba citat predtym ako kritizujes...kralicka mame vsetci radi, beha vonku v lete, na jar a jesen a pribehne na zavolanie. Vies Ty ako ziju kraliky? Same. So samcekom sa biju pre teritorium a samicku by utyral sexovanim hehe mame vyskusane...

lune
26. nov 2015

@tomiholjubavi Nepovysujem sa, len sa mi to nepaci. Vies co je zaujimave? Mate mile maminky milion argumentov no ktora napisala: mam rada svojho psa ale urcite neznamena pre mna viac ako moje dieta

Ty pises same blabla bla a sama nedokazes tolerovat iny nazor...