icon

Je bezpečné bývať v bungalove s veľkými preskleniami?

26. jan 2024

Ahojte. Vopred sa ospravedlnujem za asi cudnu otazku. Ide o to, ze s priatelom zaciname riesit byvanie, chceli by sme bungalov a takmer vsetky nachadzame s takymi tymi balkonovymi oknami/dverami alebo vacsimi presklenymi priestormi na zahradu (vid. obrazok)… Asi budem zniet cudne, ale mne take nieco trocha nahana hrozu z hladiska bezpecnosti… Raz som citala o vlamani sa do domu cez taky preskleny priestor, pride mi to ako lahsi sposob pre zlodeja.. a ano, viem, ze co riesim, je cudne, ale neda mi to. Preto sa chcem spytat, ti, ktori tak byvate, nebojite sa? Som jedina, ktorej nieco take napadlo?🙈

Je bezpečné bývať v bungalove s veľkými preskleniami?
ariannazara
27. jan 2024

Mam taky dom vzadu mam 3.5m portál oproti kuchyni mam 3m a v spálni 2m a som s tým ôk 😂

tykat
27. jan 2024

@minutka mne je neprijemne ked som osvetlena v presklenom priestore a nevidim von. Neviem sa zbavit pocitu ze ma niekto moze pozorovat aj zo zahrady. Asi pozeram vela severskych krimi, tam maju vzdy taketo vyklady.

deniseee
27. jan 2024

Raz sme isli na dovolenku autom v noci a ako sa klukatila cesta, svetla nasho auta osvetlili dom, ktory bol ako vyklad. Nemali ziadny zivy plot, alebo inu zabranu, aby do domu nebolo vidiet, pekne sme videli cele vybavenie domu, celu obyvacku. Keby tam niekto prave chodil nahy, robil by sou vsetkym, co idu okolo. Vtedy som si uvedomila, ze take nieco by som nikdy nechcela. Naozaj to vyzeralo ako zit vo vyklade. Mam v rodine cloveka, ktoremu sa to paci, ale take okna by tiez dovolila len do zahrady otocene, nie do ulice.

majlo1234
27. jan 2024

My zatahujeme vonkajsie zaluzie na noc a nebojim sa, zvxkla som si

arcanne2
27. jan 2024

My mame tiez taky bungalov, mame 2m HS portal v obyvacke, viac sme nechceli. Ale ja sa skor ako zlodejov bojim pocasia. Uz sa parkrat stalo, ze prisiel silny vietor, lietalo vsetko hore-dole. Ja mam hrozu ze nam nieco do tych dveri praskne a rozbije ich. Proste tiez sa necitim bezpecne. Je to nadherne, ale pre nas nie.

hankab
27. jan 2024

Tiez tuzim po podobnom domceku s velkymi oknami kvoli prirodzenemu svetlu. Kvoli zlodejom by mi to ani tak “nevadilo”, ked chcu sa dostanu aj cez normalne mensie okno.
Urcite by som tie velke okna orientovala mimo ulice, no mne osobne to nie je prijemne nemat zastrete vseobecne, aj keby sme byvali na samote a boli zabezbeceni 50timi kamerami a alarmom. Museli by byt minimalne prekryte zaclonami/zavesmi/roletami, lebo aj ked sa citim bezpecne vo vnutri, tak cokolvek sa mihne vonku po tme (macka, vtak,…), chytam z toho infarkty a zlaknem sa 😁
Mala som to podobne aj v terajsom dome, kde mame vysoku branu a z kazdej strany vysoky betonovy plot, no kym sme nemali psy, stacilo ze vietor silnejsie zafukal, mihol sa tien a dumala som stale, co sa vonku deje a ci nas niekto nevykrada. Odkedy mame vonku psikov, ktori stekaju pri kazdom podozrivom pohybe, citim sa omnoho bezpecnejsie. Su to take moje hlasice nebezpecenstva a viem, ze keby sa co i len niekto skusil priblizit k brane, plotu, tak o nom budem vediet hned.

findomatej
27. jan 2024

Nečítala som všetky komenty, ale kvôli zlodejom by som sa nebála. Máme len jedny veľké dvere - dvojité (klasicky otváracie) na terasu a keď fúka strašný vietor, tak vtedy mám obavy, lebo počuť ako sa vietor ,,opriera,,. Známa má omnoho väčšie ako ja (posúvne), a po krátkej dobe má s nimi problém a budú musieť opravovať/meniť.
Ďalšia vec je tienenie.
Takže kvôli zlodejom by som sa nebála, ten si cestu nájde, ale ak veľké sklenené plochy, tak určite kvalitné 😉.

timea301196
27. jan 2024

Nie nebojím ale v lete je strašne teplo z tých okien

liv1
27. jan 2024

@majamat wow nadherne domy

janamakva
27. jan 2024

Konečne človek ako ja. Rozmýšľaš úplne rovnako. Som rada, že nie som jediná, komu sa toto bývanie nepáči.. Nechápem, načo si spredu dávajú bezpečnostné vchodové dvere, keď od záhrady majú len "veľké okno", je mi jedno či sa to volá franzuske, vždy je to len veľké okno až po zem. Tiež mám z toho strach, zvlášť teraz, keď je vo svete vojna a nevieme, čo ešte bude...

kathhii
27. jan 2024

Vôbec,máme to tak. Okná otočené do záhrady, lesa... Kamery, alarm, susedia okolo na dôchodku, pevný plot.... Pes na dvore... Srnky za plotom...
Keď chcem súkromie zatiahnem žalúzie vonkajšie... Nie, naše nebuchaju pri vetre...
Máme predsunutu strechu, takže v lete viac tieni, v zime je úplne celá stena zaliata slnkom. Kôli listnatému lesu máme v lete o štvrtej už tieň...

0kristina0
27. jan 2024

@tykat predstav si ze existuju vonkajsie zaluzie, neprehladne zaclony a aj zavesy

beronsche
27. jan 2024

Ci ma okno 3x2 m, ci 1x0.5m, stale je to len okno - sklo, nejake kovanie.. v pohladu rizika vlamania rozdiel nevidim.. chces dom bez okien na prizemi? A co rebrik a okna na poschodi?

Strata sukromia? Ved existuju zavesy, rolety, zaluzie od vymyslu sveta..
Tak samozrejme, do bungalowu na rusnej ulici s pozemkom 300m2 by som to nedavala.. nerozumiem tym domom, kde presklena stena 3m od betonoveho plota, od susedovej presklenej steny alebo od chodnika.. To naozaj nema vyznam.
Ale ked je vhodne umiestneny dom, ze ti do okien nevidi kazdy, kto ide okolo ci chce, ci nechce a este ma dom aj pekny vyhlad, vtedy je to super..
A pri vhodnom tieneni (napr. vhodne zvoleny presah strechy), nie je problem ani so slnkom v letnych mesiacoch.

Ale musim priznat, ze ja som obavy z nezelanej navstevy v dome mala. Vyriesili sme to tak, ze vsetky okna na prizemi, aj tie male, maju bezpecnostne cidlo. Ak je zapnuty alarm, spusti sa pri otvoreni okna/dveri zvukovy signal.

tiezjedna
27. jan 2024

Úplne v pohode. My máme vysoké ploty a na všetkých oknách špeciálnu fóliu, ktorá za denného svetla zabraňuje čimilom vidieť dnu. Večer sa zatiahnu vonkajšie rolety…

beronsche
27. jan 2024

@timea301196 ak v dome do takychto okien v lete non stop pali slnko, je to blbo navrhnuty dom.

cafelatte
27. jan 2024

Nebojím sa, ale aj preto lebo celé okolie domu mam dobre chránené vysokým betónovým plotom a elktrickou branou, žijem v meste, v dobrej štvrti, kamery nemám, lebo ich majú moji susedia a sú namierené aj na môj dvor a bránu. Presklenenu časť s východom na terasu mam zo zadnej časti, čiže od brány nie je nič vidieť.

judar
27. jan 2024

Kazdy riesi len bezpecnost...skoda len tie okna maju jedno velke negativum nech aj dom hoc ako zateplis pocasie za sklom ma vplyv na teplotu vo vnutri v danej izbe bude znizena teplota od tych okien...

minenkak
27. jan 2024

V dnešnej dobe už existujú bezpečnostné dvere a aj okná a strata tepla cez okná v dnešnej dobe je menej ako cez múr,teda ak sú poriadne okná,strata súkromia je tiež otázna ,tu kde bývame sú všetky domy takto robené a fakt malo ľudí má zatiahnuté závesy,žalúzie alebo rolety

minenkak
27. jan 2024

@judar už to nie je pravda

timea301196
27. jan 2024

@beronsche keďže máme dom orientovaný ako máme máme celý deň od rana do večera v obývačke slnko 🙂 takže tak

minenkak
27. jan 2024

@beronsche sú markízy a klimatizácie,my máme terasu a obývačku tiež na slnečnej strane a je to úžasné,keď je už moc teplo stlacim gombicek a roztiahne sa mi markiza

beronsche
27. jan 2024

@judar ludia velmi neriesia teplo-izolacne vlastnosti domu, to je pravda. Urcite nie viac, ako ich donuti legislativa..

Ja si myslim, ze problemom je ale opak toho , co pises. - zvysenie teploty v letnych mesiacoch, ak okna nie su externe tienene.
V zimnych mesiacoch, ked je slnko nizko, vsak vedia taketo okna prave prispiet k tepelnemu komfortu, dom vsak musi mat spravnu orientaciu a vhodnu polohu.
Inak moderne okna chlad vyrazne neprepustaju. Urcite nie cez sklo, problemom je kovanie a tesnenia. Aj to sa vsak da spravnym vyberom a nastavenim do velkej miery eliminovat.

angelous1991
27. jan 2024

My ideme stavať domček a takéto portálove okna budeme mať zozadu takže súkromie budeme mať 100% to by musel niekto obísť dom a to by sme si všimli že nám tam niekto chodí . A bývame v bezpečnom regióne klop klop tak zlodejov sa nebojím . A aj tieto okna už sú bezpečnejšie . Raz sa naši vymkli ocko sa snažil rozbiť okno do kúpeľne keďže nemali inú možnosť -malé okno malý náklad na opravu … a žiaľ nerozbil ho ani železnou trúbkou .🙈😂 …

beronsche
27. jan 2024

@timea301196 preco nemas externe tienenie? Terasa, markiza, presah strechy a pod.?
Na to je vsak najlepsie mysliet uz pri stavbe domu..

timea301196
27. jan 2024

@beronsche pretože bývame rok a teraz nie je na to peňazí. Tento rok plánujeme dorobiť.. máme externe Žaluzie ktore prišli v septembri 🤣🤣

timea301196
27. jan 2024

@beronsche presah je ale aj tak to nejak nestačí.

beronsche
27. jan 2024

@timea301196 tak uz Len vydrzat, Kym sa to dokonci a potom to bude parada.. 🙂

nana8989
Autor odpoveď zmazal
gabrm
27. jan 2024

@autor
Kôli zlodejom ani tak nie,skôr kôli súkromiu. Lebo aj keď momentálne nie je nič/nikto v okolí,nie je zaručené,že tam ani nikdy nebude. A stačí,že sused postaví poschodový dom,dodrží 7m odstup od plotu a potom sa tu bude riešiť,že sused mi pozerá do okien a nemám žiadne súkromie. Či čo potom,postavíš 10m betónový plot okolo? Sused bol v base a nespomína na tie betónové ploty v dobrom. 🤔🤣😄

mk1111111111
27. jan 2024

@majamat asi nebyvas na zapadnom slovensku tu je to bezna vec, skor kto nema je "divny". Aj stare domy sa takto prerabaju, kvoli svetlu. Teraz to nemyslim v zlom, ale jento realita, aspon teda u nas